🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 60]

• 67 044
  • 837
  •   1
Отговори
# 660
Аз пък звъннах до агенцията, (която ще ползваме за настаняване и транспорт) от страх да не се провали пътуването😁 Точно тези реакции ме наведоха на мисълта, ще може да няма достатъчно пътуващи. Казаха ми, че всичко засега е наред и всичко си е по график. Не че биха казали друго де.

# 661
  • София
Дали някой знае - билети за влака могат ли да се купят от гара Халкали ( най-вероятно не се пише така Simple Smile) или трябва да се отиде до гара Сиркеджи?

# 662
  • София
Дали някой знае - билети за влака могат ли да се купят от гара Халкали ( най-вероятно не се пише така Simple Smile) или трябва да се отиде до гара Сиркеджи?
Ако питате за влака за България - от Халкали

# 663
  • Варна и...духом на Босфора
elita❤️❤️❤️
Ади бакалъм,джанъм!
Раз-два-три- репортажа започни!😎🙂
Желая много емоции,кеф, съпорт на нашите и вълнуващи спортно- развлекателни дни❤️
Доклади-всеки ден,снимки тоже.

Peterky😊Язе съм кузуфен,ама кузу,кузу,дай ми на мен агнешко,дробсармичка,агнешка чорбичка,дробчорбичка,
Ама без агнешка главичка и чревца😊.
Билийорум дип добре како е кокореча,ама не ми й дошъл апетита йощ за туй чудо 😆.

Вичето ❤️❤️❤️Vici 75!🍀😘😘😘
Може ли след 10-ти май,джанъм така да се организирВати😊,чи да б рисами тугедър по тарабитИ,❤️

# 664
redemi❤❤❤ ще видим как ще се органзираме, че се объркаха малко плановете. Тръшнах се с ковид тези дни, отгоре на всичките ваксини и бустер. Оправям се вече, но половината отпуска замина в карантина. Сега се моля мойте да не се тръшнат, че и останалата отпуска ще пропилеем. Голяма изненада тоя вирус ми направи. Него въобще не го бях мислила.

Иначе твойта идея много ми допада, за среща в Истанбул ❤🥰 Но ще пиша на по-късен етап, че за сега замразихме плановете да видим кой на къде ще е  ,че не за друго ами се прахосаха отпуските.

# 665
Гечмиш Олсун,бързо да оздравявате и се оправяте!🍀🍀🍀🍀, Вичето ,vici 75❤️

Милиарди лири събраха в живо предаване по много турски Тв актьорите от любими наши сериали,които и тук в тази тема имат фенове,и често посещаваме любими места от тези дизита.
Откъм Геджеманска страна,Халит и Бергюзар дариха 20000 Евро лични средства.
Бергюзар,беше на линия от Лондон -Денонощно!,отзовавайки се на молби на пострадали хора,търсейки близки и роднини,в Инстаграм,и препращайки адресите до съответните спасителни служби.Бяха намерени и спасени и малки деца,и възрастни хора.За съжаление обаче цялото семейство и брата на Уур Аслан,техният приятел ,и познат от "Перла" актьор,остана завинаги под руините в Антакия 😥😥😥
Уур Аслан е женен за Сема Ергенекон, много известна сценаристка,двете семейства са много близки приятели...

Има агенция във Варна,организираше екскурзии по тези места..дано и те са дарили нещо..то си е до желание ...

Истанбул ❤️,мисля ,мое мнение, не е застрашен от земетресение/ за момента/
И дано Никога не се случва!
На мен ми е много мъчно и тъжно за хората там....

# 666
  • Варна
Peterky😊Язе съм кузуфен,ама кузу,кузу,дай ми на мен агнешко,дробсармичка,агнешка чорбичка,дробчорбичка,
Ама без агнешка главичка и чревца😊.

