Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 652
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Пирожки пържени продават и сега в Пловдив на средата на Главната.

# 541
Навсякъде продаваха рогчета. И аз ги помня. Харесваха ми, за разлика от мазните банички по 10 ст. Тия пирожки ги помня, но или съм си купила веднъж и не са ми харесали или изобщо не съм ги опитвала, не ми е харесал вида им. Поничките също не харесвах, много тесто. Помня едни малки кифлички, издути в средата и завити като охлюв в двата края. Бяха с пълнеж от орехи и много рядко се намираха. Тях ги харесвах много.

# 542
  • София
В годините,когато бях в началното училище в Михайловград( боже ,бях забравила това име) имахме избор между кифла с мармалад, поничка и баничка.Бяха по 10 ст.Винаги избирах поничка.Бяха кръгли,разрязани по средата и много вкусен мармалад вътре.Бозата беше 6 ст.
Учудвам се,че помня някакви цени от онези далечни времена, например пакетче масло- 72 ст.(125 г).

Последна редакция: чт, 17 ное 2022, 19:24 от Bqla breza

# 543
  • Варна
Пирожките със сирене изглеждаха точно така по моя спомен

Точно за тези "пирожки" става дума. И точно за тях казам, че във Варна им казвахме "пироги", за разлика от останалите градове. Не, че е толкова важно де Simple Smile

Но аз даже се сверих с половинката току-що и той също е 100% сигурен за думата Simple Smile

# 544
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
добре, че не съм гладна Simple Smile Simple Smile

всяко ходене някъде беше свързано с езикови неволи. Simple Smile
за "пликчетата" в Русе вече съм споменавала, но сега ме подсетихте за "странджанките" по морето и за "Маруся" май пак в Русе беше.
Simple Smile Simple Smile някой сеща ли се кое какво беше? Wink

# 545
Пликчета се използва за детско бельо в северна България. В София означава торбичка за пазаруване.
В централна северна България се ползва кесийка за торбичка.

Маруся не се сещам какво беше. Странджанките са вид печени принцеси с кайма.

# 546
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и в Русе е кесийка, а пликчетата са гащи, независимо от възрастта.
странджанката е принцеска, но морска Wink
а за марусята се колебая тутманик ли беше или милинка...

# 547
Пириожките със сирене изглеждаха точно така по моя спомен

а другото се казваше Поничка с мармалад и изглеждаха така

и на 2 те тестото     беше плътно и леко жилаво продаваха ги студени и си бяха за мен - гадни мазньочи
Пирожки със сирене обичах, понички не. Понички имаше освен с мармалад и с един гаден бял крем. Обичах казанлъшки понички, едни на кръгчета дето една машина ги цвъкаше в горещо олио.

# 548
  • Бургас
При нас принцесата е с яйца и сирене.

# 549
Пликчетата са точно детски гащи, по-дълбоки. Дамските са бикини, мъжките - слипове, бабешките - кюлоти.

# 550
  • Варна
Хаха, той и Гугъл си показва различни неща при търсене на "пликчета" Simple Smile Редуват се найлони и детско бельо Simple Smile Simple Smile

# 551
Една приятелка от Габрово, казва на торбичките, сакчета. Докато я разбера няколко пъти се чудих какъв сак носи, като само някаква торбичка развява Simple Smile

# 552
  • София
Торбичка= пластичка. За съжаление не си спомням в кой край се употребява.

# 553
Пликчетата са точно детски гащи, по-дълбоки. Дамските са бикини, мъжките - слипове, бабешките - кюлоти.

По времето на Мерилин Монро бикини не е имало, а жените са носили баш пликчета - дълбоки гащи като тези на снимката, но без такива десени. И точно пликчета са им викали поради липса на думата бикини.

# 554
  • Бургас
На някой ако му е домъчняло за такава шапка може да си купи.Това ми е може би най-омразната шапка от детството.Чувствах се отвратително с нея.

https://www.mohito.com/bg/bg/ladies-balaclava-9642q-42x

Общи условия

Активация на акаунт