Войната в Украйна 2

• 928 798
  • 14 367
  •   1
Отговори
# 285
Русия е загубила вероятно половината от основните си бойни танкове, намиращи се на въоръжение в руската армия, в бойните действия в Украйна и е използвала повечето от своите прецизни оръжия. Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал, цитиран от CNN. „Путин претърпя неуспех, Русия ще излезе от тази война по-слаба, отколкото беше“, заяви Кал пред репортери. Според заместник-шефа на Пентагона Руската федерация е дала от началото на войната през февруари десетки хиляди жертви, което е много повече от загубата в човешка сила на Съветския съюз във войната в Афганистан. По-рано началникът на генералния щаб на ВСУ генерал Валерий Залужни направи подобен аналог с унищожените в Украйна
самолети на Русия и загубите на летателна военна техника на СССР в Афганистан. „Те вероятно са загубили половината от основните си бойни танкове в цялата руска армия... Те са изразходвали повечето от прецизните си боеприпаси в Украйна, а санкциите и контролът върху износа ще направят много трудно за тях да възстановят армията си до предвоенни нива", смята Кал.

----------------------
Украйна може да освободи окупирания от Русия полуостров Крим още през следващата година – до лятото. Това отбеляза бившият командир на сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис в интервю за „Радио Свобода“. Украинският полуостров е незаконно окупиран от руската армия от 2014 г. насам. Ако въоръжените сили на Украйна започнат да освобождават Херсонска област и се приближат по-близо до Крим, те ще могат да използват далекобойна артилерия за унищожаване на руски цели на полуострова. HIMARS ще се справи добре с това. „Веднага щом те (украинските войници) започнат да използват високоточни оръжия срещу руски въздушни бази и складови или логистични пунктове и военноморски съоръжения в Крим, тогава мисля, че Крим ще  стане непригоден за руска отбрана. И затова вярвам, че Украйна ще освободи Крим до лятото“, каза Ходжис.
----------------------
Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев е на посещение в Иран. Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев днес е пристигнал в Техеран за консултации с ирански официални лица, предаде Ройтерс, като се позова на пресцентъра на институцията. "В Техеран Патрушев ще проведе планирани руско-ирански консултации в сферата на сигурността с участието на специалисти от Съвета за сигурност и представители на редица министерства и ведомства от двете страни", се казва в прессъобщението. Визитата се провежда в момент, в който предполагаемите ирански доставки на дронове "камикадзе" в Русия, които Москва използва за инвазията си в Украйна, продължават да са гореща тема. През уикенда Техеран призна за първи път, че е предоставил "малък брой" дронове на Москва, но посочи, че
те са били изпратени преди началото на войната.

-----------------------
Президентът на Украйна Володимир Зеленски се зарече, че неговите сили няма да отстъпят "нито сантиметър" в битката за контрол над източната Донецка област, съобщава "Ройтерс". Изявлението му идва, след като по-рано подчерта, че възстановяването на украинската територия и компенсациите от Русия са единствените условия, при които могат да се проведат мирни преговори. Фокус на конфликта в индустриалната Донецка област са около градовете Бахмут, Соледар и Авдиевка, където се водят най-тежките боеве в страната. "Активността на окупаторите остава на изключително високо ниво - десетки атаки всеки ден", отчете Зеленски."Те търпят изключително големи загуби. Но заповедта остава същата - да настъпим към административната граница на Донецка област. Ние няма да отстъпим нито сантиметър от своята земя", категоричен бе той..

# 286
Въпрос към Мама_Нана - кога Русия анксира Донбас?
Първия опит е през 2014 година, когато се провеждат всенародно допитване за обявяване на независимост, както и опит за присъединяване към Русия.
През 2015 година Путин признава независимостта на тези райони.
Втория опит е сега - 2022 година.
Един вид ако има повод да си вземат земята която искат руснаците. Пък като не стане завладяване на сила и толкоз. Реално смятате, че ги и тересува мнението и добруването на населението на територията, която завладяват?

# 287
Скрит текст:
Лорд Сняг,
Не знам, как. Има толкова много специалисти в тази област те да го мислят /ако може по - скоро/.
Не съм съгласна с териториални загуби за Украйна от началото на войната, въпреки мнението на Кисинджър, че това е вариант. Дори ДНР и ЛНР да искат да автономност би трябвало да е в рамките на Украйна.
Останалато да го мислят.

Нещо бъркаш, ето какво препоръчва Кисинджър..

Кисинджър: Украйна да не отстъпва никаква територия на Русия. Такава опция не бива да бъде на масата на преговорите. Хенри Кисинджър посъветва Украйна и Запада при бъдещи мирни преговори да не отстъпват на Русия никаква украинска територия, окупирана от началото на войната, съобщи ДПА. Кисинджър каза пред германската държавна телевизия Цет Де Еф (ZDF), че даването на територии не трябва да бъде на масата на преговорите и призова Запада да бъде ясен за това кое може и кое не може да бъде предмет на дискусии при каквито и да било обстоятелства.
Дипломатът предвижда край на войната като Русия запазва териториите придобити през 2014-та година - полуостров Крим и Донбас.
https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/12276735
Нещо отново не интерпретираш правилно информацията..Правиш ли разлика м/у "препоръчва" и "предвижда", защото нямат нищо общо...Мнението на Кисинджър е, че на трябва да отстъпват никакви територии на агресора, дори нещо повече - отстъпването на територии въобще не трябва да е предмет на преговорите....А ти цитираш някаква статия с прогноза от 13.08., която предполагам е базирана на събитията на фронта, това м/у другото е преди голямата контраофанзива на ВСУ, която беше септември и октомври, и след която Украйна си върна почти 40% от окупираните територии..Така че, не е вярно че това което пишеш за мнението на Кисинджър...

# 288
Скрит текст:
Не искам да прозвучи като опрадание на Путин, но защо останалия свят позволи да се стигне до тук?
Утре може друг да реши да възстановява граници от бивши империи, да не спазва никакви договорености и правила.

Ми нали останалият свят помага на Украйна именно за да не позволи това да продължава.
Скрит текст:
При това нещата не са толкова прости, защото ако светът директно се опълчи на една вярваща в своето всемогъщество и с промит мозък Русия ядрената война е много вероятна. А в случая пряко се опълчи Украйна и светът и помага, но не участва. Така не се надвишава прагът на чувствителност за руската душа да натисне копчето, в същото време нещата се удължават във времето, но това дава възможност да се свикне със ситуацията. Аз например съм уверена, че в Русия и военни, и управници, че и мислещите хора са изгубили илюзиите си за непобедимостта на армията им. И ако сега се чувства задължени да продължават, в бъдеще поне за няколко десетилетия ще са много по-малко агресивни и нападателни и няма да започват нови войни.
Тоест, Русия според мен си научи урока, но сега се иска висш пилотаж за да се приключат нещата. А това може и да е трудно, защото за решаващите фактори в Русия такова приключване може и да е смъртоносно.
След дъжд качулка. Какво от това, че светът помага с оръжие на Украйна? Какво би попречило на Путин сега да използва ядрения си арсенал? Кой ще го спре?

