Русия 2

• 218 689
  • 2 744
  •   1
Отговори
# 2 655
А и в съвременният свят не е достатъчно само да си нахранен и облечен за да имаш качество на живота.
Аз поне не зная друго мерило за това добре да живееш освен изброените неща. Другото е в сферата на духовните нагласи.

Е да де, намерили са, китайците не спят, скубят яко руската мечка, сега им е паднало.

Китайците, че скубят съм съгласна. Те скубят всички. Но освен стокообмена с Китай споменах "продължават най-спокойно да си купуват примерно Geberit, Grohe, Miele, Ideal Standart, Bosch и пр". Нито един от изброените производители не е китайски.

Кой как е влизал, излизал, дезертирал не кометирам.

Много е важно добре да се обзаведеш насред войната... от качествени производители. Уют и спокойствие.
Предлагаш да спрат да дишат заради решения на политически им елит ли?

# 2 656
Ами да, те с такива работи се занимават. Не им пука, че воюват в  съседната държава.

Причините за това са две - първо, руснаците никога не са живели във време, в което  държавата им да не е пращала войници в чужда държава. Те не знаят какво е мирно време.  И не става въпрос за контингенти на майната си - не, техни деца и мъже се бият с местното население в съседни държава, откъдето се връщат в цинкови ковчези. Това, според мен, страшно е извратило обществото, тъй като е нормализирало войната и смъртта.
Второ - репресиите са страшни. Там не е възможно не само да се протестира, но дори да се обсъжда въпроса за войната сред колеги, познати, семейството. Цари доносничество и автоцензура.  

Остава им само да се занимават с ежедневие, бит, къде какво да намерят да се обзаведат, също като по соца, еснафското битие доминира над всякакви цели и стремежи, понеже реално нямат възможност за лична перспектива,  стремежа им е да оцеляват в относителен комфорт.

Аз вече почти не влизам в руските форуми, в които имах акаунти  десетилетия, първо се притеснявах да не изложа някой на риск, защото ги следят и в мрежите, а после, честно казано, се и отвратих от жестокостта им. Даже има такива, които вече  живеят в западни страни и пак продължават с путинските си наративи.

# 2 657
Ами да, те с такива работи се занимават. Не им пука, че воюват в  съседната държава.
Пак ще попитам... какво се предлага да направят? Ако България влезе във война ти ще спреш да се грижиш за дома си ли? Още повече, че никой не пита обикновения човек иска ли той война или не.
Това първо.

...руснаците никога не са живели във време, в което  държавата им да не е пращала войници в чужда държава. Те не знаят какво е мирно време.
САЩ по същото мерило за кратката си история живели ли са във време, в което държавата им да не е изпращала войници в чужди държави?
Това второ.

И не става въпрос за контингенти на майната си ....
Какво означава това? Ако е по други континенти по-разбираемо ли е? Военните действия са си неразумността на съвременната цивилизация, нейната отдалеченост от изначалните божествени постулати както как трябва да живее човека. Няма никакво значение съседни ли държави или далечни. Войната си е зло. За всички страни.
Това трето.

# 2 658
Няма нужда от уотабаутизъм, темата не е за САЩ. А и САЩ си пъхат носа на същите места, където и русия, в горещи точки на света.
Говоря за съвсем друго. Русия е експанзионистична държава, тя е завладяла насила своите съседи и ги държи в подчинение.  Преди ги държеше в нежелан съюз, от който те се разбягаха при първа възможност.  Оттогава, обаче русия не е спряла да напада все някого - Грузия, Чечня, сега се нахвърли на Украйна Последните поколения са родени и живели изцяло във време, в което страната им се опитва да завладява съседа и да му диктува с оръжие как да живее.

Като дете на Перестройката аз уважавах руснаците, защото дори в най мрачните дни на сталинизма, зрелия соц и другите изми, те не спряха да бучат. Имаше репресирани, дисиденти, самиздат, щом Горби отпусна малко нещата започна да излиза истината за Втората световна война, за Ленин и Сталин, за ГУЛАГ. Те имаха своя шанс, да приемат историческата си вина към цяла Източна Европа и  най-вече към собствения си народ, , но не го направиха,  както го направоха немците, например. Обществото им тръгна в друга посока - избраха и позволиха поредния пожизнен диктатор да се гаври с тях и да ги ограбва, да праща отново мъжете им на заколение, а те да си живуркат и да купуват Миеле чрез посредници. Вместо като всички нормални хора от представителството  на Миеле, което им беше под носа, защото за едно-две десетилетия руснаците бяха европейци и сами се отказаха от това.

