🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 60]

• 68 003
  • 837
  •   1
Отговори
# 360
Пипинс, ходила съм с Аполо и Бохемия.

# 361
Здравейте!
Решихме да направим едно спонтанно пътуване до Истанбул тези дни. Ще ходим там за първи път, с кола от Варна. Ако може да помогнете с идеи за бюджетен хотел с паркинг в добър район, тоест да има какви забележителности да се видят. Смятаме да зарежем колата на паркинга и да се разхождаме предимно пеша и като се наложи с градски транспорт. Притеснява ме трафика, да не се озовем в някое задръстване, докато стигнем до хотела.
Благодаря предварително.
Разгледай за хотел в Султанахмет (част от огромния Фатих). Повечето хотели намират начини за паркиране и това е описано в условията в Букинг. Някои осигуряват място на улицата (в Букинг е "безплатен обществен паркинг"), други - в близките частни паркинги. Там са най-известните забележителности. Но имай предвид, че повечето хотелчета са реставрирани стари къщи и са с тесни стаи, стръмни стълби, нешумоизолирани стени. Без навигация трудно се достигат. Wink Колкото до бюджетността, това зависи от конкретното търсене (брой хора, брой нощувки, празници или фестивали в периода, наличност в дадения момент на повече или по-малко празни стаи). Безброй пъти сме намирали бюджетно настаняване, а когато потърся същото втори път, цените нямат нищо общо с предишните. Харесай си нещо в Букинг и питай в темата. Може да имаш късмет някой да е бил в хотела. И със сигурност ще ти кажем как е като местоположение.
Хотел Beyzas Hotels & Suites как е като район? Пише че има паркинг някъде около него.

# 362
  • София
Хотел Beyzas Hotels & Suites как е като район? Пише че има паркинг някъде около него.
На 1 км е от  площад Таксим и Истиклял. Самият факт, че около него има доста хотели, показва, че би трябвало да е добре като място за отсядане. Все пак не мога да кажа със сигурност, защото не съм отсядала наоколо. Обаче Света София, Синята джамия, ТопКапъ, Цистерната, Хиподрума са все в Султанахмет (над 5 км). Ако сте калени пешеходци, може и да отидете пеша, но не е никак близо. Метрото е на 500 м. и май е единствения транспорт, който може да се използва. Дори и да има наблизо автобуси, те не са за предпочитане, защото попадат в задръствания. Долмабахче може да се каже, че е близо, но е долу в ниското, на морето. Таксим е доста нависоко. Имай предвид, че разстоянията в Истанбул са доста "лъжливи", защото почти всички улици са много стръмни. Едно е да вървиш 4-5 км по равно, а съвсем друго е да слизаш и да се качваш непрекъснато. Синята джамия, Сюлеймание, Таксим са все нависоко, но на различни места. За да отидеш от едното място до другото трябва първо да слезеш до морското равнище.

Това е пешеходният маршрут от хотела до Света София - цък   Отбелязали са не само разстоянията, но и надморската височина. Joy

В крайна сметка да обобщя, че аз не бих отседнала там, особено при първо посещение, при което поне 2 дни ще са прекарани около площад Султанахмет. От друга страна, в Султанахмет не съм попадала на такива просторни помещения като тези от снимките.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 02:17 от Тaня67

# 363
И аз бях в района на Таксим и Истиклял цяла седмица. Не знаех че може да се влиза в джамията. Гледах я отвън.
Ние бяхме с приятели, които знаят всичко. Водиха ни на различни места.

Може ли инфо за хотела?
А, ако разкажеш малко и къде сте ходили, какво сте видели, яли, пили 😉  много ще ни зарадваш.
Тук разказите са на почит, особено дългите, придружени със снимки. 😍 ❤️

Ако говориш за новата джамия на площада, нищо не си загубила- най-скучната от всички в Истанбул по мое мнение.

Има много красиви джамии, които наистина си заслужава да се видят и моят фаворит до този момент е Ортакьой.
 https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D1%82%D0%B0%D0% … 0%B8%D1%8F  

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 10:57 от pepel_ot_rozi

# 364
  • София
Хотелчето се казваше Utarit. В стара сграда, обновено. Всичко си имаше.
Бяхме в Музея на технологиите. Кемпински Чирахан палас - там може да се влезе просто така ☺️. Още - Пиер Нещо си, едно кафене над гробище, с гледка. Едно като пазар и пристанище, не знам как се казва. Там ядох кюнефе, не беше хубаво. Бяхме всяка сутрин на "турска закуска" до хотела. Два пъти хапвахме в местните ресторант тип стол, които са супер евтини и вкусни, но трябва да питате кое е люто, че има изненади.
Не успяхме да отидем до Цистерните, единият ден ми беше лошо.
Всяка вечер - тегели по главната с трамвая. Там правихме и шопинг. Много народ, ама се свиква.
На нова година бяхме на рибен ресторант пак в района, в 12 отидохме до площад Тексим. Турците са супер скучни, все едно беше обикновен ден, а не Нова Година. Те купонясват до сутринта, но повечето пият само чай.
Бяхме и на заведения, пак в района. Абе май много ми хареса.
За автобусите и трафика - автобуса си върви, няма страшно. Ние доста пътувахме с ГТ. Хубавото е, че за 1 маршрут има по няколко варианта автобуси, метро. Обаче не знам къде се гледа това.
3 пъти пътувахме с корабче. 2 пъти градски транспорт - плаща се с картата. 1 път туристически.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 11:10 от Rockstar

# 365
  • Свети Влас
Пиер Люти е кафенето. Гледката много ми хареса !

# 366
Пиер Люти е кафенето. Гледката много ми хареса !

Габи, 😍 малка корекция - Пиер Лоти,  (на френски: Pierre Loti), псевдоним на френския писател Луи Мари-Жулиен Вио.

