Любители на котки - Тема 178

• 28 009
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
  • Стара Загора
Локум иска да благодари на всички за стиснатите палци. Heart
Вече е по-добре, другата седмица ще пуснем отново изследвания да видим как са нещата.

# 151
Локумче с уникална окраска ❤
Я да питам тук - Ари нещо не си иска сухата Роял канин, дори днес беше захапал домашният кекс на мъжа ми, вместо храната.
Преди омиташе всичко, сега му е останало 1/3 от храната от сутринта. Ще сложа пауч, но ще взема Есеншълс суха директно след малко. И въпросът ми е - да смесвам ли с Рояла, докато премине плавно, или да слагам направо новата храна ?

# 152
Браво на Локум!
Некстгард, на въпроса за обезпаразитяващите. По онлайн магазините си пише кое, какво покрива, аз така се ориентирам, но понеже некстгард е скъпо, го редувам с фиприст

# 153
Барби, много се радвам, че чаровната Локумка е по-добре. Дано успее да преодолее и това и още дълги години да е компания и приятелче на Ния.

# 154
Локум е прекрасна, дано няма повече проблеми!

И моя риж Феликс:

# 155
Неделен поздрав от Лъки, която след 5 седмици изолация в друг дом, вече си е вкъщи... Скоро се надявам да покажа и оздравелите карантинирани бойци (все още кихат и сълзят малко).

# 156
Вечерна муцка от Джуджи. Отсъствах 1 седмица и душата не може да свари да си легне при мен:)

# 157
Момичета, гложди ме една тема и ще я пусна тука, тъй-като си мисля, че ще ме разберете и посъветвате адекватно, като съмишленици...
От работата ми искат да правят курбан, за здраве, и събират по някакви символични 5 лв от целия колектив за коленето на животно. Аз не съм вегетарианка, но не го разбирам и одобрявам, меко казано, това за проливането на кръв, за здраве. Знаете, че аз пострадах и доста време бях на легло, и когато ми споменаха за курбана, ми гоподчертаха това мое премеждие. Как да постъпя? Ако не допринеса с моите 5 лв в това мероприятие ще ме изгледат накриво, а ако допринеса, ще съм допринесла за убиването "за мое здраве" на едно агне. Против убежденията ми е някакси. И по-скоро си мисля, че ако се включа в такова мероприятие, може да не е "за мое здраве". Ако пък не се включа, сигурно ще съм единствената, и без това не се включвам много в служебни мероприятия, странича, съвсем ще ме мислят за "странна птица". Вие какво бихте направили?

# 158
Аминка, съмувствам ти и много добре разбирам какво значи да се опитваш да се вписваш с неотговарящи на теоите ценности. Най-вече в служебен план. Сега при направено такова уточнение, не ги познавам твоите колеги какви са, в кой град живееш, но аз винаги такъв въпрос съм си задавала за курбаните: това българско ли е наистина, и християнско ли е? Или турско и езическо или мюсюлманско… нали тук е България и ние сме християнска нация… Не ги споменавам тези неща, ззщото съм чак такъв патриот или религиозна, ами като аргумент - тези хора как биха реагирали, ако им се откаже с такъв аргумент. И не сме ли 21 век вече…

Последна редакция: пн, 14 ное 2022, 04:56 от Анонимен

# 159
Отстоявай си позицията.

# 160
Дай 5 лв. с уговорката, че ги даваш за хляб, безалкохолно..., но не за супата. Обясни, че съвестта ти не е съгласна с убиването на животно.

# 161
  • София
Ако курбана е за теб спокойно можеш да откажеш.

Баба ми правеха всяка година курбан на вуйчо ми. Като малък е паднал от бор и е бил в безсъзнание. Решили са да правят курбан за негово здраве. Черпеха съседи и приятели.
Не одобрявам традицията, но я считам за нещо лично, т.е. за здравето на господин Х, а не - "прияла ми се е курбан чорба".

Дай им пари, но им кажи, че си против.
аз даже бих казала "не искам да имам нищо общо".

# 162
Курбана е за здравето на целия колектив, тъй-като доста хора се споминаха в последните години, някои претърпяха операции, не е конкретно за мен. Що се отнася до религиозността на тази работа, в нашия регион християни и мюсюлмани тачат и ответните традиции, съответно, това за курбана се е възприело като обичай и от християните. Колективът ни е смесен. Мислех го отвсякъде. И аз се сетих като Шарлот, да дам 5-те лв, ама да не присъствам на събирането за курбан, следователно, да не ям от курбана, ама пак ме гложди, че допринасям за убиването на животното. Че подкрепям самата инициатива. Курбана щеше да е в петък, но го отмениха за утре, заради постите, само и само да има колене на животно и да могат всички да ядат от месото...

# 163
  • Велико Търново
amy_nka, правенето на курбан за мен е нещо лично и нещо, в което трябва да вярва човекът, за когото е. Във вашия случай обаче разбирам, че е общ за колектива, а не личен. В този смисъл не виждам причина да кажеш, че няма да се включиш, защото не го възприемаш като свое. Що се отнася до това дали е християнско или не, то естествено, че не е, обаче в църквата в селото на бабите ми все още се прави курбан за здраве на всички на определен празник. И свещеник идва, и курбан се раздава, и всичко.
Ако питаш за лично мнение - в случая бих дала пари, за да не се деля от колектива-както казваш, че вече си им странна, ще затвърдиш. Изхождам от това, че животното ще се заколи така или иначе с и без мен и тъй като съм човек, който не обича разправии, коментари и прочие, просто бих им дала парите и да се оправят, дори може да не отида. В крайна сметка всичкото месо, което слагаме на масата си, е заколено някъде от някой.
Но всичко това вече е въпрос на личен избор Simple Smile Каквото и да решиш, най-важното е да нямаш конфликт вътре в себе си 😘

# 164
Да, ама месото в магазините не е заколено "и за мое здраве". Но си права, каквото и да реша, не трябва да имам конфликт вътре в себе си. Шарлот ми даде една идея и май ще се възползвам. Вместо пари, ще занеса хляб за 5 лв. Така хем ще съм дала за здраве, хем няма да съм ги дала за колене. Weary

Общи условия

Активация на акаунт