Как да осъдя Български пощи?

• 2 890
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
няма никакъв проблем да се подава жалба по имейл, на нея се гледа като на всички останали. кзп няма да направят нищо, вече ви обясних.

# 16
Комисията за регулиране на съобщенията, тази за защита на потребителите няма отношение към вашия казус.
https://www.crc.bg/bg/rubriki/271/jalbi

# 17
Момичета, куфарът вече е при мен. Получих си го през приятел. Повече няма да се занимавам с БГ пощи, да ми е за урок.

Пусната ли е рекламация през норвежките пощи? По принцип през пощата, която е изпращач се пускат рекламациите.

Да, от там ми отговориха, че по техни данни е в БГ митницата и подлежи на митническо обработване.

Ще ти платят, ако ги натиснеш да го направят. За съжаление, някои се правят на “дръж ми шапката”, дори и да си напълно в правото си.

А към питащата, наред с оплакванията към съответните комисии, аз бих написала и няколко имейла към пощите/куриерната фирма. Установила съм, че каквото не става с любезни запитвания обикновено става с любезни заплахи. Най-късно на 2-я,3-я заплашителен имейл се намира някой управител, запознат с правилата, или служителят прехвърля имейла към правния им отдел за съвет и оттам им казват да си изпълнят задълженията.

Над 10 имейла съм пуснала с най-различен тон на съобщенията - от любезен, през любезни заплахи, до откровени заплахи + няколко саркастични подигравки, ей така просто, за разкош. Не кълват на нищо!!! Да не говорим колко пъти звънях на онези цифри в сайта, които ги пишат за телефон. Явно са само за украса на сайта.

пускайте жалбата в КРС /които имат правомощие да наложат санкция за липса на отговор в срок/, не в КЗП /ще изгубите месец, тъй като КЗП само препращат/. иначе за намиране на пратката ще получите само съдействие /поне да се изяснят обстоятелствата/.
за отговорността - зависи каква е пратката. ако е непрепоръчана не отговарят и не може да се проследи. при препоръчаните вече е различно.

Благодаря, точно така звучи най-логично да се разплете възела - КРС да наложи санкция за липсата на отговори. Препоръчана пратка е.

Последна редакция: ср, 26 окт 2022, 14:59 от Nigella

# 18
  • Далечният изток
Нищо не разбрах... Това, че куфарът е бил на митница до сега не беше споменавано...

# 19
  • Велико Търново
В първия пост пише, че куфарът е влязъл в София на 14 април. Това не означава ли, че е минал митница?

# 20
  • Далечният изток
Тъй де... Ако не е потърсен от митницата, пощите какво общо имат, че и ще ги съди?!

# 21
В първия пост пише, че куфарът е влязъл в София на 14 април. Това не означава ли, че е минал митница?

Не, за пратките може да изпише, че са в София, и после да отидат на митница във Варна. От пощите започват да искат информация за съдържание, и тн, след това, когато са освободени, отиват към пощенски клон. Не се ходи лично на митница да си търсиш там пратката.
През пощите се подават рекламации, и търсят обяснения.
Явно има хепи енд за този куфар.

# 22
  • Велико Търново
AIDA_N, както е написала Elunaria - получателят не ходи на миница. Тъй като е пощенска пратка, освобождаването от митница и придвижването до пощенски клон се извършва от пощенския оператор, в случая - БП.

# 23
  • Далечният изток
AIDA_N, както е написала Elunaria - получателят не ходи на миница. Тъй като е пощенска пратка, освобождаването от митница и придвижването до пощенски клон се извършва от пощенския оператор, в случая - БП.
Не е така. Имала съм пратка на митница. Освобождават я пощите само ако са изрично упълномощени. Иначе сам си я освобождаваш.

# 24
И ако нямаш митница в града, какво?
Шансът да се случи нещо такова с пратка, пусната от държавни пощи, е нищожен. С куриери е по-вероятно, тогава даже е задължително, защото само за това ти искат едни 50-100лв.

# 25
  • Далечният изток
Ми имам, нямам, моята пратка беше в митница Варна. Аз съм на 100 км от Варна. Упълномощих пощенски клон във Варна да ми освободи пратката и след това ми я изпратиха до пощенския клон в моя град, до където беше адресирана.

# 26
  • Велико Търново
Може да има значение как е изпратена. Аз също съм получавала пратки чрез БП и никога не съм освобождавала от митница, отивам си направо на гише.

# 27
  • Далечният изток
И аз съм получавала стотици пратки, само веднъж беше на митница.

# 28
Ами.. да, така работи процедурата. Чрез съответният превозвач. И мои пратки отиват на митница понякога, в моят град е, но не ходя сама да я върша тази работа. Давам на пощите каквато информация искат, и това е. После я доставят до кварталният клон.

В случаят авторката какво е трябвало да направи? Да търси на коя митница е, и да отиде да каже абе имам една пратка тука... Пощите не са си свършили работата с подаването на информацията към тях. Иначе защо ще й искат 3 пъти едни и същи данни?

# 29
  • Далечният изток
Затова казах, нищо не разбрах, ако иска авторката да уточни за какво става въпрос.
Това което искат пощите е да бъдат упълномощени да освободят пратката. Ако не бъдат упълномощени, получателят сам трябва да се занимава с митница за освобождаване. За втори път го пиша. В случая това е трябвало да направи авторката или който е получателят на куфара - да упълномощи пощите за пред митницата или сам/а да я освободи. Трети вариант няма.

Това, че куфарът е бил на митница, се спомена едва в днешния пост...

Общи условия

Активация на акаунт