Хормонални изследвания - 11

• 56 575
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Вчера ме хвърли в тъча с този йод и цяла вечер четох, макар че и репродуктивният ендокринолог и следящият ми гинеколог не ми дават да приемам такъв.
Попаднах и на изследване от преди 5 години:
"Introduction: Pregnant women require about 250 μg of iodine daily. Hypothyroid women treated with L-thyroxine do not utilise iodine, and metabolism of L-thyroxine tablets is an additional source of iodine for their foetuses. The aim of the study was to evaluate the influence of iodine supplementation in hypothyroid pregnant women treated with L-thyroxine
on neonate TSH concentration and maternal thyroid parameters.
Material and methods: Ninety-two pregnant women with primary hypothyroidism on adequate thyroid hormone replacement were voluntarily divided into two groups: “thyroxine” (n = 38) treated with L-thyroxine only, and “thyroxine + iodine” (n = 54) treated additionally with 150 μg/day of iodine since 10th gestational week.
Primary outcomes were the maternal thyroid function tests (TSH, fT4, fT3) and neonatal TSH concentrations at the 3–4th day of life. Urinaryiodine concentration was measured at first and third trimester to compare iodine status in both groups.
Results: Iodine supplementation significantly increased median urinary ioduria in the third trimester (from 95.15 μg/L to 151.50 μg/L), but did not prevent the decrease of maternal fT4 and fT3 concentrations in the second and third trimester. Median neonate TSH concentration in both groups was within normal range, but was 33% higher in the “thyroxine + iodine” than in the “thyroxine” group (1.91 mU/L vs.1.34 mU/L). Moreover, 8.77% of newborns in the “thyroxine + iodine” group had TSH > 5 mIU/L.
Conclusions: We did not find evidence for a positive influence of iodine supplementation on thyroid function of either hypothyroid pregnant women sufficiently treated with L-thyroxine or their neonate"
Не се препоръчва прием на йод, защото при хипотириодизъм не се усвоява добре и отделно не се наблюдава положителен ефект при новороденото. А и не съм сигурна дали не ми забраниха йода заради една малка киста, която имам в щитовидната жлеза. Доста съм объркана, но по скоро ще се доверя на д-р Яначкова, защото тя ми назначи Л-тироксина и ми забрани комбинираните витамини.

Скрит текст:
Denis, точно ендокринолог от репродуктивна клиника ми каза да спра комбинираните витамини,
Скрит текст:
който приемах с цел забременяване именно, защото съдържат йод. Според препоръки и на проф. д-р Боян Лозанов, цитирам:

"При намалена функция на щитовидната жлеза(хипотиреоидизъм) наред с общо намаление на калориите за сметка на мазнините трябва да бъде ограничена до минимум консумацията на зеле, карфиол, броколи, бобови храни, цвекло, фъстъци и соя, както и богатите на йод продукти(орехи и морска риба). Йодът, както и някои органични съставки потискат още повече хормоналната секреция на жлезата. Йодираната трапезна сол също трябва да бъде намалена. Ограничения трябва да се спазват и при тиреоидита на Хашимото независимо от функционалния статус на жлезата. Това важи особено за йода, за който е доказано, че може да активира автоимунните тиреоидни реакции."
Ок. тогава Simple Smile
Наясно съм и с препоръките на проф. д-р Боян Лозанов (светла му памет)... преди повече от 10-на год. периодично се коментираше и в Зачатие ( където пишех и аз преди).
Ето дори цитат 1:1 с твоя Simple Smile
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=30104.100
- освен ако не си го взела от тук, не че има значение... то мнението си е едно и също, въпреки годините и по-новите изследвания  Simple Smile

# 196
Може ли да задам въпрос. След изследвания и след доказан нисък прогестерон (преди няколко поста обясних) и днес след поредно посещение при АГ. 11ден кървене зацапващо на вас случвало ли ви е такова нещо. От 1ви до сега включително, на 4ти цикъл до 8ми и пак 9ти 10ти днес пак цапа. Като се бърша (с извинение) и по превръзката. Това било нормално от страна на ДОК. На 16ти да почна дуфастона и да пия 3х1 какъвто и да е витамин с. За първи път ми се случва. Питах го как да разбера дали съм в ОВУ и той обясни че това нямало никакво значение и да си правим опитите 😳 моля ви дайте ми съвет. Ако има някоя която е имала такива проблеми да сподели, не знам вече къде и какво да правя.....

