Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 325 297
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 4 455
Не може в Швейцария да са 80 лева, в Германия 5 лева, ако става въпрос за едни и същи неща.

# 4 456
5лв са и в Швейцария антигенните, за които Мьос говори. Ето пет броя за 8 франка. https://www.coopvitality.ch/de/cart
Тези по 80/350 сигурно са пср в лаборатория, но кой вече си прави пср или тест в лаборатория, при положение че може да го направи вкъщи.
Даже не знам за 5 лв какво значение има поема ли го, или не касата.

Ако е  влажна кашлица, трябва муколитик. Ние ползваме ацц.

# 4 457
Тестовете отдавна се правят за лична информация. Нито карантина има, нито сертификати се искат. За болничен не е нужен тест.

# 4 458
Скрит текст:
В Швейцария нищо не е безплатно, един тест за Ковид струва, приравнено към Бг лв., около 80лв до 350лв за ПСР.Но така или иначе вече ги спряха. Скъпи си бяха дори за тукашни стандарт. Имаше един период, в който раздаваха по 5 безплатни теста на човек, но беше само еднократно,в началото на пандемията.
Ох, кажете нещо за тая кашлица. Пия противоалергично, мажа се с какво ли не, чайове...и пак много кашлям. Нощеска не съм спала и ме болят коремните мускули. Гласът ми е продан и гърлото също. Не знам кое е по-ужасно, хремата ли, кашлицата ли... Мислех да пия калциев глюконат, но не съм сигурна дали няма съсирващ ефект, вместо разреждащ кръвта... Приемам идеи всякакви, че не се трае.

Шоколадче, пробвай да смучеш малки зрънца мед, колкото грахово. Задържай максимално дълго в устата. Също средна глава лук, нарязан на дълги филийки и 1-2 с.л. мед, объркваш ги от време на време, докато медът изтеги сока на лука. Най-удобно е в чаена чаша. Това е дневната доза, опитай пак да задържаш в устата колкото може по-дълго.
Много помагат при кашлица, особено ако е влажна.
Също инхалации много облекчават - кипваш 1 литър вода, в нея слагаш по 1 с.л. сол и сода бикарбонат. Ако имаш лайка, може и от нея 1 с.л. Правиш ги помного пъти на ден. Омекчават кашлицата, успокояват.

Тези рецепти ги зная от пулмолози. Не веднъж са ми помагали при тежка кашлица.  Оправяй се бързо!

# 4 459
На мен и през януари, и сега, най- много ми помогна Ердомед, който втечнява жилавите секрети.

# 4 460
  • Цюрих
Благодаря за съветите, ще пробвам всичко подред. Малко ми поолекна и тази вечер се надявам да поспя. Че 4 нощи не съм заспивала по-рано от 4ч сутринта, някакъв кошмар беше. Гласът ми спадна, обоняние имам  все още наполовина и ту изчезва, ту се появява, обаче вкусът ми е странен и храната ми е с леко неприятен привкус.
Тестовете, които съм правила  наистина бяха с цени към лаборатория (80лв/350лв), даже имах фактури за тях. Реално сме правили такива тестове само в определени за целта центрове и винаги са ни издавали сертификат. До миналата година тестовете в аптеките си държаха бомбастична цена от порядъка на 120фр - 220фр за кутия, не съм сигурна дали вътре са били 5бр или не, но цената ме е отказвала да купувам. Но са били ПСР, антигенни не съм виждала тогава.
Затова последния път, когато водих детето при ЛЛ помолих да направят ПСР за Ковид, защото беше много болно, тя ми каза, че са спрени, защото давали фалшив резултат. После проверявах в търговската мрежа  и мярнах нещо  от сорта на 40фр и ми се стори скъпо, и не купих, защото бяхме пуснали кръв и излезе   вирус, според лекаря, нещо от сорта на А или В.
В началото на ноември летях за България и търсех да купя на майка ми, която искаше да се тества и нямаше там, откъдето мислех да взема. Ако има тестове на такава ниска цена, то със сигурност е отскоро. Ще проверя в аптеката,така или иначе пазарувам от нея периодично.Стана ми любопитно.
И ако са същите, които ползвахме, когато бяхме болни от Ковид 2022, със сигурност са фалшиви. Тогава 4мата вкъщи бяхме със симптоми, в разгара на болестта тествах 4 поредни дни х 2 пъти и не дадоха положителен резултат. Само ПСР в Спешното го потвърди. Свекърите и те бяха с Ковид 2 седмици преди нас, потвърден, правиха от тези касетъчни тестове, пак нищо не им излезе.
В Швейцария евтини неща няма по принцип. Но ще взема да се тествам. Мислите ли, че в ден 8 от заболяването ще излезе + резултат, ако тестът не е фалшив?

