Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 316 759
  • 5 003
  •   1
Отговори
# 4 935
И аз щях да предложа антихистаминов спрей за нос. Алергодил ( азеластинов хидрохлорид) - антихистамин, не е с рецепта у нас и на мен ми действа много добре. Алерголожката ми предписа комбиниран - Риностад, същия антихистамин, + кортикостероид (флутиказонов пропионат). Каза, че за мен бил по-подходящ.
Но не винаги е достатъчно без пиене на таблетки. Често ми се налага да пия , обикновено ксизал (ксалерган, зенаро) - левоцетиризинов дихидрохлорид, антихистамин, пак по препоръка на алерголог. Преди това дълго време пиех десибел ( деслоратадин), по препоръка на пулмолога и съм много доволна от него.
Облекчава ми и промивка с вода Тонимер.
Всичките тези си ги купувам без рецепта.

ПС Сега видях, че Фликсоназе е същия кортикостероид, който е и в Риностад. Т.е. Риностад, на практика е комбинация от Алергодил + Фликсоназе.

Questar, имай предвид, че не винаги тестовете улавят алергените.  Няма как да тестват всички алергени, а и не винаги имат някои. Освен това, понякога тестовете с надраскване не реагират. Преди няколко месеца ми се случи с аспергилус. Аз съм алергична, но теста с надраскване не показа реакция. Лекарката поиска да се повтори с интрадермален ( подкожна инжекция) и реакцията беше доста силна. Тя ми е казвала да си имам едно наум с всички алергени, към които съм реагирала някога, независимо, че при последния тест не са реагирали.
Също, че тестове се правят на чисто - известно време да не си приемала антихистамини и кортикостероиди.
Прав е Hope4C, че напоследък много вируси имат такава алергична опашка. Дори и по време на самия вирус, антихистамините често помагат при мъчителна кашлица.

На твое място бих опитала със спрей  Алергодил и ако видя, че има резултат, но недостатъчен, ще добавя и десибел, или ксизал (ксалерган, зенаро).

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 02:37 от Diorela

# 4 936
  • 1st floor
И аз съм много доволна от Алергодила. Спасява ме моментално. Имам алергия от водата в басейна. Невъзможно ми е да плувам без щипка за нос, но понякога и с нея влиза малко вода. След няколко часа се почва един водопад от носа ми...направо не е за разправяне. Пръсна ли си от капките, всичко приключва. Пролетно време също действа така, но там е малко по-упорито, защото и алергенът е постоянен.

Аз смъкнах температурата. Имам сърцебиене и някакви моментни пристъпи на изпотяване докато спя. Но тази нощ бяха по-малко от предишната. Кашлицата е на пристъпи. Туширам с бонбонки за смучане и избягвам да говоря. То и по цял ден съм сама.

Спреят за гърло е в списъка с лекарствата, които биха дала положителен тест за наркотици при шофиране. Мисля и днес да пръскам и да го спра. Май вече не ме боли гърлото. Обаче в листовката на антибиотика пише, че може да даде странични реакции. Да се избягва шофиране и работа с машини, ако не се чувсташ добре. Сега със сигурност не ми е добре, но защото съм болна.

# 4 937
И за мен както са ви написали по-горе, най - лесния вариант е да започнете да пиете противоалергично. При децата ни редовно изписват когато са болни, за намаляване на отока на лигавиците.
А и след боледуване е нормално да се появи секрет, не бактериален, а секрет.

# 4 938
Именно. Дори да нямате алергия, това действие за намаляване отока е достатъчно.

# 4 939
Някой може ли да ми припомни за повишен феритин след КОВИД нещо предприема ли се?
Пуснах Д димер и феритин, високи са.

Д димер първия път ми беше тройно завишен,  сега е що годе добре. Но ще пия нещо за разреждане.

# 4 940
Според мен е нормално завишен феритина след прекаран ковид. Аз не бих предприела нищо. Изследване след 30 дни и ако пак нещо е завишено тогава терапия.

# 4 941
Да, знам, че е нормално. Аз бях болна преди седмица. Но не съм го изследвала първия път и съм забравила дали се пиеше нещо за нормализиране.
Благодаря ти!

# 4 942
Ако не друго, поне аспирин няма да навреди.

# 4 943
Да, с първия КОВИД пих 3 месеца. Сега ще е по-малко, не е толкова висок Д димер.

# 4 944
  • 1st floor
Към дамата с течащия нос - пробва ли противоалергични? И ако да, действат ли?
И моят протече - бистър жилав секрет. Гадост голяма. Дано спре до няколко дни, днес ми е пети и ужасно ме дразни.

# 4 945
Към дамата с течащия нос - пробва ли противоалергични? И ако да, действат ли?
И моят протече - бистър жилав секрет. Гадост голяма. Дано спре до няколко дни, днес ми е пети и ужасно ме дразни.

Чиста солена водичка - има безброй спрейове с такава, може да помогне. Самото почистване на носа има ефект.
За кратко може и с алфа миметик, но внимателно и наистина за кратко. Намалява секрецията. Антихистамините и кортикостероидите ги обсъдихме на предната страница.

# 4 946
  • 1st floor
Благодаря!
Четох за тях, но ми беше интересно дали конкретно при ковид биха дали резултат. Тероритично да, но на практика..

# 4 947
Този щам на вируса да не би да атакува синусите?

# 4 948
Не знам дали атакува синусите, но и при мен си тръгна бистър и много течен секрет, толкова течен, че ако съм изправена, не всеки път успявах да реагирам. Но това беше 2-3-4 дни, съвсем сам си спря. Независимо, че вдигах няколко пъти ниска температура и един път задържах няколко часа 38°, не съм взимала друго освен Upsarin и смучащи таблетки. След преглед с лекар, ми включи някакви други неща, но и без тях, мисля че вървях на оправяне.

# 4 949
Знае ли се с последния вариант на вируса човек колко време е заразен?
Имаме платен вход за заведение, в което ще свири наша любима група. Резервирахме маса, която да е по-встрани разположена, но се оказва, че един от приятелите ни е болен?!?!?!
"Минавало му вече, влачил се цяла седмица с ужасна хрема, която не минава от нищо и само леко драскане в гърлото, нищо повече му нямало, тест не е правил, но пиел АБ заради друг здравословен проблем и знаел, че няма как да е зарАзен"...

Общи условия

Активация на акаунт