Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 57

  • 31 225
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 40 322
Здравейте, от 1 месец съм с диагноза ИР, след третата ми бременност, преди това имах ГД, инсулинът ми на гладно е ок, но на 60 и 120 Мин е доста висок, КЗ съответно Ок. Други лошо стойности в изследванията нямам освен малко холестерол.
Изписаха ми Меглюкон ХР 500 сутрин  и вечер, засега пия само сутрин и ограничавам вгх.
Четох ви доста, гледах клипове обаче това, което не разбирам е как следите КЗ, кое ви я вдига и т.н. В моя случай тя винаги е ниска, заради високия инсулин, има ли смисъл да се бода въобще?

В първия пост има предостатъчно информация как да се храним и храните за нас.

# 361
  • Мнения: 302
ShukM има по-вещи от мен в темата, но личното ми мнение е, че първите месеци (да не кажа година) няма никакъв смисъл от това бодене. Просто си спазвай режима и си живей живота. На тялото му трябва време да си възвърне инсулиновата чувствителност. По мое мнение, боденето има смисъл когато тялото вече се е повъзстановило и може да се пробва как влияят някои малко по-въглехидратни храни, за да се върнат в менюто, ако не вдигат много захарта. Както например Долче е установила, че триците не й вдигат КЗ и съответно може да ги включи в менюто си.

Снощи правих баница с кайма за домашните, а за мен отделих малко от плънката. Мисля да я хапна с печен карфиол довечера. Много ми хареса фокачата на Долче, мисля да я пробвам. Даже леко се изкушавам да я метна в гофретника.

# 362
  • София
  • Мнения: 1 362
Вчера правих кето баница с праз и сирене по тази рецепта  . Дъщеря ми я опита и после поиска да я изяде цялата Stuck Out Tongue Winking Eye (не става много и без това). Не ми беше овче сиренето, но мисля, че и с него би станало добре, по-ароматно.

dolce, на мен ми хареса тортата, но също ми се вижда сложна за приготвяне, пък и вътре банани, 70% шоколад, захар, наистина за много специален повод трябва да е. Blush Но си я запазвам за бъдещо "to do" Sunglasses

# 363
  • Мнения: 302
Да споделя нещо с питанка.
Миналата седмица ходих до Пирогов за преглед от УНГ, т.к. имам неконтролируема зелена хрема. Пуснаха ми кръвни изследвания и сега получих резултатите. Кръвната ми захар е 4,86 - три часа преди това бях закусила парче мързелива баница (не е режимно, знам - съдържа яйца, масло, бяло брашно и сирене), намазана с малко крема сирене. Две седмици по-рано кръвната ми захар на гладно беше 5,60. Та чудя се кое е по-вероятно - да съм вдигнала яко инсулина след тази закуска и той да е смъкнал рязко захарта (и възможно ли е това три часа след хранене?) или и аз имам често срещания проблем тук на по-висока кръвна захар веднага след ставане сутрин отколкото през деня. Да обърна внимание, че едва ли съм я смъкнала с движение, защото ходих с колата и не съм се движила особено.

# 364
  • Мнения: 2 288
Зухта, при бременност кръвната захар става по-ниска, а инсулинът се повишава. Инсулин при бременност не се изследва поради тази причина, следи се само глюкозата и по нея се правят заключенията .. Това е при всяка бременна, не само при нас  🙂

# 365
  • Мнения: 40 322
Вчера правих кето баница с праз и сирене по тази рецепта  . Дъщеря ми я опита и после поиска да я изяде цялата Stuck Out Tongue Winking Eye (не става много и без това). Не ми беше овче сиренето, но мисля, че и с него би станало добре, по-ароматно.

dolce, на мен ми хареса тортата, но също ми се вижда сложна за приготвяне, пък и вътре банани, 70% шоколад, захар, наистина за много специален повод трябва да е. Blush Но си я запазвам за бъдещо "to do" Sunglasses

Е, мерси, ще правя таз баница определено.

# 366
  • Мнения: 302
Юпитер, не знаех това, че пада глюкозата и не се изследва инсулин. Успокоих се малко. Чудех се как хората поддържат захар под 5,1 при бременност, аз нямам здрави познати с такава захар, а какво остава за тези с диагноза.

Аз тези дни си пийвам бульон от варен език, превърна се в един от любимите ми бульони. Въобще откакто се научих да готвя език доста често присъства в менюто ми. Нещо ми се повдига от колагена напоследък, та се надявам с бульончето да набавям каквото е необходимо.

