Любители на котки - Тема 178

• 27 501
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Другите са ваксинирани и обезпаразитени, но класическото обезпаразитяване не покривало тези белодробни паразити, макар че уж трябвал посредник и не би трябвало да могат да се заразят от малкото.  Те и не са били много заедно, то окупира хола, а те само пазеха дистанция и му хъскаха и стояха в детската стая.

# 586
Е, за какви белодробни паразити говорим при толкова малко коте? При възрастни котки е възможно да има (а и те кашлят тогава, не кихат), ама 5-месечно... За съжаление в момента сме в период на вирусни епидемии. Ей го на - от два дни две шушулки се свиват на кравай върху една метла долу до вратата на входа. Болни са, едното топли другото, дето е по-болно. Снощи оакали навсякъде пред вратата... С диария са (което не е добре). По някаква случайност (излизах да викам Слънчи, който снощи не се прибра) и посред нощ видях мазалото пред вратата и по стълбите и изчистих. Ако не бях излизала, нямаше да знам каква са я сътворили и тая сутрин щеше да настане война срещу мен във входа. Видиш ли, моите котки са го направили. Улях се...
Мисълта ми беше, че има много болни в момента навън. И хубаво, че твоите са ваксинирани. Ако пък не са го близали и пили вода от есна купа, няма въобще за какви паразити да се притесняваш. Поздравявам те, че си помогнала на котето. Аз например, тия двете кравайчета, дето спят долу върху метлата, не мога да ги прибера и само ще гледам кое ще оцелее. Pensive

# 587
Можеш ли да се свържеш с някоя организация за тези котета ? По фейсбук има много страници, все някой може да откликне.

# 588
Според мен организациите вече не смогват... вчера видях призив за едно кученце с отрязана опашка Sad ами май единствено остава който намери животинката, ако успее да го хване и заведе на лекар.. иначе само се пишат думи, а те едвам смигват Sad Имаше едно приложение, скоро не съм го отваряла, за взаимопомощ със забелязани животинки - help a paw, българско е

# 589
Ти си знаеш, но нищо няма да загубиш ако пробваш.
Едно време много ми помогнаха да намеря дом на всякакви животинки организациите. Дано имат късмет, поне да ги излекува някой и дано ги осиновят. Жената; от която взех Ари каза, че мъжки и възрастни котки по-рядко се осиновяват.
На нашата улица има една котка, лятото беше цялата в сополи и секрети - още си е жива - хранят си я в съседната къща, но едва ли я водят на вет. Не дава никой да я доближава.

# 590
Без да искам я видях и душата ми реве...
Непрежалим е, толкова време мина, а все едно беше вчера, много го обичаме...

# 591
  • In the land of Never Never
Благодаря на всички за стиснатите палци.
Преди малко бях пак до клиниката, да им занеса капките и да се информирам за състоянието му.
Включили са му антибиотици, витамини, още нещо, както и направо лечението за паразити, тъй като по кръвната картина излизало, че е доста вероятно те да са причината. Лекарката ми обясни, че не е много сигурно дали ще се справи котето, тъй като  не е леко състоянието му, а и то не е с някакво крепко здраве, направо си е леко недохранено селско коте.
В момента се чувства добре, но е в кислородна клетка, съответно посиняването е изчезнало и не диша така дълбоко, както сутринта. До няколко дни каза, че ще се разбере дали има резултат от лечението, макар някои да се подобряват първоначално преди да се влошат.
Жал ми е за мъника, но повече от това, няма какво да направя. Все пак се радвам, че не съм все още особено привързана към него, виждала съм го за по половин час последните месеци, веднъж седмично и сега последните два дни вкъщи. Децата също му се радваха, но и те не са толкова близки с него, както с Шепичка и Страх.
Според лекарката обаче, дори и да се възстанови е много вероятно да има трайни изменения в белият дроб и да не е много подходящо да живее навън. Но първо да го дотикаме до там, пък после ще го мисля и това.

Наистина, понякога по странен начин се заразяват котките. Моят първи котак беше красавец, това беше още по времето на соца, и моя приятелка си доведе котката, за да я забременИ. Харесаха се младежите, беше луд секс два дни, после си я взеха, и той започна да повръща до зелено, стомашен сок.
Имах позната лекарка - ветеринар по образование, но работеше в научен институт, и й се обадих по телефона да я питам какво може да е. Тя ми каза, че трябва веднага да го водя в единствената тогава ветеринарна клиника в София, в Горубляне, защото вероятно е котешка чума и може да се обезводни и за два дни да умре.
Водих го там пет дни на инжекции, няма да ви разправям подробно как беше тогава, не можеше в транспорта да качиш животно, таксито беше 15 лева от къщи до там, и толкова обратно, а заплатата ми беше 240 лева. С градския транспорт беше час и половина, трябваше да сменя три автобуса до Горубляне, криех го в чанта, но веднъж шофьора ме видя и ме свали от автобуса, изобщо беше сага, но котака жИвна след втората-третата инжекция и се излекува.
Та загадката беше, как е хванал тази чума, като живееше в апартамент на петия етаж от една година. Вероятно женската, също апартаментна котка, е била носител, но не е боледувала, приятелката ми каза, че на нея нищо й нямало, и след това си роди котета в резултат на посещението. Моят котак може би е бил с по-слаб имунитет, вероятно.
Та така може да се случи също. И при тях има носители, които не боледуват, но пък други може да прихванат от тях.
Другото обяснение беше, че може да съм внесла нещо с обувките, все пак котките ходят навсякъде, после си ближат лапите и така. А и имат някакво странно привличане към обувките, не знам дали не е заради праха, те имат нужда от малко прах за здравето на козината. Васко например обожава да се търкаля на пода в коридора, и да си завира муцуната в подметките, което доведе до това да затварям веднага обувките в шкафа, но няма как да бъде стерилно в коридора, разбира се.

Дано душичката да се възстанови, грижат се все пак за него както трябва, зависи от неговите съпротивителни сили. Стискаме палци и лапички с Васко.Heartpulse

# 592
За имунитета Ветомюн давам. Ветеринарката каза да правим курсове през определен период. Моят нещо се мръщи, та се налага да го гушкам и отварям човката насила, за да стисна капсулата.

# 593
  • София
Привет, имам нужда от спешна информация за поведение на котка. Вкъщи сме с две котки сестрички на около 4-5 м. някъде, ваксинирани с първа ваксина, утре предстои втора, записан е час в клиниката до нас. От преди около час едната изведнъж започна много странно да се държи - ляга по корем, повдига задница, криви я насам натам, мяуче, нещо като простенване, не е правила така досега, много странно. Другата се върти около нея, закача се, тази се търкаля и повдига дупе, но и някак се провлачва. Шашна ни - какво може да е, чудим се дали да не я водим на денощен ветеринарен, ако има нещо спешно или пък е разгонена, възможно ли е толкова рано - родени са към края на юли. Иначе е жизнена в момента, катери се по нас, точи нокти и изведнъж почва с това странно поведение. Ако се разгонва може ли да се ваксинира в този момент?

# 594
  • София
bora, според мен е тръгнала да се разгонва.

Дейзи според нас е родена май месец. Бушуваха ѝ хормоните. Единият ни котарак (кастриран) я гонеше да я яха. Кастрирахме я навреме, в началото на ноември.

# 595
  • София
Привет, имам нужда от спешна информация за поведение на котка. Вкъщи сме с две котки сестрички на около 4-5 м. някъде, ваксинирани с първа ваксина, утре предстои втора, записан е час в клиниката до нас. От преди около час едната изведнъж започна много странно да се държи - ляга по корем, повдига задница, криви я насам натам, мяуче, нещо като простенване, не е правила така досега, много странно. Другата се върти около нея, закача се, тази се търкаля и повдига дупе, но и някак се провлачва. Шашна ни - какво може да е, чудим се дали да не я водим на денощен ветеринарен, ако има нещо спешно или пък е разгонена, възможно ли е толкова рано - родени са към края на юли. Иначе е жизнена в момента, катери се по нас, точи нокти и изведнъж почва с това странно поведение. Ако се разгонва може ли да се ваксинира в този момент?
Типично поведение при разгонване. Обикновено първото разгонване е след 6 месеца, но винаги има изключения. Възможно е и да не сте определили съвсем точно възрастта. Има късмет, че е домашно коте. На улицата щеше да забременее на тази крехка възраст и може би нямаше да издържи раждането.

За ваксините и разгонването - не знам. Трябва да се пита ветеринаря. Но премине ли това състояние, трябва по най-бързия начин да се кастрира, защото след много кратко време ще е отново разгонена. Понякога изпадат в такава серия, че изобщо не може да се намери спокойна пролука. Sad

Стискам палци на адаша Наско да се пребори с болестта! Hug

djasra, нали знаеш "приказката" "Където са две, там са и три. Където са три, там са и четири ..." Joy

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 23:21 от Тaня67

# 596
  • Sofia
Здравейте котета и мамита. Не съм писала отдавна. Решихме бентонитовата тоалетна да я сменим с дървесни пелети. От силикагел отдавна се отказахме. С три котки сме и не ни върши работа, особено с едната чистофайница. Бентонитната постоянно навън има камъчета и като се намокри става на кал и на едни бели петна, които трудно се мият и с много вода. Постоянно банята изглеждаше мръсна. Имаме и куче, което понякога пишка в банята и с камъчетата става мазало. От две седмици сме с пелети иглолистни. Купихме ги от зоомагазин. В началото се разпрашават, но след това има мокри участъци, които лесно се чистят с лопатка. Няма стърготини много навън. Не полепва по крачетата и спалнята ни вече е без камъчета по леглото и бели петна по чаршафа. Днес решихме да купим чувал с иглолисти пелети от топливо. Изглежда дотса икономично, а и чувах, че върши същата работа. Ще купим, ползваме и ще дам отзиви. Не правят бучки, но лесно се чисти.

# 597
И аз съм най-доволна от пелетите,но Сакура е много пиклива и след ден трябва да се сменя всичко.
Мисля,че с нея няма да улуча настилка,която да ме устройва.
Купчинка от козинка Скоро ще направят година заедно.В началото бях сигурна,че никога няма да ги видя така.

# 598
  • София
Ани Ка, ние точно така минахме на обикновени пелети за отопление, вече ще станат 4 г откак ги ползваме.

И Барни е бая пиклив, но пелетите добре попиват миризмата. Сменям на 5-6 дена материала.

# 599
  • София
Добро утро от нас! 🤗
Навън е мръчкаво и мъгливо, а ние сме си пуснали ел. одеало и си мъркотим още.
Ставах, правих си кафе, побутвах го- тц, не мърда и не отваря очо 😹

Скрит текст:

Red soul, прекрасни гушкотковци! 😻
Зак изглежда огромен.

Общи условия

Активация на акаунт