Хормонални изследвания - 11

• 56 544
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Здравей, Денис! Имам нужда от помощ, защото се обърках
Скрит текст:
какво се случва. Ноември пуснах АМХ в Цибалаб: (анти Мюлеров хормон) II generation 2.29 ng/ml 1.00 - 6.80. Резултат беше 2.29. Знам, че няма значение кога се пуска, но предишната вечер и сутринта имах жестоко повръщане с часове и с извинение, ужасна диария, че и температура. Едва ли това е оказало влияние.
Днес пуснах в Надежда АМХ, техните стойности са от 0.95 до 6.70. Сега резултатът е 4.53. Август, септември, та чак до средата на октомври нон-стоп противозачатъчно, по схема заради големичка киста. Ноември не пиех нищо, почти никакви добавки, но като видях АМХ от цибалаб от следващия месец започнах с витамини под различна форма (вкл. и витамин Д на капки), смених си и начина на хранене. Имам ли повод да се притеснявам за такава разлика? Много ми е странно. Готвим се за следваща инвитро процедура.
Здравей!
АМХ може много да варира и само той, не е достатъчен за моментна оценка на ЯРезерв, което предполагам те интересува. Повлиява се добре от добавките за подпомагане на репр. функция, но на база техния прием, също не е правилно да се правят изводи за неговите нива  ( ако варират много).
И при двете изследвания, АМХ е добре ... стига да не си със СПКЯ и да не е имало ЗФ... тогава, на АМХ не може да се вярва, че показва реалното състояние на ЯР.
За ЯР - най-правилно е да се изследват АМХ, Инхибин В - точно на 3 ден от МЦ + УЗ за преброяване на АФ.
Дано да се е повишил наистина - виждала съм много подобни постижения през годините.
От мен успех и скоро да ни се похвалиш с най-прекрасната новина.

# 166
  • София
Здравей, Денис! Имам нужда от помощ, защото се обърках
Скрит текст:
какво се случва. Ноември пуснах АМХ в Цибалаб: (анти Мюлеров хормон) II generation 2.29 ng/ml 1.00 - 6.80. Резултат беше 2.29. Знам, че няма значение кога се пуска, но предишната вечер и сутринта имах жестоко повръщане с часове и с извинение, ужасна диария, че и температура. Едва ли това е оказало влияние.
Днес пуснах в Надежда АМХ, техните стойности са от 0.95 до 6.70. Сега резултатът е 4.53. Август, септември, та чак до средата на октомври нон-стоп противозачатъчно, по схема заради големичка киста. Ноември не пиех нищо, почти никакви добавки, но като видях АМХ от цибалаб от следващия месец започнах с витамини под различна форма (вкл. и витамин Д на капки), смених си и начина на хранене. Имам ли повод да се притеснявам за такава разлика? Много ми е странно. Готвим се за следваща инвитро процедура.
Здравей!
АМХ може много да варира и само той, не е достатъчен за моментна оценка на ЯРезерв, което предполагам те интересува. Повлиява се добре от добавките за подпомагане на репр. функция, но на база техния прием, също не е правилно да се правят изводи за неговите нива  ( ако варират много).
И при двете изследвания, АМХ е добре ... стига да не си със СПКЯ и да не е имало ЗФ... тогава, на АМХ не може да се вярва, че показва реалното състояние на ЯР.
За ЯР - най-правилно е да се изследват АМХ, Инхибин В - точно на 3 ден от МЦ + УЗ за преброяване на АФ.
Дано да се е повишил наистина - виждала съм много подобни постижения през годините.
От мен успех и скоро да ни се похвалиш с най-прекрасната новина.

Няма ЗФ, няма СПКЯ, а ЛУФ. На 03.03 правихме пункция на един фоликул, първо инвитро. Аз се притесних от разликата да не е нещо лошо, че изчетох какво ли не, но сега се успокоих. Все пак е в норма. Много ти благодаря, дано скоро се случи!