# 367
  • Мнения: 1 082
Момичета, няма такова нещо, че кз пада по време на бременност, щото инсулина се качва. Ако имате ИР си имайте едно на ум, че може да се озовете с гестационен диабет. КЗ на гладно трябва да е под 5.1, а не след всяко ядене. След ядене не трябва да скача над 7.8, но щом сте в тази тема, знаете, че това е голяма разлика.

# 368
  • Мнения: 302
alivi, мен просто много ме втрещи тази стойност 5,1 на гладно, предвид фактът, че на мен най-ниската ми стойност някога е била 5,4. Затова го повдигам като въпрос, иначе не искам да разводнявам темата тук с това, защото повечето хора тук не ги касае. Просто се чудя как хората успяват да поддържат такива стойности. През първата бременност никой не ми е следил захарта, но се тъпчех яката със сладко и тестени храни. КЗ и инсулин със сигурност не са ми били в нормата, което може да обясни и присъствието ми в тази тема сега. Вече като съм малко по-навътре в тези неща и съм в тих ужас да не прецакам бебето, а и себе си.

# 369
  • Мнения: 24 607
Бульон от език наистина е много вкусен, той нали се и вари дълго... Е, като ползи няма да е съсвем като костния бульон но и вкъщи никога не се изхвърля. Рядко се изпива ей така, но отива във фризера и се използва за готвене. И всякакъв друг бульон ако имам останал.
Скрит текст:
А откакто се нагледах тия шемети в Канада как купуват бульон в едни картонени кутии като прясно мляко да правели супа, съм още по-ревностна в това, бульонът се прибира ако ще и една чаша да е останал. Там пък как ме гледаха като метнах в количката едни гръбнаци и им казах че ще правя супа от това... Аз май ви разправях тогава, ама мен още ме напушва на смях.

# 370
  • Мнения: 2 288
Всичко жени са с инсулинова резистентност по време на бременността си.
Трябва да се следи да не се качва глюкозата през този период.
При мен например не е спадала много предишната бременност. От нормална извън бременност 4.7 беше станала 4.1 тогава. Но при други жени пада повече. Виж в темата "Гестационен диабет". Там има достатъчно информация.

Ето малко информация, която копирам:

Но една голяма част от  плацентарните хормони блокират или силно възпрепятстват функцията на инсулина в майчиния организъм, предизвиквайки инсулинова резистентност. Този проблем затруднява метаболизма, като нуждата от инсулин се завишава до три пъти в сравнение с периодите извън бременност. За голяма част от бременните това не е проблем, защото панкреасът е в състояние да произведе нужното количество инсулин. Гестационен диабет се развива тогава, когато панкреасът не може да отговори на повишените нужди, а при недостатъчност на инсулин се повишава нивото на кръвната захар в кръвообръщението.
С напредване на бременността се повишава нивото на произвежданите хормони, като ЧХГ, пролактин, прогестерон, естроген и кортизол, което предизвиква резистентност на клетките към инсулин

# 371
  • Мнения: 5 137
Хелоу Trollface
Снимах в 3 стъпки приготвянето на алабаша, за който ме попита по-назад, да е по-нагледно.
В сурово състояние, нарязан.
Скрит текст:
    [/list]
    Овкусен със сол, червен пипер, чесън на прах и малко зехтин.
    Скрит текст:
    И в готово състояние се нагмезди до една сочна свинска пържола
    Скрит текст:

    А това ми е "шарана" за Никулден. Свърши ми Омегата, която ми изпрати Diabetes Purple Heart и след 2 дни ровене си поръчах тази. На вкус е екстра, като миналата е /с вкус на лимон/, няма онзи гаден рибешки вкус, бляк.
    Скрит текст:
    Честит празник на всички празнуващи днес! Blue Heart

    Последна редакция: ср, 07 дек 2022, 10:10 от sharpy

    # 372
    • Мнения: 56
    Здравейте, направих си изследвания. Как са щитовидните? Според референтните са в норма. Ясно ми е ,че кр. захар пак ми е висока, не се наспах добре, а и напоследък много пътувам по- работа и не успявам всеки път да си приготвям храна. Имам и повечко стрес съответно. Изненадах се от добрите стойности на витамините, не съм пила от месец.

    # 373
    • Мнения: 1 485
    Имам въпрос: Един час след ядене на хляб около 150 гр. Кз отчете 6,6. Това много висока кз ли е за след въглехидрат?

    # 374
    • Мнения: 40 322
    Чак много висока не е, но колко е инсулина е любопитното.

    Общи условия

    Активация на акаунт