🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 60]

• 67 997
  • 837
  •   1
Отговори
# 330
На нас пък постоянно ни трябваше кеш, едно на ръка че плащахме с карти. Кеш оставяхме бакшишите по ресторанти и кафета, на камериерките оставяхме по десетина лири всеки ден, по такситата оставяхме пак. Отделно както съм писала в предните теми, на пазара като купувахме разни блузки, имаше цена с карта и без карта. Аз каквото си харесах беше 200лири кеш, 220 с карта. Ясно че една и съща стока навсякъде, но моето нещо не го видях на друго място. Чашките ми от египетския взех кеш за 380 лири и само там от където ги взех ми харесаха, макар да е заринат Истанбул с подобни. Човека не приемаше карти въобще. Ясно че не всеки е тръгнал на покупки, но то му стига на човек да си хареса нещо и да не може да си вземе точно него. По ресторанти най-евтино 200 лири за 3 човека сме плащали, най-скъпо 1800.

# 331
  • София
Ние си теглим кеш с револют на място. Винаги тръгваме с не много пари в брой, колкото лири са ни останали от предния път и евро, долари за бакшиши и за всеки случай. Като влезем в Турция с картите на револютхем без такса, хем и курсът е супер. Не само в Турция, вчера в Сърбия по същия начин се справихме и е супер удобно.

И един въпрос от мен. Планираме медицински туризъм около 3 март. Съответно няма да съм ОК да карам и планираме с автобус да ходим, Метро сме харесали като часове. Колко по-рано е обичайно и нормално да се купуват билети за автобуса? Много ми е важно, тогава са и почивни дни, та си мисля дали да не отида още тези дни като мине нова година.

# 332
  • Някъде в Европа...
Здравейте! Ще пътувам сама с дете на 15 г. с декларация от другия родител. Трябва ли да нося оригиналният акт за раждане на детето?
Не..За ваше успокоение може да носите копие на акта, но не го искат. Задължително обаче си носете и копие на декларацията за съгласие от другия родител, заедно с оригинала, защото нашите власти вземат копието...

# 333
  • София
ninoto може ли един страничен въпрос за Кипър
Скрит текст:
Бяха ме предупредили, че ако отида до турската част на Кипър няма да мога да използвам паспорта си при влизане в Гърция (нищо, че може и с лична карта), защото има печат от там. На вас някой споменавал ли ви е това?
В турската част на Кипър се влиза с лична карта и не слагат печати. Simple Smile За една седмица влизахме 4 пъти.

# 334
Тъкмо щях да напиша същото, но са ме изпреварили Simple Smile Това с печатите в паспортите в северната част на Кипър, беше преди години, малко след като отвориха границата. Сега вече може да се влезе и с лична карта, а ако влизаш/излизаш с паспорта си, не слагат печат.

# 335
  • Варна
купих си от Египетския пазар един чай на прах, който ме почерпиха и ми хареса, взех микс нар и евкалипт. Казвам на прах, защото стои на едни големи купчини и има различни (като че ли най-вече са плодови), търсих из гугъл да им видя състава, но нищо не намерих, вътре имат добавена захар и се замислих, че не са натурални....Ако има някой наясно, ще помоля да се включи и да ми обясни какви са и как се правят.

А как се прави нес кафе ? Имам опит 10тина зими с  евкалиптовия чай точно от  входа на   Египетския пазар откъм Еминьоню вдясно . Не знам колко истински , био или еко е( както и разтворимите нес кафета и всякакви инстантни напитки ) , но е абсолютно ефикасен за всякакви настинки , кашлици , гърлоболи и тем подобни зимни проблеми , а И На вкус е с приятен боров вкус. Сега началото на декември в Одрин не намерих евкалиптовия чай на прах , предложиха ми на листа и съжалявам , че не взех да пробвам и него за настинки , кашлици , гърлоболи , а  и сагурно е и по натурален, но съм поръчал и ако ми донесат ще докладвам Simple Smile

# 336
Мисля, че и една седмица преди пътуването да закупите билети, няма да имате проблем. На мен също ми се е налагало да пътувам с Метро по медицински причини за Истанбул и дори съм купувала билет ден преди заминаването и винаги е имало свободни места 🤗

Ние си теглим кеш с револют на място. Винаги тръгваме с не много пари в брой, колкото лири са ни останали от предния път и евро, долари за бакшиши и за всеки случай. Като влезем в Турция с картите на револютхем без такса, хем и курсът е супер. Не само в Турция, вчера в Сърбия по същия начин се справихме и е супер удобно.