В началото на войната в Украйна им съчувствах и на тях, но вече не мога, може да не е правилно,  не знам.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 09:53 от Iris04

# 2 659
Няма нужда от уотабаутизъм, темата не е за САЩ. А и САЩ си пъхат носа на същите места, където и Русия, в горещи точки на света.
Говоря за съвсем друго. Русия е експанзионистична държава
Зная за какво е темата. Когато се подчертава, че руснаците никога не са живели във времена, в които управляващите им да не са пращали военни екипи в други страни, нормално е да намеся в контрааргументацията си друга държава. Абсолютно възпитано при това, вярвам отчиташ това?

Но виж за теб не зная доколко мога да определя "уотабаутизъм". Това не е аргументация, дори не е дума.

Така че отнопво ще подчертая контрааргумента си: САЩ също са експанзионистична държава. При това много силно изразено. Но то не е повод да пишем името на президента им с умишлени алюзии.

Скрит текст:
p.s. Извинявам се, не е общо с темата, но понеже наняколко пъти го изписваш грешно... Miele се произнася на български като Миле.

# 2 660
Като говорим за Щатите, те не са вече експанзионистична държава. Експанзия значи разширяване, а Щатите не са присъединили към територията си нищо от страните, в които воюват в последните десетилетия.
русия от друга страна неотдавна присъедини 4 чужди области като даже не владее физически това, което присъедини на документи.
Промени език, валута и закони в тези територии.
Това е експанзия, а не са изпратиш няколко хиляди войника и после да се оттеглиш.
Не оправдавам Щатите за войните и намесата, даже в доста случаи ги обвинявам, в други не, но сега думата е за русия. Май има тема и за Щатите.
Пак казвам - в стремежа си да оневините русия, уж неутрално, уж ама аз само питам, пишете недомислици и противоречиви неща.
И още нещо, това са снимки от протести по време на Виетнамската война. А в русия кога? Или да ги изчакаме да си инсталират пералните Бош и Миеле, че тогава да благоволят да се сетят, че убиват деца в съседна държава и да излязат на протест?
Скрит текст:

П.П. На български Miele се изговаря точно Миеле. Не съм чула никой да го изговаря по друг начин, дори в магазините така го пишат и изговарят. Може би на немски е Миле, но в българския език е навлязло друго произнасяне. Така както на български Washington е Вашингтон.

# 2 661
Експанзия не значи само териториално разширение.

Тук мисля добре е обяснено - Защо руснаците, които са против войната, не излизат на улицата?
https://www.opendemocracy.net/en/odr/ukraine-war-why-russians-are-not-protesting/
Посочени са осем причини.
1. Арестът е само началото;
2. Електронни системи за проследяване;
3. Никой няма да помогне;
4. Протестите не променят нищо;
5. Чувство на изолация;
6. Зависимост от държавата;
7. Заминаването на най-активните протестиращи;
8. Недоверие към опозицията.

# 2 662
А какво още значи?
Иначе причините ги знаем.
Оправдания много, извинение няма.
Аз познавам рускиня, която няма да излезе на протест не по горепосочените причини, а защото одобрява политиката на правителството им и одобрява завоюването на съседни държави, които за нея не са съседни, а техни, подчинени.
Така че, не е само от страх, някои са си мини версии на путин.
Тая същата рускиня ми се зъбеше и на мен, че сме руска република.
Така че, аз съм скептична, че руската общество скоро ще узрее за демокрация, въпреки западната техника в кухните и баните им.
(Не говоря за други общества, защото темата не е за българското например и колко сме дозрели ние. Няма как да направя тук сравнителна таблица за стотици държави и народи, че да не кажем на русия: "черно ти мецо дупе".)