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 02:22 от Шоколад

# 4 461
Не мисля, че ще покаже + резултат. Всъщност, може да покаже, може и да не покаже. Какъв е смисъла от тест на този етап? Ако е само за информация, може да си направите тест, но няма гаранция, че ще отчете.

В Онтарио ПСР тестовете бяха покрити по здравна каса. До миналата година в аптеките имаше бързи тестове. Вярно, че не са идеални, но при нас с мъжа ми тест с изтекъл срок на годност веднага отчете ковид. С други думи, ако е негативен няма достоверност, но ако е позитивен значи е ковид.

# 4 462
  • Бургас
И двете ми деца ги прибара брутален вирус. Първото боледува в средата на миналия месец, сега боледува малкото. Не се заразиха един от друг.
Започнаха с лека температура, леко дразнене в гърлото, лека кашлица и съвсем оскъден секрет от носа.
На ден 3 температурата започна да се повишава (до 38 и при двамата) и кашлицата се засили доста. На ден 5 голямото беше с пневмония хваната на снимка. По същия начин малкото тази седмица го хванаха на слушалка. Температура 5-6 дни и брутално грозна кашлица и пресипнал глас.
Тъй като започна постепенно съм ги тествала и двамата, всеки през два дни.  Нито е ковид, нито е грип (то и не прилича на грип). Големия загуби обоняние. Малкото нищо не казва по въпроса.
Не зная каква е тази гад, но ковид го караме в пъти по - леко.

# 4 463
Не всичко вирусно, което циркулира в момента, е ковид.
Актуалните сега ковид варианти рядко водят до пневмония.

# 4 464
  • Бургас
Не знам защо всички я повтарят тая мантра, че ковида вече станал като лека "настинка". Глупости. В момента съм с ковид, доказан с тест. Ами с някои леки разлики пак горе долу по същия начин си го боледувам като преди 2 години. Много силни болки в гърлото, сега даже имам кашлица и сополи. Предния път нямах. Мъжа ми първия път (декември 2020) беше с три дни температура и ставни болки. Сега и той има кашлица и сополи освен температурата.
Сега обаче разликата е, че никой не носи маски и всички масово кашлят в магазини, градски транспорт и навсякъде. Щото то нали ковид вече няма и всички са "настинали". Ако не си бях направила тест сигурно и аз щях да бъда настинала или както сега се казва, че има специфичен грипен вирус.
Още имам слабост в краката и не мога да изкарам деня без да спя по обяд. Обонянието ми се е възвърна частично, още не нацяло. И последната седмица имам и някакъв стомашен дисконфорт.

Последна редакция: чт, 12 дек 2024, 14:36 от Irene Adler

# 4 465
Цитат
Не знам защо всички я повтарят тая мантра, че ковида вече станал като лека "настинка". Глупости.

Irene Adler, ти самата го казваш
Цитат
Ако не си бях направила тест сигурно и аз щях да бъда настинала

Аз лично не виждам,  нито чета за това, което видях през 2021г, когато карах тежко ковид и бях 2 пъти в болница.
Дори в тази тема се вижда разликата, ако се отворят старите записи какво беше през 2020, 2021.

# 4 466
Лично на мен за кашлицата нищо не ми помогна. Всеки казваше по нещо ,какво ли не пробвах кашлицата я тътрих 3 месеца. За спадналият глас по същият начин ,докато се дерях нямах почти глас. Когато спря кашлицата гласът ми се възвърна може би след още месец ,два. Дори си мислех ,че вече ще говоря като дългогодишен пушач. Сега ако говоря повече от обикновено или не дай си Боже ми се налага да викам ,гласът ми спадна веднага ,дори се губи на моменти.

# 4 467
ама наистина ли, от 2022 не сте карала ковид?!
аз го карах 5ти / 4 от тях доказани с тестове/ път , миналия месец,  или в края на окт/началото на ноември беше
всичките варианти изкарах, всичките симптоми ..

# 4 468
Какво чудно има? Ние сме карали по веднъж КОВИД. Аз само 2020, преди ваксините. След това не. Майка ми веднъж, като отпаднаха маските, преди година и половина. И дъщеря ми веднъж, преди 2 години.

# 4 469
  • Бургас
И аз не виждам какво чудно има, че го карам "едва" за втори път. Работя от вкъщи, ходя рядко по обществени места. И двата пъти ми го докара в къщи детето, което се събира с повече хора, тъй като ходи на училище, събира се често с приятели и ползва градски транспорт всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт