🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 60]

• 67 137
  • 837
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте, включвам се и аз в темата. Предстои ни пътуване по Великден, организирана екскурзия. Интересувам се как става с роуминга и дали няма да ни е по- изгодно да си купим местна карта на мобилен оператор? Защото гледах тукашните пакети и дават много малко мегабайти. Ако сме с местна карта, предполагам интернета ще е повече.

# 421
  • Sofia
За тези, които нямат опит с града и/или отиват за кратко (2-3 дни), с цел да видят основни забележителности и да се пошляят, препоръчвам да отсядат в маркираните на картата части. Това са най-централните, туристически места, най-комуникативни са, най-близо са до голяма част от забележителностите и до Босфора, могат да се обхождат и пеша или с немного транспорт. Като си ги зумнете в гугъл мапс или в кой да е сайт за хотели/настаняване ще ви излязат множество възможности. Не се подвеждайте по картинката, посочените райони хич не са малки, плюс, че са и доста хълмисти. 
Скрит текст:

# 422
  • София
Прекрани, дами.

Предстои ни почивка в турция за 3 дни.
Все още съм в процес на разучване кое кога да видим.
Ще съм много благодарна, ако ми дадете насоки в  кой квартал е най-подходящ да отседнем. Идеята ни е да посетим някои забележителности и най вече да направим разходка по Босфора с корабче.  Моля и за препоръки за по- хубави ресторанти с гледки. Благодаря ви. Сега продължавам да чета в темата Simple Smile
Виктория, може и да съм малко пристрастен, но неведнъж и в тази тема съм казвал, че трите най-добри места за отсядане в Истанбул са Сиркеджи, Бейоглу с Каракьой и Кадикьой.
С най-европейски вид и атмосфера от тези три места е разбира се Бейоглу, но като местоположение и градски транспорт за придвижване до всяка една точка на Истанбул, включително и с фериботи са Сиркеджи, Каракьой и Кадикьой. Разходка по Босфора можеш спокойно да направиш от фериботните пристани на тези три места.
В Сиркеджи всичко ти е на пешеходно разстояние и имаш трамвай 1, който минава покрай най-големите забележителности на Султан Ахмет, Капаль чарши, Каракьой, където имаш фуникуляр до кулата Галата и Истиклял, Галата порт и стига чак до Кабаташ, откъдето имаш фуникуляр до Таксим и съвсем наблизо е Долмабахче. Имаш спирка на Мармарая и фериботен пристан Еминьоню, откъдето тръгват и всички разходки по Босфора и фериботи.
В Каракьой имаш трамвай и фериботи. В Кадикьой имаш фериботи, метро и Мармарай.
Преди два три дни се върнахме от Истанбул, където бяхме на два пъти за по ден и половина преди и след полет.
И мога да препоръчам двата хотела, в които бяхме отседнали.
Първият от тях е Cetin Port Hotel. Отличен нов, реновиран хотел на изключително комуникативно за отсядане място в Истанбул. Точно до изхода от гара Сиркеджи и Мармарая. Като излезете от Мармарая и поглледнете наляво и го виждате на 5 метра.
Скрит текст:

С денонощна рецепция. Много топло и сърдечно посрещане от персонала. Добра комуникация преди настаняването. Изключително чисти стаи с ново обзавеждане, отлични матраци и отлично спално бельо, мини бар, сейф, козметични продукти в чудесната баня. Много топло за средата на януари, отлична климатична система. Хотелът беше пълен като отидохме. Един от най-добрите хотели, в които сме отсядали в Истанбул (а те са повече от 20). Препоръчвам да изберете Делукс стая с добри размери, стандартната стая е по малка и е подходяща само за краткотрайно настаняване, но със същите удобства.
Вторият е Golden Horn Hotel- http://www.thegoldenhorn.com/. На 20 метра от асансьор №4 - ул. Hoca Paşa на Мармарая. Казвам номера на асансьора кой е и улицата, защото ако излезете от другия асансьор №2 от Мармарая на Сиркеджи ще се озовете на съвсем друго място. Хотелът не  е нов, но стаята беше много чиста. Климатикът беше съвсем нов, висок клас и работеше безупречно, спалното бельо не бе от най-добрите, но панорамата от стаята ни /ъглова на петия етаж/ беше прекрасна и компенсираше. На една от снимките, които ще кача се вижда асансьора на Мармарая, от който излизаме за хотела. Има отлична закуска по много богато меню, от което можете да си изберете ако искате и 20 ястия на страхотна панорамна тераса. От нея виждате и Босфора, и моста. Горе долу цената на този и първия хотел за една нощувка през януари бе около 65€.
Скрит текст:

а на следващите снимки виждате изхода от асансьора на Мармарая до хотела, буквално на 20метра кръглото здание в средата на снимката.

