Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 324 871
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 2 040
  • София
Хоуп, мерси, това е подобно, ще свърши работа.
Аз винаги започвам с промивки на носа, защото оттам ми влизат гадовете. Не знам дали има ефект, но вярвам, че намалява вирусния товар. Ако имаше и нямакъв усмъртител в промивката, ще е доста по-добре.
При това боледуване за 1-ви път бях много сериозна с гаргарата с лимон и сода още при 1-вото загатване на симптомите. И наистина гърлото ми се оправи и остана само хремата в носа. Дори нямах лимон и го правих с ябълков оцет. Патентовам го хаха. Оцетът беше мътен, с майката както му казват американците.

# 2 041
Спрейовете за нос са отличен допълнителен слой за използване за безопасност срещу ковид.

Спреят за нос с азотен оксид често се споменава, че се използва от хората интересуващи се да се предпазят от ковид. Предлага се под няколко наименования - в Израел и Индонезия (под марката Enovid) и в Тайланд, Сингапур, Хонг Конг, Южна Африка, Малайзия, Камбоджа и Германия (под марката VirX), в Индия под името FabiSpray. Като и в амазон се предлагат. Канада и Съединените щати все още не са одобрили този продукт (на  SaNOtize) поради различни регулаторни изисквания. За съжаление този спрей е много скъп.

Второто използвано е спреят за нос с йота-карагенан (един от които спомена Hope4C) - има го в състава на различни марки спрейове за нос в България с включена съставка карагенан.

Разбира се има други видове спрейове срещу вирусите - било то с морска вода, сребърна вода, евкалипт, ксилитол, повидон йод, прочистване с физиологични разтвори и т.н. и т.н. Някой спрейове смесват няколко от изброените съставки за по-добър ефект.

Ето и една нишка с малко инфо за някои спрейове по света: https://threadreaderapp.com/thread/1685790242681331713.html

п.п. разбира се не трябва да се "оливаме" с пръскането - всяко нещо с мярка!

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 15:26 от pril

# 2 042
За нос от години ползвам сребърна вода. Усетя ли, че ми се запушва носа и си капвам през час два, до сутринта съм се оправила. Безопасно е, дори за бебета го ползват. При хроничен ринит също помага, поне го облекчава.

Евтино, безопасно и ефикасно.
Единственото, което трябва да се знае, че преди употреба трябва да се разклати, защото се утаява на дъното, иначе все едно водичка си капваш.

# 2 043
  • София
    В България има нещо подобно, с уговорката, че не съм сигурен дали са еднакви - Блоксивир. Пак е спрей за нос и описанието е доста сходно. Не съм го ползвал, но го бях мернал в Ремедиум по време на пандемията. Още го предлагат:
https://remedium.bg/bloksivir-gel-sprey-za-nos-20ml-063273/p

Лично аз не бих си пръскал носа през 4-5 часа - без да съм болен - за да се пазя от вируси. [/list]По-добре ваксина. Освен за ковид и грип, вече има и за RSV.
Скрит текст:
Останалите вируси, които причиняват грипоподобни симптоми, не са достатъчно притеснителни (за мен), за да ме накарат да предприема конкретни действия, всеки ден, през Х часа.

Hope, разкажи плс за тази ваксина срещу RSV вирусите, има ли в Бг, къде се поставя? И какво всъщност е RSV вируса? Всички онези "настинки" ли?

# 2 044
RSV - респираторен синцитиален вирус
Ако под “настинка”, се има предвид вирус, който често предизвиква грипоподобни симптоми (нос, гърло, кашлица, температура) - да, такъв е. Но то такива са и инфлуенца и корона вирусите. Аз под “настинка” разбирам по-скоро аденовируси и риновируси. По-особен е от другите вируси, защото може да предизвика сериозни усложнения при малки деца и имунокомпрометирани възрастни. RSV много “обича” да слиза надолу и да предизвиква бронхолити, бронхити и други инфекции на долни дихателни пътища. Отговорен е за около 60-70% от същите при деца до 2-3 години.

От тази година има одобрени ваксини срещу RSV. Казват се Арексви (GSK) и Абрисво (Pfizer). И двете са протеинови ваксини (protein subunit), тоест по-скоро “традиционни”, а не иРНК или векторни, като най-популярните при ковид. И двете покриват RSV A и RSV B, основните щамове. Индикациите са деца до 6 месеца или възрастни над 60 години или имунокомпрометирани възрастни. За съжаление в България все още не са достъпни, но в ЕС/САЩ са.