И един въпрос от мен. Планираме медицински туризъм около 3 март. Съответно няма да съм ОК да карам и планираме с автобус да ходим, Метро сме харесали като часове. Колко по-рано е обичайно и нормално да се купуват билети за автобуса? Много ми е важно, тогава са и почивни дни, та си мисля дали да не отида още тези дни като мине нова година.

# 337
Скрит текст:
Бяха ме предупредили, че ако отида до турската част на Кипър няма да мога да използвам паспорта си при влизане в Гърция (нищо, че може и с лична карта), защото има печат от там. На вас някой споменавал ли ви е това?
В турската част на Кипър се влиза с лична карта и не слагат печати. Simple Smile За една седмица влизахме 4 пъти.
Така е, ние понеже сме пътували и преди да разрешат с лични карти, и където и с когото отивахме си бяхме дали данните от паспортите, за това си влизахме отново с паспортите. Иначе си става с лична карта. Понеже въпроса беше свързан с паспортите, за това уточних и как е с паспорт, че няма проблем.

# 338
Този евкалиптов чай насипен ли е? Или си има пакетче някакво? Дайте снимка когато ви е възможно и ако ви се занимава, да го сложа в листата за важни неща за някой ден като отида пак. Много хубав чай пих някакъв ментов, евкалипт, но на заведение. Може и от този да е бил.

# 339
Този евкалиптов чай насипен ли е? Или си има пакетче някакво? Дайте снимка когато ви е възможно и ако ви се занимава, да го сложа в листата за важни неща за някой ден като отида пак. Много хубав чай пих някакъв ментов, евкалипт, но на заведение. Може и от този да е бил.
Да, насипен е. При мен е смес от евкалиптов и нар, т.е. човека взе от розов и бял прах и ми ги пъхна в една найлонова торбичка, която вакумира. Интересното е, че като се сложи вода се появяват едни малки зеленийки, може би от евкалипта и зрънца от нар, и се чудех като слагам само прах откъде се появяват Wink  На вкус ми е много добре, само не ми хареса факта, че има добавена захар ( то дано само нея да са добавили, а не някакви други консерванти или подобни).
Ако искате снимки, ще ви пратя какво представлява.

# 340
Разбрах, благодаря Flowers Hibiscus. Щом е насипен, няма нужда от снимка. Явно трябва да се обясни какво търся евентуално някой ден.

# 341
  • Варна
Скрит текст:
Нищо такова не са ми споменавали. Три пъти влизахме в турската част с паспорти , два пъти с рент а кар , като видяха , че сме с такава кола на връщане, като влизахме в гръцката част гърците дори не ни искаха документи, а само махнаха с ръка да минаваме. Третият път влязохме пеша в Никозия, този път гърците ни сканираха паспортите и на влизане и излизане.  Питах на турското КПП , може ли да се влиза с лична карта, на което ми казаха да.
Никакви печати не са ни слагали на паспортите, нито гърците, нито турците.
Сега виждам, че вече са ви отговорили.

# 342
Аз си взех от тези чайове, мента(направо ти отваря всички чакри😁) и манго и шафран. Взехме ги от Капалъто(350лири за кг) на Египетският са на двойни цени (около 650-700 лири за килограм)

# 343
  • Свети Влас
Скрит текст:
Здравейте! Ще пътувам сама с дете на 15 г. с декларация от другия родител. Трябва ли да нося оригиналният акт за раждане на детето?
Ние пътувахме до Одрин, честно казано НЕ гледаха документа, имам предвид декларацията.

# 344
  • където ми е най-добре
Благодаря на всички включили се по казуса Кипър!!! Ще го имаме предвид идната година!

Общи условия

Активация на акаунт