Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 688
  • 930
  •   1
Отговори
# 825
При нас коледни, колкото за едно пазаруване, плюс парти, на което всъщност не държа да ходя....
Вино и други не се дават.

# 826
Единственото при нас са едни бонус точки, с които можем да пазаруваме разни артикули в един служебен сайт. Не можем да ги разменяме за пари, но можем да си поръчваме разни неща. От уреди, до козметика, ваучери за разни магазини.

Мениджърът ни награди с такива точки, защото няма бюджет за бонуси. Много е тъжно, винаги в тая фирма е било така. Няма и бонус за представяне. Ако не ми бяха вдигнали значително заплатата тази година, като ме повишиха, сигурно щях вече да търся нещо ново.

# 827
С колко % ви вдигнаха заплатите тази година?

# 828
Аз работя на 2 места към днешна дата и тази година получих увеличение 8% по основната работа и 20% по тази, на която съм на непълен работен ден. И двете заплати сумарно до преди увеличението (без да включвам социални придобивки) не можеха да съберат общ доход 1800лв нето. Това е и причината да напусна, защото бърн-аута е налице, но без особен смисъл.
Знаете ли каква е статистиката за средна работна заплата в България? Попаднах на проучване, което гласи: средна за страната - 1710лв, в София - 2352лв, а в ИТ сектора - 4216лв.
Не знам дали са верни тези данни, но за сверяване на часовника - имам много познати, за които 1700лв е висока заплата дори в момента след тази ударна инфлация.

# 829
Ако това са брутните заплати, може и да се доближават до истината.
Ако са нетни, не ми се вярва.

# 830
А бихте ли се почувствали обидени ако разберете следното:
- че нов кадър в отдела, с който работите заедно и задълженията ви се припокриват е на стартова заплата, по-висока от вашата редовна?
- че всички кадри в отдела са с позиции "специалист", а вие поради някакви причини от години си стоите "сътрудник"?
Всъщност не знам второто влияе ли върху осигурителния праг, тъй като една от "специалистките" се жалва, че я осигуряват на по-ниска ставка ( това не знам как става, тъй като не сме в сивия сектор).
И какво бихте направили?

По въпроса с процентното увеличение на заплатите. При нас, или поне при мен беше 25% на заплатата и 50% на ваучерите за храна. За мен е адекватно на повсеместните увеличения на стоките.

# 831
LaCumprasita, по първият въпрос, да, бих се почувствала засегната, но не бих действала емоционално. Или пробвам да си предоговоря заплатата или започвам тихичко да си търся друга работа.
Като цяло случи ли се нещо такова, е въпрос на време да се смени работата, защото доверието работник-шеф вече е нарушено.

По втория въпрос, не съм севсем на ясно точно колко голяма е разликата между "специалист и сътрудник". Ако става въпрос за малка разлика, по-скоро не бих се занимавала. Това при условие, че другите неща са наред и се чувствам добре и на място.

# 832
Къде работите, ако не е тайна? Просто като чета за такива годишни увеличения, никога в живота си не съм получавала толкова, без повишение или смяна на работата...

# 833
Не мога да кажа името на фирмата.
Скрит текст:
Но се занимаваме с производство. Въпреки увеличението заплатите пак са под цитираната преди няколко постинга като средна за страната. Поне моята, де. Може би има отдели, в които получават по-висока.
Ще ви пиша на лични.

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 11:11 от LaCumparsita

# 834
Имахме колежка в отдела, която е от доста време, отсъства по майчинство 2-3 години и заплатата й изостана на фона на новопостъпили. Опитваме се това да се промени като всяка година актуализираме, но има и рамки, в които трябва да се вместим. Изравнихме нещата, де, но се случва. Както имаме колеги извън София. Въпреки, че вършат същата работа като тези в София, заплатите им са по-ниски. За мен лично не е окей, но е фирмена политика и няма да се промени.

# 835
На мен ми я увеличиха с 4%, на фона на това, което чета тук, направо не мога да повярвам на увеличение от 20-25%. А и бонусът доста орязан като ми го прекараха през всички възможни цедки, не съм доволна.

# 836
Ние нямаме коледен бонус и никога не сме имали. Носят се легенди за бонус за предаден проект, но случайно разбрах, че се дават избирателно и някои се правят на луди, че не са взели, a всъщност са. Аз съм от тези, които са си скъсвали д-то, за да предадат проекта в срок и не съм взела и стотинка отгоре. Наскоро научих, че и когато по време на пандемията се водихме на 4 часа и заплатите бяха намалени с 40%, част от колегите са си получили орязаните пари няколко месеца по-късно. Аз отново не съм сред тях, нищо че работех по 8 часа, за да предам проект. Та с две думи в новата година влизам като постоянен потребител на linkedin и jobs.

# 837
Ей, какви са тия клетви за надгробни камъни... потресох се. В сегашното място няма коледни, а добре регулирани периодични бонуси. На предишното имах до 1 заплата отгоре. Увеличение не очаквам скоро, но се надявам догодина по някое време.

# 838
Айде пак да изпаднете в потрес- за Коледа на мъжа ми провизии за около 700 лева включително половин прасе и довечера на банкета 13 заплата, ама не колкото е реалната заплата, а на колкото ги осигуряват.

# 839
Подвела съм ви - имам увеличение 10 %.

Общи условия

Активация на акаунт