Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 683
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 555
Навремето всеки град си имаше своите традиции в производството на хлебните и сладкарски изделия и много от тези продукти имаха различни наименования в различните градове. Например в Бургас много обичахме да хапваме софиянки. После в Перник бях видяла, че тези закуски ги наричаха македонки. Пастите "Витоша", които се споменаваха тук, при нас бяха "Еверест" или нещо подобно. Бюреци при нас нямаше, само банички. Странджанките се пекат задължително на скара, с каймата надолу и стават на черти. А тези  принцеси по другите градове обикновено са на грил или фурна, а и каймата им е с разни кашкавали, яйца или други добавки. На бургаските странджанки каймата е като за кебапчета.

# 556
Не съм имала такава шапка, но сигурно и аз щях да я мразя. Моята баба плетеше много хубаво и ме издокарваше все с плетени шапки. Сигурно са били хубави, но и до днес не понасям плетена шапка, по възможност изобщо не нося, освен в най-големите студове.

# 557
Аз пък много исках такава шапка, ама нямах....

# 558
  • Пловдив
Изобщо, защо дамските гащи в България се наричат бикини. Бикини не трябва ли да е име за нещо от две части . обикновено бански костюм от две части. Защо бельо от една част, защото не върви задължително в комплект със сутиен се нарича бикини?
Тази дума бикини се появи в речника на хората, около мен може би чак след, като бях на 10 години. До тогава и детското и дамското бельо се наричаше "гащи", а мъжкото слипове. Думата боксерки също не съм я чувала преди това, то и рядко май имаше такива и май ги наричаха "гащета", което пък е малко смешна дума.

# 559
Да,а някои наричаха ''гащетата'' и плувки,а си имаха предвид точно мъжки гащи.Не бански.Имам чувството,че някои ги е било срам да кажат направо ''Гащи'' и затова са е стигнало до пликчета и плувки.

# 560
Плувки съм чувала само за мъжки бански, не за бельо.

# 561
Да, употребата на "бикини" при нас е грешна. Частичката "би" е именно нещо в две части. Още през 40-50те години са създали банския от две части и са го нарекли така.
И в моето детство се казваше "пликчета". Бабите казваха кюлоти.
А французите като общо понятие казват на всичко слип. Culotte са дълбоки гащи Grinning Или "dessous" - под (дрехите).

# 562
Бикините като название у нас, се появи първоначално за по-плитките гащи. Когато бях дете, всички гащи бяха с навървен ластик на талията (поне детските). Когато се появиха по-плитките гащи с пришит ластик, започнаха да ги наричат бикини. Предполагам, че по асоциация с долната част на бански - банските костюми от две части бяха с по-плитки долнища.
ПП. По онова време все още нямаше прашки.
Дано не звуча като много древна.

# 563
Кюлоти са дамския вариант на мъжките наполеонки Wink
Пирожки със сирене във Варна има на пекарните на синьото пазарче до часовника.  Разлика има между пирожки и пирог. Пирожки са тези пържените с плънка най-често сирене или яйце и сирене. Пирог е доста по-сериозно кулинарно произведение.

# 564
Сутрин на фурната от която си вземам закуски има. Но много бързо свършват.
Има и варени и солени гевреци. Но няма от традиционните понички и малки гевречета. Помня като дете купувахме малки гевречета и не ги даваха в кесия а навързани на връв ( хартиена ) като гердан. Обикновено бяха по 10 на връзка.

Пържени гевречета Heart десет броя поръсени с пудра захар в амбалажна хартия. Купувахме ги от фурната срещу рибната борса и другата под синьото пазарче. През този век съм ги намирала само в Египет и Либия.

# 565
Lan, наполеонките бяха до долу, имаше памучни и вълнени, а дамските кюлоти за до коленете.

И наполеонки:

Снимките за от нета.
Да става объркване с гащята. 🤣

# 566
Имаше и още една фурна, която ги правеше - тази до кукления театър.  Но и нея я закриха за жалост.

*Биле омайно, и с танк не може да ми изтриеш от паметта как се вееха кюлотите на баба ми на телта за простиране в двора и мечтата ми да си снправя хвърчило !  Баш си бяха като наполеонки. Имаше розови и светлосини.

# 567
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
лан, бива ли така да бъркаш понятията! и то точно на мъжково интимно облекло!

наполеонките бяха до глезена. носеха се под панталоните зиме, за да не ти изстинат краката.
а кюлотите бяха само до под коляното Wink
не прекалено длъжки, за да не би вятъра да ти вдигне полата като на Мерилин и хората да ти видят бельото.
когато полите започнали да се скъсяват, и гащите започнали да стават все по-"кратки", докато се стигнало дотам, че хич да не се виждат. Simple Smile

а бикините не са "би" защото са две части, а защото са кръстени на острова, на който се правели ядрените опити - атолът Бикини.

оръжейната тема е била силно застъпена в дамското бельо. Simple Smile

# 568
Добри, мъжки РОЗОВИ наполеонки няма, а баба имаше такива !
Помня какво се простираше.

# 569
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на колко си бил?
има възраст, при която хората ти изглеждат гиганти, а след години откриваш, че едва надвишават 1,50 Wink
нещо такова е станало и с гащите. Simple Smile

бабите ни не са носили панталони. а наполеонки под полата няма как да носиш - ще им се виждат крачолите.

Общи условия

Активация на акаунт