панорама от терасата за закуска

Хотелът също е с денонощна рецепция. На връщане при втория ни престой ние пристигнахме с късен полет на Сабиха Гьокчен в 23:00часа. До хотела за пръв път използвахме градски транспорт от летището. Вече е пусната докрай линията на метро 4 и то тръгва за Кадикьой от самото летище. За 45 минути пристигнахме от летището до предпоследната спирка на линията Ayrılık Çeşmesi в Кадикьой, където се прехвърлихме на Мармарая и след 15 минути, малко след полунощ  бяхме в хотела. Връзката с Мармарая може да направите и на метро станция Пендик, но ние предпочетохме Ayrılık Çeşmesi, защото я познаваме доста по-добре от Пендик, където сме слизали само два три пъти.
Докато бяхме в Истанбул отидхоме да видим къде точно се намира и апартамента, който сме резервирали през АирБнб за лятната ни почивка в Истанбул.
За първи път ще отседнем в Юскадар. Апартаментът е на пешеходно разстояние от Девичата кула. Marmaray, метро и фериботно пристанище са на 2 минути пеша от къщата, в която се намира на последния етаж. Апартаментът е в изключително оживен район на Юскадар с много ресторанти, заведения и магазини, близо до крайбержната алея и с невероятна убийствена  панорама от голямата си самостоятелна тераса. Има изглед към Босфора и една от най - неповторимите гледки към Истанбул с изглед към кулата Галата, двореца Долмабахче и джамията Ортакьой. През юли ще мога да дам повече информация за него, но като местоположение е отлично. Само за 20 минути сте на Юминьоню с ферибота и на Сиркдежи с Мармарая.
Ето и самия апартамент, който иска може да го резервира за престой.
https://bg.airbnb.com/rooms/49143554

Скрит текст:
панорамата от терасата на апартамента

самата тераса

апартамента

# 423
  • Къде ли не
Роже, изключително полезен пост! Благодаря за отделеното време! Ще използвам много от информацията когато идем с децата. Надявам се да е по - скоро. Simple Smile

# 424
Някой ползвал ли е Flixbus  и може ли да се разчита на него като часове?

# 425
Някой ползвал ли е Flixbus  и може ли да се разчита на него като часове?

За Истанбул нямам наблюдения, но съм ги ползвала  нееднократно из Европата и мога да кажа, че са много точни и коректни.
Поне при моите пътувания.

# 426
Благодаря ви!
Направих план, като си харесах няколко места, които сте споменавали. Може ли да ме ориентирате какви са цените на билетите? Понеже на някои неща в гоогле излиза, че са безплатни и не знам колко е вярно, на други места виждам голяма разлика в цените и не знам кое е вярно. Това е плана ми:

Първи ден:
1. Св софия (в гоогле пише, че е безплатно)
2. Синята джамия (не пише цена)
3. Топ къпа (намерих цена от около 50 лв на човек)
4. Гранд базар
5.Египетски базар

Втори ден:
1. Квартал Балат
2. Аквариум Истанбул
3. Кале аутлет център
4.Оливиум аутлет център
5. разходка по босфора

Трети ден:
1. Кула галата (около 18 лв на човек )
2. Таксим площад
3. Истиклял
4. Долмабахче  (около 35 лв на човек)

Четвърти ден :
Одрин

Как ви се струва плана ми? Дали ще успеем да се вместим като време?  Мога ли да взема онлайн билетите (за аквариума видях, че може)

И също така ако някоя от вас знае магазини с булчински рокли ще съм благодарна да сподели, както в Истанбул така и в Одрин.

Благодаря ви! Страхотни сте!

# 427
На мен лично ми звучи малко амбициозно😁( моята версия е, че мечката се ядяла на хапки)

Св. София, ако има опашка може да отнеме и два часа. Повече ще е чакането от разглеждането.