ПС: RSV не е от тези вируси, които се карат по веднъж и после имаш доживотен имунитет. Прилича на ковид и грип - може да се реинфектираш - но е, все пак, по-стабилен от тях, тоест може да се очаква относително траен имунитет след ваксинация.

# 2 045
При нас в Щатите е голяма напаст този RSV. Доста деца влизат болница. Пролетта отделенията бяха пълни с деца, по думите на моята лична. Дори аз като се разболях от ковид, тя реши че е RSV. Но ме тестваха, и се оказах с Ковид тогава. Сега гледам медицинските бюлетини, пак са нараснали случаите. За ваксина не бях чувала. За какво по-напред да се ваксинираме вече не знам.

# 2 046
И в Европа имаше голяма вълна от този RSV, главно при деца.

# 2 047
Затова са измислили ваксина.

# 2 048
Ето малко за този RSV и ваксината, но на английски. Значи ваксина за деца и за възрастни има.

Скрит текст:
CDC Warning: RSV cases and hospitalizations rising
Increased Respiratory Syncytial Virus (RSV) Activity in Parts of the Southeastern United States: New Prevention Tools Available to Protect Patients

Summary
The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) issued a health alert via the Health Alert Network (HAN) Health Advisory to notify clinicians and caregivers about increases in respiratory syncytial virus (RSV) activity across some parts of the Southeastern United States in recent weeks, suggesting a continued shift toward seasonal RSV trends observed prior to the COVID-19 pandemic. Historically, such regional increases have predicted the beginning of RSV season nationally, with increased RSV activity spreading north and west over the following 2-3 months. RSV can cause severe disease in infants, young children, and older adults.

In anticipation of the onset of the 2023-2024 RSV season, CDC encourages clinicians to prepare to implement new RSV prevention options. Monoclonal antibody products, including a new, long-acting product, nirsevimab (BeyfortusTM, Sanofi and AstraZeneca), are available to protect infants and some young children at higher risk for severe RSV disease. For all infants ages <8 months, and infants and children ages 8-19 months who are at increased risk of severe RSV, clinicians should start to offer nirsevimab when it becomes available (expected by early October).

Also, two new vaccines are available to protect older adults from severe RSV disease. For adults ages 60 years and older, clinicians should offer a single dose of an RSV vaccine, either RSVPreF3 (Arexvy, GSK) or RSVpreF (AbrysvoTM, Pfizer), based on shared clinical decision-making between the healthcare provider and the patient. Clinicians should also talk to their patients about other vaccines available this fall to help prevent respiratory infections. Clinicians should consider testing symptomatic patients with high-risk conditions for COVID-19, influenza, and RSV to inform treatment decisions. Healthcare personnel, childcare providers, and staff at long-term care facilities should stay home and not go to work when they have fever or symptoms of respiratory infection to reduce the spread of respiratory infections including RSV.

Background
RSV is an RNA virus, and transmission occurs primarily via respiratory droplets when a person coughs or sneezes, or through direct contact with a contaminated surface. Infants, young children, and older adults, especially those with chronic medical conditions, are at increased risk of severe disease from RSV infection. CDC estimates that every year RSV causes approximately 58,000-80,000 hospitalizations (1,2) and 100-300 deaths (3,4) in children ages <5 years, as well as 60,000-160,000 hospitalizations (5,6) and 6,000-10,000 deaths (3,4,7) among adults ages 65 years and older.

In the United States, the annual RSV season has historically started in the fall and peaked in winter. However, this pattern was disrupted during the COVID-19 pandemic, likely due to public health measures to reduce the spread of COVID-19 that also reduced the spread of RSV. RSV activity was limited between May 2020 and March 2021, followed by an atypical season with onset in May 2021 that peaked in July and August and continued through the end of 2021 (Sunglasses. In 2022, RSV activity began in the summer, peaking across the United States in October and November, and rapidly declining by winter. Despite the disruptions in timing, RSV activity continued its geographic pattern of starting in Florida and the southeast before spreading to northern and western parts of the continental United States in 2021 and 2022.

In recent weeks, CDC has observed an increase in RSV activity in parts of the Southeastern United States. Nationally, the weekly percentage of positive detections reported to the National Respiratory and Enteric Virus Surveillance System (NREVSS), a national laboratory-based surveillance network, has remained below the season onset threshold of polymerase chain reaction (PCR) test positivity of 3.0% for 2 consecutive weeks. However, NREVSS data show increases in weekly PCR positivity above 3.0% in Florida beginning in the week ending July 22, 2023, and the 3-week moving average of PCR positivity has been greater than 5.0% for the past 4 weeks. More robust data are available through Florida's sentinel surveillance, which also shows PCR positivity just under 5.0% for the most recent week. In Georgia, CDC has also observed an increase in rates of RSV-associated hospitalizations reported to RSV-NET, a population-based surveillance system. Among children ages <4 years, RSV-associated hospitalization rates increased from 2.0 hospitalizations per 100,000 population for the week ending August 5, 2023, to 7.0 hospitalizations per 100,000 population for the week ending August 19, 2023, with the majority occurring among infants ages <1 year. Due to reporting delays, surveillance data may be less complete in the 2 most recent weeks.

In 2023, new prevention tools for RSV have become available.

Nirsevimab is a long-acting monoclonal antibody approved by the Food and Drug Administration (FDA) to protect infants and some young children at increased risk for severe RSV disease. Nirsevimab is safe and efficacious. In clinical trials, one dose of nirsevimab administered as an intramuscular injection protected infants for at least 5 months (the length of an average RSV season) and reduced the risk of severe RSV disease by about 80% (9). The incidence of serious adverse events was not increased among nirsevimab recipients compared with placebo recipients in the clinical trials (9).
RSVPreF3 and RSVpreF are recombinant protein vaccines that are both approved by FDA for use in adults ages 60 years and older to prevent RSV-associated lower respiratory tract disease. During the first RSV season after vaccination, each vaccine was more than 80% efficacious in preventing RSV-associated lower respiratory tract disease (10). A small number of participants in clinical trials (6 of 38,177 total participants aged ≥60 years who received either vaccine) developed inflammatory neurologic events within 6 weeks after RSV vaccination, but it was unclear whether these events were related to RSV vaccination (10).
On August 21, 2023, FDA approved the RSVpreF vaccine (AbrysvoTM, Pfizer) for use in pregnant people during weeks 32 through 36 of gestation for the prevention of RSV-associated lower respiratory tract disease in infants from birth through 6 months of age. CDC's Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) will consider the evidence for a policy recommendation about RSV vaccination in this population in the future. CDC and FDA will continue to monitor the safety and effectiveness of RSV vaccines and nirsevimab, review data as collected, keep the public informed of findings, and use data to make recommendations - consistent with standard practices for all immunization products.

Recommendations for the Public

RSV vaccines for older adults: CDC recommends that adults ages 60 years and older may receive a single dose of RSV vaccine (either product) using shared clinical decision-making to prevent RSV-associated lower respiratory tract disease.

Expectant parents, parents of infants under the age of 8 months, and parents with older babies (through age 19 months) at increased risk of severe RSV disease should talk with their healthcare providers about using monoclonal (preventive) antibodies to protect against RSV this season. Infants under the age of 8 months should receive preventive antibodies to protect against RSV this season.

Adults ages 60 years and older should talk to their healthcare provider about whether RSV vaccination is appropriate for them.

Stay home and away from others when you are sick. If you are at increased risk of severe illness, contact your healthcare provider to see if you would benefit from early diagnostic testing. Treatments for influenza and COVID-19 are available that, if given within days of symptoms starting, can reduce your risk of hospitalization and death.

Distributed via the CDC Health Alert Network
September 05, 2023, 2:00 PM ET

# 2 049
Здравейте,  днес ми е 13 ден с Ковид, за пръв път го карам , но такова нещо ....сега и диария. Главоболието почти всеки ден и отпадналост и нощно изпотяване Има ли някой с подобни симптоми , колко време продължават тези симптоми?

# 2 050
  • 1st floor
Аз! Но вече отминаха. Бяха в рамките на първите 4-5 дни.

# 2 051
Скрит текст:
Здравейте, приятели! Като дойде есента и започвам много да се притеснявам с поредните вълни и това да опазя близките ми възрастни хора. Напоследък доста колеги идват на работа болни и на АБ! Представяте ли си такова поведение? Имало "някакъв вирус", ама никой не споменава Ковид, сякаш това е табу и не съществува. Аз подозирам, че именно това е есенната начална вълна на Ковид. Много се притеснявам, когато всеки ден на работа някой кашля и подсмърча, че и си пие антибиотиците на работа. Също съм много разочарована, че масово хората не повишиха здравната си култура, не научиха страшните уроци от пандемията и най-безотговорно си ходят на работа болни с риск цял колектив и семействата да бъдат заразени. Не знам какво да правя, за да предпазя възрастните ми роднини, с които общувам. То се е видяло, че на мен няма да ми се размине на работа да се заразя...И така всяка седмица в колектива като идва болен колега, след всеки временен имунитет явно ще се заразяваме до безкрайност и не знам как точно ще издържи организма на такива атаки.
Знам че ще прозвучи банално, но помисли ли за ваксина за теб и роднините ? Отделно не е задължително непрекъснато да се разболяваш, и преди ковида е имало вируси.
[/quote]
И как точно ваксината ще помогне, за да не се заразяваме..
Ако ваксините помагаха да не се заразяваме, досега да е приключили пандемията..
Скрит текст:
Да, Questar, и аз съм така - не просто разочарована, а отвратена от хорското безхаберие спрямо самите тях и себеподобните, както и от безхаберието на овластените институции и лъжите им..
И просто за информация:
Лекарство Merck Covid, свързано с вирусни мутации, които могат да се разпространяват между хората, се казва в ново проучване https://www.cnbc.com/2023/09/25/merck-covid-drug-linked-to-virus … -study-says-.html
Разбира се, новите мантри са, че нямало доказателства.То така нямаше и доказателства, че след масовата воксинация, вирусът ще мутира още по-зле..

И по повод содата и оцета - ето защо е ефикасно - в частта с оцета:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0276578
Установихме, че 6% оцетна киселина, концентрация, която обикновено се среща в бял дестилиран оцет, ефективно инактивира SARS-CoV-2 след 15-минутна инкубация с пълна загуба на репликация на компетентен вирус, измерено чрез TCID50. Трансмисионната електронна микроскопия допълнително показа, че 6% оцетна киселина разрушава структурата на вириона на SARS-CoV-2. В допълнение, 6% оцетна киселина значително инхибира и разрушава свързването на SARS-CoV-2 спайк протеин, свързващ се с ACE2, основния SARS-CoV-2 клетъчен рецептор, след контакт с шипов протеин за 5, 10, 30 и 60 минути инкубация . Взети заедно, нашите открития показват, че оцетната киселина притежава инактивираща активност срещу SARS-CoV-2 и може да представлява безопасна алтернатива на често използваните химически дезинфектанти за ефективен контрол на разпространението на SARS-CoV-2.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 13:54 от NoLana

# 2 052
Questar ,аз пък съм възмутена от моите работодатели ,които не само знаеха ,че съм с евентуален Ковид ,но не ми позволиха да си взема болничен.
Слагах си маска ,но ходех на работа нон-стоп с кашлица ,раздразнено гърло и отпадналост.
Не само ,че не ми позволиха да си взема болничен ,но ми взеха и два от почивните дни.
Не им пука ,че съм заразна и че заразявам всичко наоколо.

Извинявам се ,че няма да цитирам повече имена ,но страниците и коментарите са дълги и трябва да търся един по един. ☺️

По повод за кашлицата с равни части зехтин ,ракия ,мед ,една колежка беше така добра да ми направи.
Обаче само като ми замириса на ракията и до там ми беше ентусиазма да го пия.
Абсурд да го опитам това нещо ,ако ще и най-доброто на света да е.
Не пия алкохол ,не понасям алкохол особено твърд.
Ако е бяло или червено вино или нещо подобно ,мога да се прежаля да изпия най-много 20 мл.

Една колежка каза ,че чай от празен кочан от царевица ,спира кашлицата и ще тествам.
Макар ,че в момента венозно ми правят Бромхексин и Дексаметазон.
Вчера ми сложиха абокат и ми сложиха два пъти. Днес и утре още два.
Работя в болница.

Относно имуностимулантите само ,ще кажа ,че за кекави хора като мен са идеални.
Ако не бяха ми изписали 2-та имуностимуланти + един вид ,който приемам за физическа и психическа умора и за бързо възстановяване ,нямам идея дали изобщо щях да мога да работя при тези обстоятелства.
Също съм и много за ваксините ,защото благодарение на тях ме пропусна 2 години Ковид при положение ,че покрай мен всички се раболяха поне 3-4 пъти ,че и бяха и поне с една изкарана пневмония и отгоре + че приемаме пациенти и от тях не малко са светвали с Ковид.

Много се извинявам за дългият коментар! ☺️

# 2 053
Внимавайте с оцета

# 2 054
Скрит текст:
Здравейте, приятели! Като дойде есента и започвам много да се притеснявам с поредните вълни и това да опазя близките ми възрастни хора. Напоследък доста колеги идват на работа болни и на АБ! Представяте ли си такова поведение? Имало "някакъв вирус", ама никой не споменава Ковид, сякаш това е табу и не съществува. Аз подозирам, че именно това е есенната начална вълна на Ковид. Много се притеснявам, когато всеки ден на работа някой кашля и подсмърча, че и си пие антибиотиците на работа. Също съм много разочарована, че масово хората не повишиха здравната си култура, не научиха страшните уроци от пандемията и най-безотговорно си ходят на работа болни с риск цял колектив и семействата да бъдат заразени. Не знам какво да правя, за да предпазя възрастните ми роднини, с които общувам. То се е видяло, че на мен няма да ми се размине на работа да се заразя...И така всяка седмица в колектива като идва болен колега, след всеки временен имунитет явно ще се заразяваме до безкрайност и не знам как точно ще издържи организма на такива атаки.
Знам че ще прозвучи банално, но помисли ли за ваксина за теб и роднините ? Отделно не е задължително непрекъснато да се разболяваш, и преди ковида е имало вируси.
И как точно ваксината ще помогне, за да не се заразяваме..
Ако ваксините помагаха да не се заразяваме, досега да е приключили пандемията..
Скрит текст:
Да, Questar, и аз съм така - не просто разочарована, а отвратена от хорското безхаберие спрямо самите тях и себеподобните, както и от безхаберието на овластените институции и лъжите им..
И просто за информация:
Лекарство Merck Covid, свързано с вирусни мутации, които могат да се разпространяват между хората, се казва в ново проучване https://www.cnbc.com/2023/09/25/merck-covid-drug-linked-to-virus … -study-says-.html
Разбира се, новите мантри са, че нямало доказателства.То така нямаше и доказателства, че след масовата воксинация, вирусът ще мутира още по-зле..

И по повод содата и оцета - ето защо е ефикасно - в частта с оцета:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0276578
Установихме, че 6% оцетна киселина, концентрация, която обикновено се среща в бял дестилиран оцет, ефективно инактивира SARS-CoV-2 след 15-минутна инкубация с пълна загуба на репликация на компетентен вирус, измерено чрез TCID50. Трансмисионната електронна микроскопия допълнително показа, че 6% оцетна киселина разрушава структурата на вириона на SARS-CoV-2. В допълнение, 6% оцетна киселина значително инхибира и разрушава свързването на SARS-CoV-2 спайк протеин, свързващ се с ACE2, основния SARS-CoV-2 клетъчен рецептор, след контакт с шипов протеин за 5, 10, 30 и 60 минути инкубация . Взети заедно, нашите открития показват, че оцетната киселина притежава инактивираща активност срещу SARS-CoV-2 и може да представлява безопасна алтернатива на често използваните химически дезинфектанти за ефективен контрол на разпространението на SARS-CoV-2.
[/quote]

Как ще ти помогне ваксината ?
- на всеки помага по различен начин, тъй като просто сме различни по имунитет и хронични болежки. На мен лично и на ММ ни помогна да не лепнем делтата и то след 8 часа контакт с друго болно семейство (с алергия били). Омикрона го изкарахме - аз за 12 часа темп и отпадналост, ММ 3-4 дни подобни симптоми, свекърът на 70 с тежка анемия, след опериран излив в белия дроб се зарази и го изкара за около 5 дни, вкъщи без хоспитализация. Без ваксината не ми се мисли. Ваксинирани сме с два пфайзера от преди омикрона, свекъра с модерна. Това е което мога да кажа иначе интернета е пълен с безкрайно много инфо.

Общи условия

Активация на акаунт