Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 671
  • 930
  •   1
Отговори
# 210

Като напускате работа, черпите ли колектива?

Оо, винаги черпя, че и подаръци ми подаряват. Може би само като бяхме съвсем затворени в пандемията и напусках, не съм черпила, защото не е имало посещения в офиса. Просто си върнах лаптопа на ит-то.

Предишните работи абсолютно винаги с почерпка, била съм в добри отношения с колегите и за мен е абсолютно нормален начин да се разделим. Те са ми подарявали подаръци, аз също съм се ангажирала да купувам за други напускащи колеги.

Разбира се, всеки го прави, както смята за добре. Ако колективът е печен, не виждам нищо лошо да вземеш нещо.

Аз и като цяло съм от хората, които винаги и с повод черпят, като имам рд съм взимала огромни торти, баници съм правила, такива неща.

# 211
Сложи една кутия бонбони, все пак сте делили и хубаво и лошо толкова време.

# 212
Аз винаги съм черпила, имам и много хубави спомени от последния работен ден на няколко места. Разбира се, това важи при раздяла с добри чувства. Последният път отношенията с прекия ми шеф бяха обтегнати, но не и с екипа, така че пак черпих.

# 213
  • Сф
Зависи от колектива и чувствата, с които се разделяте. 2014г. като напусках, екипът беше малък и дори с най-големите шефове се разделих в добри отношения. Голямо черпене беше, и те ми подариха подарък.
Като напусках преди 2 месеца купих само една торта и я сложих в кухнята. Екипът доста се смени през пандемията, повечето са на няколко месеца и не бяхме близки. Така го почувствах.

# 214
Аз дори и с кофти колектив се разделих с почерпка. Да погреба горчилката в миналото. Пък за тях как ще реагират, е тяхна карма.

# 215
Никога не съм черпила при напускане, но каня колеги да излезем и да пийнем по нещо след последния работен ден, досега все се случва петък да е. Слувало се е веднъж екипът да вземе торта, картичка, бутилка вино на последния работен ден и да се почерпим в обедната почивка - виното си остава за мен, де Grinning

Не мога да дефинирам какво не усещам като удачно в черпенето при напускане. Някак все едно черпя, че съм се отървала от гадна работа или нещо от сорта. Дори да е така, бих предпочела да се разделя с екипа с добри взаимни чувства и винаги демонстрирам, че съжалявам, че се разделяме, че ще ми липсват. Излизането заедно след работа на по питие е различно - да прекараме малко повече време заедно извън офиса. Просто личното ми усещане е такова, моля, не се чувствайте критикувани, ако вие черпите.

# 216
Е, за черпене, бонбони в офиса. Едно време, когато бяхме големи и сплотени колективи, традицията беше екипът да изненада напускащия с резервация в заведение. Имаше и общ подарък и картичка, разписана от всички. Още си пазя картички пълни с десетки пожелания. А кофти екипът даже не отрази, че съм донесла почерпка. Един-двама колеги ми стиснаха ръце и ми пожелаха на добър час. Какво повече… Ако си запазите отношения, винаги може да си излизате по заведения и  след това.

# 217
  • София
И аз съм черпила - не си мислете за някакви страшни празненства, но кутия бонбони, ядки, вино/бира, да си кажем по едно "Наздраве". Била съм в добри отношения с колегите и смятам, че така е правилно. А и да не съм била, поне едни бонбони щях да оставя. На мен ми е правило лошо впечатление, когато колеги, работили дълго време, излизащи доста с колегите си, се стискат и дори не остават да изпият по една бира с колегите. Не казвам, че всички трябва да правят всенародни тържества, така или иначе, на тези "изпращания" се събират основно хората, с които човек работи най-много и е най-близък. Когато аз напуснах, се събраха повече, около 20 човека - купих едно боксче вино, бира, ядки и бонбони, а колегите ми ми подариха много мил подарък.

# 218
  • Бургас
Аз никога не съм го разбирала това с почерпката при напускане. Не разбирам каква е идеята. Ама то аз съм си малко антисоциална и някои възприети неща в обществото не ги разбирам.Отделно, че не съм работила в големи фирми, а само в някакви малки селски такива и корпоративната среда още ми е непонятна. Ако е един вид предтекст да се съберете целия колектив на едно място и да си кажете чао и разни пожелания ОК, ама иначе.

# 219
Идеята е да покажеш добро отношение към колегите. Те самите обикновено също се организират за някакъв подарък и за мен поне, би било много грозно да не ги почерпя при това положение. Всичките пъти, когато съм напускала, са ми правили много мили и лични подаръци - не става въпрос за висока стойност като пари, а точно за лично отношение - колаж от снимки, сувенир с ръчно посвещение и т.н. Все пак, това са хора, с които прекарваш буквално по-голямата част от живота си в даден период и когато отношенията са били топли и двете страни искат да го покажат.

# 220
  • Бургас
Доброто отношение към колегите трябва да се показва всеки ден, не само на последния.
Ние с колегите от предната ми фирма не сме правили такъв ритуал, може би защото и след това сме си излизали заедно на кафе или в обедната почивка.

# 221
Доброто отношение всеки ден не виждам как си противоречи с почерпка в последния ден на работа. И аз се виждам с някои от старите ми колеги и то от три работни места, но очевидно не мога да го правя много редовно и с всички. Не виждам защо да не се създаде една приятна емоция. Ако не сте близки или едва се понасяте, естествено, че няма смисъл да се прави насила.

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 12:19 от TafTaf

# 222
Винаги съм черпила и е било толкова мило и е завършвало със сълзи. Simple Smile)
Винаги са ме изненадвали колегите с мил подарък и жестове. А и поддържам контакти не само професионални, но и вече лични с много колеги от предходните ми работни места.

# 223
  • Mars Hotel
Много зависи в какви отношения съм с колегите. Понякога съм черпила, понякога не. НаправИ както го усетиш, Нарциса.

# 224
Не съм по сантименталностите, купувам бонбони/някакви дребни сладки/соленки и ги оставям за всички. Имала съм колеги с доста големи почерпки - алкохоли, ядки, кетъринг - така са го почувствали, така са го направили. Обикновено се отбивам, пожелавам успех.
След работа не бих ходила никъде да се виждам с напускащ. Имам си други планове и ако някой ми е супер близък, то с него си поддържаме отношения така или иначе.

Общи условия

Активация на акаунт