Хормонални изследвания - 11

• 56 400
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • 🌊
Аз моля за помощ с Прогестерона. На 11.10 бях на гинеколог и по някакъв късмет се оказах в овулация (според календарчето не трябваше да е тази седмица), та ми откриха фоликул, който казаха, че вероятно уикенда ще е готов.
Понеже нямам близка лаборатория, която да работи в неделя, отидох днес и Прогестерона е 56.80 nmol/l при референти стойности
Скрит текст:
1.Референтни граници на Прогестерон ( Progesterone ) за жени в репродуктивна възраст по фази в nmol/L: фоликулна 0.18 - 2.84; овулаторна 0.38 - 38.1; лутеална 5.82 - 75.9;
За жени в менопауза: до 0.40 nmol/L;
Референтни граници за бременни в nmol/L:
1 - ви триместър от 35.0 до 141.0;
2 - ри триместър от 80.8 до 264.0;
3 - ти триместър от 187.0 до 681.0;
Референтни граници за мъже >18 г.: до 0.474 nmol/L;

# 691
  • София
Аз моля за помощ с Прогестерона. На 11.10 бях на гинеколог и по някакъв късмет се оказах в овулация (според календарчето не трябваше да е тази седмица), та ми откриха фоликул, който казаха, че вероятно уикенда ще е готов.
Понеже нямам близка лаборатория, която да работи в неделя, отидох днес и Прогестерона е 56.80 nmol/l при референти стойности
Скрит текст:
1.Референтни граници на Прогестерон ( Progesterone ) за жени в репродуктивна възраст по фази в nmol/L: фоликулна 0.18 - 2.84; овулаторна 0.38 - 38.1; лутеална 5.82 - 75.9;
За жени в менопауза: до 0.40 nmol/L;
Референтни граници за бременни в nmol/L:
1 - ви триместър от 35.0 до 141.0;
2 - ри триместър от 80.8 до 264.0;
3 - ти триместър от 187.0 до 681.0;
Референтни граници за мъже >18 г.: до 0.474 nmol/L;
Показва, че е имало О., но може да е по-висок ... ако е изследван точно на 7-ми ден след О.

# 692
  • 🌊
Благодаря ти много, Денис❤️ Според това, което тя ми каза вероятно е на 6 ден, но да, лош тайминг със 7 ден неделя

# 693
Здравейте,

Дали е удобно да коментирате следните изследвания за ЩЖ:

# 694
  • в пералнята
Здравейте, на 35 години съм и от няколко месеца наблюдавам лека промяна в цикъла си. Скъси се и не е толкова обилен. Имам проблеми с косопад, омазняване на косата и ниско либидо.
Имам Хашимото, което е под наблюдение.
Можете ли да ме насочите кои изследвания е хубаво да пусна, освен тези за ЩЖ, половите и за ЯР.
Предполагам започвам преходът към МП, но ми се иска малко да позадържа, ако е възможно с добавки, предвид възрастта ми.
Благодаря много предварително.
Това са изследванията, които успях да пусна на трети ден, мога ли да помоля за коментар.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 08:45 от Arhinora

# 695
Дами, имате ли представа дали прием на противозачатъчни, би оказал ефект на изследванията на хормони? Имам изпизан регулон заради киста, след стимулация и неуспешен трансфер. Но на прегледа първо коментирахме какво може да се направи за следваща стимулация и решихме пак да пусна хормони - старите са от юни. Но после док и ме прегледа и тогава се видя кистата и изписа хапчета. И сега трябва да ги изпия за 21 дни и на втори ден от цикъла да пусна изследването, но моята логика е, че няма да е релевантно заради противозачатъчните? Имали ли сте подобна ситуация? Дали да не изчакам следващ цикъл?

# 696
  • София
Здравейте,
Скрит текст:
Дали е удобно да коментирате следните изследвания за ЩЖ:

Здравей!
Добре са. Няма Хашимото.