# 367
  • Свети Влас
Чудех се как се пишеше- хихихи. Но наистина гледката от там много ми хареса. Липсва ми Истанбул.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 19:03 от Габриела Радева

# 368
  • Варна
Здравейте, от уважение към групата и информацията в нея ще споделя някои впечатления, надявам се да са полезни Simple Smile
През м.Октомври заведохме майка ми, която  е на 80г и без заболявания в Истанбул. За съжаление се наложи да викаме бърза помощ, която поради големия трафик много се забави. Транспортирането до болница също. Беще доста стресиращо за мен, чувствах се като в екшън с това препускане по улиците и сирените, за щастие всичко завърши добре. Съветвам всички да пътуват с медицински застраховки, защото колкото и да сме оптимисти е добре да бъдем и разумни. Медицинската застраховка мисля е около 10тина лева на човек.

Вече три пъти пътуваме до Истанбул с агенция, заради транспорта. Този път реших да платя и екскурзии. Зная, че повечето от вас тук са противници, аз също изчитам много теми преди да отида някъде и винаги съм много добре подготвена. Екскурзоводите в Истанбул обаче много ми харесват, много са ерудирани и са като истински ециклопедии, на мен ми е приятно да попивам информацията от тях. Платихме си екскурзия до Бурса, беше интересно да видя и друг голям град освен Истанбул. Има забележителности - Улу джамия, голям базар, магазини за шалове, прекрасна гледка отвисоко към града. На нас ни хареса, екскурзоводът ни даде и доста полезна и увлекателна информация през цялото пътуване.

За мен най-интересното посещение този път беше двореца Долмабахче - наистина си заслужава да се посети, много по-атрактивен дворец от Топкапъ, много красота и изящество има в него - пиша го заради тези, които се колебаят дали да посетят двореца.

За останалата част от екскурзията няма да ви досаждам - ресторант Ортаклар отново останахме доволни, както и случайно подбрани ресторантчета без сервитьори в официални дрехи. Ние обичаме шопинга - магазин Bueno по Истиклял открих с хубави обувки от естествена кожа и се разписах. Бяхме и в Виа Порт Марина Тузла - както ни представиха мястото истанбулското Сен Тропе. Комплексът е голям с аквариум и зоопарк за животни от семейство котки, но не сме ги посещавали.

Като стана въпрос за котки, ние имаме в къщи две и много обичаме котки - максимално удоволствие ми достави да гледам грижата по магазини и ресторанти за тези животни - пълни купички с храна навсякъде

Споделих ви, че се подготвям много внимателно преди пътуване, но моето семейство ме научи, че не е необходимо всичко да държа под контрол и този път отидохме подготвени, но отделихме време за шляене и разходки, следващите пъти ще посетим още няколко забележителности, не е нужно да са на един път Simple Smile

Желая на всички прекрасни емоции в този хубав град и с всяко посещение да откриват нови интересни места и преживявания.

# 369
Ох ние май пак искаме да ходим. Ще видим как ще се органзираме с отпуските. А месеца на лалетата всяка година по едно и същ време ли се пада? В смисъл не е плаващ? И също така Рамазана кога е? Да не нацелим пък затврено всичко.

Тези ексурзоводи как ги намирате и на бг има ли? Пак ще ходя аз на Топкапъ. В нас вървят целодневно клипчета от YouTube на пребивавали в Истанбул и още повече ни се ходи.

# 370
Напълно подкрепям мнението за екскурзоводите! Повечето са български изселници, които си имат основна работа и допълнително изкарват по някой лев като екскурзоводи, поне така ни каза сегашния, в тоя ред на мисли пак той каза, че почти всички турци имат по две работи, защото не им стигат парите само с една. В Истанбул имало правило, че не може туристически автобус да се движи без местен екскурзовод. Този път като бяхме ни се падна един водач на групата ( от тур.агенция), който беше толкова сладкодумен, почти не спря да говори по пътя от Одрин до Истанбул. А после и местния екскурзовод се представи блестящо (всички агенции имат безплатна уж пешеходна обиколка из Султанахмед площада) и въпреки, че бях за трети път там ,пак научих неща, които не знаех. Може би затова не ми хареса Йерибатан - защото слезнахме да я видим само с дъщерята, направихме обиколката между колоните и айде обратно, ако имаше гид - сигурно щеше да ни каже нещо интересно, а така един чарк, излезнахме и язък за парите за вход Wink
Та гидовете често ни потапят в местната атмосфера и ако се обикаля индивидуално - точно това за мен е минуса, да, спестяват се едни пари ( ако си за шопинг и кулинарен туризъм - няма проблем), но културния туризъм дет се вика е друга бира. Та за себе си за в бъдеще пак ще правя така - с тур.агенция за транспорт и хотел, една екскурзийка, където не съм била и другото време разходки самички.