# 2 663
Като говорим за Щатите, те не са вече експанзионистична държава. Експанзия значи разширяване, а Щатите не са присъединили към територията си нищо от страните, в които воюват в последните десетилетия.
Русия от друга страна неотдавна присъедини 4 чужди области като даже не владее физически това, което присъедини на документи.
Промени език, валута и закони в тези територии.
Това е експанзия, а не са изпратиш няколко хиляди войника и после да се оттеглиш.
О! Крайно неприемлива аргументация.
Щом не присъединява дръжавите какво тогава търси там военна част? Не е нужно да се правим, че сме на 7 годинки и тепърва опознаваме света. Присъствието на военни в чужда държава при условие, че даже е обявено, че не се цели присъединяване на територии, означава само едно - опит за налагане на влияние. Политическо или икономическо. Или и двете. По същия начин не разбирам и какво правят руски части в Афганистан. За разлика от някои списващи в темата, аз мога да отчета грешките и от руска страна.

Изобщо ако всеки си стоеше по местата много кръвопролития е можело да бъдат спестени. И сега, и гледано в исторически план. Да, вярно, че за сметка на това хората в доста африкански държави може би още щяха да ходят боси с копия. Но последното в края на краищата кому пречи? С което намигвам за колониите. Те не са съседни. Моля не ми напомняй, че темата е за Русия. Щом се плюе цяла една нация на база на това, че упрвляващите я изпращат военни части в чужди територии, не е лошо да да чуем какво се мисли в такъв случай за множеството английски, френски, испански колонии.

# 2 664
Отвори теми и там ще прочетеш какво се мисли за английските, френски и испански колонии.
Първо, така е по правилата на форума, където все пак сме гости, и второ, аз съм в темата за русия, защото искам да чета и пиша за русия.
Не се интересувам от английските, френските и испански колонии. Нито имам време и желание да се интересувам от всичко, нито съм и длъжна.
Не съм тук нито на заплата, нито на норма, та да коментирам всичко, което кефне на някого.
Затова има различни раздели и теми.
П.П. Между другото, май не си разбрал, но вече сте дружки с американците, даже и хокей ще играете заедно. Wink

# 2 665
Така че, аз съм скептична, че руската общество скоро ще узрее за демокрация, въпреки западната техника в кухните и баните им.

Повечето от тях - окрадени

# 2 666
Не, Opossum, няма да отварям стари или други теми. Понеже ти изтъкна като аргумент експанзията, теб попитах.
За какво си в темата за Русия разбира се си е твоя лична работа и право. За това спор няма.

Аз пък съм в нея за да видя появила ли се е някаква смислена аргументация. И да служа за коректив, защото забелязвам пишете си тук едни и същи хора и май отдавна никой не ви е опонирал.

С този конкретно разговор ти показвам на теб специално, че аргументацията експанзия на Русия не струва. Отлично знаеш, че съм права поне що се отнася до това. Просто няма какво друго да кажеш и реши да ме пратиш да чета по стари теми. Аз съм доста старо куче в този форум. Много стойки, лафчета и трикове тук са ми ясни.

# 2 667
Не съм написала само една.
Че.всичко руско е лошо го казваш ти, аз никога не съм твърдяла такова нещо.

# 2 668
  • София
Русия често е наричана колос с глинени крака, не е характерно само за форума, но дори това е пресилено. Реалността е, че светът функционира съвсем нормално и без нейното активно участие. Културното ѝ влияние отдавна е в застой, технологичният ѝ напредък остана в миналото – в ерата на СССР, ако го е имал, а икономиката ѝ днес е съизмерима с тази на една средно голяма европейска държава, както и урбанизираното ѝ население.
Ако Русия изчезне утре, единственото осезаемо последствие ще бъде край на войната в Европа. А другото? Така че и колос с глинени крака не е.

# 2 669
Оф, ще пробвам по най-елементарния възможен начин.

Съвсем наскоро  бях на концерт на Удо Диркшнайдер,  вокала на Аксепт и групата му. От десетина години един от китаристите на групата е руснак, великолепен професионалист и харизматичен артист със собствени проекти, свири след падането на желязната завеса с руски и западни групи от първа лига.

И за всичко можеше да е така русия, техните хора, заедно с най-добрите, в космоса, в изкуството, в науката, в икономиката. Те направиха какво - заложиха на  путлер и нахлуха в съседната държава с пълномащабна война.  За дявол знае какво, напоследък се оказа, че за четири области. Щото са им малко техните и вече ги облагородиха,  обогатиха, благоустроиха, та посегнаха и към чуждите...  В другата тема сложих линк как мародерстват из собствената им курска област и ги съди руски съд,  не друг.  А какво вършат в окупирана Украйна  всички виждаме.

Е как да стане да имат уважението, което като някакъв алкохолик, все си просят?

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 16:18 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт