🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 60]

• 67 823
  • 837
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте на 8 ноември ще ходим в истанбул и искаме да отидем до някой голям зоопарк.Ако знаете някой може ли да споделите.Ще отседнем в хотел който е в Лалели.Ако може и пътните до там да споделите ще съм ви благодарен.

# 121
По повод мръсотията, мизерията и миризмата във Варна... 😟много е мръсно хора, ама много наистина. Това си говорехме с приятелката ми докато обикаляхме Истанбулските улице, че 22 милиона град е така организиран и подреден, че 500 хил. Варна само може да мечтае. Това са милиони хора всекидневно ползват, хвърлят, консумират.. Как пък не видях преливащи казани и кошчета(да сигурно има, 100%в крайните квартали) ама при нас няма център, няма крайно все е мизерия. Болно ми е, не умрем да пазим, не умеем туризъм.
Снощи на Севастопол в едно от заведенията, където продават слдолед, палачинки, сладки неща.. Една госпожа отсече ,, ако искате нещо по-бързо, че имате 2 минути затварям,, лошо няма, има работно време ама интонацията беше отвратителна.

# 122
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Чефко 😍, Рефемче 😍 Благодаря ви ❤️🤗 ❤️😘

Пепелче, това е немската книжарница, споделяла съм я тука, малко преди Старбъкса и оранжевия хан е, ма от другата страна. За хладно време е супер, ма в топлото по-добре да седне човек в "италЯнското дворче" 👍🏻

# 123
Шебече, явно е трябвало да я видя на картинка.
Иначе сигурно е била запаметена в бележките ми във вайбър, но като взема да ги прехвърлям в прословутия файл ( който никога не намалява) и ги изпозагубвам.

А ето един квартал, в който беше извършено убийство в една от книгите на Ахмет Юмит и беше много добре описан от писателя.
Тогава пак си го записах в досиетата Х, но сега виждам, че е по-добре да не припарвам до там.
А така ме изгаря любопитството. 😂

https://www.instagram.com/p/CkgGRljK4AS/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

От коментара под поста става ясно защо. 😂

# 124
  • София
"Разхождала" ли си се със стрийт-вю? Кварталът е каре, в което колата на Гугъл не е влязла. Joy Не знам дали е имало някаква забрана или не са посмели заради безопасността. Joy

# 125
"Разхождала" ли си се със стрийт-вю? Кварталът е каре, в което колата на Гугъл не е влязла. Joy Не знам дали е имало някаква забрана или не са посмели заради безопасността. Joy
Това е квартала,  в който е сниман филма Една жена. Изглежда доста страшничко там.

# 126
Мисля да си остана само с любопитството, нямам толкова кураж да навляза в такъв квартал.
Още повече, че съм гледала малко от сериала Една жена и вече зная за какво иде реч. 😂

# 127
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Пепелче, ти отивай пий кафе там, няма ко картинките да ги гледаш. И чийзкейк имат 😜

В коя книга на Ахмет Юмит това? Чела съм няколко негови, но "Патасана" някак ме отказа от него.
А на който му се чете за Тарбалашъ - "Странност на ума" на Орхан Памук. Първият ми опит за сблъсък с него, сравнително успешен. Та, главният герой бозаджията Мевлют живееше там, защото беше най-евтино и нормални хора не припарваха там. Това още 80-те години. После един им каза, да гласуват за него и той ще направи квартала като Бейоглу и рязко ще се вдигне нивото - но като го избраха прокара големия булевард и ги отдели и от Бейоглу, и от Истиклял, и от мечтите им за по-добър живот. Останалата история в книгата, доста неща научих от нея всъщност.

И сега се сещам, Редеми все пита за розовите маслини - по нашия край това са зелените маслини оцветени с цвекло в саламурата. Само за красота, можеш и различни отенъци да направиш. Предполагам има и боя за по-бързи търговски цели.

# 128
TrollfaceКой тук ми споменава потребителското име всуе? Stuck Out Tongue Laughing

Тези дни с прискърбие установих, че за първи път от пет поредни години насам няма да съм в Истанбул за първия уикенд на ноември и няма да видя затворени заради маратона улици. Тази неделя е маратончето.
Но какво да се прави... други неща изникват.
Да не си помислите, че участвам в бегаческия маратон – само в кулинарния и в препускаческия по кварталите. Simple Smile

# 129
Аууу разкош. Но на мен лилавите по ми хареса от розовите. Но се награбих с розови, че ме плени цвета. От лилавите имаше само някоя друга попаднала. Но за друг път ще знам.

