Хормонални изследвания - 11

• 56 432
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, имам въпрос за ТСХ - има Хашимото и пия ЕУ тирокс. С дозата която пия вече 1.5-2 години поддържах хормона малко под 2. Апил последното го мерих което за жалост е доста отдавна. Почханме стимулация за инвитро и го измерих на 5 ти ден и беше станал почти 4 ... но казаха, че вероятно е от стимулацията. Сега 12 дни по късно вече е 6 .. което е супер много . Много ме притеснява, че ще се провали цялото инвитро, но все ми казват че най-вероятно е от стимулацията ( а аз вече от 4-5 дни не съм пила хормони) Sad дори и трянсфер казаха да направим Sad Сега говорих с ед-ндокринолог и той каза, че може да е от стимулацията и просто ми изписа малко по-висока доза еутирокс ... Някой случайно дали е мерил ТСХ по време на стимулация

# 661
  • София
Здравейте, имам въпрос за ТСХ - има Хашимото и пия ЕУ тирокс. С дозата която пия вече 1.5-2 години поддържах
Скрит текст:
хормона малко под 2. Апил последното го мерих което за жалост е доста отдавна. Почханме стимулация за инвитро и го измерих на 5 ти ден и беше станал почти 4 ... но казаха, че вероятно е от стимулацията. Сега 12 дни по късно вече е 6 .. което е супер много . Много ме притеснява, че ще се провали цялото инвитро, но все ми казват че най-вероятно е от стимулацията ( а аз вече от 4-5 дни не съм пила хормони) Sad дори и трянсфер казаха да направим Sad Сега говорих с ед-ндокринолог и той каза, че може да е от стимулацията и просто ми изписа малко по-висока доза еутирокс ... Някой случайно дали е мерил ТСХ по време на стимулация
Здравей!
От стимулациите, ТСХ се повишава. След като се повиши, се коригира дозата и хормоните се следят на 10-14 дни.
Не може да стоиш и да чакаш ТСХ да се нормализира от самосебе си, защото ако има зачеване, това също е фактор, който допълнително повишава ТСХ, а това не е много Ок., за развитието на ембриона и самата бременност.
Не е страшно, не се притеснявай, просто вземай мерки своевременно... защото и без това дозата трябва да се коригира постепенно с нарастваща доза... т.е. не може от 25мкг да започнеш да приемаш 100 или повече... защото, това може да стресира допълнително ЩЖ.

# 662
Здравей Денис, благодаря за бързия отговор. Значи според теб може и да не е проблем да се направи трансфер при такова ТСХ ... ако веднага след това се вземат мерки и се увеличи дозата? Понеже нали трябва да е под 2

# 663
  • София
Здравей Денис, благодаря за бързия отговор. Значи според теб може и да не е проблем да се направи трансфер при такова ТСХ ... ако веднага след това се вземат мерки и се увеличи дозата? Понеже нали трябва да е под 2
Здравей!
А защо трябва да се чака?!- започвай прием на подходяща доза веднага. Приемаш ли я, няма да има проблем.
Да, ТСХ трябва да е под 2.0, но идеалните граници са 0,5-1,0... и се гледат също Т4 и Т3... защото ТСХ може да е Ок. , напр. 1,2, но Т4 и Т3 ако са на долна граница, също носи риск.
При правилна доза, ТСХ се повлиява за 10-на дни.
По принцип - високият ТСХ не е проблем за зачеване, но носи риск за ембриона и бременността. Риск, означава че може да се случи нещо неприятно, не че непременно ще се случи. Като в този случай, е по-добре да си песимист и да вземеш мерки. Simple Smile - да не се осланяш на вяра и молби.... и да си казваш: "точно на мен ли ще се случи?!".

ПП.
Мисля, че трябва да спрем да повтаряме това за ТСХ под 2,00, защото е много подвеждащо.
Covid 19 нанеси доста щети на Ендокринна система (и функцията на ЩЖ), че  вече нищо не е както преди.

# 664
  • София
Здравей, Дениз! Доскоро бях с тежка пневмония, вече се възстановявам, остана лека кашлица за доизчистване. Може ли да ме посъветваш кога да проверя витамини и хормони и да си възобновим естествените опити? Благодаря ти предварително!

# 665
  • София
Здравей, Дениз! Доскоро бях с тежка пневмония, вече
Скрит текст:
се възстановявам, остана лека кашлица за доизчистване. Може ли да ме посъветваш кога да проверя витамини и хормони и да си възобновим естествените опити? Благодаря ти предварително!
Здравей!
Витамини и минерали може да се изследват веднага след оздравяване, докато за хормоните е желателно да минат поне 20-на дни, след оздравяване.

# 666
Здравейте! Днес пуснах тези изследвания. В сряда имам час за да ги коментираме с доктора.
Понеже глюкозата на гладно е висока, може ли да е заради това че ми взеха кръв след 08:00ч и факта че ходих бързо 20мин до лабораторията да е дало този висок резултат? Четох че трябва да се вземе първа проба преди 8 часа и човек да е в покой.