# 371
  • София
Ох ние май пак искаме да ходим. Ще видим как ще се органзираме с отпуските. А месеца на лалетата всяка година по едно и същ време ли се пада? В смисъл не е плаващ?
Винаги е през април, като обикновено разцветът е около средата на месеца. Обаче зависи от времето през конкретната година. Тази пролет беше студена и в началото на май имаше много лалета. Много хора от темата, които бяха запланували предварително екскурзия в първата половина на месеца не можаха да видят цъфнало цвете. А в други години на 21-22 април лалетата вече са съвсем увехнали. Иначе се стараят да ги садят по различно време и да са различни сортове, така че през цялото време да има цъфтящи лалета.

# 372
Здравейте пътешественици Simple Smile,
Преди 2 дни се завърнахме от Истанбул, бяхме организирано с туристическа агенция (за 2 нощувки с нощен преход), но ги използвахме само за хотела и транспорта. И ако не беше задължителното доплащане за Новогодишна вечеря...., щеше да е супер.
Благодаря на всички, които пишат отзиви, насоки и съвети, направих прилична програмка, и посетихме всичко което бях набелязала (не че беше много, но за 2 дни...).
Ден 1 (този след нощния преход) беше за Азиатската част. Хубавото на хотела, в който бяхме настанени беше близостта до метростанция Аксарай и това, че ни настаниха веднага.. И така, освежихме се и потеглихме към метрото и по-специално за Мармарай. Малко се замотахме с купуването на ИстанбулКарт, защото се оказа, че все пак ,не от всяка машина можеш да си закупиш...особено ако са свършили  Laughing , един местен ни купи билети по 35 лири. Слезнахме на Söğütlüçeşme . От там си закупихме картата и сами си я активирахме. Целта беше да видим символа на азиатската част – статуята на бика.

Последва разходка наоколо в малките търговски улички, вкусен обяд в някакво малко ресторантче, където собствениците, говореха руски– мерджимек, кюфтенца с агнешко месо/дреболийки и ориз, лозови сърмички, хляб и салатки по избор + чай, всичко за няма 200 лири.  После пак разходки, сок от нар. ..времето беше разкошно.
Навръщане с корабче към Каракьой. От там пеша до Египетския пазар и Египетския обелиск.

В гледки и разходки, не усетихме как мина деня...доволно изморени, вечеряхме дюнери по път за хотела.
Ден 2.  Метро до Таксим, десертвахме в Saray muhallebicisi - кюнефе, малеби с малиново сладко, турско кафе и салеп, посетихме “Мадам Тюсо”, от там пеша до кулата Галата и моста – балък екмек, рибена чорба и хамсия – отново всичко беше много вкусно .

След това пеша до Балат и Нафталин  - Мардин кафе с мастикс и кардамон и чийзкейк Сан Себастиан – невероятно уникален.

После с автобус до Еминьоню. Пак на египетския пазар....сдобих се с чанта "YSL" ... Laughing Innocent , евкалиптов чай и някакво кафе взехме с кардамон, рожков и мастикс – още не съм го пробвала.
Между другото купих от евкалиптовия чай за една позната, но тя се отказа, така че имам в повече от него, ако някой му трябва да ми пише на лични.
Новогодишната вечер беше тотално разочарование, няма да повторим да празнуваме в Гар Мюзик Хол, но това е друга тема. Като цяло се справихме добре като за втори път в Истанбул. Не знам кога, но определено ще има следващ път Simple Smile

# 373
  • Sofia
Има нова фериботна линия Еминоню–Бешикташ–Ортакьой
Подробности и разписание на сайта на Шехир:
https://www.sehirhatlari.istanbul/en/timetables/domestic-trips/b … ktas-eminonu-2078
Да ни е честита! Grinning

Добрият гид и хубавата екскурзоводска програма са чудесно нещо. Споделяйте И за такива услуги, темата е и за това, макар мнозина да предпочитат самостоятелна организация. Нека има от всичко, та всеки да си избере според вкус, възможности, интереси и обстоятелства. А и нещата се менят – днес търсиш едно, утре друго, важното е пътешествия да има.
Щастлива година и много цариградски приключени ви желая! Flowers Tulip Yellow Heart Coffee

# 374
  • Варна и...духом на Босфора
Честита Нова Година 💜
Здраве и късмет за всички в темата!🍀

Рокстар,значи направо си влизаш в Чираан ,нито охрана,нито проверки,така ли да разбираме,разясни малко в детайли,в коя част е фри достъпа,кои зали и сгради?

Вичето,Vici 75💜,Ади бакалъм,Ръца - пръца през април,ама be careful 😃, 😁 дан тъ търсим из Тубата,,lost tulips tourists😁😃😁😉🤗

Общи условия

Активация на акаунт