Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 124
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Ок, съгласявам се Simple Smile

Аз имах мини ски от пластмаса, някой от моделите тук. Моите бяха жълти. Ама виждам, че има и метални.

# 91
  • София
водно конче, да те питам ли какво знаеш за първия струг с ЦПУ?
и за японската награда за иновация дадена на български машини? Wink

не искам да развалям хубавата тема.
решила си, че по времето на социализма сме висели от клоните - добре. продължавай да си вярваш.
Първо, кончето е мъж и второ, да, висяли сме.

# 92
Металните ролки служеха за бърза фиксация на косата - навиваш  и загряваш със сешоара. Изгорената коса е сигурна.
За спане се ползваха дунапренени ролки. Но и те не бяха удобни.
А през 50те години са се навивали с хартийки или парцалчета.
Показвали са ми, но се го запомних.

На хартийки и аз се навивах през 90 години.

# 93
Другите ролки , супер ефективни и издръжливо/трайно навиване бяха пластмасови с течен парафин вътре!

Слагаш ги във вода на котлона да заври водата, дотук добре , но после хващаш като таралеж ролката и бурзо навиваш косата и отгоре я затваряш с една мрежеста полуролка и седиш докато изстинат. Хубави масури ..но как тежаха на главата тия ролки ...

# 94
Като казахте "Пионерки" се сетих какви обувки бяха ! Също така и сините гуменки ( платненки им казвахме и цената им беше 6 лв и 10 ст. ) които ги имаше и в бяло - бяха масови. С тях се играеше футбол, баскетбол, ходеше се за риба - изобщо супер леки и удобни.

# 95
Тези не се слагаха във вряла вода.
Имаше едни други с течност.
Ето ги ролките на мама, които се слагаха на котлона в тенджера!Преди тях имаше и други, но при невнимание станаха на питка. Grinning

# 96
Пионерки беше общо название на туристически обувки, не някаква конкретна обувка.  Днес името е отпаднало и забравено и, странно, не е заменено с друго.
А гуменките бяха леки и евтини, но съвсем не удобни, несравними са с днешните маратонки - миришеха, нямаха поддръжка на свода и петата и бяха с много тънки подметки и човек си набиваше краката в асфалта. Ама кой ти гледа, като не познаваш друго?

# 97
По повод електроуредите да кажа и аз - с нищо не мога да сравня фурната на печката Раховец. Така хубаво печеше, нищо че беше без електроника и вентилатор. Две фурни вградени смених след нея, не е същото. Хеле последната....то програми, настройване, защита, още не мога да й излезна наглава Rolling Eyes

# 98
Все още си ползвам машинката за мелене на орехи. Тези мелещи съоръжения ми навяват мили спомени,ръката на татко на месомелачката и наденичките. GrinningHeart Eyes

# 99
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile Simple Smile ре, на какъв клон си висяла?
само си питам. Simple Smile

имах пионерки, най-близо по визия и усещане са сегашните кубинки.
аз не ги харесвах никак, но пък щерката с кубинки отиде на бала си...

сичи, имахме и още имаме всички тези уреди, кухнята никога не ме е теглила, но спомена за баба и смлените орехови ядки....

# 100
  • София
На соц клона Добри.  Всички имаме хубави детски спомени, но да се заблуждаваме, че социално и икономически е било супер, няма смисъл.

# 101
Все още си ползвам машинката за мелене на орехи. Тези мелещи съоръжения ми навяват мили спомени,ръката на татко на месомелачката и наденичките. GrinningHeart Eyes

Чинията е от Кореком,нали? Нашите бяха купили сервиз от Кореком точно с такова стъкло – купи за супа,плата,чаени чаши и т.н.

# 102
Чинията е Дуралекс или Дуропал. Възможно е и да е Бормиоли или Луминарк ( такива се намираха тогава ).

Пионерките които имах бяха български туристически обувки. Дебела телешка кожа и твърда подметка с дълбок грайфер. Не бяха високи колкото кубинките. Бяха тъмно вишенев цвят и правеха пришки. Гуменките бяха идеални за спорт. Не че нямаше други - имаше и Ромика и Адидас по лиценз но не бяха толкова удобни. Имаше и други - носил съм такива, защото баща ми пътуваше, но от удобство сините гуменки ми бяха супер.
Изобщо не миришеха защото се и перяха а ръка с четкатата. То и сегашните маратонки на някой индивиди миришат на умрели лисици, нещо което е силно осезаемо като се качат въпросните персони в ГТ. На не говорим на какво им миришат анцузите ..... явно у дома не са ги научили на елементарни неща. Както и да е , да не се отклоняваме от темата.

Тези мелнички на снимката са за сок, ядки и за кайма. За наденици се слага една фуния отпред, като се махат ножчето и решетката и се пълни машинката с смляна и овкусена кайма. На фунията се нанизва червото, предварително измито. Мие се като се обръща на дървена клечка, като се внимава да не се спука. Вързването на наденицата е с памучен конец, за да не прерязва. Голяма играчка е направата, но вкуса и качеството са незаменими !

# 103
Ето пионерки.
https://www.olx.bg/d/ad/6br-novi-pionerki-kubinki-estestvena-koz … D655-ID8LlYE.html
Мажехме ги с течен парафин, свинска мас и какво ли още не и пак пропускаха вода пущините. А онези ужасни гуменки си спомням как като преминах от тях на китайски кецове разликата беше от небето до земята. Много твърди бяха гуменките и никакво омекотяване нямаше на стъпалото, освен това заради твърдата гума сцеплението беше лошо и се пързаляха.

# 104
През 80-те продаваха и едни австрийски туристически обувки – "Декщайн" или "Дакщайн". Зелени на цвят.

Общи условия

Активация на акаунт