Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 673
  • 930
  •   1
Отговори
# 840
Моето увеличение беше около 34% на брутото, но защото смених позицията и минах на по-висока.

Като цяло съм доволна, защото това повишение ми даде възможност да се задържа в тази фирма и ми харесва, иначе щях да търся нови хоризонти.

В повечето случаи новите винаги са назначавани на по-добри заплати. И съм ги обучавала даже. Идват с актуализирана заплата, защото в бранша има търсене и няма как да привлекат някого с по-малко пари.
Това не ме обижда, защото не влагам емоции в отношенията си в работата. По-скоро ме насърчава да преговарям за увеличение и ако не стане, да намеря нова. До сега не съм имала проблеми с намирането на работа, наистина не мога да се оплача. Ако не увеличават и има застой в заплащането, директно актуализирам св-то.

Сега ми е доста спокойно на работа и имам време да се посветя на университета.

# 841
Мен дори и да ме повишат с едно ниво в настоящата фирма, не знам колко би ми било увеличението, сигурно около 10%, 34 е уау... даже интервалите май се припокриват донякъде, и примерно специалист в горния край на диапазона може даже и повече или същото да взима, колкото експерт в долния край на диспазона... Аз след разговора с шефа за края на годината, засега спирам търсенето, но догодина по някое време пак бих се пробвала за друга позиция.

# 842
Спринг, моето увеличение много го изяжда данъка. Иначе като смених позицията, ако нямах подобаващо увеличение, щях да имам сериозен разговор с началството. Но поне мениджърът ми е много читав и каквото зависеше от него, направи го. Иначе много хора ги повишават само на хартия и не им дават увеличение. Зависи от мениджъра.

# 843
А какъв е периодът за вас, за който ако не ви актуализират заплатата, вече се насочвате към нова работа? Една година, година и половина?
Не става въпрос за случаи, в които сте в дълъг болничен заради заболяване или в майчинство, а за случаи, в които сте си редовни на работа.

# 844
Ох, зависи. От 2019 насам сменях работа всяка година. Не за заплата, а за по-добра позиция. Откриваха ми се възможности (въпреки пандемията) и не можех да не се възползвам.

На сегашната работа съм от ноември 2021. Реално заплатата си ми беше ок, актуална да кажем. Октомври 2022 ме повишиха.

За мен две години без увеличение си е неприятна история. Аз лично гледам да се усъвършенствам непрекъснато, за да имам възможност да търся по-добра работа.

# 845
А какъв е периодът за вас, за който ако не ви актуализират заплатата, вече се насочвате към нова работа? Една година, година и половина?
Не става въпрос за случаи, в които сте в дълъг болничен заради заболяване или в майчинство, а за случаи, в които сте си редовни на работа.

За мен е една година този период, макар че повечето пъти са ми я увеличавали на 6-я месец, като мине изпитателния срок. Обикновено научавам новите неща бързо, развивам се активно и за 1г си "израствам" заплатата. През цялото време си водя записки за целите и резултатите, които съм постигнала и в един момент ако не се сети шефа го викам на 1в1 повдигам въпроса, показвам всичко, което съм събрала като evidence и нещата се случват. Честно казано, само в първата ми фирма нещата се случваха без разговор.

# 846
Очаквам всяка година да получавам увеличение.
Последният път когато водих директен разговор, че възнаграждението не ме устройва и поисках конкретно увеличение, дадох 3 месеца срок на работодателя да вземе решение. Взеха го, нямаха избор. Около година по-късно напуснах, вече се бях изчерпала емоционално и загубила всякакъв интерес към конкретната работа.

# 847
Аз днес си направих изчисление какъв процент от годишния оборот на фирмата е скромната ми годишна заплата. И графика си направих Grinning  хич не ми хареса... За 2018 и 2019 числата са доста добре - 1.27%. 2020 - % ми пада, 2021 пада значително, тъй като имахме с 38% по-голям оборот, а сумата за година остана същата.
Тази година уж ми увеличиха основната заплата с 10%, но все още очаквам крайния бонус (утре надявам се) за да изчисля точно годишната сума. Оборотът ни е рекорден, значително по-висок от много години назад. Подозирам, че  пак ще получа същото като миналата година и съм чао. Много съм надъхана да се махна най-накрая...