Та, може ли да го тълкуваме като пред диабетно състояние? Пречи ли на забременяването?

# 667
  • София
Здравейте! Днес пуснах тези изследвания. В сряда имам час за да ги коментираме с доктора.
Скрит текст:
Понеже глюкозата на гладно е висока, може ли да е заради това че ми взеха кръв след 08:00ч и факта че ходих бързо 20мин до лабораторията да е дало този висок резултат? Четох че трябва да се вземе първа проба преди 8 часа и човек да е в покой.

Та, може ли да го тълкуваме като пред диабетно състояние? Пречи ли на забременяването?
Здравей!
Изследването показва ИР, а високата КЗ на гладно, че не се храниш правилно за ИР.
Ако има някакво физическо натоварване, преди изследването, се изразходва КЗ, така че въпреки бързото ходене, не си успяла да я изразходиш... което означава, че ти трябва повечко спорт и натоварване.
Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря и какви насоки ти е дал.

# 668
Здравейте, година след раждане съм. Имам запазен час при ендокринолог, но какво мислите за моите изследвания? Искаме второ детенце.

# 669
  • 🌊
Здравейте,
Предстои ми посещение при гинеколог, но исках да попитам за АМХ. Изследвах го извън менструация и беше:
4.680   ng/ml   1.200 - 9.000
Днес изследванията на 3ти ден от менструацията са:
5.670   ng/ml   1.200 - 9.000

Това във високите стойности за СПКЯ ли влиза или се води в нормалните?

# 670
Здравейте, направих изследвания на трети ден от цикъла, жена на 33г:
LH: 9.45 IU/l; FSH: 7.33 IU/l; Estradiol: 201.10 pmol/l.
Миналата година бяха:
LH: 7.29 IU/l; FSH: 8.21 IU/l; Estradiol: 187.61 pmol/l.
Правени са в една и съща лаборатория. Следя за преждевременна менопауза, заради генетична обремененост. Хубаво е, че FSH ми е по-ниско сега, но ме притеснява, че LH>FSH. Това киста ли показва?(не съм имала досега)

# 671
  • София
Здравейте, година след раждане съм.
Скрит текст:
Имам запазен час при ендокринолог, но какво мислите за моите изследвания? Искаме второ детенце.

Здравей!
Е2 и ЛХ са високи, показват ПКЯ - проявена или не - вижда се на УЗ.
Инхибин В показва, че ЯР е добре... на АМХ не може много да се вярва, но и той е добре - има шанс.
СУЕ е в рефер. но е малко висока - следи я. ТСХ е висок, Т4 е нисък - показват че си с Хипофункция на ЩЖ... ТАТ са високи - добре е да се консултираш с лекар. Пролактинът е малко висок - най-вероятно от по-високия ТСХ.
Инсулинът леко подсказва ИР - особено, ако спазваш някакъв диетичен режим - имай го предвид.
Хемоглобинът е малко нисък -  следи го, за да не отидеш в ЖДА.
Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря, моля.

Здравейте,
Предстои ми посещение при гинеколог,
Скрит текст:
но исках да попитам за АМХ. Изследвах го извън менструация и беше:

Това е хормон и като такъв може да варира... но, си все в средните стойности.
Извод, за моментното състояние на ЯР, се прави на база: възраст, стойности на АМХ, Инхибин В, ФСХ ( на 3 ден от МЦ) + ЛХ и Е2 ( те ще покажат дали има или не ПКЯ) + УЗ на 2-3 ден от МЦ ( за преброяване на АФ и оценка функцията на яйчниците) - той също ще покаже дали си с ПКЯ или не ... и на база тези изследвания, се прави обективно и по-точно заключение. Само АМХ не е достатъчен.
Да, той фалшиво се повишава при СПКЯ.... при ЗФ и т.н.
Ще чакам да споделиш какъв е коментара на лекаря, моля.

Скрит текст:
Миналата година бяха:
Правени са в една и съща лаборатория. Следя за преждевременна менопауза, заради генетична обремененост. Хубаво е, че FSH ми е по-ниско сега, но ме притеснява, че LH>FSH. Това киста ли показва?(не съм имала досега)
Здравей!
Може да показват ПКЯ, по-вероятно, но не е изключено да има и ЗФ.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 14:42 от denis©

# 672
Здравейте, година след раждане съм.
Скрит текст:
Имам запазен час при ендокринолог, но какво мислите за моите изследвания? Искаме второ детенце.

Здравей!
Е2 и ЛХ са високи, показват ПКЯ - проявена или не - вижда се на УЗ.
Инхибин В показва, че ЯР е добре... на АМХ не може много да се вярва, но и той е добре - има шанс.
СУЕ е в рефер. но е малко висока - следи я. ТСХ е висок, Т4 е нисък - показват че си с Хипофункция на ЩЖ... ТАТ са високи - добре е да се консултираш с лекар. Пролактинът е малко висок - най-вероятно от по-високия ТСХ.
Инсулинът леко подсказва ИР - особено, ако спазваш някакъв диетичен режим - имай го предвид.
Хемоглобинът е малко нисък -  следи го, за да не отидеш в ЖДА.
Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря, моля.

