Милано и Северна Италия - тема 15

• 49 929
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
# 361
  • София
...
Cimitero Monumentale, примерно, ми беше много по-напред в списъка със забележителности в Милано и изобщо не съжалявам, че си прекарах времето там, а не в Дуомото. Всичко е въпрос на лични предпочитания.
Бихте ли споделили повече за това? С какво е интересно?
И ако сте били на някое подобно да направите сравнение?

# 362
...
Cimitero Monumentale, примерно, ми беше много по-напред в списъка със забележителности в Милано и изобщо не съжалявам, че си прекарах времето там, а не в Дуомото. Всичко е въпрос на лични предпочитания.
Cimitero Monumentale е гробищен комплекс. Не е за всеки, но има интересни скулптурни фигури и ако нямате някакви задръжки ще се озовете на безплатен музей на каменоделството под открито небе. Има много снимки в инт.пространството, погледнете и преценете.

# 363
  • София
...
Cimitero Monumentale е гробищен комплекс. Не е за всеки, но има интересни скулптурни фигури и ако нямате някакви задръжки ще се озовете на безплатен музей на каменоделството под открито небе. Има много снимки в инт.пространството, погледнете и преценете.
Аз знам какво е. Посещавала съм подобни по света - Париж, Буенос Айрес и на други по-малко известни места. Просто питам дали с нещо е известен този комлекс и какво е привлякло вниманието на дамата от нейния личен опит.

# 364
Не искам да влизам в спор ( при все че потребителката не е ходила навсякъде), но в катедралата в  Милано има 3400 статуи, 135 gargoyles ( готически гротестни фигури) и 700 фигури.
Не само музей на каменоделството , но и на строителството (правено е безциментово зидане по проект на Микеланджело)

# 365
  • EU
Вчера се върнах от дългия уикенд в Милано. Честно казано, не е моя град. Беше ми някак студен и безличен.
Пристигнахме в четвъртък вечерта - трансфер с автобус от летището в Бергамо до Милано чентрале 12 евро и като оставихме багажа отидохме на катедралата. Тя наистина е много величествена. Вечеряхме в ресторанта на София Лорен, който е в близка уличка. От нещата, които поръчахме определено пицата беше като неаполската - с много вкусна издута коричка. От другите ястия не се впечатлихме. Атмосферата вътре е приятна, по-просторно е от други ресторанти.
Ползваме гугъл карти за градски транспорт и ориентиране. В петък сутринта се разходихме по каналите в Навили. С автобус беше на 40 минути от апартамента ни. По обяд към центъра за сладолед от галерията и след това в Дуомо. Много величествена катедрала! Бяхме си купили предварително билети по 20 евро  от сайта. Вътре е  по-внушителна, отколкото отвън, видяхме и подземията. Покривът е в ремонт от едната страна. В билета влиза и вход на музея срещу катедралата, където има елементи от фасадата и подменени статуи. Галерията е много чиста и красива. Тъй като не помнехме на коя страна да въртим пета на топките на бика, го направихме и в двете посоки Хапнахме в ресторант към изхода на галерията, като храната не беше вкусна и порциите бяха малки.
В събота си взехме Ломбардия карт за 1 ден-16,50 евро и в 8,43 хванахме влака за Комо. Като обявят на кой коловоз е влака трябва да седнете, защото местата се заемат и ще сте прави. В Комо слязохме на Сант Джованни и веднага с почти целия влак, отидохме за билет за корабче в 13,30 до Беладжо - 14 евро. Преценете си времето. От касите за билети в забързан ход се запътихме към фуникуляра за Брунате. Цената е 6,50 отиване и връщане, но с ломбардия карт е безплатно, само че пак трябва да се наредите на опашката за билети и като си дадеш картата, ти дават билет с цена 0 евро, за машинката на влизане и излизане от фуникуляра. Точно на излизане от вагоните е вила Бела виста, която сега е заведение. Влязохме и попитах за Пенчо Славейков, той ми показа нещо като фоайе със стари вещи, пишеща машина, пиано... Наснимах всичко и от страни на фасадата на сградата са плочи на Пенчо Славейков и Мара Белчева. Точно над Белла виста  на отсрещната страна е библиотеката и в дворчето  има паметник на Пенчо Славейков. Малко се разходихме и обратно с фуникуляра до Комо. Там кратка разходка и обяд на едно красиво площадче пред църква със сергии и успоредно на главната пешеходна улица.
Беладжо е наистина перлата на езерото. Създава усещане за лукс - спокойствие, красота и  простор. Крайбрежната алея е голяма, с някакво влакче за 5 евро го обиколихме цялото, като казваха кое къде се намира, но беше толкова шумно влакчето, че почти нищо не чух. Казваха, че може да се слиза и качва когато поискаш, може би около 20-30 минути ни вози. Минахме нагоре по уличките и се забързахме за лодка за Варена в 16,40 за 4,60 евро, която малко закъсня. Варена също е много красива. Правих планове да ходим в двореца с призраците, но взе да се стъмва и на никой не му се ходеше продължително време пеша. Хапнахме и в 19,30 влак до Милано. Влакът го чакахме около 200 човека, но с лакти и колене се преборихме за места Flushed . След 50 минути бяхме в Милано. Ломбардия картите важат и за градския транспорт на цялата област.
Ако сега правя план за посещение бих подредила местата в обратен ред и оставила град Комо за накрая - няма кой знае какво да ес види в него.
В неделя си оправихме багажа и с трамвай до гарата, където зад нея тръгва трансфера до летището в Бергамо. Решихме - отчитам го за голяма грешка- да разгледаме мола срещу летището. До него се стига за около 25 -30 минути. Отива се чак на края на паркинга и там има табели, като се пресича пътя на пешеходна пътека и се слиза на паркинга под мола. Вътре е доста голям - помнете от къде влизате, на кой магазин, за да не се лутате преди полета. Може би трябваше да разгледаме Бергамо, чела съм, че е красив. Проверката на летището минава бързо. Ако искате да разгледата безмитните магазини го направете преди паспортна проверка, защото след нея има само 3 магазина на изход В2.
Благодаря за съветите и информацията!