Скрит текст:
Здравейте, на 35 години съм и от няколко месеца наблюдавам лека промяна в цикъла си. Скъси се и не е толкова
Скрит текст:
обилен. Имам проблеми с косопад, омазняване на косата и ниско либидо.
Имам Хашимото, което е под наблюдение.
Можете ли да ме насочите кои изследвания е хубаво да пусна, освен тези за ЩЖ, половите и за ЯР.
Предполагам започвам преходът към МП, но ми се иска малко да позадържа, ако е възможно с добавки, предвид възрастта ми.
Благодаря много предварително.
Това са изследванията, които успях да пусна на трети ден, мога ли да помоля за коментар.
Здравей!
На 1 стр. на темата са посочени всички базови хормони, както и витамините и минералите, които имат отношение към репр. с-ма и симптомите, които дават различните отклонения - вкл. косопад, окосмяване, акне, суха кожа и т.н. качване на кг., дори проблем със съня и психиката.
Т4 е висок... приема ли медикамента, преди изследването ... ако да - не е обективен резултата и е добре да се повтори ( заедно с Т3 и ТСХ)... друга причина - дозата да ти е висока. Консултирай се с Ендокринолог, за да не си хванала момент на Хиперфункция... или ако скоро си била болна - също не е обективен резултата.
ТАТ е много висок?
Ще чакам да пише, моля... какъв е точно проблема.
ФСХ и Е2 са високи - показват проблем с ЯР ... АМХ и Инхибин В са ниски. ... показват пременопауза.
За добавки - МВИ, Омега 3, Омега 7, Астаксантин... Инозитол, цинк, мед, селен, биотин ( важни за ЩЖ) вит. А и Е  ... попълни дефицитите

Дами, имате ли представа дали прием на противозачатъчни, би оказал ефект на изследванията на хормони? Имам
Скрит текст:
изпизан регулон заради киста, след стимулация и неуспешен трансфер. Но на прегледа първо коментирахме какво може да се направи за следваща стимулация и решихме пак да пусна хормони - старите са от юни. Но после док и ме прегледа и тогава се видя кистата и изписа хапчета. И сега трябва да ги изпия за 21 дни и на втори ден от цикъла да пусна изследването, но моята логика е, че няма да е релевантно заради противозачатъчните? Имали ли сте подобна ситуация? Дали да не изчакам следващ цикъл?
Трябва да следваш указанията на лекаря. Ако се направят веднага след приема, който е бил с цел да се регулира някакъв хормонален дисбаланс - правят се веднага след прекратяване приема... защото ако мине време, 1-3 МЦ, хомоналният дисбаланс може отново да се прояви.
Ако целта на приема на ОК е била друга - се изчаква 2-3 МЦ и тогава се проверяват нивата.
Или в твоя случай, според мен, е по-добре да се пуснат при следваща редовна М. ( точно на 3 ден от МЦ)

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 08:09 от denis©

# 697
  • в пералнята

Това са изследванията, които успях да пусна на трети ден, мога ли да помоля за коментар. [/spoiler]
[/quote] Здравей!
На 1 стр. на темата са посочени всички базови хормони, както и витамините и минералите, които имат отношение към репр. с-ма и симптомите, които дават различните отклонения - вкл. косопад, окосмяване, акне, суха кожа и т.н. качване на кг., дори проблем със съня и психиката.
Т4 е висок... приема ли медикамента, преди изследването ... ако да - не е обективен резултата и е добре да се повтори ( заедно с Т3 и ТСХ)... друга причина - дозата да ти е висока. Консултирай се с Ендокринолог, за да не си хванала момент на Хиперфункция... или ако скоро си била болна - също не е обективен резултата.
ТАТ е много висок?
Ще чакам да пише, моля... какъв е точно проблема.
ФСХ и Е2 са високи - показват проблем с ЯР ... АМХ и Инхибин В са ниски. ... показват пременопауза.
За добавки - МВИ, Омега 3, Омега 7, Астаксантин... Инозитол, цинк, мед, селен, биотин ( важни за ЩЖ) вит. А и Е  ... попълни дефицитите

Не съм пила лекарства преди изследването, но дозата ми е доста висока, пия 175 мкг. И да, бях болна преди това, може също да е повлияло, както и, че са изследвани на 3 ден от МЦ. И все пак какво означава висок ТАТ? Ще си потърся ендокринолог, въпреки че където живея, гледат само “тежки случаи“ и основно диабетици Sad Хормоните ми ги изписва личната.
Проблемът ми е внезапен косопад и наблюдавам промяна в цикъла и ниско либидо от известно време. На 35 съм и ми се иска да задържа ако е възможно менопаузата. Не планирам бременности вече.

Последна редакция: чт, 24 окт 2024, 11:03 от Arhinora

# 698
  • София
Привет! Може ли да помоля за коментар на тези изследвания? Правени са на чист ден от цикъла, сутрин, на гладно, без прием на кафе и Еутирокс (приемам по 25 микрограма, но като гледам май ще трябва да го увелича, защото целта е бременност и вероятно около или след Нова година ще стартираме поредния ин-витро опит, по мъжки фактор сме уж). Предстои ми офис хистероскопия за изключване на причина за липса на имплантация от последните трансфери.....Благодаря предварително! 🙏🌷❤️

# 699
  • София
Arhinora 
След боледуване изчакваш 20-на дни и тогава изследваш хормоните на ЩЖ. Възможно е резултатът при теб да не е обективен. ТАТ е много висок, но и МАТ е висок - предполагам е Хашимото, но е редно лекар да те види и на УЗ. Дозата ти е висока - пак лекар (Ендокринолог) трябва да прецени... не го отлагай, че не е шега работа.
Проблемите с ЩЖ се отразяват и на МЦ, та моето мнение е, да си провериш ЩЖ и не се филмирай с менопауза на този етап.
Ще чакам да споделиш какво се случва, моля.

# 700
  • в пералнята
Бях на ендокринолог. Гледа ме на ехограф, жлезата ми е "нормална" за Хашимото. Няма възелчета и други изменения. Тя каза, че е трудно да се влияе върху антителата, изписа ми обаче 600мг селен на ден да опитам за няколко месеца.
Намали ми дозата на 150. Пусна ми кръвни за витамини, както и за кортизол, чакам да излязат и ще попълвам дефицити.
За половите каза, че според нея са нормални за възрастта.
Благодаря много за помощта!

# 701
  • София
Привет! Може ли да помоля за коментар на тези изследвания? Правени са на чист ден от цикъла, сутрин, на гладно,
Скрит текст:
без прием на кафе и Еутирокс (приемам по 25 микрограма, но като гледам май ще трябва да го увелича, защото целта е бременност и вероятно около или след Нова година ще стартираме поредния ин-витро опит, по мъжки фактор сме уж). Предстои ми офис хистероскопия за изключване на причина за липса на имплантация от последните трансфери.....Благодаря предварително! 🙏🌷❤️
Здравей!
Доста е висок ТСХ, а Т4 е нисък и показва, че дозата ти е ниска. Трябва да си в интервала за ТСХ 0,5 -1,0, а Т4 да е в горните 25%( 18-20)
Предполагам, ще ти коригират дозата... но, увеличавай постепенно ( поне 10-на дни) и не се съгласявай на редуване на дози, че това не е Ок. и много често при бременност, ЩЖ реагира неадекватно...т.е. да не ти се получи друг проблем, за който да се чудиш какво да правиш. Simple Smile
Хомоцистеинът е супер! Браво!

Arhinora
Провери нивата на селен(+ цинк и мед) - защото тази доза е доста висока, а когато е висок селена, влияе негативно на андрогените и от там, на МЦ и О.
Ще чакам да споделиш какви за нивата, моля.
Ползвай форма Селенометионин... да не попаднеш на токсична форма Simple Smile.

# 702
Денис, имаш ли представа при лоша миризма при потене какво трябва да се изследва? Hug

# 703
Здравей Денис , след прием на Дуфастон заради извънменструално кървене/ зацапване вече втори пореден месец , на трети ден от МЦ / която чакам сега / кои изследвания да си пусна , за да се разбере защо се получава ? Не знам точно кои освен трите стандартни  хормона може да са показателни в тази ситуация  / многократно ме преглеждаха , ходих на трима различни гинеколога -  няма кисти , няма полипи , ПАП в норма / , казват хормонален дисбаланс и ми изписват различни хормони / Дуфастон , Утрогестан ..../ , от които получих страшно много странични ефекти и остър гастрит и ги спряхме от вчера . Питах какво да пусна , за да се разбере кое не е наред , но не ми назначиха нищо и затова се обръщам и за помощ . Благодаря ❤️
На 33 години съм , щитовидна изследвана - всичко е наред там . Пия в момента вит Д3К2мК7 течен , пробиотици и още неща заради стомаха,  фолиева киселина и вит Б12 . В норма са от изследванията , но каза да ги кача до горни граници Simple Smile

# 704
  • София
Денис, имаш ли представа при лоша миризма при потене какво трябва да се изследва? Hug
Консултирайте се с дерматолог, за да определи каква е причината и респ. какви изследвания да се направят... защото потта няма миризма. Или причината може да са патогени по кожата - напр. бактериите по кожата, които влязат в контакт с потта.
Друга причина - храненето (пикантни храни, напитки...алкохол ... ), различни медикаменти ( напр. антидепресанти...), добавки ( напр. вит. гр. В ...), детоксикация, дехидратация, заболявания -хиперхидроза, ЗДиабет - на ферм. плодове, ацетон... чернодробно или бъбречно заболяване - на нещо като белина ... Гарднерелата ( вагинална инфекция) - миризма на риба ...  при дефицит на вит. С - миризмата която се усеща от тялото е на "гниещо" ... при предозиране със селен - миризмата е на чесън...и т.н.
Възможно е да са и някои хормони - при жените напр. андрогените...

Здравей Денис , след прием на Дуфастон заради извънменструално кървене/ зацапване вече втори пореден месец
Скрит текст:
, на трети ден от МЦ / която чакам сега / кои изследвания да си пусна , за да се разбере защо се получава ? Не знам точно кои освен трите стандартни  хормона може да са показателни в тази ситуация  / многократно ме преглеждаха , ходих на трима различни гинеколога -  няма кисти , няма полипи , ПАП в норма / , казват хормонален дисбаланс и ми изписват различни хормони / Дуфастон , Утрогестан ..../ , от които получих страшно много странични ефекти и остър гастрит и ги спряхме от вчера . Питах какво да пусна , за да се разбере кое не е наред , но не ми назначиха нищо и затова се обръщам и за помощ . Благодаря ❤️
На 33 години съм , щитовидна изследвана - всичко е наред там . Пия в момента вит Д3К2мК7 течен , пробиотици и още неща заради стомаха,  фолиева киселина и вит Б12 . В норма са от изследванията , но каза да ги кача до горни граници Simple Smile
Здравей!
Моето мнение е, да се изследват всички хормони, които са посочени на 1 стр... защото те дават най- ясна представа къде може да има проблем с МЦ и О.
Направи няколко поредни ФМ. Ако няма О. - търсите причината... която може да бъде или хормонална  ( яйчници - хипофиза - хипоталамус) или физиологична ( проблем с яйчниците, напр. ).
Мога да дам общи насоки, но пак ще ти трябва лекар. Simple Smile
Консултирай се със специалист по репр. медицина. Посещавай го редовно, следвай съветите му, докато не установи какъв е проблема и респ. не назначи адекватно лечение.

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 15:41 от denis©

Общи условия

Активация на акаунт