Будапеща - перлата на Дунав 8

• 47 111
  • 591
  •   1
Отговори
# 375
  • София, Лагера
Toзи hop-on-hop-off bus го рекламират на доста места из Будапеща, но според мен предвид много добре развитият и удобен градски транспорт - изобщо не си заслужава.
Зависи и с колко време разполага човек. hop-on е панорамна обиколка и е подходяща за кратки престои. Аз лично предпочитам да обикалям пеша, но разстоянията не са малки трябват повече дни.
То и Буда си струва да се види (не само Гелерт и Рибарските кули). Квартала след Маргит моста нагоре е много красив, като парк е, с много зеленина и красиви сгради. Ако някой се поинтересува, автобус 91 ходи натам, взима се от Нюгати, зад самата гара.

А, сетих се още нещо! Имат страхотни пръжки! Laughing (Tepertő) В халите ги продават на килограм. Унгарците прават и курабийки от тях, солени, леко люти, с черен пипер. Идеално мезе. Има ги във всеки SPAR.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 24 сеп 2024, 18:30 от Ноеми

# 376
  • Пловдив
Само да попитам,успяхте ли да научите поне пет-шест думи на унгарски език? Joy
рендьоршег - полиция
йо напот кинавок - желая ви добър ден

Това ми беше предостатъчно, няма такъв език Laughing

# 377
Здравейте, правилно ли разбирам, че трите линии на метрото се пресичат на метростанция Deák Ferenc ter и може да се прекачиш. Целта ми е да стигна до Octogon от летището. Планът ми е 200 Е до метростанция Köbánya-Kispest. Оттам хващам третата линия до  Deák Ferenc ter и доколкото виждам там се пресича с метролиния 1 и мога да си хвана до Octogon. Представям си го като но на Софийския университет как се пресичат няколко линии, има тунелчета и така. Grinning Дано правилно се ориентирам.

# 378
  • София
Правилно се ориентираш за маршрута, така е.
Ползвал съм само М1 от/до тази станция без да сменям с М3. Мисля, че и трите имат подземна връзка помежду си, но не съм абсолютно сигурен.

# 379
Благодаря. Още един въпрос - смятаме да вземем карта на хартия за 72 часа. Тя валидира ли се на всяка качване в трамваи, автобуси? В метрото със сигурност се валидира.

# 380
  • София
Не се валидира никъде, откога и докога важи е отпечатано на нея още при купуването.

# 381
Много, много благодаря. А в метрото предполагам е с турникет и се валидира?
Не се валидира никъде, откога и докога важи е отпечатано на нея още при купуването.

# 382
  • София
В М1 няма турникети, може да има проверител на входа, който сканира QR кода на картата.
В М3 съм пътувал преди 10+ години и не помня особено, но сякаш нямаше.

# 383
Много, много благодаря. А в метрото предполагам е с турникет и се валидира?
Системата на градския транспорт в Будапеща е от отвпрен тип - т.е. няма турникети. Картите, които са за период не се валидират. За прекачването - много е лесно и ясно обозначено.

# 384
  • София, Лагера
Здравейте, правилно ли разбирам, че трите линии на метрото се пресичат на метростанция Deák Ferenc ter и може да се прекачиш. Целта ми е да стигна до Octogon от летището. Планът ми е 200 Е до метростанция Köbánya-Kispest. Оттам хващам третата линия до  Deák Ferenc ter и доколкото виждам там се пресича с метролиния 1 и мога да си хвана до Octogon. Представям си го като но на Софийския университет как се пресичат няколко линии, има тунелчета и така. Grinning Дано правилно се ориентирам.
Е100 спира на Deák ter. Оттам си на 15-20 мин пеша, аз лично не бих взела метро, ако нямам тежки куфари. Само докато се въртиш по подлеза, ще загубиш толкова време. (то не е точно метро, а подземка, като подземен трамвай). Ако се объркаш по булевардите, питай някого за Опера (една от малкото думи, които на унгарски е същата). Октогон е след нея.

Aко от Октогон ще ходиш до Площада на героите, също бих препоръчала да е пеша. Не е много, но Андраши уут е много красив, ако ходиш откъм сградите, не от локалното. Обърни внимание на малкия кръгъл площад Кодай (пише се Kodály körönd, има спирка и на подземката там). На 4те му ъгъла има статуи с маджарски герои. Сградите зад тях са разкошно изписани!

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 23:18 от Ноеми

# 385
  • София
Няма такава класификация "подземка" или "подземен трамвай". Класическо метро е и забележителност със съответната значимост - това е най-старото метро в континентална Европа и второ най-старо в света след Лондон.

# 386
  • София, Лагера
Няма такава класификация "подземка" или "подземен трамвай". Класическо метро е и забележителност със съответната значимост - това е най-старото метро в континентална Европа и второ най-старо в света след Лондон.
На унгарски метрото се наричa "metro". Подземката е директен превод "под-земка - földalatti (föld-земя, под-аlatt). Всички така го наричат и знаят. Това е жълтатата линия. Тя е много по-плитка и кратка, затова се води подземка

# 387
  • София
И пак да го повториш, пак няма да е вярно.
Как си го наричат на галено, няма общо с това какъв тип е.
Плитко е и е късо, защото е на ~130 години, такива са били възможностите им към онзи период.

# 388
  • София, Лагера
Не е въпрос как е "галено" а как е разпознаваемо.
Всеки може да ходи с карта и да пита, ама местните да не знаят какво ги питат.
Ако питаш някого къде е подземката, ще ти кажат едно, ако ги питаш къде е метрото - друго. Особено около Deák ter

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 00:02 от Ноеми

# 389
Искам да ползваме 200 Е, а не 100 Е, защото ще си взимаме карта за 3 дни, а тя не важи за 100 Е.

Здравейте, правилно ли разбирам, че трите линии на метрото се пресичат на метростанция Deák Ferenc ter и може да се прекачиш. Целта ми е да стигна до Octogon от летището. Планът ми е 200 Е до метростанция Köbánya-Kispest. Оттам хващам третата линия до  Deák Ferenc ter и доколкото виждам там се пресича с метролиния 1 и мога да си хвана до Octogon. Представям си го като но на Софийския университет как се пресичат няколко линии, има тунелчета и така. Grinning Дано правилно се ориентирам.
Е100 спира на Deák ter. Оттам си на 15-20 мин пеша, аз лично не бих взела метро, ако нямам тежки куфари. Само докато се въртиш по подлеза, ще загубиш толкова време. (то не е точно метро, а подземка, като подземен трамвай). Ако се объркаш по булевардите, питай някого за Опера (една от малкото думи, които на унгарски е същата). Октогон е след нея.

Aко от Октогон ще ходиш до Площада на героите, също бих препоръчала да е пеша. Не е много, но Андраши уут е много красив, ако ходиш откъм сградите, не от локалното. Обърни внимание на малкия кръгъл площад Кодай (пише се Kodály körönd, има спирка и на подземката там). На 4те му ъгъла има статуи с маджарски герои. Сградите зад тях са разкошно изписани!

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 21:06 от Gabriela.V

Общи условия

Активация на акаунт