Когато има ядрени оръжия риск винаги има. 0% риск от използване на ядрени оръжия има само и единствено ако те не съществуват. В случая с Русия риска е изключително нисък, по ред причини. Едно че Путин не може сам да натисне копчето, второ че риска беше по голям ако НАТО се беше намесил пряко в конфликта. Много точно е обяснено защо и как в темата, да не го повторям, Русия можеше да натисне копчето. Ако беше принудена да действа първосигнално. Ако се върна на по стария ти въпрос как света можеше да предотврати това, за мен имаше един начин но е доста рискован, и не съм убеден че е правилният, защото щеше да нажежи международната обстановка до краен предел подобно на кубинската криза, и да повиши сериозно риска от ядрена война, подобно на тогава, но ако беше сработил, война нямаше да има. А именно НАТО да обяви на Русия преди да нападне Украйна че няма да допусне суверенитета и териториалната цялост на Украйна да бъдат застрашени от Русия, защото това е против всички днешни международни правни норми, против ангажиментите поети към Украйна за защита на териториалната им цялост включително от Русия, когато украинците си унищожават ядрените оръжия и т.н. и да струпат войски на НАТО по границите с Украйна, и официално да му обявят на Путин че влезе ли в Украйна, НАТО също влиза, и той няма да има начин да спечели тази война. Според мен това щеше да сработи, но е изключително рисковано и опасно защото щеше да е повторение на кубинската криза и света щеше да се изправи пред призрака на ядрената война за втори път в своята история. Но според мен всичко щеше да завърши като при кубинската криза, тежки заплахи, закани и от двете страни, света треперещ че всеки момент ще започне ядрената война, но никой нямаше да посмее да я започне, както никой не посмява и тогава. Но пък мисля че за света е по добре начина по който се развиха събитията, защото при другият вариант нямаше никакъв шанс за реформиране на Русия, Путин щеше да продължи да властва а Русия
и да я превърне в абсолютна и завършена диктатура за поколения наред. А сега си мисля че начина по който се развиват събитията може да доведе до това само след 10 години Русия да е съвсем различна, демократична държава, да няма имперски амбиции и да стане нормална държава мислеща си за добруването на руснаците, а не за дрънчане на оръжие и имперски мечти. За съжаление този развой на събитията в момента се плаща с украинска кръв, а при другият нямаше да я има. Та си мисля че един ден като се чете историята ще се вижда много ясно това, че света ще дължи много на Украйна за доброто развитие на нещата в геополитически план погледнато след 100 години примерно. Това мисля че ще виждат бъдните поколения като четат историята на която ние сме съвременници.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 13:01 от Никола Тесла

# 289
Черна станция, 5 години са много малко. След първата световна война Франция предвижда референдум в Рурската област след 20 години. Камерън пък каза, на шотландците, че реферндуми следва да се правят веднъж на поколение (едно поколение е 20 г.)

# 290
Ад ли обърках темата или постът ми за издевателствата на кадировци над мобилизираните в Луганска област е отлетял?

# 291
Ад ли обърках темата или постът ми за издевателствата на кадировци над мобилизираните в Луганска област е отлетял?
Явно е отлетял.
Такива сигнали има от месеци.
Ама нали са си славянско и християнско братство, трябва да си прощават.

Аз съм песимист за избиването на имперските мераци от главите на руснаците. Трябва да преживеят като Германия разцепление, обезоръжаване и световна анатема в рамките поне на 1 поколение, а следващото да е системно облъчвано колко е ужасен комунизмът и империализмът, за да има поне малка надежда за нещо такова. И пак не е сигурно. Само че не виждам такава перспектива. Ще ги натиснат за 15-20 години и после - старата песен на нов глас. Даже не вярвам да им вземат ядрените ракети. Но дори  и да им ги вземат, ще си направят нови - като Иран (които са на път), като Северна Корея.
Глобализацията беше някакъв опит за решаване на проблема с агресивните диктатури. Неуспешен за жалост. Не знам какво е решението - оръжията за масово поразяване могат да унищожат света, а някои държави просто нямат шанс за очовечаване.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 13:03 от Анонимен

# 292
Шон Пен даде Оскара си на Володимир Зеленски:
Цитат
Американският актьор Шон Пен връчи наградата си "Оскар" на президента на Украйна Володимир Зеленски по време на посещение в столицата Киев, съобщи BBC.

Видео, публикувано в канала на Зеленски в Telegram, показва също как президентът награждава Пен с Ордена за заслуги на Украйна.
Цитат
Пен, който е известен освен с брилянтните си филмови роли и с политическия си активизъм, избяга от Украйна през март, докато снимаше документален филм за конфликта.

По-късно той каза, че обмисля да се присъедини към украинските сили, за да се бие срещу Русия.

Пен има два Оскара за най-добра мъжка роля - през 2003 за "Реката на тайните" и през 2008 г. за "Милк".

Представители на Кремъл преди това добавиха Пен и колегата му Бен Стилър към руския "черен списък", което означава, че сега им е забранено да влизат в страната.

# 293
За Снигиревка. Изглежда, че ВСУ все пак са се закрепили в северната част, като периодично изпращат малки групи към останалата част от града, примамват руските части и бързо се оттеглят без съществени загуби, след което руснаците методично биват елиминирани с артилерия или други средства според терена. И така, докато ВСУ не направят решително настъпление, на което руснаците вече нямат сили да устоят. Така го обясняват в Grey Zone (https:-spam302-/grey_zone - това е каналът на Вагнер) и според админите на канала това било любима тактика на ВСУ. През това време руските военкори се радват как доблестните бойци на РФ са разбили поредната атака на укронацистите....докато не настъпи неприятна изненада. Както при Лиман, Както преди това при Купянск и Балаклея.

Също така има множество съобщения, че руснаците взривяват мостовете по целия десен бряг. В Сивата зона и на други места коментират, че това е типична тактика при оттегляне, целяща да забави настъпващите войски.
Повечето руски знамена в Херсон са свалени, руснаците потопиха гражданските съдове в реката, като преди това изтеглиха администрацията, медицинския състав и полицията и изнесоха всичко ценно от града - медицинско оборудване, техника, историческо и културно наследство, небивал грабеж на изоставените домове. Има все още няколко частни корабчета, които извеждат малкото желаещи срещу заплащане, безплатната евакуация (доброволна или не) приключи.
Всичко говори, че не смятат да отбраняват Херсон повече, отколкото се налага за изтеглянето на войските и техниката зад линията, до която хипотетично би трябвало да достигне разливът от язовира. Останалите няколко десетки хиляди цивилни в града се водят "ждуны" - чакащи (и желаещи) идването на ВСУ. Така че за тях руското ръководство не жали. Надявам се този план да бъде осуетен, след като е известен на всички.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 13:47 от Анонимен

# 294
Злите езици тролят смъртта на Стремоусов:
- при катастрофа в Херсон загина другаря Стремоусов.
- а защо има дупки от осколки по колата му?
- такива са ни катастрофите в Херсон.

Какъв талант загубихме, Пушкин и Лермонтов могат само да му завиждат:

https://m.youtube.com/watch?v=FxEF7NQFx4w

# 295
Тази язовирна стена е голямата заплаха, по добре да изпускат язовира ,та да избягнат наводнения .  Май се спомена удар по някакъв шлюз, може да е опит за източване .
Не ги мисля украинците, със сигурност повече мислят самите те, нямат нужда от нас в мисленето. Мисля руснаците накъде ще избият като  ги опухат и  върнат у тях. Че те може да са големия проблем на света.

# 296
Съседа е в Канада, през девет морета и десет планини, затова е пропуснал да забележи, че украинците вече са на левия бряг на Днепър, вместо да форсират реката край Херсон просто ще се спуснат надолу от Запорожието.
Руснаците няма да пипат язовира, защото от там снабдяват с вода Крим, и защото ако се разлее, ще им издави чмобиките на левия бряг, който е нисък, за разлика от десния.

# 297
Шойгу е наредил изтеглянето на армията от Херсон!

# 298
Украинците трябва да внимават, да не е някакъв капан това.  Знам ли.  Аз някак не мога да повярвам че руснаците ще предадат Херсон без бой. Това е единственият голям град и регионална столица която успяха да превземат, сега да го предадат без бой ми се вижда странно.

# 299
  • Paris, France
Шойгу е наредил изтеглянето на армията от Херсон!

Урааааааа! Tote, честито, макар и малко със закъснение да се случва💐. Какво ще ни черпиш? И повече да не зачезваш, ей! Да знаеш, че сроковете нямат значение. Важен е крайният резултат.

Украинците трябва да внимават, да не е някакъв капан това.  Знам ли.  Аз някак не мога да повярвам че руснаците ще предадат Херсон без бой. Това е единственият голям град и регионална столица която успяха да превзамат, сега да го предадат без бой ми се вижда странно.

Не е без бой. Не четеш ли колко дни и седмици украинците напредват към Херсон и превземат всички селища по пътя си? За какво да пазят град, пълен с противници, които не сътрудничат, а трябва да бъдат хранени и пазени?

Може да има капани, но украинците виждат по сателитите какво се случва и кой влиза и излиза.

Общи условия

Активация на акаунт