Будапеща - перлата на Дунав 8

• 47 115
  • 591
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
Аз ходих през м. май в Будапеща и все отлагам да напиша моите впечатления. Като цяло са положителни, доколкото всяко откъсване от ежедневието и рутината си е приятно изживяване. Столицата е красива естествено - старинен огромен европейски град.
Да ви предупредя, че имам два комични дефекта - малко съм стисната и се ориентирам трудно. На този фон са и впечетленията ми и бележките.
Всичко е доста скъпо. Досега си го обяснявах с техните по-високи доходи, но преди месец прочетох, че БГ ги е изпреварила по доходи - това много ме озадачи. Но както и да е. Че ви казвам в центъра карето около главните прочути търговски и пешеходни улици Ваци и Ракуци - това каре го наричали "Триъгълника на смъртта" заради убийствените цени. Ха ха.
В заведенията - по субективното ми мнение - наистина е скъпо, и неясно какво ти предлагат, снимки няма в менюта. Освен това малки порции на космически цени (ха ха). Например бях поканена в заведение, много симпатично. Кокорих се в менюто, нищо не разбрах и от английската му версия, а човекът с мен, който знаеше унгарски и той не разбра. В крайна сметка за 5000 форинта (25 лева нали така) получих една кръгла питка (като за бургер) пълна със смляно месо и червено зеле или цвекло. Е беше топло, нелошо на вкус, но всяко топло  нещо и като си гладен - си доволен. Останах и с впечатление, че не обичат много да обслужват чужденци, английският е терра инкогнита.
Опитахме се да ходим и в друго заведение по центъра - беше пълен провал. Първо, след голямо чакане - ни взе поръчките, а после пак след чакане дойде да ни каже че това и това и това го няма - има само това. Ха ха.
Заведоха ме и в един уж известен вегетариански ресторант във въпросното каре на смъртта. ЕЕ по-големи буламачи не бях яла...впрочем никой не си ги изяде, но както и да е.
В крайна сметка реших да бламирам заведенията и си спомних, че Унгария е известна с унгарските колбаси. И тук намерих кое е моето. Наистина много вкусни - салами всякакви, наденици, мортадела - всичко ухае прекрасно. Но пък ти омръзва само това  ядеш, но както и да е.
Сетих се да кажа - че халите (писано е за тях в темата) - наистина там може да се размажеш от фермерски продукти и колбаси - майсторски приготвени. Препоръчвам да си купите нещо за в къщи трайно.
ААА бяхме и в т. нар. Корвина център - нещо като МОЛ, на последния етаж мноого заведения. ЕЕ нищо от манджите не ми хареса, не ме привлече с вида си. И си взех на посоки една шопско подобна салата. Това беше най-гадната увехнала и топла и безвкусна шопска - нооо такъв ми бил късметът. Италианците, които бяха в нашата интернационална компания - също не откриха себе си в предлаганите манджи - и ядоха пица.
Така - това са мои субективни мнения, така видях нещата аз.
ААА и попаднах на един прекрасен турски магазин (не ми се търси сега да дам адреса), където по стар гостоприемен турски обичай черпеха с чай, баклави на корем и какво ли не още. Така че излезе, че отивам в Будапеща да се наям с ориенталски лакомства, но това също е част от чара на пътуването. Купих си от него едно айрянче, което си извадих демонстративно в заведението, което ви описах, дето нямаше нищо.
В този космополитен град така и не успях да се ориентирам с трамваи, метро, влакчета - просто защото винаги пътувах с други хора, като безплатна притурка, а и не се и постарах. Другото хубаво нещо е (за който го засяга) - напълно безплатния транспорт за хора (европейци от ЕС) над 65 години.
Сентендре е самобитно и симпатично етно селище. Въобще, това което сте си набелязали е добре предварително да се прочете информация - така се възприемат по-добре нещата.
Няма да ви отегчавам повече с битовоописателни подробности. Щастлива съм, че ми предстои ново посещение - и пак съм щастлива и ще ми бъде приятно да преоткрия Будапеща.
Ако някой евентуално се интересува от чисто и скромно място за пренощуване на удобно място и на добра цена - ще ви го кажа.
На всички желая незабравими преживявания в прекрасната Будапеща.

# 361
# 362
Музеят на селфитата е интересен и забавен, подходящ е за хора на всякаква възраст, особено ако обичате да си правите снимки - може да си направите доста разнообразни. Има палми, фламингота, цветни еднорози, различни имитации, басейн с цветни шоколадови пръчици, люлки.

Що се отнася до музеят на илюзиите, той е подобен на другите такива музеи, но не е много голям - за час може да се обиколи. Има интересни интерактивни илюзии, с които също може да се направят забавни снимки.

Споменах тези места, понеже дамата отбеляза, че търси занимания за дъждовните дни и ще са с дете, но сега се сетих за още едно място - ZOO CAFE.
На мен много ми хареса, има различни животинки. От персоналът обикалят и оставят всяко животинче на всяка маса за известно време. Децата много се радваха.
Но за там трябва задължителна резервация - поне четири дни предварително.

# 363
  • Sofia
Относно 15-дневните карти - ние си ги купихме от гишето на летището. Издават се за конкретен човек, търсят личните карти. И после само ги показваш в транспорта (метро, трамвай, автобус). С тях си хващате 200Е от летището, понеже не важат за другия автобус 100Е (което не е никаква загуба, защото 200Е си отива на метрото и няма никакви грижи, а пътуването е само с няколко минути по-дълго от другото).

# 364
А някой посещавал ли е Aquaworld Resort през зимата? Заслужава ли си?

# 365
  • София
Какво се случва там в момента? Приятелка заминава в събота, като там по план трябваше да е 2 нощувки, след това заминаваше за друго място, с автобус или кола е, не знам точно. Аз я посъветвах да пропусне, но то май в половин Европа е такова положението в момента...

# 366
  • София
Гледах снимки в интернет вчера. Улици, по които минавахме с кола през април са целите във вода...

# 367
  • На морето!
Снимки от днес
Няма крайбрежни улици и алеи, няма забележителности по алеите, няма осветление на Парламента, няма корабчета по Дунав, няма заведения, ГТ е с променен график. Очаква се до сряда да се отече водата и положението да се нормализира.
Извън крайбрежната зона, всичко е нормално.

# 368
Здравейте, ще пътувам с мама на 30 септември, за която това корабче по Дунав е мечта.. много се натъжи заради наводненията. Дай боже да се оправи.  Щом и парламентът не свети, ужас.. А иначе поне от обратната страна на парламента стига ли се, частта, която не е по вода ? Sad Има ли шанс да си направим някоя хубава снимка. Може ли да стигнем до Рибарския бастион, остров Маргит

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 09:42 от Gabriela.V

# 369
  • София
От другата страна на парламента няма проблем, приятел е качил снимки от вчера и днес.

# 370
Само да попитам,успяхте ли да научите поне пет-шест думи на унгарски език? Joy

# 371
  • София
Само да попитам,успяхте ли да научите поне пет-шест думи на унгарски език? Joy

Само една. Утца

# 372
  • София, Лагера
Не съм чела цялата тема и съжалявам, ако се повтаря мнението ми, но в Будапеща има много добър вариант за hop-on-hop-off bus.
А относно саламите, съветвам ви да пробвате Хурка. Veres hurka (произнася се веереш) е като кървавица, яде се печена и е уникална! Другия вид също е много хубав - Majas hurka (произнася се мааяш)

Скрит текст:

Имайте предвид, че начина, по който се пишат думите и наименованията е доста по-различен от начина, по който се произнасят. Ако питате някого и не ви разбира, по-скоро му покажете написана думата / наименованието.

# 373
Toзи hop-on-hop-off bus го рекламират на доста места из Будапеща, но според мен предвид много добре развитият и удобен градски транспорт - изобщо не си заслужава.

# 374
  • На морето!
Здравейте, ще пътувам с мама на 30 септември, за която това корабче по Дунав е мечта.. много се натъжи заради наводненията. Дай боже да се оправи.  Щом и парламентът не свети, ужас.. А иначе поне от обратната страна на парламента стига ли се, частта, която не е по вода ? Sad Има ли шанс да си направим някоя хубава снимка. Може ли да стигнем до Рибарския бастион, остров Маргит
Голяма част от лампите, които осветяват параламента откъм Дунав са във вода и затова е тъмен
Скрит текст:
, от другата му страна е ок
Скрит текст:
До Маргит не може да се отиде, но за сметка на това силно препоръчвам разходка до площада на героите и замъка там
Скрит текст:
Както и парка Миленарис
Скрит текст:
и градината на философите
Скрит текст:

Изобщо парковете са разкошни и си струва човек да отдели малко време и на тях.

Общи условия

Активация на акаунт