Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 637
  • 930
  •   1
Отговори
# 105
Не, при нас разширяваме производството и трудно намираме нови хора...

# 106
  • Варна
Съвсем скоро смених работата си - от производство в една фирма към административна длъжност в друга. И на двете места се наемат хора.

# 107
За наемане, търсят се да, ама нещо хич не им се дават заплати.
Цените са почти двойни спрямо миналата година по това време, заплатите - цъ!!!

# 108
За наемане, търсят се да, ама нещо хич не им се дават заплати.
Цените са почти двойни спрямо миналата година по това време, заплатите - цъ!!!
Спокойно бе, ето днес КНСБ и Подкрепа блокираха целия център и бибибкаха с часове, създавайки адски задръствания и така от утре заплатите на всички, в цяла България, ще се удвоят. Истинска магия.

# 109
М, да...чакам да се случи.

# 110
Дори да има някакво увеличение, то в повечето пъти не покрива инфлацията, дори не се и доближава. Май само смяната на работното място носи някакъв забележим прогрес на заплащането.

Попитах за съкращенията, заради две неща: очакваните съкращения с кризата и това, че една позната, която работи в кол център сподели, че ги махат. Но там не е нещо неочаквано, решили са, просто ги местят в друга държава и толкова.

# 111
В компанията, в която работя, има съкращаване на цели отдели. Не в България конкретно, но в глобален мащаб. До преди няколко години се отваряха всякакви позиции и екипи, сега нещата се оптимизират. Освен това наемането на хора е замразено, ако не е критично важно и в такъв случай се иска разрешение от доста високо в йерархията. Правят се и бюджетни оптимизации.
Като си говоря с мои познати в други международни организации, подобни процеси текат и при тях.
Заплатите се увеличават всяка година между 5 и 8 процента по време на годишните оценки.

# 112
Тез 5% са "изядени" от инфлацията още миналия януари... За догодина ще се навакса, ако се вдигнат поне 50%.

В момента всички работим за поне 30% надолу покупателна  способност от миналата година, т.е. за 30% по-ниски заплати, околкото сме се "пазарили".

# 113
Ако не е тайна, в коя фирма дават 5-8% на края на годината?

# 114
Ако не е тайна, в коя фирма дават 5-8% на края на годината?
В доста от международните фирми. Процентът може и да е малко по-голям - зависи от прекия мениджър.
Имаш бюджет, който трябва да разпределиш между хората в екипа. Преценката на кой колко да дадеш е инвидидуална - на един може да е 5, на друг 10. А може и да е нула, но това е по-скоро изключение, защото не говори добре за качествата ти като мениджър.

# 115
И аз съм в международна фирма, при нас стандартно по процес е 3% на година. За DXC знам, че правят по-сериозни увеличения. Не всички международни фирми дават 5-8%, затова питам. Може и на лично да споделиш, ако решиш.

# 116
Атос правят такива увеличения също.

Аз нямам късмет, в моята фирма е почти невъзможно да ти вдигнат заплатата. Дори някои хора ги повишават без да им дадат повече пари. Изнудват ги, защото ако не приемеш офертата, винаги има кой друг. Разбира се, всичко зависи от мениджъра. Пари има, но мениджърите в голямата си частност са ужасни.

# 117
Дори някои хора ги повишават без да им дадат повече пари. Изнудват ги, защото ако не приемеш офертата, винаги има кой друг.

А защо някой би приел подобна оферта? По-високата позиция вероятно означава повече работа, което не е особено атрактивно, ако не е съпроводено с по-висока заплата.

# 118
Дори някои хора ги повишават без да им дадат повече пари. Изнудват ги, защото ако не приемеш офертата, винаги има кой друг.

А защо някой би приел подобна оферта? По-високата позиция вероятно означава повече работа, което не е особено атрактивно, ако не е съпроводено с по-висока заплата.

Не винаги означава повече работа. Но е някакво израстване и ако си седял 2-3-4 години на една позиция искаш растеж. Хората приемат, не знам защо. Може да ги е страх да си търсят нова работа или защото смятат, че се доказват в една фирма. Някои теглят кредити, а фирмата дава преференциални условия в някои банки, а ако напуснеш, преференциите отпадат.

# 119
Много работодатели дават преференциални условия за кредити, а по-голямата заплата другаде означава и по-изгодни условия. Дали някоя банка ще очаква 30 години да работиш в една и съща фирма, докато изплатиш жилището…
Иначе за Атос не съм много впечатлена и аз, била съм само на интервю, където едва ли не очакваха човек-отдел, а предлагаха по-малко от тогавашната ми работа…

Последна редакция: пт, 11 ное 2022, 20:31 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт