Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 690
  • 930
  •   1
Отговори
# 225
За тези от вас, които взимат бонуси в края на годината на база постигнати резултати, какъв е стандартният процент? Чета нещо от сорта между 2.5-7.5%.

# 226
На мен ми даваха коледни, всяка година различно, според кефа на собственика, някоя година 1000 лева, някоя 200.Четири колежки бяхме, на всички еднакво. Това до преди три години, от тогава не работя и не знам дали и колко дава.

# 227
  • в сърцата на децата <3
Това не ти ли е разписано в договора? Процентите могат да варират и спрямо резултата, не само или имаш Х% бонус или нямаш. Поне при нас зависеше точно от процента изпълнение/преизпълнение на таргетите на годишна база. Максимума, който съм взимала лично аз е горе-долу една заплата. Това отделно от коледни надбавки и 13-та заплата (когато има).

# 228
За тези от вас, които взимат бонуси в края на годината на база постигнати резултати, какъв е стандартният процент? Чета нещо от сорта между 2.5-7.5%.
Много зависи от самата фирма и от позицията. За позиции, свързани с реализиране на продажби, обикновено има определени точни бонусни схеми и се плаща по тях, най-често на тримесечие. За други позиции има годишен бонус, ако резултатът на фирмата е добър . В моя сектор този бонус се плаща обикновено през март, след като излязат годишните отчети и се определи общата сума за бонуси. Добре е да попиташ как точно се случва при вас, защото има най-различни практики.

# 229
Здравейте, адекватно ли ви се струва екип от 14-15 човека/естествено не всеки се има с всеки, но си комуникираме често, поне аз с всички/ да се събират за рождени дни по 20 лева на човек, а хората досега са минали с почерпка по един бонбон линдт/рафаело. Питам, защото и на мен предстои след 2 месеца някъде да имам рожден ден и поне аз съм на мнение, че трябва по обилна почерпка и поне аз така си го представям в моята глава, а не както една колежка вика - "По-добре да дам 10 лева за бонбони и останалите 240-250 лева да си ги изхарча като ми дават" и то казано в офис в отворено пространство.
Аз ли нещо съм сбъркан или? Grinning

# 230
  • Варна
Аз лично бих почерпила с колкото и каквото ми е на сърце без оглед на това каква сума получавам и даже дали изобщо получавам някаква сума. Не прави сметки, всеки знае себе си, почерпи с каквото смяташ за удачно.

# 231
В последните ми две фирми събираме по 10 лв., като особено в първата фирма почерпките бяха доста стабилни, реално на стойност близка до събраната сума. В новата ми фирма са по-скромни, но една от причините е, че не е прието да се пие и яде в open-space-a, особено неща като пици, баници, фъстъци, чипс, от които става боклук по пода. Но пак не се минава с кутия бонбони.
Но така или иначе, нормално е рожденикът сам да си реши как и колко да черпи. Както и колегите с каква сума и дали да участват в подарък

# 232
  • в сърцата на децата <3
Черпи се за здраве. Ако искаш - един бонбон, но от сърце. Ако си от хората, които обичат да черпят - давай. Само прецени какво ще е ок за конкретното работно място. Аз съм правила маси и за клиенти да се почерпят, не само за колегите.

# 233
  • Сф
В предния ми екип се наложи традиция с някакви тежки почепки за РД, придружено със събиране на пари от порядъка на 40-50-60лв. За мен това беше живо изнудване, особено за колегите, които не ми бяха приятни. Но в малък екип нямаш как да се покриеш. Все едно си им на личния празник, а не в офиса.
Добре, че се преместих, голяма тежест беше какви софри ще опъвам.

# 234
40-50-60 лв са си сума от един човек да събираш, големи заплати ли сте взимали. 10-20 лв е в рамките на нормалното, все пак за колеги става въпрос, а не роднина или близък приятел. Който иска да дава и повече, но да не се налага за всеки.

# 235
В една от фирмите, където работех, беше много тъпо, понеже една ентусиастка купуваше подаръци и после минава и събира пари от всички. Обаче за някои хора се купуваха скъпи (събирала е по 20 лв преди 10ина години), докато за други - да отбием номера... Не мисля, че е коректо така.
В сегашната ми работа преди събирахме по 5 лв. и давахме парите, независимо дали човекът черпи. По време на ковида бяхме хоумофис и се разпадна това със събирането. Така даже е по-добре май. Никой не се чувства длъжен да черпи. Не събираме пари....някой ако реши нещо за някого, си купува индивидуален подарък.

# 236
  • в сърцата на децата <3
Във фирмата на мъжа ми събират по 5 лева, а всички са със сериозни заплати. Въпросът е в гъделката да ти подарят картичка с някаква сума, не каква ще е тя. Какво ще почерпиш зависи от човека. За него правя основно домашни неща, с годините вече колегите му ме познават и директно си "поръчват" какво да занесе 😂 Не са някакви засукани неща, обикновено искат топла питка с масло, кекс, пица, домашна лимонада... После ми правят шантави клипчета как ядат и пъшкат 😂😂😂😂 Като цяло много зависи от колектива, да.

# 237
  • Бургас
Понякога се радвам, че съм била в малка фирма с антисоциални програмисти. Хората черпят каквото им е на сърце и толкова. Не се събират пари.
Сега съм хоум офис.
Иначе е много кофти да започнеш в някоя фирма и още да не си получил първата си заплата някой да идва да те изнудва за хора, които още не познаваш.
50-60лв, че аз за мъжа ми не давам толкова пари за подаръци Simple Smile

# 238
  • София
Черпенето зависи и от конкретния човек.
Напр.  аз не си обичам рожденния ден, не искам да го празнувам от дете. Не ми е приятно да съм в центъра на вниманието, да ми рецитират еднообразни пожелания и подобни. В последната ми работа се събираха х 5 лв за служителите и по 10 - 20 за ръководните кадри. Съответно те бяха длъжни да опънат софрата - ядене, пиене. Шефката/простовата женица/ задължаваше всички да платят сумата при нея, уж който желае. После уж случайно се изпускаше кой за кого не е дал и създаваше интриги.
Давах за всички, черпех по 1 бонбон. Напуснах 1 седмица преди кръгла годишнина. Вече бяха поръчали, че искат пържени кюфтета и руска салата за водката. ....
Голяма, богата фирма беше.

# 239
Аз на рождения си ден обикновено съм отпуска и нито черпя, нито ми подаряват нещо. На повечето колеги дори не съм казал кога е, само на тези с които сме близки. Моя лична работа си е с кого и как ще го празнувам. Съответно ми е тъпо като ми искат пари за някого така, независимо черпи или не, защото се губи баланса - само давам но не получавам. При малка фирма не е голям проблем, но при голяма става.
В една предишна работа беше установена трядиция да събират по 10 лева от всеки за рождените дни. Но това беше започнало когато фирмата е била 20-30 човека, а тогава вече наближаваше 500 и всеки ден, понякога по два пъти, минава някой да иска пари. Става доста натоварващо и за всеки става много различна сума, че като минат двама и за третия на същата дата никой не дава. На всичкото отгоре се губеше и много време в обяснения, избор на подарък, честитене и т.н. И ентусиастите дето се занимаваха с това имаше периоди в които друго нищо не вършат, та накрая фирмата го забрани. Казаха които искат да си направят чат група и да се разбират в извън работно време. И според мен така е правилно колегите не са ти семейство и офиса не ти е вкъщи, трябва да се отделя професионалното от личното.

Общи условия

Активация на акаунт