Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 691
  • 930
  •   1
Отговори
# 810
Напълно съм съгласна, добре го каза "обида". Не е справедливо и според мен това не говори добре за компанията като цяло да се позволява такава разлика от порядъка на 100% за една и съща позиция, пък било и разлика в опита и квалификациите. Но това е лично мое мнение, разбира се. На мен също ми се е случвало, за жалост, както и следният сценарий: обучен кадър, дългогодишен служител работи на определена позиция за определена заплата; в последствие напуска и на негово място назначават нов служител БЕЗ съответния опит и тепърва преминаване на обучение - на по-висока заплата. За това може би казват, че най-важно е преговарянето на първоначално назначаване.

# 811
В предишната фирма като напуснах на моето място назначили две дами и двете с актуализирана заплата. Моята тогава така и не ми я вдигнаха, щото бях балама и си работех и без това... С две деца и кредити, ама шефката не се интересуваше от това.
Затова сега чакам с нетърпение годишния бонус. И ако не ми хареса си казваме чао.... Трябва да си уважаваме труда и знанията и опита и здравето и нервите. Поне когато можем да си го позволим.
Успех на всички, които търсят Blush

# 812
Говорейки за бонуси - има ли такива, които няма да получат и 1 лев за коледен бонус ?
Важно е да кажа, че се отнася за цялата фирма / организация, а не за конкретен служител, който не си е постигнал цели, сгафил е и т.н.

# 813
Аз. Никога не сме имали коледен бонус.

# 814
  • Пловдив
При нас винаги е имало коледен/великденски бонус + торбичка с вино и лакомства. А в добрите години и коледно и великденско парти. Тази година парти нямаше, но май и бонус и подаръци няма да има. И това за пръв път от осем години

# 815
Говорейки за бонуси - има ли такива, които няма да получат и 1 лев за коледен бонус ?
Важно е да кажа, че се отнася за цялата фирма / организация, а не за конкретен служител, който не си е постигнал цели, сгафил е и т.н.
Има, даже хич не са малко.
Последно съм получавала какъвто и да е бонус в края на годината на работа, дето от 2017та не съм на нея... Там беше цяла 13та заплата, та си беше стабилно. Особено както заплатата не беше впечатляваща изобщо.
На следващата си работа само чувах че някога си били им дали бонус (май веднъж, преди години) - сума връчена лично на всеки, в брой, което не е най-редното нещо според мен. Като са преценили че служителите са изкарали повече, да си ги и осигурят на повече. Аз така и не видях такова нещо там за години, а е в бизнес сектор дето изобщо не пострада от короната, дори напротив. Правеха поне фирмена вечеря в ресторант до преди пандемията, но това беше всичко. За него пък дори не се съобразяваха че и да искат, няма как всички да отидат - при работа на смени и това събитие в работен ден, всички дето са втора смяна в него ден си бяха прецакани поначало.

# 816
При нас "бонусите" са на 3 месеца. Използват ги като средство за намаляване на парите за осигуровки, т.е. само 4 пъти годишно ги плащат за максималния праг. Съответно се намалява и осигурителния ни доход, което е гадно. Плюс си мислят, че така ни държат да останем още 3 месеца... Хич вече не мога да ги трая с тия селски номера...

# 817
Няма коледен бонус. Получавам такъв през март-април при приключване на финансовата година. Не важи за всички в компанията, а само от определена позиция нагоре.

# 818
Имаме ние коледен бонус - 200 лева чисто + лакомства + предмет с името на фирмата/слушалки,раница, шапка и т.н./

# 819
  • Сф
Днес разбрах, че колежка в предната фирма е взимала 1000лв повече от мен на една и съща позиция. Аз с 8 год опит там, тя с 1.5г. Обидно ми стана, знаех, че заплатата ми не е актуална, но не очаквах такава голяма разлика. Обидно ми е.
Радвам се, че напуснах.

# 820
При нас няма и никога не е имало, фирмата е от 2013, производство, 160 човека.
В предната фирма имахме всяка година - но от 2010 до 2020 сумата беше една и съща 😁 (15 човека, търговия)

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 05:40 от duhi_puhi

# 821
Скромничък бонус, колкото да си направиш един пазар за Коледа. Но си уредих почивка до 03.01  + ще работя от къщи преди и след празниците, като дългогодишен служител.

# 822
При нас зависи от печалбата на фирмата. Тази година два пъти по-малък от миналата. Но поне заплатата 4% вместо 3. Бонусите ми се падат баш между коледно-новогодишните празници и рожденния ден, таман. Липсват ми празничните дежурства, сега не ни дават, икономии.

# 823
Тази година имахме коледно парти, първото от пандемията насам. Отделно получихме торбичка с вино и лакомства. Коледен бонус имаше, както миналата година. Надявам се да не ме прецакат с годишния бонус, защото напускам. Него го изплащат в Януари с декемврийските заплати. Реално съм работила цяла година във фирмата и си го заслужавам, но всичко очаквам.
Не съм работила до сега във фирма, в която няма коледен бонус и ми е много странно, когато чуя нещо такова. За Великден не помня да съм получавала бонус. В старата ми фирма даваха по 50 лв за 15.09 на всеки родител, който има дете, независимо дали е ученик или детето ходи още на градина.

# 824
  • София
Коледен бонус - трябва да видя в тълковния речник какво е това.
Уж  като счетоводен отдел трябваше да го получаваме след годишното приключване. Но се даваше на ръка на гл. счет, а тя да го раздаде както прецени. Беше преценила, че понеже съм пред пенсия ще си мълча и да не получа. Последната година, когато си подадох заявлението за напускане/10.12.2019/  даде на другите 4 цифрена сума, а на мене 50 лв. В последния работен ден и върнах мърлявата банкнота - да си постори надгробен паметник с тях.
Фирмата е известна, богата, търгува с горива.

Общи условия

Активация на акаунт