Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 670
  • 930
  •   1
Отговори
# 855
Има го и този момент, че много хора слагат кой ли не в групата ИТ. Това е много широко понятие. Има хора занимаващи се с мрежи и инфраструктура, има хора програмисти, уеб дизайнери, хора стриктно в комуникационния сектор, има различни нива на съпорт - дали просто вдигаш телефона и разпределяш заявки или разрешаваш проблеми, или предлагаш решения за оптимизация, нови услуги и решения - разликата в заплащането е голяма. Дали си просто част от екип програмисти или водиш такъв. Има проджект мениджъри стриктно за ИТ сферата, има консултанти, които настройват и поддържат ERP системи и такива, които ги създават. И все с различни заплати. Но за повечето хора всеки “лопащ по клавиатурата” е ИТ.

# 856
Ами в моите представи куолити ашурънс/тестер е стартова позиция за ИТ, не е ли? Онзи ден видях моя съученичка, мениджър на qa екип в известна фирма, набира тестери на 1600 стартово. И мой бивш колега започна много ниско, но няколко пъти на година му преразглеждат заплатата.

# 857
Много са разтегнати нещата в тази сфера и аз не знам вече, кое е наистина ИТ и кое е по-скоро като "помощен персонал".
Тук в Стара Загора има една фирма, EDynamics ако не се лъжа се казва. Моя приятелка се води уж програмист там, но наскоро беше изтръпнала, защото искали да им спират работата с React и да ги карат да пишат код.
Не разбирам напълно каква е разликата, но тя се беше поуплашила и даже мислеше ако станат така нещата да напуска, защото няма да се справи.
Та програмист се води, ама явно не е баш програмист. Grinning

# 858
  • Бургас
Ами в моите представи куолити ашурънс/тестер е стартова позиция за ИТ, не е ли?

Не точно. Да, има менюъл QA-и, които само цъкат напред назад и са на по-стартово ниво. НО има и аутомейшън QA-и, които са наравно с програмистите. Аз например трябва да зная езика за програмиране, на който се работи колкото и програмиста, за да разбера какво е написал (щото документация не се води много много) и за да напиша код на същия език, който подава примерни данни за да симулирам реалната работа на софтуера и да тествам неговите функции. Често трябва да се помисли за всики възможни случаи, в които може да се скапе нещо и да го тествам, за да видя, дали софтуера ще се държи както трябва или ще се омаже. Обикновено разликата в заплатата за двата вида тестери е доста голяма... в нормалните фирми.

Иначе аз навремето бях много очудена защо слагат всички кол центрове към групатана на ИТ фирмите.

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 13:12 от Irene Adler

# 859
*Бенджи*, да не сме кандидатствали с теб за една и съща фирма, и аз съм от Пловдив. Миналата седмица кандидатствах и във въпросника го имаше този въпрос за заплатата, което ме озадачи. Иначе си права в Пловдив повечето заплати са обидно ниски.
И аз съм в кюпа с неполучилите коледен бонус, при нас дават само на 8-ми март по 20 лв. Close

# 860
Така де, идеята е, че менюал тестер не е просто някой с чужд език и компютърна грамотност офис служител, ами си е групата на ИТ, информационни технологии... не разбрах поправката. Те започват от 1600-1800, ако нямат никакъв опит в програмирането и са току що излезли от университета.

# 861
В пловдив че са ниски факт и аз съм от пловдив и не мога да си представа да дават за продавач-консултат за дрехи 950 лв това пари ли са.

# 862
Дават, дават. При мен заплатата на жените е 900 лв, на мъжете 1000 лв. От 2 месеца има пуснати обяви и в джобс, и вестник Марица. Аз интервюирам хората и като им кажа заплатата и, че няма ваучери или поет транспорт познайте дали съм намерила работници. Grin Хиляда пъти казах на началството, че така няма как да стане, все нямат пари, ама накрая няма да има и кой да им работи.

# 863
Дават, дават. При мен заплатата на жените е 900 лв, на мъжете 1000 лв. От 2 месеца има пуснати обяви и в джобс, и вестник Марица. Аз интервюирам хората и като им кажа заплатата и, че няма ваучери или поет транспорт познайте дали съм намерила работници. Grin Хиляда пъти казах на началството, че така няма как да стане, все нямат пари, ама накрая няма да има и кой да им работи.

в някой завод ли става на въпрос?

# 864
  • нейде там, където ....
Щом работи с react, най-вероятно е front-end developer. Нещо доста по-различно от това да работи с java, C# и др., не само като инструменти, а и като естество на работата - back-end development. Повечето (да не кажа всички) мои познати front-end developers биха сменили фирмата по-скоро, отколкото специализацията. Обратният преход e по-вероятен, като тогава не е точно преход, а се опитват да съвместяват и двете длъжности. Според мен рядко се получава успешно кой да е от преходите, а решенията в областта, която не им е основна, често са по-тромави и подлежат на куп преработки и оптимизации в последствие.

Стартовото за ИТ е около 1600, колкото касиер в лидъл, буквално. До прословутите заплати се стига с много труд и учене, на които повечето хора не са склонни.
Държавата не знам дали е бедна или богата, но със сигурност е доста ощетена от ниска събираемост - на данъци, глоби, такси

+1. Ама стартово стартово. За съвсем начинаещи, junior, без ден реален опит, започващи работа веднага след или по време на школа/университет.

# 865
vermillion, това чисто заплата или бруто?

# 866
# 867
майка ми работи като санитарка в инфекциозно отделение казва че ако не са ковидните пари ще взима чисто 800 лв...каза ми че лекар който току що завършил и работи  взимал колкото една санитар това е лекар забога...

# 868
Не че нещо, но и в Англия прясно завършил лекар в общинска болница взима 20000 паунда Годишно. Важното е да има мегдан за израстване и развитие.

# 869
Elity, да, специализантите взимат около 800лв.
Евентуално, с някакви нощни дежурства ди ги докарват повече, но не знам дали не трябва първо да натрупат някакъв стаж, преди да могат да поемат и нощни смени.
Като цяло, на пълни обороти, ако взимат допълнителни смени и станат асистенти в университета, могат да си докарат до към 1300-1500лв, но това е с много работа и зор.

Общи условия

Активация на акаунт