Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 57

• 31 201
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
Според мен в момента в който постъпва храна се стартират процеси по храносмилането което включва отделяне на разни хормони.

# 661

Аз знам, че кръвна захар се мери половин час след яденето. На първия час вече се е включил панкреасът и е избълвал инсулин.

При мен това не е вярно. Сега изядох нещо не режимно КЗ 4.8 след половин час. След час очаквам над 6. Някой път се вдига максимално и след повече от час.
И на мен не ми се вдига много захарта след картофи.

А пък последната ендокриноложка, при която бях, каза, че КЗ трябва да е под 7.8 на втори час след хранене Open Mouth На мен това ми се струва безумно, въпреки че като четох на разни места някъде пише на първи час, на други места на втори. Кое е вярно не разбрах.

# 662
  • София
Ще пробвам пак да меря след картофи (картофена салата, варени картофи само с праз), но по-рано на половин час, ама няма да е скоро, де, а след празниците, защото изобщо не ми се ядат отново сега 😀 Виж, след ориз и на 2-рия час не ми слиза под 7, затова него съм го игнорирала тотално.

А има ли въглехидрати в тази извара?
Има, ето съдържанието:
Скрит текст:
Нещо доста ми мирише тази извара, чак все едно е ароматизирана, но все пак е на привършване у нас.

Summer_99, аз не бих могла да коментирам за желязото. Dolche-то е спец тук, но напоследък рядко се включва.

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 17:15 от BFF_

# 663
Ева, в млечните има лактоза все пак.

# 664
Е то продукт в който хептен да няма въглехидрати... освен чиста мазнина, друг такъв идеален не се сещам. Ама все пак не сме седнали само на пръжки да се прехранваме. Пък и малко или понякога дори умерено въглехидрати не са уморили никого, особено като и част от тях са фибри и с нищо не пречат. Проблемът е когато човек приема повече, отколкото е добре за него, че и системно.
Млечните поначало не всеки ги толерира добре и там си е до проба/грешка. При мен, за щастие, не съм забелязвала да ми пречат и си ям, аз не съм и на много стриктно ниски въглехидрати, със сигурност не гоня кето. Ама за да знам това, съм пробвала повече от веднъж някакви периоди без никакви млечни. И не говоря за 2-3 дни. Все тая, поне за мен. За други разликата е голяма и изборът става по-труден...
Това с меренето дали след половин, дали след цял час, съм го срещала и по двата начина и все бил правилен... Ами те някои храни след половин час още са в стомаха, много зависи какво е и колко е, ама пък ако е нещо бързо смилаемо пикът ще е по-рано. Донякъде и заради това натоварването е с чиста глюкоза и нищо друго, даже количеството вода е премерено и времето за което се поглъща е ограничено. Да се знае че се абсорбира веднага и нищо не пречи на това. Иначе иди разбери кога да мериш и какво да очакваш.

# 665
  • Варна
Аз също си хапвам млечни. Сирене, кашкавал. Много правя микс от зелени салатки с различни сирена (например синьо сирене и моцарелки или бурата), семена, хрупкаво прошуто, чери домати. Чак мъжо пита цяла зима все такава салата ли ще яде 🤣🤣🤣

# 666
Здравейте отново,
На мен днес ми беше изписан Глюкофаж и около 10-15 януари трябва да направя обременяване с глюкоза.
Мислите ли, че сега е добре да започна и режима или да изчакам?

# 667
Аз не бих започвала точно сега, то е съвсем скоро. А ти преди обременяването не се очаква да се храниш нисковъглехидратно, ако искаш коректни резултати. А защо са предписали глюкофажа сега, като тепърва ще се види на какъв хал си?

# 668
Аз правих обременяване вече и на база резултатите ми го даде.
Имам и Хашимото, и хипофункция…
Каза, че иска да види как ще се повлияе инсулина на гладно най-вече.
Колкото и глупаво да звучи - седя, чета постовете в началото и нищо не ми влиза в главата - това беше и едно от нещата, заради които пак отидох на лекар днес.

# 669
Чакай малко, колко скоро е правено обременяване че ще правиш пак през януари?

# 670
В началото на лятото.

Предишния ми лекар се беше концентрирал само върху Хашимотото, което също не оправи.

# 671
Ама, хора, обременяването е много сериозно изследване, не се прави така за здрасти по няколко пъти годишно... И толкова бързо след Глюкофажа за какво е, че то само ще вдигате дозата до 15/01.

# 672
Здравейте отново,
На мен днес ми беше изписан Глюкофаж и около 10-15 януари трябва да направя обременяване с глюкоза.
Мислите ли, че сега е добре да започна и режима или да изчакам?

Играла съм го този филм с хапчето. Няма смисъл да си товариш организма с хапче и после с обременяване.
За 15 дни нищо няма да постигнеш с хапче. За три години и аз не постигнах нищо, а уж и ядях що годе правилно. Но не бях на нввмх.
Минавай на режим.
С хаши и хипо си, по-бавно ще стане. Но ще стане.
Това е хранителен проблем и с храна се оправя, а не с хапче, което ще има лоши последствия.
Ти си решаваш.

# 673
И на мен ми се вижда много скоро след няколко седмици да правиш обременяване, че да видиш резултат от хапче дето тепърва да го почваш...
То едно че само хапче няма да те оправи, както са ти и написали. Друго че времето е малко. И третото също са ти го написали - това лекарство обикновено го въвеждат постепенно, по схема, та всъщност времето до изследването дори и толкова не е, то отнема известно време само да си стигнеш назначената доза.
Че и да се гледало най-вече на гладно - ами за това обременяване не е нужно.
Успокой се и сядай да четеш, от шашкане файда няма, от бързане също - ти не си се докарала до тук за дни, а за години, още малко време да си събереш акъла няма да промени нищо.
Междувременно естествено ти е ясно че храната не трябва да ти е силно въглехидратна, идея нямам в момента как се храниш и какви са ти били стойностите при предишното обременяване де. С оглед на празниците, дори и да кажа на някого "Стягай се и от утре на строг режим", едва ли да ме послуша, дори и по принцип да е склонен да го направи. Но ти трябва режим на хранене, редовно движение и вероятно и добавки да попълниш дефицити каквито имаш. Хубаво е и да не се храниш на често, знам че това се счита за полезно, но за човек с ИР това е глупост. Заплюваш си там 2 или 3 основни хранения и извън тях само вода/чисто кафе/чист чай.
Всички дето пишем тук сме така - кой повече, кой по-малко. Кой в началото, кой се е взел в ръце от години, то това не е грип да ти мине и да си като преди, така ще е вече. Но изобщо не е толкова драматично, колкото вероятно ти звучи.

# 674
Най- добре си изследвай само инсулин и захар на гладно. Излишно е да правиш обременяване, при положение , че сега започваш с глюкофаж.
Момичета, дайте идея, какво да сложа на трапезата днес за мен. Само един карфиол и салати съм си измислила. Мислех и за гъби, ама без масло незнам как ще се получат.

Общи условия

Активация на акаунт