Здравейте,
Предстои ми посещение при гинеколог,
Скрит текст:
но исках да попитам за АМХ. Изследвах го извън менструация и беше:

Това е хормон и като такъв може да варира... но, си все в средните стойности.
Извод, за моментното състояние на ЯР, се прави на база: възраст, стойности на АМХ, Инхибин В, ФСХ ( на 3 ден от МЦ) + ЛХ и Е2 ( те ще покажат дали има или не ПКЯ) + УЗ на 2-3 ден от МЦ ( за преброяване на АФ и оценка функцията на яйчниците) - той също ще покаже дали си с ПКЯ или не ... и на база тези изследвания, се прави обективно и по-точно заключение. Само АМХ не е достатъчен.
Да, той фалшиво се повишава при СПКЯ.... при ЗФ и т.н.
Ще чакам да споделиш какъв е коментара на лекаря, моля.

Скрит текст:
Миналата година бяха:
Здравей!
Може да показват ПКЯ, по-вероятно, но не е изключено да има и ЗФ.

Споделям какво се случи. След посещение на репродуктивен, той ми каза, че всичко ми е наред, единствено ми сподели, че LH е висок, но каза, че ще го оправим. Как, обаче, не каза!!! Питах го да не би да имам ИР, каза не! Гледа ме на УЗ и ми взе секрет от цервикалния канал, където според него имам проблем. И да, излезна, че имам уреаплазма, която лекувахме с антибиотик и другата седмица ще отида да видя дали съм изчистена.  След, което отидох при д-е Яначкова в Щерев на ендокринолог. Тя ми видя изследванията и ми каза, че имам Хашимото. Прегледа ме и видя в щитовидната жлеза нещо като петно и каза да ида на биопсия. Пусна ми и Калцитонин, който при референтни стойности 0.0-5.0, ми излезна <1
Записала съм си час при д-е Влахов, защото искам да чуя и второ мнение за биопсия. Иначе, д-е Яначкова ми каза супер ти е ТСХ, няма и хормон да ти изпиша, даде ми селен, витамин Д и си ме изпрати по живо по здраво. Прикачвам снимка на жлезата.

# 673
Направих изследванията и в друга лаборатория:

Гледам и АМХ ми е увеличен - през март беше 2.26, и тестостеронът ми е двойно увеличен от тогава. Иначе има голямо разминаване в Естрадиола за няколко часа разлика. Очаквам Инхибин Б другата седмица и да ида на гинеколог да ме види на ехограф. Нещо друго дали е добре да изследвам преди това - хормоните на щитовидната ги изследвах скоро и бяха добре.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 17:30 от hoaxy

# 674
  • 🌊

Може ли мнение?
Консултирах се с гинеколога ми, но още не беше излязъл инхибина. Тя каза, че не вижда кисти или нещо обезпокоително, МЦ бил в медицинската норма, даже съм овулирала и пожела приятен уикенд с любимия ако работим за бебе.
Леко съм притеснена, че AMX е над 4, защото нали уж трябва да бъде ДО толкова.

Редактирам, прегледа и останалите ми изследвания, които са по-стари, но са правени отново на 3ти ден
Скрит текст:
17 алфа OH progesteron⁴      3.631   nmol/l   виж забележката
DHEA-S      7.40   μmol/l   1.76 - 10.30
Андростендион      2.59   ng/ml   0.30 - 3.50
LH¹      6.62   IU/l   виж забележка
FSH²      5.44   IU/l   виж забележка
Estradiol³      125.000   pmol/l   виж забележката

1.Референтни граници на Лутеинизиращ хормон ( LH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L: фоликулна 2.40 - 12.6 ; овулаторна 14.0 - 96.0 ; лутеална 1.0-11.4 ; Референтни граници за жени в менопауза 7.70 - 59.0 IU/L ;
Референтни граници за мъже > 18 г.: 1.70 - 8.60 IU/L .
2.Референтни граници на Фуликулстимулиращ хормон ( FSH ) за жени в репродуктивна възраст по фази в IU/L: фоликулна 3.50 - 12.5; овулаторна 4.70 - 21.5 ; лутеална 1.70 - 7.70 ; Референтни граници за жени в менопауза 25.8 - 134.8 IU/L ;
Референтни граници за мъже > 18 г.: 1.50 - 12.4 IU/L .
3.Референтни граници на Естрадиол ( Estradiol )
за жени в репродуктивна възраст по фази: pmol/L :
фоликулна 45 - 854 pmol/L
овулаторна 151 - 1461 pmol/L
лутеална 82 - 1251 pmol/L
Референтни граници за жени в менопауза: до 505 pmol/L;
Референтни граници за бременни в pmol/L по триместри:
1 - ви триместър от 563 до 11902 ;
2 - ри триместър от 5729 до 78098 ;
3 - ти триместър от 31290 до над 110100 ;
Референтни граници за мъже > 18 г.:
91 - 159 pmol/L .
4.Референтни граници на 17 - OH Progesterone в nmol/L за: