Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 30 873
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
Доста пресилени твърдения, че половин София била от чужденци. Някаква официална статистика по тези твърдения има ли или се осланяме на "опита" на форумните потребители?

Не разбра ли - срещу довода "статистиката лъже" не може да се спори с реални цифри и аргументи, независимо колко са официални данните ти Simple Smile
Как  да е вярна статистиката, след като и от НСИ признаха, че извън изследването е останало 1/5 от населението?
И още от медиите:
"Провал ли беше Преброяване 2021?
Остава съмнението, че Преброяване 2021 бе неособено успешно, дори мърляво. Факт е, че то беше придружено от трудности и хакерски атаки. Не всички бяха гостоприемни към преброителите, но и те не бяха особено усърдни в работата си. Защо статистиката на НСИ  е невярна?
Първото и основна причина е, че много хора останаха непреброени. Сайтът, в който трябваше да направят това, беше хакван няколко пъти. Това накара дори и добронамерените и изпълнителни българи да се откажат. Последвалата информация, че въведените данни в него са изтекли, не само разколеба, а директно отказа по-голямата част от хората да се регистрират.
От друга страна, преброителите не бяха достатъчно на брой. Едни се разболяха, други бяха под карантина. Така до хората не се достигна, въпреки че някои от тях чакаха представител на НСИ да се появи на прага им.
Други пък не пожелаха да допуснат чужд човек в дома си заради върлуващата пандемия от коронавирус или по други причини. Спомнете си случая, в който мъж заплаши преброителка с огнестрелно оръжие.
Не всички са си у дома
Голяма част от населението работи сезонно в чужбина – на гурбет. Част от тези хора не са били в България за да се преброят, а и едва ли това е сред приоритетите им. Те работят извън страната, но  се връщат и харчат спечелите пари тук.
Втори живеят на две места и не считат за редно да се броят като част от населението в България. ....и.т.н."

.

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 16:03 от tre

# 406
Откакто няма домови книги и регистрация в полицията никой не може да хване спатиите на живеещите в София. Точно по Ковид времената може и част да са се върнали по родните места, но това е временна аномалия.
А аз разсъждавам практично - преди 15 години като ходех на работа в час пик Цариградско шосе се задръстваше доста гадно. Днес имаме метро, което превозва стотици хиляди на ден и пак има същите задръствания. Е няма как да е така, ако хората и колите са същите, но тогава е било само с коли и рейсове, а сега и с метро.

# 407
А аз разсъждавам практично - преди 15 години като ходех на работа в час пик Цариградско шосе се задръстваше доста гадно. Днес имаме метро, което превозва стотици хиляди на ден и пак има същите задръствания. Е няма как да е така, ако хората и колите са същите, но тогава е било само с коли и рейсове, а сега и с метро.

Това може би обяснява въпроса със задръстването в час пик:
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/02/08/ … iia_za_10_godini/

Преди метрото, предполагам автобусите са били повече и по-претъпкани.

# 408
Това, че като автомобилите се увеличават, се увеличава и населението на града също е логическа грешка. В днешно време автомобил може да се купи за по-малко от един смартфон. Да не говорим, че доста хора избраха да се придвижват с автомобил заради ковид пандемията, даже това беше стимулирано от столичната община. Също така по-големите задръствания, мисля че вече споменах наогре, са и поради строежите "на парче" без градоустройствено планиране и без съответната инфраструктура (като под инфраструктура не се има предвид само улици, а също и училища и детски градини - родители са принудени да развозват децата си наляво и надясно именно с автомобили, неслучайно дойде ли 15-ти септемрви задръстванията в столицата стават поголовни).

А относно чуждестранните студенти - колко са те, че твърдите, че половин София е пълна с чужденци (и то не посетители на екскурзия, ами пребиваващи тук)? Сигурен съм, че чуждестранните студентите точно около медицинска академия са не повече от 200-300 човека. Това е доста малка капка в морето от хора, за да се вадят изводи на база на тази статистическа извадка.

Започвам да оставам с впечатлението, че се търсят и изстрелват всевъзможни твърдения, за да се защити теория (че населението на София се увеличава), която официалните данни отричат - факт.

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 16:40 от Чичко_Тревичко

# 409
Факт ще стане като минат години и се установи това трайна тенденция ли е или временно явление. За момента намаляването е в границите на статистическата грешка.

# 410
Черна станция, така е, разликата определено не е голяма. Но дори и статистическа грешка, то тенденцията не е и за голямо увеличение на населението в града. Статистическата грешка може да е в едната и в другата посока.

# 411
Спокойно, преброяването може и да беше фарс, но за сайта му (който впрочем е само преведен на български, не е разработван от фирмата получила поръчката) бяха платени 2.5 милиона лева без ДДС. Това само за сайта. Сигурно са били инвестирани в имоти, разбира се за благото на населението, че нали се разбрахме - корупция в България няма!

# 412
Ето новини от днес от Блумбърг - пазарът на жилища в Швеция с най-бърз спад от 1990те години насам:

Някои цитати от статията:
"Задавайки темпа на глобалния спад на жилищата, захранван от скачащата инфлация и натиска на централните банки, цените в Швеция спаднаха [засега] с 14% от пика си по-рано тази година"
"Това е необичайно за страна, в която предишните корекции са били малки и кратки, а много от по-младите купувачи на жилища никога не са преживявали сриване на цените".
"Централната банка се очаква да повиши лихвите с още 0.75% на срещата си на 23 Ноември.
Централната банка изчислява, че семейство в Стокхолм с ипотека, покриваща половината от цената на жилището си може да изпита повишаване на разходите с 60%, сравнено с 2021 г."

Аз мисля, че е напълно възможно подобно развитие и в България. Отбележете, че въпреки инфлацията в общата потребителската кошница, цената на жилищата може да спадне. Особено ако преди това е била много надута. Това е така, защото някои разходи като храна, отопление, битови сметки, транспорт и др. са с приоритет, докато закупуване на жилище може и да се отложи, или да се направи само при спазаряване на по-ниска цена, при която да има поносими за семейния бюджет разходи по ипотеката. Иначе просто не купуваш и се свиваш в старото жилище, макар и да е тясно и неудобно.

# 413
Написах, че се прави погрешна връзка между преброяване, брой на жителите и пазар на недвижими имоти.
Ето примери. Как в тези градчета се вдигат сделките? Да не би да се разрастват и населението да се е удвоило?
В 21 населени места увеличението на продажбите е с над 20%.
Трън е №1 с 96,4% повишение. В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Ардино и Момчилград. За едно тримесечие в Ардино са вписани 37 продажби, което е с 76,2% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград само за три месеца продажбите са 254, което е с 57,8% повече спрямо предходното тримесечие и с 16,5% повече спрямо същия период на миналата година. На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Омуртаг. Регистрираните сделки там са 238, което е увеличение с близо 50% спрямо предходното тримесечие. Топ пет се допълва от Пирдоп, където сделките са 191, а ръстът е с 42,5%.

# 414
Иначе просто не купуваш и се свиваш в старото жилище, макар и да е тясно и неудобно.

Така е, но българският манталитет не допуска продажбата на загуба. Изобщо у нас отношението към активите е различно и никой не продава сам о защото цените спадали. Особено ако е имот, масовият  българин ще стиска зъби и ще чака да се вдигнат цените, а ще продават само малцина наистина закъсали.

# 415
Иначе просто не купуваш и се свиваш в старото жилище, макар и да е тясно и неудобно.

Така е, но българският манталитет не допуска продажбата на загуба. Изобщо у нас отношението към активите е различно и никой не продава сам о защото цените спадали. Особено ако е имот, масовият  българин ще стиска зъби и ще чака да се вдигнат цените, а ще продават само малцина наистина закъсали.
Отделно е погрешно да се правят аналогии с Швеция, САЩ, Западна Европа и България. И друг път сме писали, че манталитета и ситуацията там са различни. При тях не е проблем да смениш град, щат та дори и държава ако кариера и работа го изискват. Не е така ситуацията в България, където българина гледа където се задоми, там и да се пенсионира.

# 416
Така е, но българският манталитет не допуска продажбата на загуба.
Уверявам те, че по цял свят манталитетът е такъв: никой не обича да продава на загуба. Нито в Америка, нито в Европа, нито в Занзибар.
Въпреки това, както сме говорили с тебе, ако пазарните цени спаднат, загубата си е загуба за който е купил на висока цена. Независмо дали е реализирана или не.
Аз ако съм си купил нещо за 120к и сега никой не дава повече от 100к, загубата си ми е 20, независимо дали ще си го държа или ще го продам.

Да, някои неща са различни в Швеция, някои са същите - например това, че там лихвите по ипотеки са плаващи, както в България. Ето какво пишат хората:
the main concern centers on the impact on consumer spending as borrowing costs rise in a society where a large proportion of mortgages are linked to variable rates.
...the Riksbank has estimated that a family in Stockholm with loans covering half of their home’s value could see its overall expenses rise by 60% next year, from the 2021 level.

Това за който викаше, голяма работа ако се качат лихвите - ще ми се качи вноската със 100-200 лева. Не е със 100-200, за може да е и с няколко десетки процента!

Сега се сетих, че забравих да дам линк към самата статия - ето го, който се интересува:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-11-21/sweden-s-hous … howcase-for-world

# 417
Аз ако съм си купил нещо за 120к и сега никой не дава повече от 100к, загубата си ми е 20, независимо дали ще си го държа или ще го продам.

Това е счетоводна загуба за водещите счетоводство или моментен индикатор за състоянието на инвестицията, но ако след година стане 130 и тогава продам цялата сделка ще е на печалба, независимо какво е ставало докато съм държала актива.  И няма значение, че не се разбираме с теб, масата продавачи го третират така.

# 418
  • София
То ако имаше човек на земята, който все да купува на спад и продава на пик, това акции, макции, апартаменти, биткойни, щеше да прави милиарди на ден.
Ама никой не знае кога, какво, как се качва и слиза.
Всеки гласува с парите си, и си носи отговорността сам.

# 419

Така е, но българският манталитет не допуска продажбата на загуба. Изобщо у нас отношението към активите е различно и никой не продава сам о защото цените спадали. Особено ако е имот, масовият  българин ще стиска зъби и ще чака да се вдигнат цените, а ще продават само малцина наистина закъсали.

Винаги съм знаел, че българина е най-най от всички народи по света. Освен това сме и най-богати. Горките шведи, хем бедни, хем глупави. Продават на загуба. Ще ги купим и ще ги продадем.

Тре, значи София, Пловдив, Варна се пръскат по шевовете от нерегистрирани прииждащи, но българина не е мобилен. Над 1 милион българи са се изнесли за 10г. Всичко това ако не е мобилност аз съм трамвай.

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 19:49 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт