Будапеща - перлата на Дунав 8

• 47 033
  • 591
  •   1
Отговори
# 435
  • sofia
Здрравейте , замъка Буда може ли да се разгмежда без билети ? Гледах сайта но за нашите дати 14.04 и натам не позволява / зачеркнати е /?

# 436
Здравейте! Ще пътуваме за три нощувки през този месец - бихте ли ни препоръчали ресторанти, някоя местна храна, забележителности, както и да дадете някаква информация за цените там и т.н.? В общи линии всякаква информация е добре дошла. Не сме ходили там и е добре да плануваме предварително всичко, защото времето ни е ограничено.

# 437
  • Варна
гулаш задължително - навсякъде е хубав. До един от централните мостове , Liberty Bridge има двуетажен покрит пазар - Central Market Hall , Nagycsarnok с натурални млечни и местни  продукти , плодове , зеленчуци , пекарна , много заведения тип фаст и  стрийт фууд и всичко мнооого вкусно Simple Smile

# 438
  • Пловдив
За храната-гулаш(както вече е написано),лангоши-аналог на нашите мекици,но в солен вариант със сирена(твърде мазни за моя вкус),коминчета.За цените-по-скъпо в сравнение с БГ,поне 20-30%,забележителности много,за всеки интерес,аз лично предпочитам Сентендре и марципана(божествен вкус има в Унгария) пред Будапеща.

# 439
  • София
    За забележителности как да Ви кажем като не знаем какво Ви допада и какъв стил на пътуване и обикаляне имате.
    Ние например в музеи не влизаме, на детето му доскучава много бързо, а ако съм честна, на мен също.

По-добре си отворете Гугъл и Гугъл мапс и четете и разглеждайте.
    Направете си списък:
    - какво ви харесва на снимки и искате да видите задължително на живо;
    - какво бихте видяли ако остане време;
    - какво смятате, че можете да пропуснете;
    - вижте разстоянията между обектите, за да прецените, кое с кое можете да съчетаете.

За мен, основните забележителности на Будапеща са елементарни за проучване и планиране.
    В други градчета в Унгария не съм била и не мога да сравнявам.

Част от нещата, които ние посетихме през Октомври, бяхме за 4 нощувки, но реално 3 пълни дни и един кратък следобед. Някои неща ги давам на български, унгарски и английски, за да си ги намерите на картата.
    - разходка с корабче по Дунав, за да видим вечерните светлини на града и мостовете. Билети от GetYourGuide.
    - Парламентът  - Országház - Hungarian Parliament - разгледахме отвън. Може да се купят билети и за тур вътре.
    - Разходка край Дунава и железните обувки - Cipők a Duna - parton - Shoes on the Danube Bank - в памет на разстреляните евреи по времето на Втората Световна Война.
    - Базиликата Св. Стефан - Szent István - bazilika - St. Stephen’s Basilica - купихме си комбиниран билет за вътре и покрива
    - Виенското колело - Budapest Óriáskereke - Ferris Wheel of Budapest
    - Верижен мост „Сечени“ - Széchenyi lánchíd - Széchenyi Chain Bridge
    - Фуникуляра за замъка - Budavári Felső Sikló - Buda Castle Funicular - висока цена на билет, видяхме как изглежда и как се движи, но до замъка се качихме пеш.
    - Замъкът Буда и Кралският дворец - Budai Vár - Buda Castle - само отвън, не сме влизали вътре
    - Рибарският Бастион - Halászbástya - Fisherman’s Bastion
    - Църквата Матиаш - Mátyás - само вътре, не сме се качвали на кулата, но може да се купят билети и за там
    улица "Ваци" - Váci u
    - Централният пазар - Nagycsarnok - Central Market Hall
    - Мостът на Свободата - Szabadság híd - Liberty Bridge
    - Великата Синагога - Dohány Street Synagogue - минахме да я погледнем само отвън. Билетите за вътре излизаха на доста висока цена за 2-ма възрастни и дете на 6г.
    - Булевард Андраши - Andrássy út
    - Операта - Magyar Állami Operaház - Hungarian State Opera - може да се влезне и да се разгледа фоайето свободно. Срещу заплащане правят и турове навътре.
    - Площадът на героите - Hősök Tere - Heroes’ Square
    - Термална баня Сечени - Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda - Széchenyi Thermal Bath
    - Замък Вайдахуняд - Vajdahunyad vára - Vajdahunyad Castle
    - Зоологическа Градина - Fővárosi Állat - és Növénykert - Budapest Zoo & Botanical Garden
    - Покрива на Етнографския музей - Néprajzi Múzeum - Museum of Ethnography - много интересно е направен

Последният ден ни остана време да се качим на Зъбчатата железница, с която стигмахме до Детската железница, на която също се повозихме.
- Зъбчата железница - budapesti fogaskerekű vasút - Budapest Cog-wheel Railway
- Детска жележница - Széchenyi-hegy, Gyermekvasút - Széchenyi Hill, Children's Railway

Също интересно да се види е Метролиния 1 (жълтата) - това е най-старото метро в континентална Европа. Движи се под булевард Андраши. Интерсното е, че е много плитка, буквално слизаш по 10-20 стълби и си на перона. Малки влакчета, интересни стации. По другите метролинии, станциите на които се качвахме и слизахме бяха много дълбоки, завиваше ни се свят докато се движим с ескалатора.

Придвижвахме се изцяло пеша и с градски транспорт (метро, автобус, трамвай). От летището до града стигнахме с 200Е и метро. А сутринта рано към летището отидохме със 100Е.

Цените са по-високи от България. Имам чувството, че всичко започваше от 5000 HUF.

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 14:09 от Ellie D

# 440
Здравейте, купих билети и края на май ще посетим Будапеща за 2 дни с дете на 11. Започнах да си правя списък на нещата, които искам да посетим. Ако някой е бил тогава може ли да сподели дали да въобще да обмислям басейни? Заради детето няма как да ползваме цялата СПА зона. Харесах вече това на остров Маргит, но предполагам е повече за лятото? 24 часовите карти не включват билет за 100Е до летището нали?
Обмислям настаняване до мост Елизабет, защото първата вечер мисля да започне с обиколка по Дунав. Хубав ли е района там?

# 441
Цитат
Здравейте, купих билети и края на май ще посетим Будапеща за 2 дни с дете на 11. Започнах да си правя списък на нещата, които искам да посетим. Ако някой е бил тогава може ли да сподели дали да въобще да обмислям басейни?
И аз се интересувам. На сайтовете на Сечени и Гелерт пише, че лица под 14 г. не могат да ползват термалните басейни и като следващо изречение - ако все пак посетителите са родители с деца, то последните могат да влизат в басейните ако са без памперс. (Дали не се препоръчва за деца заради състава на водата, нямам представа.) Може ли някой, който е ходил, да каже дали реално допускат деца или не? Simple Smile
Не ми се иска да пропуснем тези две места при следващото ни пътуване до Будапеща.

# 442
Запазих апартамент през букинг с възможност за безплатно анулиране. Сега пак през букинг ми искат лична информация за гостите, защото били задължени да регистрират всички гости онлайн. Предполагам не е измама, но реших да ви питам дали и на вас се е случвало? Предлагат и такси от летището за 30 евро, но аз смятах 3 билета с автобус100Е излизат горе долу 30 лв и може би ще си пътуваме с автобуса. Ние сме с малки раници, а и мястото за настаняване го дава близо до спирката на автобуса.

# 443
  • София
Октомври месец собственика ми прати официален линк, на който да се регистрираме. Каза, че е задължително и ако не го направим, може да ни откаже достъп.

Ето това беше съобщението;
As your arrival date is getting closer for your check-in I need to ask you to fill out the (self check-in) registration. You got an email from this: rendszeruzenet@vendegem.hu (maybe promotions or spam folders).

Please check the email and do the self registration.

Please see the procedure and details under the link: https://info.vendegem.hu/media/uploads/dokumentumok/user_guide_t … -in_for_guest.pdf

❗This procedure is necessary to comply with the Hungarian laws❗ and regulations, and make your check-in process easy and fast, without this we may refuse your check-in.
More details and official website (with legal background and gdpr): https://vizainfo.hu/en/

# 444
На мен също ми искат данните на гостите на апартамента, в който ще бъдем. През Букинг съм резервирала.

# 445
Здравейте, купих билети и края на май ще посетим Будапеща за 2 дни с дете на 11. Започнах да си правя списък на нещата, които искам да посетим. Ако някой е бил тогава може ли да сподели дали да въобще да обмислям басейни? Заради детето няма как да ползваме цялата СПА зона. Харесах вече това на остров Маргит, но предполагам е повече за лятото? 24 часовите карти не включват билет за 100Е до летището нали?
Обмислям настаняване до мост Елизабет, защото първата вечер мисля да започне с обиколка по Дунав. Хубав ли е района там?

Проверете, картите трябва да включват автобус 200Е. Нашите карти го включваха (за 15 дни бяха по спомен). 100 и 200 тръгват от една и съща спирка, 200 обикаля повече, но имаше много ясно обозначена връзка с метрото.

# 446
  • София
200Е е включен и дава връзка с метрото, както и с влаковете, според зависи кое ви е удобно. Регионалните влакове в рамките на града също са включени в картите.

# 447
Имам пак няколко въпроса:
- покрива на етнографския музей може да се посети без вход нали?
- също се чудя музикалната къща дали може да се влезе без вход?
 - загледала съм 2 интерактивни музея Ikono и Cinema Mystica Budapest. Кой би бил по интересен на 11 годишно дете?

Благодаря!

# 448
  • София
Юли месец ще пътувам по работа и започвам да чета темите. Ще имам един ден свободен за разглеждане.

# 449
  • София
Ikono много го хвалят, ама чак пък толкова не ме впечатли мен. На дъщеря ми и хареса басейнът с топки, другото не беше кой знае какво.
На другото място не съм била.

Общи условия

Активация на акаунт