Топ Капъ, ако имате опция влезте с гид. Ще добиете съвсем различна представа за двореца, порядките, йерархията и т.н.

Синята джамия подобно на Св. София и, като чакане и като разглеждане.

Гранд Базар (Капалъ чаршъ) 🤣🤣тук времето е... понятие, от няколко минути(ако се уплашите от навалицата) до няколко часа. Зависи как ще ви,, поеме,, пазара и колко това е вашето място. Но пък е задължително за първи път.

Египетският Пазар (Масър Чарши) по скоро, като музейна обиколка. Пазара е доста скъп (с някои случайни изключения) и понякога е трудно да се откопчиш от търговците. За около час, ще го пообиколите предполагам. Ще установите, че продават почти едно и също.

# 428
Първия ден ми се вижда абсолютно изпълним на мен, всичко е близо и е ок. Аз лично за Св. София не съм чакала повече от 20 мин. за Синята Джамия пък изобщо.  Истанбул Аквариум обаче ако е този до мол Флория е доооооста далече и там ще убиете доста време, моловете не знам къде са, но ако и те са отдалечени само ще изгубите време и за разходка по Босфора няма да остане време.

# 429
Първия ден ми се вижда абсолютно изпълним на мен, всичко е близо и е ок. Аз лично за Св. София не съм чакала повече от 20 мин. за Синята Джамия пък изобщо.  Истанбул Аквариум обаче ако е този до мол Флория е доооооста далече и там ще убиете доста време, моловете не знам къде са, но ако и те са отдалечени само ще изгубите време и за разходка по Босфора няма да остане време.
Явно аз си нямам късмет

# 430
  • София
Вторият ден граничи с невъзможното почти.

# 431
Bebe, възможно е просто аз да съм имала. От приятели бях чувала за голяяяямото чакане на опашка за Св.София, помня че като отидохме и видях опашката си казах, че в ОК и наистина минахме за 15-20 мин. Виж на много дълга опашка чаках за Долмабахче, но пък си струваше Heart

Иначе да, втория ден и за мен е неизпълним почти. Личното ми мнение е, че ако сте били и друг път в Истанбул и ако посещението ви е с цел пазар, можете да си позволите да убиете един ден в молове, но ако е за първи път му се насладете. Истанбул е невероятен град, както в Европейската, така и в Азиатска част, има много какво да се види.

# 432
  • София
И третия ден не е добре. Долмабахче затваря рано и или изобщо няма да влезете, или ще трябва да препускате, за да видите нещо. Добре е да е първи, а после се мотайте колкото искате в Бейоглу.

# 433
На мен както първи, така и трети ден ми се виждат невъзможни. Едно заради големите опашки и второ, Топкапъ и Долмабахче са си огромни площи и си искат времето. Ако е само да се препуска, без разбиране за това което се гледа може да се минат. Аз лично и след двете бях смазана. Абсурд беше да тръгна по пазарите след тях, освен ако знам че отивам точно на конкретен магазин, за конкретно нещо - да отида, да го взема и да тръгна. За моите разбирания Капалъто си е отделен ден съчетан с нещо лежарно, не ангажиращо. Аквариум Флория е огромен и той.  Отнема време, а ако сте и с деца, съвсем се замотава човек. Освен това навън мола има страхотни заведения и аз бях поне пленена от гледката и нямаше как да отмина. Седнахме там да хапнем, и се замотахме съвсем.

Танче, заедно сме писали Simple Smile

# 434
Какво ти препускане в този град🤣той те размазва с размери, гледки, история, храна...
Още по-малко пък си представям Топкапъ да отнеме по-малко от два часа примерно, само за оръжейната заради кинжала чаках почти 30-40 минути.

В този ред на мисли.. един акъл да ми дадете🙂 По план график, ще трябва да пристигнем в Истанбул около ранният следобяд (14-15часа)като отправна точка ще е Флория мол. Иска ми се за вечерта нещичко по лежерно да си спретнем, да се помотаем, да хапнем.. Нещо да препоръчате, около исторически център? Не, че няма в краен случай да се метнем към Таксим. Ама ми се искаше нещо.. някой залез да хванем, някоя хубава снимка да направим. Ама по така спокойно..
Че на другата сутрин работа ни чака🤣

Общи условия

Активация на акаунт