Петокласници 2022/2023 - Тема 2

• 30 264
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
teta75, за възрастовата група здравословният сън е 9-12 часа. Аз не успявам да ги осигуря когато се налага да го будя за училище. По-организирани и оправни родители предполагам се справят. А и въпрос на навици и нагласи - винаги съм била по-свежа и активна в късната част на денонощието, ставането с първи петли покрай детето ми се отразяваше много зле, така и не успях да свикна 11 години. Едно е да се събудя в 7:30 без аларма, друго е да ми звънне в 5:30 и да се чудя на кой свят се намирам.

# 556
Именно, нямаобщовалидно правило. При всеки е различно това с часът на ставане. Та като са го осреднили, си е ок според мен.

12 чАса сън ми се струва много за тях. А 9 чАса аз осигурявам лесно с лягане към 21-22ч и ставане в 7ч.

# 557
В тийн възрастта има забавяне на смяната на регулиращите съня хормони - кортизол /отговарящ за разбуждането/ и мелатонин /за заспиването/. Поради това много често тийновете са доста по-ефективни при режима на втората смяна и спането до по-късно /съответно и лягане по-късно/ им се отразява добре.
Препоръчаното време за сън е 8,5 - 10 часа в тази възраст, за да са в добра кондиция и да не им е повлияна концентрацията негативно.

Напоследък не успяваме у нас  да ги докараме тия 8 часа сън Sad

# 558
  • here and now
При нас, някои връщат контролните, други не.
Моята е научена да си ги иска.

# 559
В тийн възрастта има забавяне на смяната на регулиращите съня хормони - кортизол /отговарящ за разбуждането/ и мелатонин /за заспиването/. Поради това много често тийновете са доста по-ефективни при режима на втората смяна и спането до по-късно /съответно и лягане по-късно/ им се отразява добре.

Не съм съгласна с написаното обобщение.
При нас не е така. Винаги е ставал рано, от бебе, не по-късо от 8ч.
И в 2 ч през нощта да е лягал, ставането си е неизменно в 7-8ч.

Няма как системата да се съобразява с тези хора, които обичат да спят до обед, а да работят нощем. Няма как. То не е и здравословно, че официално да се възприеме и въведе. Който иска, да си пише нощем. Който иска да си ляга не по-късно от 22ч...

# 560
teta75, отдавна повечето хора са в градовете, където работния ден започва след 9-10, не говорим изобщо за спане до обяд. С кого се съобразява час за започване на училище 7:30 или 8? Бил е адекватен, когато са ставали по тъмно да си хранят животните, или всички са работели в държавни предприятия от 7:30. И то училището вече рядко ти е пред блока и няма във всяко село училище, много деца пътуват по час и повече.

# 561
Не виждам за какво са тези спорове. Смените са такива - първа и втора за някои училища и само първа за други.  Няма харесва ми, не ми харесва, децата трябва да се нагаждат.
На моя не му стига времето сутрин, затова пише някои неща вечер. Ляга си около 23 ч. и става около 8. Но то времето и преди не му стигаше, пак си лягаше късно.....

# 562
  • София
Втора смяна за мен е по-трудна, понеже ставането е трудно и времето не е достатъчно. Моят пише част от домашните вечер, иначе няма да успее.
Мда, същата работа. Не е всяка вечер, но е доста често. Всяка седмица има проект по нещо, през ден тестове, устни изпитвания... Много ги юркат.

# 563
Не спорим, обсъждаме Simple Smile Нали планът е до няколко години всички да са на едносменен. Аз лично се учудвам и недоволствам, че и едносменните започват толкова рано. Споделям, че 1-2 часа повече сън сутрин имат огромно положително влияние при нас.

# 564
  • София
За мен е нормално учебният ден да започва от 8.00 или най-късно 8.30. Това е възможно при едносменен режим. Тогава децата приключват до към 14.00 и след това трябва да се подготвят за следващия ден, да имат извънкласни дейности - спорт, изкуство или друго заниятие по интереси и  естествено свободно време..за което обикновено остава най-малко ( поне при нас)...
При двусменен режим - няма как тъй като този режим е наложен от липса на достатъчно помещения и трябва да се вмесят - или почват 7.30 или ако е по-късно, децата от втората смяна ще приключват към 20.00, което въобще не е нормално...
Хората са различни - нали основно се делят на сови и чучулиги...при децата също има такива, които са раннобудни, други пък не...но все трябва да има нещо, което е общовалидно за всички и да нанася най-малко неудобства.
Не съм чувала за училища, които да почват към 9.00 дори и в големите градове....може някой частни да успяват...
Твърдението, че в големите градове хората започват работа в 9-10 ч. ми е малко странно...тъй като там има най-голямо разнообразие от работещи хора в различни сфери...затова има доста широк диапазон на работно време, включително хора, които работят, когато другите спят или почиват...не е задължително да са заети в металургичен комбинат, например....От втория срок карам и сина ми, тъй като е от 7.30 в гимназията и ми е по път, та беше учудващо за мен, когато установих, че в 7.00 в София може да попаднеш на колона от автомобили по голям софийски булевард.

# 565
Soul, няма спор тук Simple Smile
Споделям информация, която може би ще е полезна, ако почнат скандалите "лягай си - не ми се спи" след година - две, а и да погледнем позитивно на втората смяна.

# 566
  • Отвъд алеята зад шкафа
Единствената причина да има втора смяна е, че няма място. А причината да започва първа смяна толкова рано, а не с един час по-късно, е че има втора смяна и не трябва да окъсняват. Така че аз съм за едносменен режим от 8.30 часа. Ама си е в сферата на пожеланията.

# 567
Няма начин всички училища да станат с едносменен режим.
Не виждам да са се юрнали да строят училища, а сегашните не могат да поемат всички ученици в една смяна. Говоря за големите градове, в малките може и да стане.

# 568
  • София
Забравих да пиша, госпожата е коригирала оценката, реагирала е позитивно.
Ооо, Супер!

В нашето училище почват в 8:30. Идеално ни е. Наборката си ляга много късно и става в 7:30. Понякога не ѝ се събират 8 часа сън. Ама моите деца са така. Не знам защо така се получава. Може да ѝ кажа в 22:00 да ляга и тя ще се мотае пак до 23:30. Намира за какво. Единствения вариант е да я опердаша и да я сложа да спи. Някак не ми се иска. Студентката и тя беше така, ама сега я гледам как всяко свободно време използва да си доспива Simple Smile
При нас почнаха контролните с пълна сила. Тази седмица са три Simple Smile Дупе да им е яко. Като цяло не започна с летящ стар, но материала хич не е лесен и изискванията са доста високи.

# 569
  • Отвъд алеята зад шкафа
И при нас са 3 контролни тази седмица.

Общи условия

Активация на акаунт