Частни училища - информативно-дискусионна тема - 56

• 49 329
  • 780
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив/София
Валдорф е прекрасно за градина и доста неподходящо за училище, ако както каза някой се търси “класически живот”. Може да пробвате на ДГ там и ще добиете впечатления.
Монтесори не пасва на всяко дете, разбира се почти всяко дете е по-спокойно там спрямо стандартно училище. Но доста деца напредват бавно и трупат пропуски. Имам и доволни познати, защото казват “най-важно е спокойствието”- и са прави, ако детето е в ЧУ до 12ти клас е отличен вариант. Но ако решите в 5 или 7ми клас да смените… няма да е лесно.
Като цяло всяко Чу както каза Фенси опитва да вкарва нестандартни методи, да не е чисто “зубрене”. Но в класическите си има доста учене и повтаряне, дори на безинтересни за детето неща. МОН си е МОН и ако целта са отлични и стабилни  резултати, трудно се бяга от това.
На мен предстои избор за второто ми дете и отсега съм в чудене, от една страна ще е по-лесно, че е по-“класически” тип дете и може да изкара повечето изпити (поне така мисля), от друга вече го няма варианта за класическо ЧУ на 5 мин от нас (само Монтесори). Клоня към Шилер, макар да ни е по-далеч и приемът в ПУК да е на чист късмет…

# 706
Шилер до 4ти клас се добре, но след 4ти е по-добре да се премести детето. Децата в класовете са смесени с нешилерски, съответно дисциплината не е добра.

# 707
  • Пловдив/София
Шилер до 4ти клас се добре, но след 4ти е по-добре да се премести детето. Децата в класовете са смесени с нешилерски, съответно дисциплината не е добра.
И аз това чувам, имам доста познати там, разбира се и учител трябва да се проучи, че не всички били добри… По принцип не съм фен на местенето в 5ти клас, баш предпибертетно с вече оформени приятелства. Но май вече е толкова масово, че бързо се завързват нови…
Помня в нашия клас дойдоха 4 деца е пети клас. С едната станахме приятелки, но чак то седми те бяха “новите” и така ги помня.
Може би ако се формират нови класове е друго.

# 708
  • София
Не бих казала, че е толкова масово местенето в 5-ти клас. За мен е оправдано само при избор на МГ, заради изявен интерес на детето към математиката.

# 709
За Първа частна математическа гимназия до колкото разбрах ПЧМГ, от скоро има начален курс след 4-ти клас. Някой може ли да сподели мнение?

# 710
Нашата детска градина Бобче Топче е по метода на Адлер ( Адлер институт) и съм изключително доволна и препоръчвам с две ръце.

# 711
  • София
И аз за моето дете ги мислех отрано тези неща.
След като в Питагор не го приеха за добро или лошо,оставаме на варианта Шилер/Луиз Карол паралелка или Увекинд,съответно следя и темата,може да ми дойде и друг акъл.
 За местенето,бих се ръководила основно от детето,ако не се чувства добре и не успеем да овладеем ситуацията ,по всяко време бих го преместила.

По темата за училищата,не знам в едно монтесори/прогресивно училище,доколко детето ще развие уменията си и ще бъде конкурентно да издържи примерно един изпит след 7 клас,ако има изявен интерес да речем към езиците и иска да влезне в езикова гимназия (примерно),а преди това е учило в някое по-лежерно (така да го наречем) училище.Не съм фен като цяло на това алтернативно образование.
С темперамента на детето се съобразявах много при избора на детска градина и все пак гледах дали има лиценз по МОН,защото идеята ми беше да си е в градината докато тръгне на училище/ПУК (както и стана).Искам да си изкара ПУК в училище,за да му е по-плавен прехода,НО ще видим.
Нищо не е на всяка цена.

# 712
За Първа частна математическа гимназия до колкото разбрах ПЧМГ, от скоро има начален курс след 4-ти клас. Някой може ли да сподели мнение?
ПЧМГ от самото си откриване има прогимназия 5-7 клас.

След като в Питагор не го приеха за добро или лошо,оставаме на варианта Шилер/Луиз Карол паралелка или Увекинд,съответно следя и темата,може да ми дойде и друг акъл.
 За местенето,бих се ръководила основно от детето,ако не се чувства добре и не успеем да овладеем ситуацията ,по всяко време бих го преместила.

Зависи какви са ти идеите за варианта 5-7 клас Simple Smile

# 713
  • София

По темата за училищата,не знам в едно монтесори/прогресивно училище,доколко детето ще развие уменията си и ще бъде конкурентно да издържи примерно един изпит след 7 клас,ако има изявен интерес да речем към езиците и иска да влезне в езикова гимназия (примерно),а преди това е учило в някое по-лежерно (така да го наречем) училище.Не съм фен като цяло на това алтернативно образование.
С темперамента на детето се съобразявах много при избора на детска градина и все пак гледах дали има лиценз по МОН,защото идеята ми беше да си е в градината докато тръгне на училище/ПУК (както и стана).Искам да си изкара ПУК в училище,за да му е по-плавен прехода,НО ще видим.
Нищо не е на всяка цена.
Bubble, прогресивното не е точно лежерно училище. Или поне не мисля, че се учи по-малко, отколкото в Увекинд, дори мисля обратното. Като изключим математическите училища като СМГ и ПЧМГ и най-академичните (няма да ги изброявам, че всички се дразнят), за всички други училища си трябват стабилно уроци в 7, евентуално и 6 клас ако основата не е добра (или ангажирани родители, които помагат с тази подготовка). И не виждам пречка ако има добро монтесори училище, каквото не мисля, че има, детето да допълни с уроци и да бъде прието в "елитна" езикова гимназия след 7 клас. Монтесори не е обратното на учене, аз и преди съм споделяла, че дъщеря ми след детската градина си събираше спокойно трицифрени числа, за което аз лично разбрах като ѝ прибирахме тетрадките, за да я местим в училище. Вече за валфдорфски, демократични и други такива не коментирам, там и целевата група не е родители с амбиции за топ гимназия.

# 714
  • София
Факт,че за кандидатстване в добрите училища си трябват уроци и учене с детето.
Честно казано по-запозната съм с Монтесори подхода в детските градини,отколкото в училищата.Това,което ме притесни когато търсех градина за детето ми беше как в един момент то ще се впише в училищна стандартна среда,ако в един момент сменим.
Да,с уроци може би ще успее,но то е свикнало на един по-различен тип учене по моите представи и смяната на средата в 5/7 клас да речем, би било стрес.

Иначе на мен много ми се иска да пробваме в СМГ /ПЧМГ след 4 клас ,но имаме мноооого време до тогава.
Точно започвам да нищя темата за СМГ във форума.

В Увекинд бях на среща още миналата година,бих го избрала зареди немския език,ще имаме и познати деца от детската градина там.Впечатленията са ми,че натоварването е умерено.
Нещо се говори,че ще сменят локация,което от една страна не е зле (базата е Княжево не е от най-добрите),от друга страна локацията ме притеснява честно казано,ме желая детето да прекарва часове на ден в път,години наред.Не и докато е в началното училище.Това ми беше и за Питагор основното притеснение.
Ама пък сега като се замисля,ако го бяха приели,щях да го запиша.

# 715

В Увекинд бях на среща още миналата година,бих го избрала зареди немския език,ще имаме и познати деца от детската градина там.Впечатленията са ми,че натоварването е умерено.
Нещо се говори,че ще сменят локация,което от една страна не е зле (базата е Княжево не е от най-добрите),от друга страна локацията ме притеснява честно казано,ме желая детето да прекарва часове на ден в път,години наред.Не и докато е в началното училище.Това ми беше и за Питагор основното притеснение.
Ама пък сега като се замисля,ако го бяха приели,щях да го запиша.

За Увекинд, провери часовете по немски език като бройка.
По спомен след като станаха IB училище започнаха да наблягат и на английският език.
Та май доста падна броя на часовете по немски.

Базата в Княжево е на другият край на света, но е една от малкото които са си парвени точно за училище.

# 716
  • София
Факт,че за кандидатстване в добрите училища си трябват уроци и учене с детето.
Честно казано по-запозната съм с Монтесори подхода в детските градини,отколкото в училищата.Това,което ме притесни когато търсех градина за детето ми беше как в един момент то ще се впише в училищна стандартна среда,ако в един момент сменим.
Да,с уроци може би ще успее,но то е свикнало на един по-различен тип учене по моите представи и смяната на средата в 5/7 клас да речем, би било стрес.
Имам опит с две деца в Монтесори градина и след това подчертано "академично" училище. Нулев стрес при адаптацията, изобщо не е имало никаква драма. За сметка на това имат доста добри навици и полезни нагласи към процеса на учене изобщо. Говоря за собствените си две деца, но същото е валидно и за приятелските деца около мен, които направиха подобен преход.

# 717
За градина Монтесори си е супер вариант, стига да е добра.
Но за училище не съм фен.
Към Валдорф имам подчертано негативно отношение във всички степени. Имам някакви бегли наблюдения върху двама-трима родители-привърженици(фанатични) и меко казано са ми в един друг спектър.

# 718
  • София
Детети ми се адаптира успешно според мен в езикова гимназия след Монтесори градина и Прогресивното училище, не виждам особени проблеми.
От Валдорф градината навремето избягах с 200, като ми разказаха как за всяка дейност, която трябвало да сменят децата - обличане, обяд, разходка навън използвали различна песен, за да ги подканят към нея - прозвуча ми нещо средно между секта и кучето на Павлов и ме стресна, заедно с някои други леко странни за мен неща.

# 719
А монтесори градина да препоръчате ? Може на лично ако е в разрез с темата . Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт