Гола чутуро

• 67 816
  • 1 703
  •   1
Отговори
# 60
Съжалявам, но трябва да се съглася с фейсбука, Хай и Горджи. Ти не искаш да се оправиш. Пускаш темата да се оплачеш, а като започнат да се изнервят хората, които искат да ти помогнат, просто ще поискаш да я заключат.
Не искаш да си намериш работа, не искаш да си подобриш външния вид. Този тъй наречен приятел не те иска. Родителите ти са изнервени, че те издържат от години - ами съжалявам, ама при все изродското им поведение, конкретно за това са прави.
Ти отказваш всичко, което прави днешния човек нормален - ами няма как да имаш живот на нормален човек. Утре родителите ти ще пукнат, детето ли ще трябва да те издържа, докато кършиш ръце колко си болна?
Сори ама... Приведù се в приличен вид и си намерù нормална работа. С хленчене и потупване по рамото колко са лоши другите няма да ти се получи.

И, между другото, моята коса е много по-рядка от твоята.

# 61
  • Бургас
Hope for Two,аз казах,че работя и в магазин.

Подаграта и колитът имат и ремисии.И влошавания.Всички хронични заболявания са така.Въпросът е,че на моменти съм в безпомощно състояние.И понякога това продължава с месеци,стига се до няколко хоспитализации за 2-3 месеца.

Приятелят не ме иска,така е.
Казва друго,но действията са на човек,който не обича.

# 62
  • София
Мария, и на мен ми се струва, ще намираш прекалено много оправдания. От моя опит съм установила следното - хората, които все мислят за другите и ги поставят пред себе си, тежат най-много. Родителите ти звучат изнервени от теб и ситуацията. Синът ти също. Неслучайно са по-близки помежду си, отколкото с теб. Съжалявам, ако ще прозвучи гадно, но аз бих си задала следния въпрос - дали да търся начин, да спася себе си от тях, или тях от себе си? Не ти е лесно с толкова много болести, но и на тях не им е с болен човек. Дали ти самата на допринасяш за тяхното изнервяне, освен с проблемите си, и с поведението си? Разбирам, че котката ти е емоционална подкрепа, но в момента е и оправдание. Тя би могла да бъде преместена с теб.

За мен имаш два избора - или да търсиш самостоятелност, или да се смириш. Имай предвид, че детето ти наближава пълнолетие и скоро ще има възможност да си хване живота в ръце. Колкото му помагаш, толкова вероятно го и задушаваш. Ако все пак прецениш, че искаш да продължаваш това нездравословно съжителство, помисли колко лесно е и за другите в тази ситуация. Колкото и да е кофти, когато живееш под чужд покрив, трябва да приемеш, че ще се съобразяваш с чужди правила. Ако се опиташ да го правиш, може би ще уталожиш част от напрежението. Ако не можеш, значи е време за еманципация. И не само заради теб, а и заради тях.

# 63
Не разбираш ли, че докато си в тази среда, и постоянно се самосъжаляваш, тези заболявания ще продължават да се появяват, и ще стават все по-зле.Та даже и нови може да се появят.
Майка ми е със 100% ТЕЛК-с право на работа.И работииии! До скоро беше на 2 места по 12 часа.
От лъчетерапия се перфорираха червата, с колостома е.2 коремни операции, получи сраствания към краката.Не може да стои дълго време права, болят я.И нито се оплаква, нито казва нещо.
Може да си позволи да не ходи на работа, но въпреки това иска да работи и никой не може да я спре.
А от теб виждам само оправдания.
Стегни се жена!!!
Нищо не е невъзможно, колкото и да е трудно.
Не се оправдавай с болестите си, а се бори срещо тях.
Трябва да постигнеш вътрешен мир, а това ще стане като се махнеш от тази среда.Дай всичко от себе си, и намери вариант.
Говори със сина си, и ако той иска да стои при баба си и дядо си, да стои.Ако трябва говори с бившия ти да отиде при него.Ти се махни, и си стъпи на краката.Махни се от всички и бъди малко егоист.
Образована си, и си личи че си душа човек.Не оставяй да те мачкат цял живот всички около теб!

# 64
Четем се отдавна. И аз мислех първоначално, че средата е виновна, но това си е абсолютен избор.
За мене е показателно, че на приказки поставя сина си на първо място, а здравето - на второ. Такъв човек, ако наистина го мисли, ще пренебрегне здравето си и ще търси работа. Случаят тук просто не е такъв, както и да го въртим.
И проблемите вечно са с визията - не с шамари, водене по психиатри или друго, а с критики към визията. Явно това са приоритетите.

Моят съвет е малко прехапване на езика и намиране на истинска работа. Нищо друго не е опция, най-малко пък разни организации срещу домашното насилие - на тях целта им не е да издържат неработещи.

# 65
  • София
Като е визията, да е визията. На мен лично ми е приоритет да изглеждам добре. Особено в най-лошите ми моменти. Това ме вдига.
Да започне от там - косата, лицето, зъбите...
Но тя и за това, че не се грижи за външния си вид, намира оправдание.
Мария, направи 1 нещо за косата си! Едно! И се похвали тук.

# 66
  • Бургас
Нарциса,проблемът с визията е една от жестоките болки и травми,с която не мога да се преборя.
Никъде не твърдя,че съм силен и решителен човек.
Напротив.

Но сте прави,че май наистина е добре да се отдръпна от това семейство.
Да,изнервени са,постоянно се карат и помежду си,но това е откакто се помня.

# 67
Изтегляй се и вземи само котката като най-безпомощна. Другите да се оправят.

# 68
На първо място е синът.
На второ здравето,което е разклатено много.
На трето влагах време и усилия във връзката,която както виждам няма да продължи или поне там подкрепа няма да намеря.
Ами НЕ! Не може това да са ти приоритетите.
Много е важно да знаеш, помниш и прилагаш това, което казват в самолет преди излитане - първо трябва да поставите своята кислородна маска, а след това тази на децата ви.
Така че - подреди си приоритетите, като почнеш от
1. Ти самата
После подреди останалите, без котката и без "връзката", която си мислиш, че имаш
После се върни на 1. и напиши какво МОЖЕШ да направиш, за да спасиш себе си (без козметики, парфюмчета и подобни) - от какво можеш и трябва да се лишиш временно, какво ти е нужно, за да станеш напълно самостоятелна (тук включи и жертвите, които трябва да направиш - например да пратиш сина си при баща му или да го оставиш при баба му за няколко месеца...)
Такива неща.
Почни от себе си, за да има синът ти майка.

# 69
Mariqna, мен твоята история ме е трогвала и преди, затова преди точно 1 година ти писах на лични и ти предложих реална и лесна работа от вкъщи, с която да можеш всеки ден да си докарваш всеки ден пари. Ти ми писа, че проявяваш интерес, после се разболя и се оказа, че не проявяваш интерес. По-лесно от това да пишеш вкъщи лесни статии, за всяка от които да ти се плаща, няма според мен. Не се сърди, но да не искаш съвсем нищо да направиш за мен е прекалено странно и ако не предприемеш нещо, не виждам какво се очаква всъщност...

# 70
Като е визията, да е визията. На мен лично ми е приоритет да изглеждам добре. Особено в най-лошите ми моменти. Това ме вдига.
Да започне от там - косата, лицето, зъбите...
Но тя и за това, че не се грижи за външния си вид, намира оправдание.
Мария, направи 1 нещо за косата си! Едно! И се похвали тук.

На първо място трябва да са зъбите. Не може да имаш само 3 зъба в устата и да нямаш проблеми с коремните органи.
Сложи протези, започни да се храниш нормално, ще видиш, че повечето ти здравословни проблеми ще изчезнат (ако не е станало прекалено късно).
Паралелно се погрижи и за външността си.
Щом можеш да работиш в магазин, защо не го правиш на пълно работно време?
Знам, че здрав на болен не вярва, но ми се струва, че си се вкопчила в болестите си, за да оправдаеш скапания си живот. При това ти самата го саботираш.
Време е да спреш да се самосъжаляваш и да се концентрираш върху болестите си – колкото повече ги мислиш, толкова по-зле ще се чувстваш.

# 71
  • Great Britain
Дадени са ти хубави насоки и препоръки от съфорумките. Не може да няма начин,да напуснеш това място така наречения ти дом където си нежелана.Да трябва да излезеш от зоната си на комфорт и идилията с котката.За висшето образование на сина ти има време.Погрижи се за себе си , първо .

# 72
Правилно ли разбирам, че си с немска филология? Със сигурност има работа, например превод, която не изисква физически труд.

# 73
  • София
Мария, ако истински искаш да промениш живота и средата - ще го направиш.
Ще си направиш план, ще действаш бавно и методично за постигането му.

Обаче, мисля, че не искаш. Искаш друг да покрива парсата и грижите по теб, но да го прави с финес и реверанс, по възможност и с подходящия речник.

Мисля, че те е страх и това е съвсем естествено човешко чувство. Винаги някой се е грижил за теб, поел е родителските ти функции, отговорността.
Не се оправдаваш пред нас, оправдаваш се пред себе си - всички го знаем.

Ако искаш - можеш, ако пожелаеш - и помощ ще получиш. Само трябва да кажеш -  искам.

# 74
Прекалено критичния тон към авторката най-много да я накара да се откаже от темата. Нека да бъдем по-сдържани всички (включително тя) и да се опитаме да помогнем.
Първо да уточни в кой град живее. Да проучи възможностите там и дали община, социални или друга местна организация реално може да й помогне с намиране на работа и/или жилище. Също да обмисли евентуално преместване в друго населено място, ако там шансовете биха били по-добри.
Имайте предвид, че някои хора са свикнали с начина си на живот дори и да не е хубав и трудно ще се решат на промяна. Авторката може да е от тях. А и изглежда, че няма подкрепа от никой близък. Бащата на детето според мен се е доказал що за човек е, щом я изоставил, след като се е разболяла. Дали синът й знае и какво мисли по въпроса? Той би трябвало да я подкрепя, но може и да е възприел мисленето на нейните родители (които честно казано изобщо не искам да коментирам).
Аз съм с ТЕЛК и работя, но има много видове работа, с които не бих се справила чисто физически, така че я разбирам. Бюрото по труда не ми помогна в това отношение, трябваше да разчитам на познати да ме уредят на подходяща за мен работа. Съветвам авторката да намери начин да се изнесе, със или без сина. Предполагам, че щом смени средата, ще се успокои и ще се почувства по-добре и физически, а това ще увеличи работоспособността й.

Общи условия

Активация на акаунт