Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 656
  • 930
  •   1
Отговори
# 180
Това зависи изцяло от политиката на съответната компания и не следва да се обобщава. Мога да кажа, че поне част от тях не практикуват и не планират подобно уеднаквяване.

# 181
В предната и в сегашната фирма имаше стремеж на определено време (година - две) към уеднаквяване, тоест основата на тези с по-ниска заплата се изравняваше с тези на по-висока, след което performance и tenurity добавките се изчисляваха отделно. Така ми се струва справедливо, особено когато разликите са фрапиращи, иначе моралът в екипа страда и се губят ценни хора.

Когато е имало уеднаквяване, винаги е било комуникирано като такова, тоест основната заплата става еди колко си, процентът увеличение, който зависи от performance, е еди колко си. Тези, които са били с по-голяма основна заплата, на практика получават по-ниско увеличение, но им е комуникирано, че това не е защото се справят по-зле с работата си от колегите, които са получили повече.

# 182
  • София
И в предишната ми и в сегашната ми работа не съм запозната с размера на  заплатата на колегите и съответно този проблем не съществува. Разбира се имам представа в какъв интервал са, но дали взимат за същата позиция като моята повече или по-малко няма как да знам.

# 183
В нашата фирма няма практика за уеднаквяване на заплатите. Взимаме си различни заплати, обикновено новите повече. В друга фирма съм виждала, че ежегодно се разглеждат заплатите и гледат да увеличават с повече на тези, на които са по-ниски.

# 184
dd309, мъжът ми е в такава фирма и да, при тях я има тази практика.
Той винаги е бил в ИТ сферата, но в малко по-различно направление и позицията тук беше сравнително нова за него. Съответно и почна на по-ниска заплата. Досега всяка година е получавал увеличение, като има още 1 стъпка, за да стигне колегите си. При тях се знае каква е заплатата за позицията и всички на тази позиция взимат нея.
Не знам как стоят нещата, когато стигнеш "тавана", но сега с тази инфлация, може да решат и него да го вдигнат.

# 185
  • в сърцата на децата <3
Момичета, споменавала съм, че се преквалифицирам. В момента ми остават малко повече от 3 месеца до края на курса. Твърде рано ли е да се оглеждам за стажантска позиция? Предвид времето, което отнема подбора, а и половин декември няма никой да се занимава с това... В CV-то си съм описала какво уча и какво още предстои до края (т.е. по тези дисциплини още нямам познания), както и курсовете, косвено свързани с позицията, които имам от началото на годината насам. Та удачно ли е да започна да пускам CV по този начин или да изчакам до към края на февруари?

# 186
Отговори само от момичета ли търсиш? Grinning
Първо си харесай компании в които ще кандидатстваш и проучи как работят стажантските програми там. Принципно интервютата за стажанти минават по-бързо от тези за старши позиции, но някои фирми искат всички стажанти да започнат на определена дата, за да ги обучава в началото всичките само един ментор. Други съобразяват графика на стажантските програми с ваканциите и сесиите в университетите.
Ако има обявен срок за подаване на CVта и е написано, че интервютата ще започнат след като разгледат всички CVта е безсмислено да бързаш и да пуснеш CV, което скоро няма да е вече актуално. Ако пък няма срок може да си струва да изпревариш конкуренцията.

Последна редакция: сб, 19 ное 2022, 21:02 от bboiko

# 187
  • в сърцата на децата <3
Отговори само от момичета ли търсиш? Grinning
😁😁😁
Честно казано не мислех да започвам от сега, но ми попадна случайно интересна обява. Понеже не ги следя, я хванах в последният ѝ ден и съответно днес вече я няма. Но не точно тя е въпроса, а принципно. Тези позиции, особено full remote, са супер дефицитни. Не, че няма да пътувам ако трябва, но бих предпочела да не го правя Simple Smile В моя град категорично няма опция за работа, най-близо е Пловдив на 40 км в посока. Затова и отдалече мисля да се оглеждам, да има време и да търся подходящи обяви. Въпросът ми е по-скоро дали няма да изглежда... Не знам - непрофесионално?

# 188
Не мисля, че някой очаква особен професионализъм от стажанти. Не мисля и че ще изглежда непрофесионално, но това си зависи само от теб. Може да изглежда обаче, че си на зор.
Иначе за стажанска позиция е очаквано изцяло remote позициите да са голяма рядкост. Трудно е да обучаваш стажанти дистанционно, правил съм го и знам. Освен това в България много меринджеи въобще са против нови хора да са от вкъщи докато не се докажат. Много пъти са ми обяснявали как home office-а дето са обявили било за след първите 6-12 месеца, защото проекта им бил супер сложен и бавно се навлизало. И това за старша позиция и за абсолютни тъпотии като проекти.
Та според мен си кандидатствай по всякакви обяви и в първоначалния разговор питай дали ще може от вкъщи след определено време.

Последна редакция: сб, 19 ное 2022, 18:43 от bboiko

# 189
  • в сърцата на децата <3
Е то след 12 месеца ще си намеря друга работа и няма да е сложно да е изцяло хоум. Значи казваш, въпреки обявеното да внимавам за локацията на фирмата? Все пак до София не мога да пътувам ежедневно (а за местене пък абсурд)... На зор не съм, в момента работя друго, по висшето си. Но след 10 години посветени на децата, вече искам и аз кариера 😁 Та "зор" имам от гледна точка на това, че наученото в момента супер много ми харесва и съм ентусиазирана да го работя 😂

# 190
Стажанти с хоумофис клони към 0. Да не говорим и, че доста фирми са завърнаха по офисите. Нищо не пречи да пробваш, но трудно без да си в София.

# 191
  • в сърцата на децата <3
Е, хайде, хайде. България не е София. В Пловдив фирми много, във всяка сфера.

# 192
Така е. Не знаех, че си от Пловдив. Търси си там. Но бъди готова да не си хоумофис.

# 193
Аз съм менторствал няколко стажанти изцяло с хоум офис. За единия пандемията ни изненада и нямаше избор. Трудно е, но всичките имаха предишни стажове по специалността и това помогна много.
Но да, шанса да се намери с изцяло хоум-офис е малък. snow_angel, ако позицията позволява хоум-офис, според мен е изцяло въпрос на договорка, независимо какво пише в обявата. Така че го изговорете ясно в първоначалния разговор, като искай да го потвърдят с прекия мениджър, че да не те изненадат накрая. Нюансите са много, а обявата си е вид реклама и не бива да ѝ се вярва на 100%.
Според мен CV с незавършени курсове и обещания за в бъдеще намеква за бързане и зор, особено когато е пуснато в началото на декември. Но това е лично мнение, може и да греша. Както казах по-важно е има ли обявен някакъв график за стажантската програма.

# 194
  • в сърцата на децата <3
Soul, и в Пловдив не съм, но е опция да пътувам временно в началото. Давам си сметка, че стажант или junior full remote е почти в сферата на фантастиката, но се намират и такива обяви. Затова и питах дали е ок отдалече да се оглеждам за подобно място, защото конкуренцията е жестока.

Бойко, благодаря. Значи като цяло ще си пробвам късмета само на особено заслужаващи си обяви, пък и да мина някое интервю, че на интервюта не съм ходила от... Абе отдавна 😂

Общи условия

Активация на акаунт