то дробсърма , чорба , чорба от чревца , мозък и други подобни са също много вкусни Simple Smile
веднъж пълних агне и се случи , че нямахме дроб за да го напълня с дробсърма и вместо агнешки дроб сложихме пилешки и пак стана добре Simple Smile
Кефалонийския пай го правят и с агнешко и с козе и даже не се разбира кога с какво е. То и в Турция правят подобна баница с месо.
Общо взето и в Турция и в Гърция кокореча е агнешки ама нищо чудно да има и ярешки.
Иначе нещо което се харесва са пълнените печени картофи - по Истиклял има мисля 2 , единия така се и казва -  КОМПИР Simple Smile
И пиши моля те на по нормален български - като те чете човек току виж помислил , че във Варна говорим така Sad

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 07:21 от peterky2002

# 667
А бре Петерки!😆😆😆
Ти си говори нормално😊,тамам мъ?
Чунким кат казвам по София и Кюстендил- генгерлик,джиджи-папа,паткан и авери/ки😆- някой разбира ли ме аджеба -Не!😆
Туй по варненски😘😊.

Компир не либя,е, опитвала съм,но Ефеса не ми стигна😆.
Пататесли бюрек - Евет.

elita❤️, джанъм,и ще ни разкажеш и за Атакьой,още едно място от Азиясайд тъй да опознаЙм😊.

# 668
Кв. Атакьой е в Аврупа якасъ, не е в Анадолу якасъ (Азиясайд, дето викаш) Wink Близо до летище "Ататюрк" е, голям квартал.
Ако питате за влака за България - от Халкали
Гарата се казва "Халкалъ", от нея тръгват влаковете за Одрин и за България. "Сиркеджи" отдавна не функционира като гара, премахнати са релсите отгоре. Сега е единствено станция на Мармарай, дълбоко под земята. Горе релсите ги демонтираха (от изхода на парка Гюлхаане се вижда)
Скрит текст:

Мармарай ходи от Сиркеджи до Халкалъ.

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 15:25 от diziler

# 669
  • София
Може и да бъркам, но на Сиркеджи има някаква работеща каса. Възможно е да продават билети за България. Логично е да има и някакво по-централно място за предварителна продажба на билети, а не да се ходи едва ли не извън града. Това са мои разсъждения. Не съм се интересувала от влака. Само съм виждала въпросното гише.

# 670
A,верно ли,Diziler😊
Е ,по- добре за нашите хора там,по- близо до БГ 😆.
Да бе,в Бакъркьой.
Е,ще носят мартеници на комшиите 🤗

# 671
  • София
Може и да бъркам, но на Сиркеджи има някаква работеща каса. Възможно е да продават билети за България. Логично е да има и някакво по-централно място за предварителна продажба на билети, а не да се ходи едва ли не извън града. Това са мои разсъждения. Не съм се интересувала от влака. Само съм виждала въпросното гише.
Таня, не бъркаш! На Сиркеджи си има две работещи каси. Едната е за вътрешните влакове, а другата за международните. От нея спокойно можеш да си купиш билет за влака до София, за да не се разхождаш до Халкалъ.
Още повече, че влакът от София пристига рано сутринта на Халкалъ и касите тогава все още не са отворени.
Колкото до гара Сиркеджи тя наистина в момента не функционира, тъй като се подменят траверсите и се прави изцяло ново жп трасе Sirkeci-Kazlıçeşme.
Още през 2021 год. е завършил демонтажа на 42 хиляди метра релси, 410 контактни стълба и 24 километра енергиен проводник.
Според Министърът на транспорта Адил Караисмаилоглу  железопътната система Sirkeci-Kazlıçeşme ще бъде завършена и пусната в експлоатация през първото тримесечие на 2023 г. Проектът не е само работа по железопътна система, но и транспортен проект, ориентиран към пешеходците.
Проектът ще има 8 спирки. В момента се ремонтира линията от 8,3 километра между Sirkeci и Kazlıçeşme. В тази нова концепция маршрутът ще бъде както железопътен, така и пешеходен път.
В рамките на проекта са предвидени 7,3 км пешеходни алеи, 6,3 км велосипедни алеи, 10 хил. кв. м  зони за отдих, 74 хил. кв. м нови зелени площи, 6 хил. кв. м затворено социално и културно пространство, 9 пешеходни подлеза, 3 пешеходни надлеза, 1 пътен надлез, 12 пътни подлеза.

# 672
  • Luxemburg
Здравейте. Колко дена бихте препоръчали за 4 жени- 2 възрастни (единия е пенсионер на 70) и 2 деца на 10&14? Гледам за април за прочутия фестивал на лалето. Цените са много различни. Почват от 330лв за 3 нощувки и 5 дена до същата сума за 2 нощувки и 3 дена. Не знам на кое може да се вярва. Препоръка за агенция? Какво бихте препоръчали да се види като се има предвид възрастта и подвижността на хората? Никога не сме били в Истанбул, всичко ми изглежда интересно и ми се иска да видим. Но нито имам идея колко голям е града, нито колко време ще ни трябва за всяка атракция, нито колко време отнема предвижването от т.А до т.Б. Не говорим грам турски, но владеем няколко западни езика. Говорят ли навсякъде английски (Сори ако е глупав въпроса)? Аз искам да видя Капалъ чарши и съм чувала, че ти трябва ден. Как тогава в агенциите програмата е толкова богата, за толкова малко време? Как препоръчвате да се отиде- с агенция или с кола и сам да си резервираш всичко?  Благодаря ви.

# 673
Ronicat-
 Пенсионер,70/ но колко е подвижна жената,в смисъл,издържа ли на дълго вървене?
-Говорят английски,но не навсякъде.
-Немски-😆 Френски😆,Ама може,таквизи не съм срещала
-Лаленцата привличат милиони туристи,града е суперфраш по това време.
- Какви са интересите на децата?
-Капалъчаршъ е....атракция в исторически план,за зяпане,губене на някой друг час,цените са високи/ много туристическо място- три часа,айде и после боринг🙂.
Придвижване от т.А до т.Б- може да отнеме от 20 минути до 3-4 -5 часа/
Програмата на ТА е богата/ откъм хартия/
На место се изпускат обекти,променят се планове,защото все някой не разбрал,някой се загубил,обекта е затворен/ но гида не е запознат!/,някой е закъснял,мимоходом се отделя внимание на някои сгради и терени,не се събират достатъчно хора/ група..u.s.w...🙂
Сега,аз мога да кажа ,че е лесен за ориентиране град,много лесен за мен.
Транспорта е готин,уреден,функционира до късно.
Сега вие какво искате да видите,като за първи посещение - ти кажи.
Хотел с паркинг.
Колата там и сте вие!Ние ще помагаме.

# 674
Аз общо ще се изкажа. Щом сте и с възрастни хора, трябва да скъсите пешеходството. Насочете се с придвижване с градския транспорт, в това число и корабчетата. Ако имате интерес към джамии, църкви, разгледайте някоя, някой аквариум за децата, музея на науката,  малко по Истиклял, разходка с корабче и един ден на пазар да може и да посядвате някъде. Парковете предполагам ще са красиви, заради лалетата.  Ако не сте запознати с историята или нещо конкретно да знаете и да искате да видите, за мен лично ходенето до Топкапъ и Долмабахче е безсмислено и е голяма утрепия.  А ако не знаеш какво искаш да видиш, просто зяпаш едни празни помещения.

За език, ние с английски се оправяхме. На някои места си знаеха чисто руски. Питате какъв език говорят и се оправяте. Ние имахме ситуация “ английски ич, руски йок”  Тогава вадя телефона и на Google translate пиша на каквото ще питам и обръщам на турски. Показвам, давам им телефона, те ми пишат на турски, и аз обръщам на бг. Това в краен случай. Но по атракциите и по централните места говореха английски.  

Redemi, ме изпревари ❤😂

Общи условия

Активация на акаунт