# 197
Здравейте, ще помоля Denis за насоки какви още изследвания да си пусна, поводът е цикълът ми - последните 2 месеца ми идва по 2 пъти, след като ми свърши след 5 дни пак ми дойде продължителността е същата 6-7 дни, ходих на гинеколог, но при прегледа не намери причина, пусна ми хормони

И ме изпраща на консултация с ендокринолог, по принцип имам 3 възела, които проследявам на всеки 6 месеца… какви други хормони или изследвания трябва да пусна?

# 198
  • София
Вчера ме хвърли в тъча с този йод и цяла вечер четох, макар че и репродуктивният ендокринолог и следящият ми гинеколог не ми дават да приемам такъв.
Скрит текст:
Попаднах и на изследване от преди 5 години:
"Introduction: Pregnant women require about 250 μg of iodine daily. Hypothyroid women treated with L-thyroxine do not utilise iodine, and metabolism of L-thyroxine tablets is an additional source of iodine for their foetuses. The aim of the study was to evaluate the influence of iodine supplementation in hypothyroid pregnant women treated with L-thyroxine
on neonate TSH concentration and maternal thyroid parameters.
Material and methods: Ninety-two pregnant women with primary hypothyroidism on adequate thyroid hormone replacement were voluntarily divided into two groups: “thyroxine” (n = 38) treated with L-thyroxine only, and “thyroxine + iodine” (n = 54) treated additionally with 150 μg/day of iodine since 10th gestational week.
Primary outcomes were the maternal thyroid function tests (TSH, fT4, fT3) and neonatal TSH concentrations at the 3–4th day of life. Urinaryiodine concentration was measured at first and third trimester to compare iodine status in both groups.
Results: Iodine supplementation significantly increased median urinary ioduria in the third trimester (from 95.15 μg/L to 151.50 μg/L), but did not prevent the decrease of maternal fT4 and fT3 concentrations in the second and third trimester. Median neonate TSH concentration in both groups was within normal range, but was 33% higher in the “thyroxine + iodine” than in the “thyroxine” group (1.91 mU/L vs.1.34 mU/L). Moreover, 8.77% of newborns in the “thyroxine + iodine” group had TSH > 5 mIU/L.
Conclusions: We did not find evidence for a positive influence of iodine supplementation on thyroid function of either hypothyroid pregnant women sufficiently treated with L-thyroxine or their neonate"
Не се препоръчва прием на йод, защото при хипотириодизъм не се усвоява добре и отделно не се наблюдава положителен ефект при новороденото. А и не съм сигурна дали не ми забраниха йода заради една малка киста, която имам в щитовидната жлеза. Доста съм объркана, но по скоро ще се доверя на д-р Яначкова, защото тя ми назначи Л-тироксина и ми забрани комбинираните витамини.

Скрит текст:
Denis, точно ендокринолог от репродуктивна клиника ми каза да спра комбинираните витамини,
Скрит текст:
който приемах с цел забременяване именно, защото съдържат йод. Според препоръки и на проф. д-р Боян Лозанов, цитирам:

"При намалена функция на щитовидната жлеза(хипотиреоидизъм) наред с общо намаление на калориите за сметка на мазнините трябва да бъде ограничена до минимум консумацията на зеле, карфиол, броколи, бобови храни, цвекло, фъстъци и соя, както и богатите на йод продукти(орехи и морска риба). Йодът, както и някои органични съставки потискат още повече хормоналната секреция на жлезата. Йодираната трапезна сол също трябва да бъде намалена. Ограничения трябва да се спазват и при тиреоидита на Хашимото независимо от функционалния статус на жлезата. Това важи особено за йода, за който е доказано, че може да активира автоимунните тиреоидни реакции."
Ок. тогава Simple Smile
Наясно съм и с препоръките на проф. д-р Боян Лозанов (светла му памет)... преди повече от 10-на год. периодично се коментираше и в Зачатие ( където пишех и аз преди).
Ето дори цитат 1:1 с твоя Simple Smile
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=30104.100
- освен ако не си го взела от тук, не че има значение... то мнението си е едно и също, въпреки годините и по-новите изследвания  Simple Smile
Ни най-малко съм искала да те притесня ... и се извинявам, че се е получило така. Просто посочих ползите на йода и какво може да причини един йоден дефицит ... малко в страни от това, че той има отношение и към функцията на ЩЖ.... и не винаги йодния дефицит, е еквивалентно на Хипофункция на ЩЖ Simple Smile
Да, най-правилно е да се довериш на своя лекар.