# 366
Здравейте,
Предстои ми пътуване до Венеция, където съм запазила три нощувки. По принцип планирах след пътуване с влак до Верона и още две нощувки там, но ми се струва, че и Падова не е за изпускане. Може ли да ме посъветвате има ли смисъл от отделна нощувка в Падова и как да разпределя горе-долу времето в трите града? Пристигане във Венеция по обяд на 16.03, прибиране за България от Бергамо в 19ч на 21.03. Без кола ще сме. Благодаря предварително!

# 367
  • In transit
По този маршрут, за мен Верона, Падуа и Бреша не са за изпускане. И трите града могат да се разгледат за по един ден. Ако имате възможност си разпределете двете нощувки от Верона, между Верона и Падуа или Бреша. Така ще ви е по-спокойно. Ако не сте били в Бергамо, отделете му половин ден. Струва си.

# 368
  • София
Падуа е много близо до Венеция и има редовни влакове като се пътува под 30 минути. За толкова кратко разстояние, прецени не е ли по-добре да я направиш като дневна разходка от Венеция, вместо да събираш и разопаковаш багаж и да се съобразяваш с check in часове на хотели.

# 369
Mikkey, RebelHeart, благодаря много! И аз се чудех за разходка до Падуа с влак от Венеция, но пък така ще ми останат по-малко дни за самата Венеция, та ще го помисля още малко. В Падуа има ли смисъл да се влиза в Палацо дела Раджоне и в Университета? В Бергамо какво е задължително в рамките на 3-4 часа (мисля преди самолета доколкото е възможно с раниците)?

# 370
  • София
Здравейте,
Предстои ми пътуване до Венеция, където съм запазила три нощувки. По принцип планирах след пътуване с влак до Верона и още две нощувки там, но ми се струва, че и Падова не е за изпускане. Може ли да ме посъветвате има ли смисъл от отделна нощувка в Падова и как да разпределя горе-долу времето в трите града? Пристигане във Венеция по обяд на 16.03, прибиране за България от Бергамо в 19ч на 21.03. Без кола ще сме. Благодаря предварително!
Аз бих включила максимум още един град и евентуално нощувка в Бергамо.
За 4-5 дни няма как да обиколите и да се насладите на толкова много градове, освен ако Венеция вече не е видяна добре.

# 371
Момичета заслужава ли си за купуваме 3дневна карта за ГТ при положение че сме на 2км от Дуомото.  Имаме 3почти пълни дни и рано сутринта на 4тия обратно.
Мислим и до езерото Комо дя отидем ако е хубаво времето.

# 372
Здравейте,
Амели, аз пък съм запазила 3 нощувки в Падуа, като смятаме един ден да посетим Венеция и следващия да се разходим до Верона.

# 373
  • София
^ И това е опция, разбира се.
Винаги бих посъветвал при толкова къси разстояния да се ползва един град като база, а останалите набелязани наоколо да се посетят с дневни разходки. Всяка вечер или през вечер местене от хотел в хотел е чиста загуба на време.
Аз резервирах 9 нощувки в Местре и ще имам 9 пълни дни, защото преди първата пристигам с нощен влак от Сицилия.
Ако на някой му е полезно, за разходки от Венеция като база съм набелязал : Триест, Удине, Чивидале дел Фриули, Тревизо, Падуа, Виченца, Читадела, Парма, Мантуа, Тренто, Равена и Верона. За някои от тях препоръки съм получил тук.

# 374
  • In transit
Mikkey, RebelHeart, благодаря много! И аз се чудех за разходка до Падуа с влак от Венеция, но пък така ще ми останат по-малко дни за самата Венеция, та ще го помисля още малко. В Падуа има ли смисъл да се влиза в Палацо дела Раджоне и в Университета? В Бергамо какво е задължително в рамките на 3-4 часа (мисля преди самолета доколкото е възможно с раниците)?
На мен Палацо делла Раджоне ми беше интересно. В университета не съм ходила.
Тук може да видиш инфо и снимки: https://padovacultura.padovanet.it/it/musei/palazzo-della-ragione

Съгласна съм с rebelHeart за базата. Обикновено и ние правим така, когато не сме с колата. Избирам град, от който има удобен транспорт до много близки градове с влак и запазвам там.
В случая, Амели каца във Венеция, а излита от Бергамо, тогава може да си мести или разпредели базите, ако и е по-удобно.

В Бергамо се качете до горния град с фуникуляра. Там спокойно може да се разхождате няколко часа. (аз даже почти се бях и изгубила един път Grinning ). Самото Бергамо също е приятно.

Общи условия

Активация на акаунт