Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 666
  • 930
  •   1
Отговори
# 870
Дават, дават. При мен заплатата на жените е 900 лв, на мъжете 1000 лв.

Защо жените са с по-ниски заплати?

# 871
Защото мъжката работа е по-тежка... Така са определили от ръководството, докато един мъж може да реже сирене и да лепи етикети, една жена не може цял ден да вдига тенекии по 20 кг, всъщност може да има и такива жени, но аз не съм виждала.

# 872
Elity, да, специализантите взимат около 800лв.
Евентуално, с някакви нощни дежурства ди ги докарват повече, но не знам дали не трябва първо да натрупат някакъв стаж, преди да могат да поемат и нощни смени.
Като цяло, на пълни обороти, ако взимат допълнителни смени и станат асистенти в университета, могат да си докарат до към 1300-1500лв, но това е с много работа и зор.

с нощните дежурства ги взимат толкова в другите отделения към болницата взимат около 800 но понеже тя е в инфекциозното все още им дават някакви ковидни пари, тя казва че 2 или 3 пъти в годината им давали ваучери за храна, за коледа,за великден и още някакъв празник ми каза ама не го запомних.

# 873
Защото мъжката работа е по-тежка... Така са определили от ръководството, докато един мъж може да реже сирене и да лепи етикети, една жена не може цял ден да вдига тенекии по 20 кг, всъщност може да има и такива жени, но аз не съм виждала.

Жалко е, че въобще хората взимат толкова малко пари. Дали 900 лв или 1000 ...

# 874
В провинцията такава заплата не е рядкост изобщо, дори и за по-квалифицирана работа... и говоря за брутна заплата, не за чиста. Че и на половината места ти извиват ръцете да те наемат само ако се съгласиш да се подписваш на минимална. Това дето тук в темата толкова пъти се написа че хората сами си го избират. Ами не, не си го, често изборът е между това и стоене без работа.

# 875
Нати, защо сега сол в раната... пише се за тези, коити в София при избор, съзнателно избират чисти пари и съвсем добросъвестно си признават житейската философия; за цели индустрии като домашни ремонти и всякакви услуги, или магазинчета, които имат избор да издават фактури и да се отчитат, и сигурно немалко от тях правят доста прилични печалби, но не го правят. Няма как да искаш после учителите да взимат добри заплати, няма откъде да дойдат тия пари просто. Не разбирам защо се защитава иначе подобна практика. Тука единици казаха, че са потърпевши от такива усливия, и че според тях не би трябвало това да се случва в нормална държава. Спорът беше с други потребители, които защитават най-открито такава практика. Какво повече не е ясно защо се пише по тази тема...

Последна редакция: пт, 23 дек 2022, 18:20 от Анонимен

# 876
Но за повечето хора всеки “лопащ по клавиатурата” е ИТ.
аз съм в чужбина, тък при нас им казват "кликаща маймуна". Ама и 'лопащ по клавиатурата' е много готин израз.

# 877
  • София
Имам близо 40 г. трудов стаж винаги с реални осигуровки. Заплатата ми е била на ниво средна за страната. И при соца, и при демокрацията - все с пълни осигуровки. Съответно от един период и без детски за дете с 1 родител. С някакви дребни левчета надвишавахме сумата.
През същото време мои близки - зъболекарка и архитект още при първа възможност 1988 г. се отделиха в собствени фирми. Там хонорари, кое редовно, кое подмасово - осигуровки на прага за длъжността. Архитектката през 3 - 4 г. я съкращаваха за да отиде на борсата, не че е спирала да работи.
И какво мислите - моята реална пенсия в момента е с 200 лв. по-висока от техните. Както са на минимална така скоро могат да ме надминат по сума. За тях има и допълнителни суми, на мене не ми се полагат, защото не съм на минимална.
Всеки да си прави изводите. За мене вече е късно, но нямаше друг избор когато ме назначаваха на работа.

# 878
Аиша, аз не съм сигурна, че разбирам накъде биеш. 200 лв разлика много ли са или малко?
Ако пенсията ти е 600 лв, а тяхната 400 лв, аз бих казала, че това е 50% разлика и хич не е малко. Ако е 1200 срещу 1000, да, не е кой знае какво. Но и ти предполагам не си им виждала всички фишове от заплатата и осигуровките. Може някои месеци да са внасяли на макс, други доста по-ниско и като се тегли чертата наистина да са внесли съвсем малко по-малко от теб, независимо ти с какво субективно впечатление си останала. Такива сравнения според мен са супер подвеждащи, без да знаем реалните числа. Аз имам близка, която цял живот е била на максимален осигурителен праг и сега получава максималната пенсия.
Освен това какво общо имат пенсионните осигуровки с данъците? Всичко, внесено от сегашните работещи за бъдещи пенсии, отива само за пенсии (на настоящите пенсионери). От данъците ( като ДОД, печалба, ДДС и т.н) се финансира обаче абсолютно целия държавен апарат - т.е. заплатите на държавни и общински служители, в т.ч. учители, възпитатели, медицински кадри. За съжаление и 50% от разходите за пенсии също идват от данъци, тъй като само пенсионните вноски не стигат.

# 879
И аз не мисля, че може да се сравнява така. Баща ми дълго време имаше свой бизнес и се осигуряваше като управител. След това се разболя и взе телк. Не знаех колко му е пенсията, докато не почина. 450 лв. Много тъжна история. Той беше коректен и винаги осигуряваше работниците на това, което получаваха. Помня, като спря да работи и приключи дейност, срещна бивша негова служителка. Работеше на друго място и той просто минавал от там. Видяла го и започнала да вади почерпка да го черпи. Казала му, че се наложило да я оперират и понеже й е плащал всичко точно, взимала читав болничен и не е имала проблем с осигуровките. Стана ми мъчно за жената, явно много хора не попадат на коректни работодатели. И за баща ми ми е мъчно, че е взимал такава минимална пенсия, а работеше като вол…

Колко ще получаваш и какво си внасял, няма значение в България. И ние сега внасяме, но не вярвам да можем да оцелеем с държавните пенсии някога.

# 880
Вземал е 450 по болест, ако беше по старост щеше да е повече.

# 881
Какво значение има? Накрая никой не знае дали ще взима въобще и дали ще доживее… какво като е по болест, 450 лв не е достоен доход…

# 882
И аз съм с пенсия по болест, за 18 години реален стаж на осигуровки 2 и 3 пъти над минималните, пенсията ми е 396 лева.
Айде някой да ме убеди, защо трябва да се осигурявам на повече от минимума?

# 883
ТЕЛК не би трябвало да бъде на принос в системата. В крайна сметка някой може да се роди с увреждане, друг да придобие такова на втория месец след като е започнал работа. Но плащанията са ниски, точно защото не плащат всички а и има доста "фалшиви",.които просто се възползват от системата.

# 884
Родителите ми вече са в пенсионна възраст и поне за тяхното поколение майче няма много значение, кой, на колко се е осигурявал. Ако си 3та категория труд, пенсията е малка.
Основната разлика се усеща при хора, които са работили 1ва и 2ра категория или са се осигурявали в чужбина през по-голямата част от времето.

Общи условия

Активация на акаунт