Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 495
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 405

Помня, че бабите правеха едни малки кифлички ( колкото една хапка ) с локум или сладко и поръсени обилно с пудра захар. Имаше и още едни сладки ( предполагам от маслено тесто ) - изглеждаха като полусфери пак наръсени с пудра захар. Някой им слагаха в тях също парче локум. Мисля, че не са арменски сладки но как се казват нямам идея. Обаче ако решиш да хапнеш бързо и има повечко пудразахар, тя полепва по гърлото и почва едно кашляне ... Е, за това беше лимонадата, да те спаси от кашлицата Wink

Аз помня добре подобни, но им казвахме "локумки".  Приличат на миниатюрни кифлички, точно хапка, с парче локум. Миналата Коледа се амбицирах и ги правих. Аз много си ги харесах, но критичното младо поколение не ги одобри Sad  Рецептата беше някъде от интернет.

# 406
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
галчудо, много ми приличат на тези Simple Smile Simple Smile Simple Smile

https://trafficnews.bg/urok-po-istorija/kakva-e-istoriiata-kasht … oborishte-130903/

# 407
  • Пловдив
В някакво малко такова метално, като бунгало правеха пици в малки кръгли тави и то гарнирани, с каквото ги поръчаш или имаше меню с възможности. Тези тавички се нареждаха на машина с лента, която ги прекарваше на конвейр през тунелче /пещ/ и от другата страна излизаха изпечени пици. Голямо шоу... Последно май в Стара Загора съм виждала такива пици в малки тавички, но те не бяха на лента, а на нещо, като кръг, което ги въртеше и прекарваше през зоната на пещта.
Друго готино бяха едни мелби с огромна топка сладолед, която заливаха с някакъв бял или кафяв разтопен кувертюр, който от студа на сладоледа ставаше, като твърда обла обвивка и това чудо също се гарнираше с добавки по желание и се продаваше от такава метална колибка, а не в сладкарница или заведение.

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 21:31 от poohito

# 408
Аз този тип пици не ги харесвах, може би всичко на всичко съм ял 2-3 пъти такива. А и обстановката в тези пицарии беше неприятна. Нареждаш се на опашка, която върви със скоростта на конвейера, плащаш на касата и чакаш да дойде твоята пица, която получаваш в амбалажна хартия. Вътре в пицарията е горещо заради пещта, мирише и всичко е доста мърляво. Чак през 90-те когато се появиха тънките пици ги заобичах.

# 409
  • Пловдив
Тази пицария /и двете, за които се сещам/ нямаха "вътре". Получаваш си пицата и отиваш да я ядеш, където искаш...

# 410
Да, нямаше къде да я ядеш вътре или поне не е било както сега да седнеш на маса. Говоря за времето докато чакаш на опашката.

# 411
Не знам дали е било мърляво, ама пиците бяха супер на вкус. Още повече, че не ги правеха всеки ден и като пуснеха, опашката се виеше и навън. Някъде можеше да се хапва и вътре, някъде се вземаше и се излизаше. Май на повечето места имаше масички, нещо като сладкарница/пицария.

# 412
На мен не ми харесваха на вкус. Бяха от дебело и меко тесто, а не хрупкави като сегашните.

# 413
Но тези пици с дебелото и меко тесто можеше да се ядат и на другия ден,докато истинската пица трябва веднага – пет-десет минути след като стане готова.

# 414
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а по каква причина ще си купиш пица днес, а ще я ядеш след ден-два?
аааа, сега видях кой пита.
забрави:( Sad Sad

# 415
Помня тези първите пици от пещите с конвейер. Имаше май три вида - с кренвирши, с шунка и с гъби. Много ни харесваха, макар да бяха яко мазни, ама кой ти гледа тогава. Точно на "Стамболийски" до Немската имаше пицария и доста често похапвахме. Имаше и как да се седне удобно.

# 416
а по каква причина ще си купиш пица днес, а ще я ядеш след ден-два?
аааа, сега видях кой пита.
забрави:( Sad Sad
Стар виц.
Семейство вечеря с двете си деца в ресторант. Накрая при плащането на сметката бащата казва:
– Бихте ли ни опаковали храната,която остана,за кучето.
Келнерът:
– Разбира се.
Децата:
–Ура-а,ще си имаме куче! Laughing

Никога ли не ти е оставала храна,па дори и купена от лавка?! Риторично питам.

# 417
Помня тези първите пици от пещите с конвейер. Имаше май три вида - с кренвирши, с шунка и с гъби. Много ни харесваха, макар да бяха яко мазни, ама кой ти гледа тогава. Точно на "Стамболийски" до Немската имаше пицария и доста често похапвахме. Имаше и как да се седне удобно.
Тази я бях забравил. Имаше една на Витошка, мисля между Гладстон и Парчевич. Една по-нагоре пак на Витошка при НДК. И може би в закусвалнята при Кристал, но не съм сигурен за там. А имаше и едни мини пици с размер около 15 см диаметър пак от дебело тесто.

# 418
  • София
Пица на конвейер за първи път ядох на Слънчев Бряг през 86 или 87 г. Струваше 1 лв, опашката умопомрачителна. Къде ще я ядеш не е предвидено, бирата или безалкохолното също си е твоя грижа как ще си набавиш .

# 419
Ние ходехме на пицария на пл. "Македония" в началото на 80те.

Общи условия

Активация на акаунт