Хормонални изследвания - 11

• 56 496
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Много благодаря за изчерпателния отговор! Не съм била болна, Цибалаб е лабораторията. О, не е доказана, кказа ми лекаря на 16 или 17 ден от цикъла да ги пусна. Ние не планираме бременност (чак сега видях, че съм в този подфорум).

# 136
  • София
Здравейте, може ли мнение за следните резултати:
Скрит текст:
TSH   0.6   mU/L   0.55   4.78   
FT4   12.6   pmol/L   11.5   22.7   
FT3   5.3   pmol/L   3.5   6.5

Озадачи ме ниското TSH. Винаги, когато съм го изследвала е около 2. Последно м.октомври 1.9 при Т3 4.2 и Т4 15.
Да уточня, че съм на 45 /не съм вече за този раздел на форума, но видях, че Денис отговаря тук/,  не съм приемала хормон за щитовидната никога /лекарите не са виждали проблем в изследванията/ и нямам оплаквания, като изключим косопад и от време на време нощни изпотявания.
Здравей!
ТСХ е ниско, но е добре засега.
Т4 е доста нисък (показва Хипофункция на ЩЖ), както за ТСХ, така и за Т3... и е добре лекар да прецени каква точно е причината... в момента ЩЖ е "неспокойна", или е реагирала на нещо?! ( заболяване, хормонален дисбаланс, НбЖ...патоген, възпаление...)
Много е вероятно, да имаш и дефицити на витамини и минерали... ако е косопад - може да си с ниски нива на желязо, феритин, биотин ... вит.Д, цинк, селен ... а те са много важни и за нормално функциониране на ЩЖ.
На 1стр. (нулевия пост) са посочени, добре е да ги провериш.
Добре е да провериш също антителата ТАТ и МАТ ( с цел, да отхвърлиш Хашимото ... защото, при него, също може да има неадекватна реакция на ЩЖ) .
За нощни изпотявания - възможно е да е от пременопаузата ( самите години, те поставят в този период)... а и самата тя (ПреМено), хормоналния дисбаланс влияе и на ЩЖ ( негативно).
Не се притеснявай не е нещо страшно - това, което ти може да направиш е да следих хормоните, за дефицити, да приемаш някои добавки, които да ти помагат за неприятните странични сиптоми и да усължат тази пременопауза.
Самите нощни изпотявания, горещи вълни, зачервявания ( лице, шия, деколте...) и т.н. ( като симптоми на наближаваща менопауза) са най-общо, при нормален МЦ, 2-3 год. преди и до 2-3г. след настъпване на самата менопауза. Ако този период е по-дълъг, загатва че може да има и друг проблем, който по някакъв начин директно или индиректно зависи/свързан е с репр. функция и нивата на хормоните.

Много благодаря за изчерпателния отговор! Не съм била болна, Цибалаб е лабораторията. О, не е доказана, кказа ми лекаря на 16 или 17 ден от цикъла да ги пусна. Ние не планираме бременност (чак сега видях, че съм в този подфорум).
Ок.
Да, и то в Проблемно забременяване (... където се търси проблем-а за незачеване ) Simple Smile

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 11:31 от denis©

# 137
Благодаря за отговора.
ТАТ и МАТ са в норма.
За съжаление лекарите не казват нищо щом всичко е в референтни граници.
По време на изследването бях с лека хрема и гърлобол, но всеки път когато ги изследвам хормоните т3 и Т 4 са към долна граница, така че едва ли е от това. Винаги излизат подобни, освен ТСХ, което винаги е около 2 и сега ме притесни.
Иначе приемам витамин Д, което в момента е добре и желязо периодично, тъй като винаги е на долна граница.
За нощните изпотявания не се притеснявам, вероятно са от пременопаузата. А пък и не са постоянни, само през нощта, и то периодично. През деня винаги ми е студено 😀.
За косопада - точно сега от два месеца нямам косопад и за това реших да ги проверя, дали не са се наместили 😄 , но не щитовидни такива, желязо на долна граница и вит Д 30 при реф. 20-43.

# 138
  • София
Благодаря за отговора.
Скрит текст:
ТАТ и МАТ са в норма.
За съжаление лекарите не казват нищо щом всичко е в референтни граници.
По време на изследването бях с лека хрема и гърлобол, но всеки път когато ги изследвам хормоните т3 и Т 4 са към долна граница, така че едва ли е от това. Винаги излизат подобни, освен ТСХ, което винаги е около 2 и сега ме притесни.
Иначе приемам витамин Д, което в момента е добре и желязо периодично, тъй като винаги е на долна граница.
За нощните изпотявания не се притеснявам, вероятно са от пременопаузата. А пък и не са постоянни, само през нощта, и то периодично. През деня винаги ми е студено 😀.
За косопада - точно сега от два месеца нямам косопад и за това реших да ги проверя, дали не са се наместили 😄 , но не щитовидни такива, желязо на долна граница и вит Д 30 при реф. 20-43.
Много е вероятно, точно тези,  лека хрема и гърлобол, да са причина за това несъответствие между ТСХ и Т3 и Т4 ... и респ. резултата да не е обективен, да не показва реалното функциониране на ЩЖ.
Хормони на ЩЖ се изследват, поне 10-на дни след оздравяване.

# 139
Благодаря отново. Няма да предприемам нищо за сега, ще ги пусна пак след месец-два.

# 140
Здравейте! Има ли смисъл да изследвам прогестерон при липса на цикъл, по време на кърмене?

# 141
Здравейте, на 16 съм и съм с нередовен цикъл, който идва на около два месеца. Изследванията на щитовидните хормони са ми отпреди половин година, а половите са ми отпреди една седмица(правени са трети ден на цикъл). Бях на лекар и ми казаха, че всичко ми е наред, но това LH ми изглежда ниско. Според вас имам ли някакъв повод за притеснение?

# 142
  • София
Здравейте! Има ли смисъл да изследвам прогестерон при липса на цикъл, по време на кърмене?
Здравей!
Ако няма О., няма никакъв смисъл от изследване на Прогестерон.

Здравейте, на 16 съм и съм с нередовен цикъл, който идва на около два месеца. Изследванията на щитовидните
Скрит текст:
хормони са ми отпреди половин година, а половите са ми отпреди една седмица(правени са трети ден на цикъл). Бях на лекар и ми казаха, че всичко ми е наред, но това LH ми изглежда ниско. Според вас имам ли някакъв повод за притеснение?

Здравей!
На 16г. може да има хормонален дисбаланс и не трябва да се притесняваш, все още от това, освен ако нямаш някакви, по-силно изявени, странични ефекти ( акне, окосмяване, наддаване на тегло и т.н.)
ЛХ е нисък - може да показва по-късна О.
Имаш някои показатели, които показват доста силно възпаление, инфекция  в момента. Може ли да е Ковид 19?... ако скоро си боледувала, отиди да те види лекар, направи и снимка на Бял дроб.
Имаш дефицити на вит. Д и В12... но ги остави за по-късно, когато се излекуваш напълно.
Не искам да те плаша, но е по-добре да те види лекар.

Ще чакам да споделиш какъв е проблема.

Последна редакция: нд, 19 фев 2023, 21:49 от denis©

# 143
Здравей!

Здравейте, на 16 съм и съм с нередовен цикъл, който идва на около два месеца. Изследванията на щитовидните
Скрит текст:
хормони са ми отпреди половин година, а половите са ми отпреди една седмица(правени са трети ден на цикъл). Бях на лекар и ми казаха, че всичко ми е наред, но това LH ми изглежда ниско. Според вас имам ли някакъв повод за притеснение?

Здравей!
На 16г. може да има хормонален дисбаланс и не трябва да се притесняваш, все още от това, освен ако нямаш някакви, по-силно изявени, странични ефекти ( акне, окосмяване, наддаване на тегло и т.н.)
Имаш някои показатели, които показват доста силно възпаление, инфекция  в момента. Може ли да е Ковид 19?... ако скоро си боледувала, отиди да те види лекар, направи и снимка на Бял дроб.
Имаш дефицити на вит. Д и В12... но ги остави за по-късно, когато се излекуваш напълно.

Здравейте ,благодаря за бързия отговор.ЦРП и СУЕ са завишени, защото съм с ревматоиден артрит и сега съм на терапия с медрол. Витамин D приемам два пъти в седмицата по двадесет капки от Вигантол. След сегашните изследвания ми казаха да продължавам със същата доза. Относно дали имам някакви други странични ефекти- преди няколко седмици получавах нощно изпотяване и също така имам странна миризма на потта. Излезна ми и акне, но това по- скоро го отдавам на кортикостероидите. Аз се притеснявам за цикъла ми, защото вече ми идва от три години, а въобще не дава признаци да се урегулира. През октомври и ноември ми дойде два пъти на 28 дни, но сега пак си е много нередовен. Ендрокринологът, при който бях ми каза да ям повече въглехидрати, защото BMI ми е ниско, но аз не мисля, че имам проблеми с теглото. 1.60 см и 47кг съм- визуално въобще не изглеждам слаба или недохранена. Може ли някакъв съвет?

# 144
Здравейте ,може ли мнение за тези изследвания на 29 години съм с ПКЯ ? Правим опити от 2 години за детенце .

# 145
  • София
Скрит текст:
Здравей!

Скрит текст:

Здравей!
Имаш някои показатели, които показват доста силно възпаление, инфекция  в момента. Може ли да е Ковид 19?... ако скоро си боледувала, отиди да те види лекар, направи и снимка на Бял дроб.

Здравейте ,благодаря за бързия отговор.ЦРП и СУЕ са завишени, защото съм с ревматоиден артрит и сега съм на терапия с медрол. Витамин D приемам два пъти в седмицата по двадесет капки от Вигантол. След сегашните изследвания ми казаха да продължавам със същата доза. Относно дали имам някакви други странични ефекти- преди няколко седмици получавах нощно изпотяване и също така имам странна миризма на потта. Излезна ми и акне, но това по- скоро го отдавам на кортикостероидите. Аз се притеснявам за цикъла ми, защото вече ми идва от три години, а въобще не дава признаци да се урегулира. През октомври и ноември ми дойде два пъти на 28 дни, но сега пак си е много нередовен. Ендрокринологът, при който бях ми каза да ям повече въглехидрати, защото BMI ми е ниско, но аз не мисля, че имам проблеми с теглото. 1.60 см и 47кг съм- визуално въобще не изглеждам слаба или недохранена. Може ли някакъв съвет?
Не мога да коментирам, не мога и да помогна - трябва лекар и той да прецени какво точно се случва.
Дано по-бързо да се оправиш.

Здравейте ,може ли мнение за тези изследвания на 29 години съм с ПКЯ ? Правим опити от 2 години за детенце .
Скрит текст:
Здравей!
ЛХ е висок и показва, че си с ПКЯ.
ТСХ е добре, Т4 - горе-долу е добре, не мисля че от ЩЖ има проблем, но е добре да изследваш винаги и Т3. Нямаш Хашимото.
Пролактинът е малко висок... нищо притеснително, просто го следи, от време на време. Той се повишава и при по-високи нива на някои андрогени.... а когато е висок, потиска синтеза на Прогестерон и т.н.
Тестостенът е висок... възможно е ПКЯ да се дължи на по-високи нива на андрогените. Трябва да изследваш Андростендион, ДХЕА и 17ОН Прогестерон - точно на 3 ден от МЦ.
Имаш сериозни дефицити, които трябва да се попълнят:
Вит. Д - да е поне 40-50ng/ml......... или прием на 6-7000IU + вит. K2 (MK-7)  150-180мкг
В12 да е на горна граница........ прием на 1000мкг
Предполагам приемаш ФК ( 400мкг)
След  2 месеца прием и 20 дни почивка => контрола
При следваща контрола на В12 провери ФК, В6 и Хомоцистеин.
Провери също Селен, Цинк, Мед, Желязо, Феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин ( тълкуват се заедно).

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 11:49 от denis©

# 146
Приемам Сайкъл Баланс и Метфогама 500 .

# 147
Здравейте, може ли коментар за тези изследвания? Безкрайно благодаря предварително!

# 148
  • София
Здравейте, може ли коментар за тези изследвания? Безкрайно благодаря предварително!
Скрит текст:
Здравей!
Антителата са високи, но дали е Хашимото, лекар трябва да прецени ( Ендокринолог).

# 149
Здравейте момичета , някой пие ли Метфогама 1000 с Пкя съм и ИР , правим опити за бебенце . Моля , споделете какво пиете вие и как ви действа лекарството освен това пия и Сайкъл Баланс .

Общи условия

Активация на акаунт