# 848
Аз работя на 2 места към днешна дата и тази година получих увеличение 8% по основната работа и 20% по тази, на която съм на непълен работен ден. И двете заплати сумарно до преди увеличението (без да включвам социални придобивки) не можеха да съберат общ доход 1800лв нето. Това е и причината да напусна, защото бърн-аута е налице, но без особен смисъл.
Знаете ли каква е статистиката за средна работна заплата в България? Попаднах на проучване, което гласи: средна за страната - 1710лв, в София - 2352лв, а в ИТ сектора - 4216лв.
Не знам дали са верни тези данни, но за сверяване на часовника - имам много познати, за които 1700лв е висока заплата дори в момента след тази ударна инфлация.

В София ли живеете?

# 849
Не знам как ги виждате тези неща, сериозно.
За мен, откровенно, един учител, сестра в ясла или госпожа в градина, заслужават не по-малко от един програмист.
Да не мислите, че те чакат някой да им даде парите или имат опция да си договарят възнагражденията в кой знае колко голям диапазон.
Аз като гледам колко много правят тези жени за сина ми и как се грижат и гледат децата .... ми извинявайте, но заслужават много повече, отколкото предполагам получават.

От морално етична гледна точка заслужават много повече, разбира се. Това важи за всички подобни хуманни професии - медицински работници, преподаватели и т.н. Но в условията на недоразвита пазарна икономика, огромен сив сектор и общество, за което масово ценностите се изчерпват до салатата с ракия вечер, толкова.

Кой ще плати 3к нето заплата на възпитателка в детска градина?
Възможност 1 - държавния бюджет, тоест цялото общество, чрез данъците си. Държавата е бедна (на фона на ЕС), сивият сектор е огромен, шири се масова корупция, данъците са ниски. Държавният бюджет не стига.
Възможност 2 - детската градина е частна (бизнес). Тогава заплатата и зависи основно от 2 фактора - колко са приходите на бизнеса (т.е. какво може да си позволи да плати като заплати) и доколко възпитателката може да се спазари (bargaining power). Да кажем има голямо търсене на места в тази градина и цените са примерно 1000 лв на дете, една възпитателка се грижи за 8-9 деца, то за собственика не би било проблем да плати 4000 лв бруто на възпитателката. Но ако има много кандидатки за тази работа, те подбиват цената на труда и може да се намерят приемливи кандидати и за 2000 лв.

По темата за бонусите. В нашата фирма получихме коледен бонус от 50 лв. Невероятна щедрост 😅

# 850
Герка, много, много точен анализ. Хората не се замислят над тези неща. Директно се настървяват срещу "ИТ-тата" като виновни и длъжни за всичко.

# 851
В ИТ повечето хора за джуниър-регюлър ниво и не взимат 4000лв със сигурност. Но има синиъри и мениджъри с по 7-8-10 хиляди заплата и повече и това явно доста вдига цифрата на средната стойност.

# 852
Една поправка: държавата не е никак бедна, а просто много се краде и няма социална справедливост.

# 853
Стартовото за ИТ е около 1600, колкото касиер в лидъл, буквално. До прословутите заплати се стига с много труд и учене, на които повечето хора не са склонни.
Държавата не знам дали е бедна или богата, но със сигурност е доста ощетена от ниска събираемост - на данъци, глоби, такси

# 854
Spring, аз съм останала с различно впечатление покрай мъжът ми.
Дори в провинцията, всичките му приятели и колеги от сферата са почвали на минимум 2000-2500 чисто. Говоря за наистина ИТ.
Иначе, имаме немалко хора около нас, които са Customer Support и наистина стартово е около 1300-1500лв., но те реално не са толкова ИТ, колкото хора с чужди езики, които минават обучение за продуктите и услугите.

Общи условия

Активация на акаунт