Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 718
  • 930
  •   1
Отговори
# 795
  • в сърцата на децата <3
Привет, някой да знае платформи за секретарска работа (от вкъщи)? Ако може, да ги посочи.
Какво точно имаш предвид под "секретарска" от вкъщи? Има групи за фрийранс, но това не е секретарска работа в общия случай. Има и групи за редакторска/коректорска работа, за преводачи... Но това също не е секретарска работа. Наистина зависи какво вкючваш в това понятие, защото майка ми е секретар, но работи в юридическа среда и работата ѝ няма нищо общо с на секретар в счетоводна фирма примерно или на архитектурна фирма.

# 796
  • Пловдив
На въпрос в предварителния въпросник към обявата “какво възнаграждение очаквате?“ как бихте отговорили?

- да пиша минимума, под който не бих работила или?
А ако конкретния работодател е предвидил повече? Дали няма да се "набутам" съгласявайки се да работя за по-малко?
Ако предвидената заплата е по-малко, просто няма да ми се обадят или?

За пръв път попадам на подобен въпрос още при кандидатстване. Досега или заплатата е била обявена предварително, или се е коментирала на интервюто.

# 797
Аз не бих сложила минимума. За да не ми го предложат после…

Рядко съм виждала такъв въпрос още при кандидатстването, но понякога не позволява да продължиш напред и да прикачиш св, ако не отговориш.

Минимум не казвам никога, защото знам, че няма да съм щастлива да работя за такава заплата и ще се породи напрежение.

# 798
При положение, че заплатата, която си договориш няма да се промени съществено след това - най-много няколко процента на годишна база да предложат, посочи сума, която наистина е окей за теб - ще можеш да си посрещаш разходи, ще можеш и да имаш за странични неща, които са важни за теб. Изобщо минимум се посочва когато си много на зор и нямаш много опции.

# 799
  • Пловдив
За последните седмици съм ходила на две интервюта за подобна длъжност - предлагаха с 300лв по-малко от минимума, под който не бих работила/ Не съм си търсила работа от осем години и съм разочарована от заплащането, което се предлага в Пловдив. Направо не знам дали аз съм с нереални очаквания или наистина работните заплати са такива!

# 800
  • в сърцата на децата <3
В Пловдив заплатите последните 2 години са кошмар. Ако това ще те успокои - в околностите е дори по-зле 😂 Дрънкай им заплата, която би те устроила, не минимума, на който би започнала. Ако не си на голям зор за бързо местене, разбира се. С очакваните и вече настоящи фалити в много бизнеси, работната ръка на пазара е все повече спрямо свободните места.

# 801
И аз след празниците започвам работа, след 5 години прекъсване.Дано да съм още в час, защото в провинцията няма въвеждащо и опреснително обучение, както чета тука.Ама и аз не съм за някоя висока позиция, а за оперативен счетоводител.При положение, че съм била и главен, мисля, че ще се справя.

# 802
Хората с опит не ги взимат понякога какво остава без опит...имам приятелка която започнала работа в някакъв завод изкарала 2 седмици и са е съкратили, защото не можела да се справа с работата как като е стояла 2 седмици и са е съкратили даже шанс не са й дали да се научи.

# 803
Бенджи, във въпросника преди интервюто, на което бях вчера, имаше въпрос за заплатата.
Написах сума, с която бих се чувствала комфортно, но също така близка до минимума ми.
Просто виждайки самата позиция и знаейки горе-долу как вървят заплатите в моя провинциален град, реших да заложа на по-умерена сума. Но при мен го има моментът, че в момента съм безработна с малко дете и ИСКАМ да си намеря работа. За щастие не ми се налага да всяка цена да почна, но аз самата имам голямо желание. Това също оказва влияние на заплатата, за която бих започнала.
Та, според ситуацията е.

# 804
  • Пловдив
Аз работя в момента, но искам да си сменя работата.
Скрит текст:
В момента съм на заплата +процент и заплатата ми всеки месец е много различна - имаме ли работа, заплатата ми е доста добра, но нямаме ли...А последните 4 месеца нямаме...Лоялна съм към дългогодишния си работодател, опитах се да говоря с него, знам положението на фирмата и ми е много мъчно, но и аз имам разходи, деца и ипотека и просто не мога повече да си плащам,  за да ходя на работа. А положението става все по -зле...

# 805
В момента на работодателите не им се дават пари, това е истината. Виждат, че цените скачат, те вдигат цените на продукцията си, но заплащането на труда остава непроменено. И ще е така, докато човекът не напусне и установят, че никой не иска да работи за въпросната заплата (или само някой, който грам не отбира от работата...). Ще назначат някой на по-висока заплата, но обучения вече ще са го изпуснали.....

# 806
Rocket
аз си мисля, че шансовете са по-големи в  началото, веднага след излизане на обявата да се кандидатства. Ако са минали 15 дни, може вече процесът по избор да е започнал, някои вече да са били на интервю, други на следващ -кръг, а ти сега напомняш за себе си.  Но пък, случайност, може и кандидатите да са били зле и да търсят нещо ново.

# 807
Аз от своя опит през последните месеци на job hunting смея да кажа, че колкото по-рано кандидатстваш по позиция, по-рано ще те отсеят и ще имаш яснота. За съжаление, обаче, ми се затвърди и наблюдението, че ако не звъннат буквално до няколко дни след интервю - почти сигурно е, че ще е rejection изходът от кандидатурата. Офертата, която съвсем наскоро приех, беше по прясно обявена позиция, скрийнинг кол с рекрутър буквално до дни след като подадох резюмето, после с hiring manager интервю и 2 дни по-късно вече оферта. На едно друго интервю пък офертата ми я изпратиха в края на самото интервю, което беше 3-то и финално.
Стискам палци на всички, които в края на годината са в търсене. Аз търсих нова работа активно близо 4 месеца. Имах десетки отхвърляния и почти се бях отчаяла.
А за заплащането... деликатна тема, която наистина няма правилен отговор, винаги като са ме питали съм отговаряла с реално заплатата, която би ме устройвала + мъничко отгоре, за да може при евентуално "падане" от тяхна страна отново да ме устройва. Но ми се случи една компания да ме отхвърлят поради "твърде високи очаквания" за заплата, което си беше наистина странно, без никакви опити за преговори.

# 808
  • в сърцата на децата <3
Зависи си от фирмата. На сегашната ми позиция кандидатствах в деня на пускане на обявата, свързаха се с мен за техническо интервю след около месец, възложиха ми задача за изпълнение в рамките на 2 седмици и след това до обучението минаха още 3 седмици. След него буквално започнах същия ден, то беше доста симнолично, но и нямаше нужда от повече. Все пак от кандидатстване до започване минаха над 2 месеца, пък не говорим за позиция шеф, даже и мениджър не съм Simple Smile

# 809
Въобще не бих съжалявала ако "ме отхвърлят поради "твърде високите ми очаквания" за заплата"... Бих съжалила ако ми се наложи да направя компромис заради твърде ниските им очаквания" за заплата.
Ако съм сигурна, че съм подходяща за позицията ще кажа с поне 10% повече от минимума ми.
Един път, преди много години разбрах впоследствие...., че са ме назначили на двойно по-ниска заплата от тази на девойката, издържала само три месеца на това място... Почуствах се такава глупачка и идиотка... Много обидно. Хвърлих им предизвестието и ми вдигнаха заплатата с 50%, после с бонусите се пооправиха. Но такава обида не се прощава.

Общи условия

Активация на акаунт