Здравейте, ще помоля Denis за
Скрит текст:
насоки какви още изследвания да си пусна, поводът е цикълът ми - последните 2 месеца ми идва по 2 пъти, след като ми свърши след 5 дни пак ми дойде продължителността е същата 6-7 дни, ходих на гинеколог, но при прегледа не намери причина, пусна ми хормони

И ме изпраща на консултация с ендокринолог, по принцип имам 3 възела, които проследявам на всеки 6 месеца… какви други хормони или изследвания трябва да пусна?
Здравей!
ТСХ е добре, но Т3 и Т4 показват, че си с Хипофункция на ЩЖ ... много е вероятно да имаш някои дефицити.
Антителата МАТ са високи, може да показват Хашимото, но е редно, лекар да прецени, каква е причината за тези по-високи нива.
Добре  е да провериш Пролактин, Андростендион, ДХЕА, 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ), Тестостерон, вит. Д, В12,  цинк, мед, селен, желязо, феритин, ЖСК, трансферин, хемоглобин ( тълкуват се заедно)... и тест за ИР ( ако имаш и знаеш за нея, може и да не го правиш)... високия Инсулин може да причина за проблемите с МЦ.

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 18:01 от denis©

# 199
Момичета, декември имах ТСХ 3.4, отидох на ендокринолог изписа ми еутирокс 25, тъй като смятахме февруари да правим инсеминация. За щастие януари разбрах, че съм си бременна. Не можах да повярвам. Репродуктивният ми изписа и други неща, продължих с еутирокса, но във втория месец започна да ми става адски зле, не можех да ставам от леглото, всичко, което хапна или пийна връщах. В момента съм в 21 г.с. смея да твърдя, че преди 2 седмици започнах да се чувствам добре. Направих си днес доста изследвания и видях ТСХ 3.89, звъннах на д-р Начев и той ми каза, че съм рискувала и че може да съм навредила на плода. Започнах много да се притеснявам, защото той ми пбясни, че въпреки, че скрининга и морфологиите са ми съпер ТСХ отговаря за интелекта на плода и най-вероятно вече нямало какво да се направи ( с една дума вече съм навредила) все пак да ида. Много ми стана мъчно и много се притесних. Някоя сблъсквала ли се е с такъв казус. Направо ми идва да се гръмна. Чувствам се ужасно![[/url]

# 200
Момичета, декември имах ТСХ 3.4, отидох на ендокринолог изписа ми еутирокс 25, тъй като смятахме февруари да правим инсеминация. За щастие януари разбрах, че съм си бременна. Не можах да повярвам. Репродуктивният ми изписа и други неща, продължих с еутирокса, но във втория месец започна да ми става адски зле, не можех да ставам от леглото, всичко, което хапна или пийна връщах. В момента съм в 21 г.с. смея да твърдя, че преди 2 седмици започнах да се чувствам добре. Направих си днес доста изследвания и видях ТСХ 3.89, звъннах на д-р Начев и той ми каза, че съм рискувала и че може да съм навредила на плода. Започнах много да се притеснявам, защото той ми пбясни, че въпреки, че скрининга и морфологиите са ми съпер ТСХ отговаря за интелекта на плода и най-вероятно вече нямало какво да се направи ( с една дума вече съм навредила) все пак да ида. Много ми стана мъчно и много се притесних. Някоя сблъсквала ли се е с такъв казус. Направо ми идва да се гръмна. Чувствам се ужасно![[/url]
Второ мнение ако питаш мен. На 10000%
Моето ТСХ винаги е над 3. Януари месец след аборта ми бе 3,45. Според ендокринолога ми е нормално стига другите хормони да са ти в норма. Съветвам те да не се притесняваш. Вземи си направление и си пусни ТАТ и МАТ и ФТ3 и ФТ4. От двама доценти знам понеже в рода ми имаме Хашимото и се следим. Ако тези 4-ри хормона са ти в нормата да не се притесняваш въобще. ТСХ може и 4 и 4,2 макс да ти е и да си добре. Не се шашкай второ мнение задължително. Все пак си бременна хормоните играят.

