Проблем с OLX

• 1 653
  • 20
  •   1
Отговори
Момичета, спешно моля за помощ с този сайт.
Сега, че съм абориген в тая сфера, явно съм такъв.
Бях пуснала едни обяви за мебели преди месец. За всички от тях бях посочила опция "лично предаване". Но имаше там една опция за куриер, на която може и да не съм кликнала правилно. Влизах, редактирах.
Та, част от нещата продадох. Обадиха ми се хора от града, видяха ги, разплатихме се в брой и ги взеха.
Днес по Whatsapp ми пише една дама да ме пита валидна ли е една от останалите обяви, която е за голям гардероб и дали е същата цената. Аз отговарям, че да. И след малко ми пише: "Готово, платих. Куриера ще ви се обади."
И аз изпаднах в шок. Първо, че нямам възможност веднага да пратя по куриер, после, че нямам подходяща опаковка и изобщо не съм имала такова намерение. Мислех, че може да се разглоби и да дойде да си го вземе с личен транспорт, ако е от града и очаквах нещо да коментираме. А тя, душата, платила и очаква, че ще си го получи.
Прати ми линк, в който пише за някакви условия на доставка. Аз кликнах да пиша на някой от поддръжката, но не се включват адекватно на молбата ми да върнат парите на жената, а ми искат номер на банкова карта, за да ми преведат сумата. Ама аз не ща! Как тази жена ще си получи парите обратно? Питах я може ли да й звънна - не можела да говори сега. Питам я на съобщение не може ли да си изиска парите обратно - не, не можела.
Търся някакви телефони за връзка с този сайт - не намирам. Не искам да ме вземат за измамница. В самия сайт на моя профил не излиза нищо такова, че някой е плащал и някакво известие. Това, което виждам е линк, който ми изпрати жената, явно на нея какво й излиза. Да не би пък това да е някаква шашма, питам, се, за да ми вземат данните за картата? Някой ще ме светне ли как работи тази платформа и какво трябва да направя, за да оправя тази каша? Дори не знаех, че може да ми плати човек през нея, особено пък без предварителна уговорка.

# 1
Платила ти е... къде? На мен това ми звучи като измама.

Цитат
OLX не предлага опция за заплащане на артикул при покупко-продажба през сайта. Предупреждаваме те, независимо дали продаваш, или купуваш артикул, да не въвеждаш данните на банковата си сметка в сайтове, които визуално наподобяват нашия, но са с различен от официалния ни URL адрес: www.olx.bg.

# 2
Това е измама, не си пишете никъде данни на карта или ваши такива. Хубав ден

# 3
Това е измама. Как ще ви платят, без да има сметка, на която да преведе парите?

# 4
Именно, и аз това се зачудих. Номер на сметка не съм посочвала.
Иначе линкът започва с https://m.olx.bg/....
Благодаря, че ми писахте. Блокирах я тази уж г-жа.

# 5
Вероятно по този начин ти крадат данните от картата, или пък ти пращат линк уж да въведеш данни, чрез които да ти платят, а всъщност ти изпращаш пари някъде. Кой знае.

Но тази платформа не предлага онлайн плащания. Единствените ти опции са лично предаване, и наложен платеж чрез куриер.

# 6
  • София
Фишинг е това, стара схема в ОЛХ.
Докладвай и не се занимавай

# 7
Добре че не си се вързала да попълниш данните. И на мен два пъти ми писаха. Подадох сигнал към Кибер престъпления в ГДБОБ, като предоставих снимки на формата за попълване и разговорите ни по Вайбър. Обадиха ми се и обясниха, че нищо не могат да направят Rolling Eyes били използвани номерата на случайни хора, които дори не подозирали за това. И не можели да ги проследят...

Все пак подайте сигнал и вие, дано като получат повече се задействат.
https://www.cybercrime.bg/

# 8
Така ще да е. Щом ми казаха, че не можели да говорят в момента. Не знам, ако бях се обадила на номера, от който ми пишат какво ли щеше да се случи.
Разчитат, че човек ще се стъписа от възможността да го изкарат некоректен и ще започне да прави разни необмислени ходове. То си личеше как ми гледат сеира. Даже и не бяха запомнили, че съм жена, а не мъж. Обърнаха се към мен в мъжки род.
Ще подам сигнал и аз.

# 9
Още с отварянето на сайта горе има линк към указания как да се разпознават такива измами - четете ги, за това са там Simple Smile  Образованието по темата е изключително важно, защото много хора не разбират, че не трябва току-така да си дават данните.

Да не говорим, че такива линкове не трябва да се отварят, но да речем, че в случая само от отварянето не е станала беля.
Най-малкото за превод се иска IBAN, не номер на карта.

# 10
На скоро се случи и на мен .
Една жена ми писа във вайбър, за обявата ми и ми пише дали знам какво означава еконт пей  и аз казвам не съответно тя ми праща скрийншот на това какво е това нещо .
Тоест тя кача пари от картата си и аз когато пратя книгата съответно аз ще си получа парите . Въобще не разбрах какво точно е и звъннах на еконт . Така и не ми дадоха информация . И си казах , че услугата почти не се използва.
Та като цяло си написах номера на картата , но в нея и без това нямах нищо . Но и до сега ми е странно защо дамата не ми писа .

ПС. Питах я защо не направим обикновена доставка , тя ми отвърна че имала малко дете и неможела да излиза . Та  те да не са вързани с детето .

Услугата се казва еконт пей

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 15:31 от Анонимен

# 11
  • София
Еконт пей има като услуга, само дето не са необходими данните от картата на получателя на парите, а на този, който плаща. Получателят на парите трябва да даде IBAN.
Същото е за всяко онлайн плащане.
Флауър, моят съвет е да блокираш тази карта, щом си дала вече данните си.

# 12
ПС. Питах я защо не направим обикновена доставка , тя ми отвърна че имала малко дете и неможела да излиза .

Куриерите идват и до врата, не е нужно да излиза изобщо.
А и кой по дяволите плаща предварително за стоки от OLX?! Докато не се направи преглед на пратката, не трябва да се плаща нищо.

# 13
Ами не съм я блокирала но следващата седмица ще ида. То е вкарваш си парите и докато не получиш пратката неможеш да ги теглиш. Чак получателя като си получи пратката, но линка който ми прати от еконта искаше номера на личната карта не ай бана. С олх явно е нещо подобно, но тъй като ние не ползваме такива услуги не ни е ясно.

# 14
В OLX ясно е написано, че не предлагат такива услуги!

Общи условия

Активация на акаунт