Хормонални изследвания - 11

• 56 510
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, Денис.На 41 години съм. Бихте ли ми помогнали с разчитането на резултатите. Декември месец цикълът ми закъсня. Предизвикаха ми го с Примулут нор. На гинекологичния преглед откриха две фоликуларни кисти. Януари месец бях на хормонални изследвания. Щитовифните хормони правени на чист ден FT4 15.31 ( 12-22); TSH 2.43 ( 0.300 - 4.2 ). Изследванията януари са правени във фоликуларна фаза FSH 16.30 ( норма 3.5-12.5); LH 5.21 ( 2.4 - 12.6); тестостерон 0.85 ( 0.22 - 2.90 ); пролактин 236 и той в норма; прогестерона не успях да го изследвам на 21 ден защото МЦ ми подрани и него изследвах с останалите хормони 0.84 ( 0.18 - 2.84). Февруари месец на прегледа фоликуларните кисти са се спукали. От началото на месец февруари гърдите не спират да ме болят. Отидох на ехография на млечни жлези и там ми казаха че имам малка доброкачесвена киста и ми изписаха еумастос за 1 месец. Все още ме болят. Сега февруари месец пак ми пуснаха хормони като те са коренно различни този месец. Взети са на 4 ден от месечния цикъл пролактин 215 ( 125 - 625); LH 1.39 ( 2.4 -12.6); FSH 5.32 ( 3.5 - 12.5); Естрадиол 532 ( 45.4- 854); тестостерон 1.7 и той в норма. Прогестерона ще го изследвам на 21 ден. Щитовидни на чист ден FT 4 -16.68 ( 12.00 - 22.00) TSH 0.706 ( 0.300- 4.200).Извинявам се за дългия пост, но се чувствам доста объркана и притеснена от това което ми се случва. Може би навливам в пременопауза. Съжалявам че пиша в тази тема, но за хормоните това ми излезе!

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 22:29 от desi12petkova

# 151
  • София
Здравейте, Денис.На 41 години съм. Бихте ли ми помогнали с разчитането на резултатите.
Скрит текст:
Декември месец цикълът ми закъсня. Предизвикаха ми го с Примулут нор. На гинекологичния преглед откриха две фоликуларни кисти. Януари месец бях на хормонални изследвания. Щитовифните хормони правени на чист ден FT4 15.31 ( 12-22); TSH 2.43 ( 0.300 - 4.2 ). Изследванията януари са правени във фоликуларна фаза FSH 16.30 ( норма 3.5-12.5); LH 5.21 ( 2.4 - 12.6); тестостерон 0.85 ( 0.22 - 2.90 ); пролактин 236 и той в норма; прогестерона не успях да го изследвам на 21 ден защото МЦ ми подрани и него изследвах с останалите хормони 0.84 ( 0.18 - 2.84). Февруари месец на прегледа фоликуларните кисти са се спукали. От началото на месец февруари гърдите не спират да ме болят. Отидох на ехография на млечни жлези и там ми казаха че имам малка доброкачесвена киста и ми изписаха еумастос за 1 месец. Все още ме болят.Сега февруари месец пак ми пуснаха хормони като те са коренно различни този месец. Взети са на 4 ден от месечния цикъл пролактин 215 ( 125 - 625); LH 1.39 ( 2.4 -12.6); FSH 5.32 ( 3.5 - 12.5); Естрадиол 532 ( 45.4- 854); тестостерон 1.7 и той в норма. Прогестерона ще го изследвам на 21 ден. Щитовидни на чист ден FT 4 -16.68 ( 12.00 - 22.00) TSH 0.706 ( 0.300- 4.200).Извинявам се за дългия пост, но се чувствам доста объркана и притеснена от това което ми се случва. Може би навливам в пременопауза. Съжалявам че пиша в тази тема, но за хормоните това ми излезе!
Здравей!
За изследванията януари - няма Е2, а без него, ми е трудно да преценя, какво точно се случва. ФСХ може да е висок и от двете кисти?! 
За ЩЖ -  ТСХ доста играе, следи и трите хормона: ТСХ, Т3 и Т4
Февруари - Е2 е висок, може да има ЗФ/киста... - трябва да те видят на УЗ... ЛХ е нисък, защото Е2 е висок и не се знае колко дълъг ще бъде МЦ, възможно е да има закъснение. ФСХ е добре, на база високия Е2, което може да показва че този ЗФ/киста... или не се развива/-т, или търпи/-ят обратно развитие... но, все пак трябва преглед на УЗ.
Самата възраст, показва че си в пременопауза Simple Smile... тя може да продължи от 1 до 10 и повече години. ( това само информативно).

# 152
Здравейте момичета,
Накратко - имам ПКОС (идването на цикъла ми варира от 50 до 80 дни), с мъжа ми правим опити за бебе от 2 години. След последния ми цикъл пих Кломифен от 5 до 10ти ден на цикъла. На 20тия ден от цикъла ми (нямах тогава доказано преминала овулация) пуснах Прогестерон и стойността му беше 0,46, което съответно е много ниско и Гин. ми каза, че през следщавия цикъл от 15ти ден ще трябва да пия Примолут Нор.  Днес, на 31вия ден от цикъла ми, реших да пусна отново прогестерон, понеже вече ме болят гърдите, което е знак, че трябва да ми дойде скоро, тоест съм в лутеалната фаза вече. Но сега излиза, че прогестерона ми не само, че е висок, но е многоо висок. Как може да се тълкува този резултат? На преглед при Гин ще съм чак на 14тия ден от следващия ми цикъл. Прилагам снимка на днешното ми изледване на прогестерона.

# 153
Здравейте, престои ми поредна ин витро стимулация и съм от днес на метформин 850мг два пъти на ден. Повече ме притесниха резултатите от ЩЖ, защото до сега са били максимум 2,5....отделно и за първи път имам антитела. Боледувах от грип преди 10 дни и много се надявам това да е причината за тези резултати. Иначе съм с нормални килограми, на 32г. с ПКЯ. Някоя от вас имала ли е отклонения след боледуване?

# 154
  • София
Здравейте, престои ми поредна ин витро стимулация и съм от днес на метформин 850мг два пъти на ден. Повече
Скрит текст:
ме притесниха резултатите от ЩЖ, защото до сега са били максимум 2,5....отделно и за първи път имам антитела. Боледувах от грип преди 10 дни и много се надявам това да е причината за тези резултати. Иначе съм с нормални килограми, на 32г. с ПКЯ. Някоя от вас имала ли е отклонения след боледуване?
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 нисък - показват, че си с Хипофункция на ЩЖ ... а това носи риск при бременност... трябва да я контролираш.
Антителата ТАТ са високи, възможно е да е от боледуването.
Имаш ИР... това също носи риск... Метформина е от полза, но основното и най-важно, е храненето.

Здравейте момичета,
Накратко - имам ПКОС (идването на цикъла ми варира от 50 до 80 дни), с мъжа ми правим опити за бебе от 2
Скрит текст:
години. След последния ми цикъл пих Кломифен от 5 до 10ти ден на цикъла. На 20тия ден от цикъла ми (нямах тогава доказано преминала овулация) пуснах Прогестерон и стойността му беше 0,46, което съответно е много ниско и Гин. ми каза, че през следщавия цикъл от 15ти ден ще трябва да пия Примолут Нор.  Днес, на 31вия ден от цикъла ми, реших да пусна отново прогестерон, понеже вече ме болят гърдите, което е знак, че трябва да ми дойде скоро, тоест съм в лутеалната фаза вече. Но сега излиза, че прогестерона ми не само, че е висок, но е многоо висок. Как може да се тълкува този резултат? На преглед при Гин ще съм чак на 14тия ден от следващия ми цикъл. Прилагам снимка на днешното ми изледване на прогестерона.
Здравей!
Повтори Прогестерона, заедно с ЧХГ... може да има бременност
Peace

Последна редакция: ср, 01 мар 2023, 21:49 от denis©

# 155
  • София
...само да вметна, че ще отговарям само на тези, които се обръщат лично към мен и са готови да чуят и приемат, моето мнение... защото не мога да се съобразявам  с това, да не се обиди някой или да не се притесни.
Който има подобни опасения, да не се обръща към мен или да се консултира с лекар... макар, че ако има проблем, това е и моя съвет Simple Smile
С най-добри чувства ...и за да не ми пишете на ЛС Simple Smile

# 156
  • София
Здравей Денис,
Бихте ли погледнали следните резултати? На 35 съм и посещавам ендокринолог на 3 месеца. На база на тези изследвания ми предписа само Фолиева Киселина. Само да спомена, че съм на Еутирокс 50мкг.

# 157

Ще може ли разчитане на моите изследвания , правени са 11 ден след първия ден от цикъла.

# 158
  • София
Здравей Денис,
Скрит текст:
Бихте ли погледнали следните резултати? На 35 съм и посещавам ендокринолог на 3 месеца. На база на тези изследвания ми предписа само Фолиева Киселина. Само да спомена, че съм на Еутирокс 50мкг.
Здравей!
ТСХ е добре, но е желателно да се следят Т3 и Т4.... те показват дали дозата е оптимална за теб.
Имаш дефицит на ФК... трябва да я приемаш.
В12 трябва да е по-висок... около 550
Вит. Д е нисък, трябва да е поне 80-90

# 159
Здравейте, този B12 ли изследване?

# 160
  • София
Здравей Денис,
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е добре, но е желателно да се следят Т3 и Т4.... те показват дали дозата е оптимална за теб.
Сърдечно ти благодаря. За съжаление никога не ми дават да изследвам Т3 и Т4 и аз няколко пъти на своя глава си ги пускам, не знам защо повечето ендокринолози пускат само ТСХ. Фолиева си взех метилирана 400мг. и пия по едно хапче на ден. Били ме посъветвала какви и колко Б12 и вит. Д да си взема?

# 161
  • София
Скрит текст:
Здравей Денис,
Скрит текст:
Здравей!
Сърдечно ти благодаря. За съжаление никога не ми дават да изследвам Т3 и Т4 и аз няколко пъти на своя глава си ги пускам, не знам защо повечето ендокринолози пускат само ТСХ. Фолиева си взех метилирана 400мг. и пия по едно хапче на ден. Били ме посъветвала какви и колко Б12 и вит. Д да си взема?
Т3 и Т4 са най-важните... Т4 синтезира тялото ( или приемаш като медикамент),  а Т3 е активния хормон, който тялото използва и без който не могат, или не функционират добре много органи и системи в тялото. Само ТСХ - не показва много и не е обективен.
Вит. В12 (метилкобаламин) по 1000мкг./дн...... след хранене ,
Bит.Д, форма Сholecalciferol (D3) по  4-5000IU/дн., след по-мазно хранене.
След 2 месеца прием + 20 дни почивка => контрола

# 162
Здравейте момичета! Ендокринолог каза, че дъщеря ми/16 г/ трябва да направи synacthen test. Даде ни рецепта и предупреди, че в България я няма по аптеките. Може ли да ме посъветвате от къде мога да я поръчам/купя, има ли я в някоя болница? Ще бъда благодарна за всяка насока и съвет!

# 163
Здравейте,

Може ли тълкуване на този резултат? Пускан е на 21 ден от цикъла, а цикълът ми е 26-27 дни. Има ли значение каква е самата стойност или е важното да е в референтните стойности?

# 164
  • София
Здравей, Денис! Имам нужда от помощ, защото се обърках какво се случва. Ноември пуснах АМХ в Цибалаб: (анти Мюлеров хормон) II generation 2.29 ng/ml 1.00 - 6.80. Резултат беше 2.29. Знам, че няма значение кога се пуска, но предишната вечер и сутринта имах жестоко повръщане с часове и с извинение, ужасна диария, че и температура. Едва ли това е оказало влияние.
Днес пуснах в Надежда АМХ, техните стойности са от 0.95 до 6.70. Сега резултатът е 4.53. Август, септември, та чак до средата на октомври нон-стоп противозачатъчно, по схема заради големичка киста. Ноември не пиех нищо, почти никакви добавки, но като видях АМХ от цибалаб от следващия месец започнах с витамини под различна форма (вкл. и витамин Д на капки), смених си и начина на хранене. Имам ли повод да се притеснявам за такава разлика? Много ми е странно. Готвим се за следваща инвитро процедура.

Последна редакция: чт, 16 мар 2023, 15:55 от NadezhdaML

Общи условия

Активация на акаунт