# 201
  • Столицата на "Второто българско царство"
Здравейте, как ви се струват моите резултати от днес, правени на гладно сутринта, без прием на 25 мг Еутирокс(иначе пия по 1 табл. на ден) ...
Предстои ми стимулация...

# 202
Здравейте с Ир съм и Пкя , искам да ви попитам какви билки пиете за зачеване . Аз от скоро пия фоточай с орталия на тианде , някой има ли някакви наблюдение и мнение .

# 203
  • София
Здравейте, как ви се струват моите резултати от днес, правени на гладно сутринта, без прием на 25 мг Еутирокс(иначе пия по 1 табл. на ден) ...
Предстои ми стимулация...
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е висок ( трябва да е около 1.0 и дори под 1.0), Т4 е на долна граница и показват, че си с Хипофункция на ЩЖ.
От самата стимулация е много вероятно ТСХ още да се повиши, а това няма да е Ок. - както за теб, така и за ембриона.
Консултирай се с лекаря си.
Проблема е, че при това положения + зачеването ( дано да се случи) - не може да се разчита на една нормална реакция на ЩЖ, а и няма време да се опитва ( с различни дози и т.н.)
Ти си прецени, но лично аз - нещо, което много лесно може да се коригира и контролира, не разбирам, защо да не се направи... а  да се поема подобен риск?!

# 204
Благодаря denis, надявам се да ми увеличат дозата на Еутирокса....или ако трябва друг препарат.... за да влезе в норма.... аз след стимулацията няма да имам СЕТ, а ЗЕТ след няколко месеца 🤞и се надявам да имам време да нормализирам TSH...

# 205
  • София
Благодаря denis, надявам се да ми увеличат дозата на Еутирокса....или ако трябва друг препарат.... за да влезе в норма.... аз след стимулацията няма да имам СЕТ, а ЗЕТ след няколко месеца 🤞и се надявам да имам време да нормализирам TSH...
Трябва да обсъдиш това с лекар - Ендокринолог от клиниката в която ще правите ЗЕТ.
Проблемът за ТСХ и функцията на ЩЖ идва от хормоните, koито се използват при стимулацията... та, ако при ЗЕТ, се наложи прием на хормони, някакви ( естрогени, прогестерон...) ... трябва по-често да следиш и функцията на ЩЖ (ТСХ,Т3 и Т4 - всичките са важни и се тълкуват заедно).
Успех и ще чакаме хубави новини. Имаш стиснати палци от мен Peace

# 206
denis благодаря, ти винаги си насреща ♥️. Лошото е, че в клиниката, в която съм няма ендокринолог и търся други варианти...

# 207

Момичета според вас в менопауза ли съм с тези изследвания? Имам нередовен цикъл и нямам овулация!
Моля ви дайте мнение. На 35 г съм

# 208
Привет!
Имам нужда ит малко помощ за едни резултати.
Пуснах профилактично ПКК и два хормона(Прогестерон и Естрадиол) поради зацапвания между цикъла.
ПКК видимо всичко е в норма, само желязото ми е 116 от 120.
Но женските  хормони не мога да ги разбера.
А ще пътувам извън България и ще се видя с ЛЛ след седмица и с гениколог да коментираме.
Доколкото виждам Прогестеронът в норма, но Естрадиола е над нормата.
Но не знам дали съм разчела правилно, защото са различни фази и нищо не разбирам.

Благодаря предварително!

# 209
Здравейте! Моля за помощ относно резултата.
Пуснах AMH за подаване на документи за инвитро.
Адски притеснена съм, това не е ли много висок резултат.. 🥺
С мъжки фактор сме, има 2 неуспешни инсе и реших да действаме. Ходя от 8-9 мес. постоянно на Фоликулометрия, всичко е наред, има си Ову, хубави фол, лигавица 12/13 мм/по думите на доки, всичко е наред/ затова и не съм го изследвала по рано този хормон. редовен Ц на 27-28 дни.
Търсих но не открих подобен резултат в коментарите, проблем ли е стойността?
И са пуснати покрай ову,1-2дни преди, просто не бях сметнала дните, ако е от значение

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 12:54 от ТанЯ555

Общи условия

Активация на акаунт