# 130
Здравейте, другата седмица ще посетим Истанбул с ТА, но ще си направим програмата сами. Ще си вземем Истанбулкарт, три момичета сме и ще пътуваме с една карта. Питането ми е относно корабчето по Босфора, когато отидем там минаваме с Истанбулкарт и избираме някоя от фирмите, които предлагат (Sehin Halyari, Tyryol), въпросът ми е има ли крайна точка или прави кръгче и се връщаме в началната спирка, която мисля да е Eminonu? Друго, което искам да питам, ако се качим отново на лодка от Eminonu и слезем на Beşiktaş и от там тръгнем да разгледаме Долмабахче  и Таксим, този вариант удачен ли е и има ли изобщо такъв курс или някъде близо до Долмабахче?
Ще съм благодарна на отговорите, защото за първи път ще ходим и информацията, която имам е от предната тема и тази. 🌷

# 131
  • София
Здравейте, другата седмица ще посетим Истанбул с ТА, но ще си направим програмата сами. Ще си вземем Истанбулкарт, три момичета сме и ще пътуваме с една карта. Питането ми е относно корабчето по Босфора, когато отидем там минаваме с Истанбулкарт и избираме някоя от фирмите, които предлагат (Sehin Halyari, Tyryol), въпросът ми е има ли крайна точка или прави кръгче и се връщаме в началната спирка, която мисля да е Eminonu? Друго, което искам да питам, ако се качим отново на лодка от Eminonu и слезем на Beşiktaş и от там тръгнем да разгледаме Долмабахче  и Таксим, този вариант удачен ли е и има ли изобщо такъв курс или някъде близо до Долмабахче?
Ще съм благодарна на отговорите, защото за първи път ще ходим и информацията, която имам е от предната тема и тази. 🌷
Туристическите корабчета за разходка по Босфора са от двете страни на моста Галата. Ако сте с лице към моста, а Египетският пазар е зад гърба ви, в ляво е Turyol, където се плаща на каса (75 лири е в момента) и имат корабчета на всеки час. В дясно са терминалите на Şehir Hatları. Един от тях е за турове и нормални фериботни линии по Босфора. Предполагам, че важи Истанбулкарт. На ден има 1 къс в 14,40 часа и 1 дълъг целодневен тур. Ако ви урежда като час ... Корабчетата правят кръгче и се връщат, но освен на Еминьоню, спират и на Юскюдар (азиатския бряг), за да вземат/свалят пътници и от там. Турът на Şehir Hatları май е само до първия мост. Съдя по разписанието в сайта им, където са написали като крайна точка Ортакьой. Другите са да втория мост.

По втория въпрос - има такъв ферибот 
https://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/ic-hatlar/bogaz-ha … avagi-eminonu-174
Обаче ако целта е Долмабахче, то входът му е от Кабаташ, а не от Бешикташ. Ще трябва да повървите по шумна много натоварена улица, за да стигнете до входа. До Кабаташ най-лесно се стига с трамвая, който минава през Лалели (там ще ви бъде хотела). После от Кабаташ до Таксим има метро/фуникуляр (зъбчата железница). Иначе същата тази фериботна линия може да се използва вместо туристическото корабче. Пътува покрай европейския бряг час и половина до Саръйер за 70-80 ст. билетчето. Вижда се и третия мост, макар и да не стига до него. За връщането трябва още едно билетче. В Саръйер може да се хапне хубав бюрек или да се седне в някой крайбрежен ресторант. А може и да не се стига чак до Саръйер, а да се слезе на по-близко пристанище. Обаче сградите по азиатския бряг са малко отдалечени. Пак се виждат, но туристическите корабчета минават по-близо.

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 15:32 от Тaня67

# 132
Здравейте, помогнете ми да намеря такъв тип блузи, днес търсих в кв Лалели, но не намирам нищо освен пуловери..

# 133
Здравейте, от планиралите да посрещнат 2023 в Истанбул, може ли да споделите хубаво заведение с програма или пък ресторант на хотел?
Благодаря предварително Simple Smile

# 134
  • София
Здравейте на 8 ноември ще ходим в истанбул и искаме да отидем до някой голям зоопарк.Ако знаете някой може ли да споделите.Ще отседнем в хотел който е в Лалели.Ако може и пътните до там да споделите ще съм ви благодарен.

Аз знам този: Aslan Park Tuzla

И този: Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi -

И двата са много далече от Лалели.

Общи условия

Активация на акаунт