# 167
  • София
Здравейте, може ли насоки при разчитане на резултат от изследване на хормони. На 30 години съм, след стимулация с Летрозол, започнат на 4 ден на цикъла. На 11 ден се видя на ехограф, че се повлиявам доста добре и на 12 ден пуснах хормоните, като идеята беше докторката да се свърже с мен, за да ми каже кога евентуално да поставим инжекция Овитрел. Но явно няма да е този месец, ще разчитам че фоликулът ще се спука сам.

# 168
  • София
Здравейте, може ли насоки при разчитане на резултат от изследване на хормони. На 30 години съм, след стимулация с Летрозол, започнат на 4 ден на цикъла. На 11 ден се видя на ехограф, че се повлиявам доста добре и на 12 ден пуснах хормоните, като идеята беше докторката да се свърже с мен, за да ми каже кога евентуално да поставим инжекция Овитрел. Но явно няма да е този месец, ще разчитам че фоликулът ще се спука сам.
Скрит текст:
Здравей!
Без да се знае колко ДФ-а има, може само да се предполага Simple Smile ... та, според мен си пред О. и има поне 2 ДФ с по-големи размери... или , възможно е, да са повече, но с по-малки размери.
Трябва да те видят на УЗ, каквото и да реши лекарката, не за друго, но поне да стане по-ясно, как реагираш на този медикамент.

ЛХ напр. е висок, за таймиране на О.

ПП. "На 11 ден се видя на ехограф, че се повлиявам доста добре" - какво означава това?!

# 169
  • София
denis© , това й бяха думите "много добре се повлияваш от Летрозола"

Фоликулите:
Скрит текст:

# 170
  • София
denis© , това й бяха думите "много добре се повлияваш от Летрозола"

Фоликулите:
Скрит текст:
Супер.
Този 22,5мм може и да се е спукал вече. За 18мм също има надежда Simple Smile

Отиди да те видят на УЗ... и действайте! - шанс има.
Стискам палци Peace

ПП. Когато са те гледали на УЗ не е имало спукан ДФ, но си била пред О. ( т.е. да има О. до часове).

# 171
Здравейте, днес си пускам хормони на щитовидната и останах потресена от много ниското TSH. По принцип преди да започна с инвитро опитите ми беше около 2, след това 1 и нещо. Миналата есен - 0.9, а сега, месец след посл.стимулация (без трансфер) - 0.6. С Хашимото съм и високи МАТ. Час за читав ендокринолог успях да запазя чак след месец. Чудя се това  от стимулациите ли се е повлияло? Много съм объкана...
Ето резултатите:
TAT/anti-Tg/      62.27       IU/ml   (реф. < 4.11)   
fT4       0.890       ng/dl   (реф. 0.70-1.48)
TSH   0.660       uIU/ml    (реф.0.867 - 6.430)
MAT/anti -Tpo/       324.42       IU/ml    (реф. 0 - 5.61)

# 172
  • Берковица

Здравейте, това са последните ми изследвания на хормони. След преглед при ендокринолог изписа Еутирокс 25мг. Моля за вашето мнение, защото личния е на мнение, че на този етап не е нужна терапия, просто диета. Започнах приема на лекарството от седмица, но получих ужасни пъпки по лицето. Не съм наясно и ще съм благодарна за съдействие.

# 173
Аз не мога да коментирам. Но ми стана интересно за диетата. Каква е тя и с каква цел?

# 174
  • Берковица
Безглутенова диета, начален стадий на Хашимото.

# 175
Благодаря. Нямах идея, че глутенът е виновник за Хашимото.

# 176
Здравей, Denis, Имам нужда от помощ. Малко предистория - родих преди 2 г и 7 месеца, кърмих допреди 6 месеца. Идването на цикъла беше година след раждането и до този месец не мога да кажа, че съм имала някакви проблеми с него.НО..след 14-ти ден от цикъла започна едно кафеникаво зацапване с болки като преди цикъл. Това продължи до идването на следващия цикъл. На 22-ри ден бях на преглед при АГ, гледа ме, не видя нищо обезпокоително, минала овулация. Пуснахме изследвания. Прилагам резултати. 17 OH Progesteron изследвах преди година, но на 21-ви ден, беше над норма, но ми казаха, че не е изследван когато трябва Андростендион беше в норма тогава. Изследванията бяха по повод ужасно акне с много болезнени гнойни пъпки тип циреи. Сега пак си имам акне, но доста по-малко. Та..въпросът ми е на какво може да се дължат отклоненията в двата хормона, доколко са обезпокоителни, могат ли да слязат в норма? Моля за мнение и по отношение на хормоните като цяло- правени са на 3-ти ден от МЦ :

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 14:17 от TheSearcher

# 177
Здравейте!
Денис, ще съм ти благодарна ако дадеш мнение и за моите изследвания.
От няколко години съм диагностицирана с Хашимото и следя редовно щитовидни хормони.
Тъй като вече от малко повече от година продължават безуспешните ни опити за забременяване, ендокриноложката ми включи Л-тироксин 50 мкг - по 1/2 таблетка през ден, за да свалим малко TSH. Приемам и Вигантол - 2 х 15 капки сутрин на гладно, поради ниски нива на Вит. Д.

Стойности преди приемане на Л-тироксин:
11.2021 г.:               
FT3 - 4.520                                       
FT4 - 13.31                                       
TSH - 2.220                                     
Vit.D - 21.8                                         

11.2022 г.:
FT3 - 5.080
FT4 - 13.93
TSH - 3.490
Vit.D - 26.1

02.2023 г.:
FT3 - 4.340
FT4 - 14.47
TSH - 2.870
Vit.D - 25.0
AMH - 3.290 /при реф.стойности 0.400 - 7.000/

Това са последните ми изследвания след прием на Л-тироксин от два месеца.

На 3ти ден от цикъл:

Всички изследвания са правени в една и съща лаборатория.

Благодаря!

# 178
  • София
Здравей, Denis, Имам нужда от помощ. Малко предистория - родих преди 2 г и 7 месеца, кърмих допреди 6 месеца.
Скрит текст:
Идването на цикъла беше година след раждането и до този месец не мога да кажа, че съм имала някакви проблеми с него.НО..след 14-ти ден от цикъла започна едно кафеникаво зацапване с болки като преди цикъл. Това продължи до идването на следващия цикъл. На 22-ри ден бях на преглед при АГ, гледа ме, не видя нищо обезпокоително, минала овулация. Пуснахме изследвания. Прилагам резултати. 17 OH Progesteron изследвах преди година, но на 21-ви ден, беше над норма, но ми казаха, че не е изследван когато трябва Андростендион беше в норма тогава. Изследванията бяха по повод ужасно акне с много болезнени гнойни пъпки тип циреи. Сега пак си имам акне, но доста по-малко. Та..въпросът ми е на какво може да се дължат отклоненията в двата хормона, доколко са обезпокоителни, могат ли да слязат в норма? Моля за мнение и по отношение на хормоните като цяло- правени са на 3-ти ден от МЦ :
Здравей!
ФСХ и Е2 са високи... може да показват ЗФ, напр., който търпи обратно развитие... ако не е това - трябва да е ЯР, добре е да се провери (АМХ и Инхибин В, на 3 ден от МЦ).
Андростендион и 17ОН Прогестерон са високи... това са андрогени и техните, по-високи нива, може да са причина за проблеми с кожата ( в случая акне)... и с МЦ. Трябва да се консултираш с Ендокринолог.
Причини за по-високи нива на тези андрогени - ако си с ИР, проблем с НбЖ..., но и тук - лекар трябва да прецени.
Провери ТСХ, Т3 и Т4... селен, цинк, мед ... те имат отношение към андрогените, а и лесно се коригират.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на Ендокринолог-а.

Здравейте!
Денис, ще съм ти благодарна ако дадеш мнение и за моите изследвания.
Скрит текст:
От няколко години съм диагностицирана с Хашимото и следя редовно щитовидни хормони.
Тъй като вече от малко повече от година продължават безуспешните ни опити за забременяване, ендокриноложката ми включи Л-тироксин 50 мкг - по 1/2 таблетка през ден, за да свалим малко TSH. Приемам и Вигантол - 2 х 15 капки сутрин на гладно, поради ниски нива на Вит. Д.

Стойности преди приемане на Л-тироксин:
11.2021 г.:              
FT3 - 4.520                                        
FT4 - 13.31                                      
TSH - 2.220                                      
Vit.D - 21.8                                          

11.2022 г.:
FT3 - 5.080
FT4 - 13.93
TSH - 3.490
Vit.D - 26.1

02.2023 г.:
FT3 - 4.340
FT4 - 14.47
TSH - 2.870
Vit.D - 25.0
AMH - 3.290 /при реф.стойности 0.400 - 7.000/

Това са последните ми изследвания след прием на Л-тироксин от два месеца.

На 3ти ден от цикъл:

Всички изследвания са правени в една и съща лаборатория.

Благодаря!
Здравей!
Имаш Хипофункция на ЩЖ и трябва да я контролираш, защото в противен случай се обостря Хашимотото.
Това: "Л-тироксин 50 мкг - по 1/2 таблетка през ден" е 50-25-50-25... нали?
За дозите - не е добре да се редуват различни дози, това допълнително стресира ЩЖ и тя реагира неадекватно.
Вижда се от изследването, че ТСХ си е пак 2,8?! Т4 се е повишил само с 1.0, което е много малко ( а трябва да е към горната граница) ... а Т3 ти е дори по-нисък ... всичко това показва, че дозата е ниска и терапията не е адекватна на състоянието на твоята ЩЖ.
Ако искаш потърси второ мнение от Ендокринолог.
При опити за бебе, ТСХ трябва да е около и под 1,0

Желязото е много ниско, но то се тълкува заедно с Хемоглобин, ЖСК, Трансферин и Феритин... и точно този Феритин е много важен за ЩЖ и активния хормон Т3
Вит. Д трябва да е по-висок...около 50ng/ml
Добре е да провериш В12, ФК, В6, хомоцистеин,  цинк, мед, селен ...
ЛХ и Е2 са високи, показват ПКЯ ( проявена ли не, вижда се на УЗ)
Андрогените са добре, което е супер.
Пролактинът е малко висок, но това е от Хипофункцията на ЩЖ... ако я контролираш и той трябва да се нормализира.
Според мен, добре е да се направи тест за ИР, за всеки случай... защото, високите нива на Инсулина, повишават естрогените и от там - ПКЯ  ( това, като причина, ако си с ПКЯ)
Най-общо, нищо притеснително, всичко това може много лесно да се коригира/контролира.

ПП. Вигантол - Еутирокс да има интервал 10 часа... може и това да е причина, терапията, почти да не е повлияла нивата на хормоните на ЩЖ.
Еутирокс - сутрин рано, веднага след сън, на гладно с вода, поне 2 часа преди хранене и кафе.

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 15:55 от denis©

# 179
Денис, благодаря за бързия отговор!

Приемам по 1/2 таблетка (по 25) Л-Тироксин през ден на гладно, около 40 минути преди храна/кафе..
Вигантол пия в ден, в който не приемам Л-Тироксин. Някъде бях чела, че Вит.Д се приема след консумация на храна с високо съдържание на мазнини, може ли начинът на прием да е причината да не мога да вдигна количеството вече 1 година ?
Миналата година бях пускала тест за ИР и всичко беше в норма, но ще повторя изследването.

Общи условия

Активация на акаунт