Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 325 022
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 465
А знаете ли как сте се заразили - наблюдавали ли сте хората, с които сте общували дали са кихали, или кашляли във ваше присъствие?
Чудя се дали при обикновен разговор, в който няма кихане и кашляне е възможно заразяване? Предполагам зависи и от времето на контакт.

Възможно е, ние така се заразихме от роднина на Коледа. Беше само с пресипнал глас, не е кашлял или кихал, но каза, че предните дни имал лека хрема. След 3 дни се разболяхме ние. Не сме общували с други болни хора и като цяло последните 5 дни преди да проявим симптоми не сме имали почти никакви други контакти, така че сме сигурни че е от там.

Имам въпрос към хората, които са имали задух след ковид - колко време продължи и от само себе си ли мина или имахте някакво лечение?
Днес ми е 12 ден, кашлицата леко намаля, вчера ходих на снимка, на която заключението е: Усилен белодробен рисунък и двустранни възпалителни промени, но според лекарката (УНГ), това не е пневмония и не било притеснително. Но аз усещам задух особено като говоря. Сатурацията е 95-98 (и преди ковид ми беше толкова), но имам чувството, че не ми достига въздух.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 22:01 от A-L-I-N-A

# 466
Дай си около месец. Ще се оправи сатурацията и ще изчезне и чувството за недостиг на въздух.
От самото начало е сгрешено това "задух". Задух е да се задушаваш. Трябва да е "задъхване" - когато не ти стига въздух.

# 467
Задъхване е, да. Притеснява ме, че го имам и в покой. След като и ЛЛ ми видя снимката каза, че все пак е пневмония, но вече отшумявала. Ще пия още един АБ и Фиброзим. На обяд чакам и кръвни изследвания.

# 468
Не остава друго, освен да си следиш сатурацията.

# 469
Следете и пулса в покой. Ако е ускорен пулсът, трябва консултация с лекар, за да се регулира.

# 470
Следя ги, добре са, но усещането за недостиг на въздух си го имам. Може би и тревожността си оказва влияние. Кръвните са добре - ПКК, СУЕ, ЦРП, Д-димер, INR - всичко е в норма.

# 471
Ъпдейт на моята липса на обоняние и вкус - синузит е. 😐

# 472
А знаете ли как сте се заразили - наблюдавали ли сте хората, с които сте общували дали са кихали, или кашляли във ваше присъствие?
Чудя се дали при обикновен разговор, в който няма кихане и кашляне е възможно заразяване? Предполагам зависи и от времето на контакт.

Възможно е, ние така се заразихме от роднина на Коледа. Беше само с пресипнал глас, не е кашлял или кихал, но каза, че предните дни имал лека хрема. След 3 дни се разболяхме ние. Не сме общували с други болни хора и като цяло последните 5 дни преди да проявим симптоми не сме имали почти никакви други контакти, така че сме сигурни че е от там.

Имам въпрос към хората, които са имали задух след ковид - колко време продължи и от само себе си ли мина или имахте някакво лечение?
Днес ми е 12 ден, кашлицата леко намаля, вчера ходих на снимка, на която заключението е: Усилен белодробен рисунък и двустранни възпалителни промени, но според лекарката (УНГ), това не е пневмония и не било притеснително. Но аз усещам задух особено като говоря. Сатурацията е 95-98 (и преди ковид ми беше толкова), но имам чувството, че не ми достига въздух.
Кашлям сигурно от средата на ноември. Тогава боледувах "нещо" около 10 дена, което започна и свърши със задух, като накрая и направих уртикария за 2 дена.Обаче пих и антибиотик, и може да е било от него. Нощем правех пристъпи с кашлица, все още кашлям, но поне не будя целия блок. Температурата ми не мръдна от 36 гр.  Тест за ковид- отрицателен. От 4 дена почнах инхалации веднъж на ден  с пулмикорт и 5 мл. физиологичен р-р.  Кашлицата ми значително намаля и стана леко отхрачваща. Понякога и аз усещам недостиг на въздух, но не е постоянно. Сатурация - 95 +-2 (ако е точен пулсоксиметъра). Пробвайте и вие с инхалации (може и само с физиологичен р-р),
П.с. Миналата година, пак ноември и аз имах "усилен белодробен рисунък" и "нещо в дясно'. Предписаха ми антибиотик и бронхо-ваксом и след тях се чувствах прекрасно.

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 23:27 от mmm75

# 473
  • София
До колко дни след близък контакт с болни от Ковид или сегашния грип да (не) очаквам симптоми?
Предполагам, че е по-скоро грип, че е започнал с много висока температура - над 39 - при тези хорица. Но питам тук, че не е изключено при някои хора и Ковид да започва така.

# 474
И при нас Ковид започна като грип последния път (преди няма и месец). И с много кратък инкубационен период от около 2 дни.

# 475
При дъщеря ми грипът започна почти мигновено. Праз деня каза, че детето до нея било болно, вечерта вдигна температура. Висока. Тестът реагира на грип тип "а".

# 476
  • София
Благодаря Flowers Hibiscus
Значи и за двете чакам до 3, максимум 5 дни (за по-сигурно).

# 477
При мен симптоми -  парене в очите, сърбеж в носа и кихане, висока температура и отпадналост се появиха внезапно в понеделник вечерта.  Вторник сутринта си направих тест за ковид и излезе положителен с 2 ярки черти. Точно 1 година и 1 месец след първото ми заразяване с ковид. Така или иначе този път бях решила категорично да не пия антибиотик, мое решение базирано на факта, че първия път моменталното изписано ми от ЛЛ лечение с антибиотици ме доведе до болница - 1 седмица антибиотик вкъщи, веднага след положителния тест( не се подобрих), 1 седмица антибиотик в болницата и 1 седмица антибиотик за след болничното лечение. Общо взето тогава дълго време трябваше да възстановявам организма си от приетите отрови( + кортикостероиди по протокол за лечение от ковид). Този път започнах лечение с авирон рапид и за първия ден температуропонижаващи. Разликата между двете ми сблъсквания с коронавируса е, че след излекуването ми от първия сблъсък, започнах усилен прием всеки ден и сега продължавам- на добавки за повишаване на имунитета си, както и допълнителен прием на протеин и колаген, защото знаем че този вирус атакува всички възможни депа. Естествено си правя и кръвни изследвания за да следя показателите. Общо взето този път ковид протече при мен сравнително леко, като нито един от гадните признаци и влошавания от предния път не съм имала- визирам силна отпадналост и невъзможност за ставане дори от леглото,  виене на свят, недостиг на въздух, буквално не можех да стоя права ( докато чаках пред кабинета за преглед), имах странни сковавания в ръцете и в краката.... Този път нищо от изброените,  слаба богу. Разбира се имах запушен нос и секрет, който се стичаше и в гърлото, но не съм ползвала спрейове за нос, а само си промивах носа 3-4 пъти на ден със ClinSin med. На третия ден ми се появи лека кашлица с отхрачване, за която приемах сироп нанотус.  През цялото време съм приемала много топла вода средно 4 - 4,5 литра на ден. Днес сутринта си направих тест- отрицателен.

# 478
При ковид при нас винаги започваше на четвъртия ден със симптомите.
Понеже споделяте за грип А, а в групата на детето има няколко деца с този грип, колко дни след контакт имахте симптоми?

# 479
Същия (в който детето на чина до дъщеря ми е било видимо болно), но тъй като са микрообщество, не се знае дали няма друг, общ за двете деца, вирусоносител - отсъстват повече ученици.

Общи условия

Активация на акаунт