Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 807
  • 748
  •   1
Отговори
# 450

Скрит текст:
Всеки актив си има цена, за която бих го купил, както и цена, за която собственикът му би го продал - като се срещнат двете, става сделка. В някои моменти пазарът позамръзва и няма много сделки, ако не се срещат двете линии.

Скрит текст:
Именно, не е задължително да се срещнат и да има сделки и това не става автоматично, както си го представят някои - купувачите намаляват и продавачите автоматично свалят цените. Ми има и друг вариант - продавачите замразяват нещата и чакат.

Скрит текст:
Вие се опитвате от 9 кладенеца вода да носите, че прииждащите към София хора ще продължават вечно. При положение, че за 10 години България е загубила над 800 хил. човека, как по-точно очаквате това да се случи? И вече данните започват да го показват, ама вие сте тези с розовите очила.

За вечността в тази тема не се говори Wink А иначе, както бях писала някога, държавата е нещо кат язовир, населението е водата, а селищата са разположени по склоновете на запълнената с вода клисура, като най-горе са селата, а на самото дъно е София. И в този модел ако приемем, че спадането на населението се моделира със спадане на нивото на водата, то какво се наблюдава? Първо на сухо остават селата (понеже са най-горе), после малките градчета, после по-големите, но докато все пак има някаква вода София няма да остане на сухо.
Само не разбрах защо ми го обясняваш това на мен?
Статистиката в момента официално именно това показва - ще използвам твоя пример, който даваш:
Селата и градчетата от поне 20 години са с отрицателен прираст на населението. Ако примем, че последните 3 метра дълбочина на язовира представлява населението на София-град, то в момента официалната статистика на НСИ казва - вече водата в язовира е с 2.90 м дълбочина и тенденцията е тя да намалява.

Ти пък точно си сериозен човек и доста пъти си давала официалните източници и статистики (в други теми във форума също), та не мога да разбера защо се дърпаш да приемеш тази статистика? Може би не ти изнася?

# 451
Щом не в от нси статистиката, задължително ще е достоверна.

# 452
Дори статистически да намалява населението, покупките на жилища не намаляват кой знае колко. И фактът, че макар през последните 10, или колкото там години да пишете, че населението намалява, то покупките не спадат. Нали така?
Жилищата се ползват от населението, но се купуват с пари, а няма спор, че парите последните 10 години бяха много и бяха евтини ако искаш да ги вземеш назаем.
Ето от ЕЦБ данни какво става с паричната маса последните години:

Никой не се учудва, най-малкото аз, че последните години имотите се качили. Качиха се всички активи, някои до степен балон, защото имаше наводнение от пари, което трябваше да се вложи в нещо. От под 10 до над 16 трилиона - 6 трилиона са това!

Въпросът е ще продължи ли това наводнение или централните банки ще изтеглят ликвидност. Те отдавна се усетиха, че не могат да продължават с отрицателни лихви и печатане на трилиони, защото води до убийствена инфлация. Лихвите вече почнаха да ги вдигат, изтеглят ликвидност чрез спиране на QE и започване на QT.

В САЩ парите се затягат, ето последните данни:

Може някой да мисли, че Европа ще върви наопаки на САЩ, а няма да го следва - хубаво.
Може също някой да мисли, че като свърши реката от изобилна и евтина ликвидност, това няма да попречи на цените да се качват - пак хубаво.
Ама поне за самите икономически предпоставки няма какво да спорим - то не е на база догадки, а данни, които всеки може да намери, ако се разрови.

# 453
  • София
Не знам защо първо се спори, че ще има "срив". После се докарват аргументи, че няма да има "вдигане на цените".
Че кой е пророкувал вдигане?
Дайте някой аргумент за "срива", по 2 за лев.

# 454
Аз прогнозирам спадане. "Срив" няма точно определение какво е. Очаквам да спаднат толкова, че да носят доходност от наем поне към 6% (при сегашните лихви) - тогава бих се заинтересувал.
Ако лихвите станат 10%, тогава и 15% доходност бих очаквал - инак имам в какво друго да си влагам парите.

# 455
  • София
Не отчиташ инфлацията.
Освен това, не отчиташ оптимизацията в бизнеса.
Ти искаш без да си оптимизирал нищо, без опит, да започнеш да купуваш апартамент, довършен, или ти да си го довършил и да го даваш под наем.
% доходност постигат само най-добе оптимизиращите. Другите се задоволяват с остатъци.
Капитализмът сам култивира това и изтънява маржина.
Ако някой е умел и ефективен в купуване, довършване, даване под наем той ще овладее нишата при едни 10% за него и ще предлага точно определени цени за покупка на имот или наем. Ти не можеш да постигнеш такава ефективност. Т.е. или се задоволяваш с 3 % или си търсиш друг бизнес, в който да си ефективен.
Обикновено всеки се захваща с това, от което разбира. Или има желание да започне да разбира.
А ти хем не разбираш, хем нямаш желание, а твърдиш, че ще започнеш да даваш под наем апартаменти. Няма как, на преработен пазар. Вече играят големи риби, фирми, пипат на едро. Във всички развити държави е така. Ако искаш пазар с много ниши, инвестирай в Украйна.

# 456
Напротив - правил съм го, и то няколко пъти. Купувал съм и съм продавал. Правил съм основен ремонт, правил съм и много други ремонти. Пазарил съм и майстори, но мога и сам да монтирам кухня, тоалетни и бойлери съм монтирал поне 7-8 пъти. Давал съм под наем няколко имота. Например за 600 лв. имот, който съм купил за 50к евро, прави 7.2%, кажи го 6.5-7% нетно след разходите.
Сега пазарът не ми предлага такива възможности - както казваш, може да искам, ама няма. Обаче за мен няма проблем - има достатъчно други инвестиционни възможности, които се конкурират за моите пари - ще си избера някоя друга. Не са само имотите на този свят.
Когато/ако имотите пак станат изгодни, може да си взема.

# 457
  • София
Гледам, че статистиката също като доста неща у нас се разглежда на принципа "Всеки сам си преценя". Simple Smile Само за демографията НСИ имат публикация от 295 страници, а само анализа на основните резултати е от 26 страници.

https://www.nsi.bg/statlib/bg/lister.php?iid=DO-010007505

Статистикита е наука, коята повечето хора незнам защо си мислят, че разбират, и е несериозно да се  използват за аргумент собствени или чужди анекдотични данни срещу публикацията на институт, който се занимава с това. Не че всеки не е свободен да си създава хипотези и да им вярва, но това не означава абсолютно нищо. Сериозната демографска криза в България е неоспорим факт.

Честно казано цената на имотите е един от малките проблеми на тази криза. Намаляването на населението ще създава само все по-големи и по-големи проблеми, които няма да има кой да реши. Смятам, че единствения начин да сме по-добре е широко отваряне на границите за имигранти, но мисля, че обществото ни не е готово за това и няма да се случи в близко бъдеще.

# 458
Гледам, че статистиката също като доста неща у нас се разглежда на принципа "Всеки сам си преценя". Simple Smile Само за демографията НСИ имат публикация от 295 страници, а само анализа на основните резултати е от 26 страници.

Статистикита е наука, коята повечето хора незнам защо си мислят, че разбират, и е несериозно да се  използват за аргумент собствени или чужди анекдотични данни срещу публикацията на институт, който се занимава с това. Не че всеки не е свободен да си създава хипотези и да им вярва, но това не означава абсолютно нищо. Сериозната демографска криза в България е неоспорим факт.

Честно казано цената на имотите е един от малките проблеми на тази криза. Намаляването на населението ще създава само все по-големи и по-големи проблеми, които няма да има кой да реши. Смятам, че единствения начин да сме по-добре е широко отваряне на границите за имигранти, но мисля, че обществото ни не е готово за това и няма да се случи в близко бъдеще.

Ти изобщо чете ли темата? Нито някой оспорва демографската криза, нито някой твърди, че това не е проблем. Оспорва се твърдението "София се обезлюдаява", което лежи на статистиката на НСИ.

# 459

Те имигрантите и сега нахлуват и границите не им пречат. Но не решават никакви проблеми, а създават нови. Ако ставаше проспериращо общество със сбирщина от цял свят!  Та дори и ние които си живеем тук не успяваме да го направим, какво остава ако добавим още миш-маш!

# 460
  • София
Ти изобщо чете ли темата? Нито някой оспорва демографската криза, нито някой твърди, че това не е проблем. Оспорва се твърдението "София се обезлюдаява", което лежи на статистиката на НСИ.

А на базата на какво се оспорва твърдението? Щото НСИ казва, че населението намалява в София. Или данните "аз гледам през прозореца", "София се пука по шевовете" и "има повече задръствания" са по-надеждни от НСИ. Simple Smile Цялата работа е, че по-добри данни от НСИ нямаме. Останалото е чесане на езици - може да си вярваш, но това нищо не доказва.

# 461

А на базата на какво се оспорва твърдението? Щото НСИ казва, че населението намалява в София. Или данните "аз гледам през прозореца", "София се пука по шевовете" и "има повече задръствания" са по-надеждни от НСИ. Simple Smile Цялата работа е, че по-добри данни от НСИ нямаме. Останалото е чесане на езици - може да си вярваш, но това нищо не доказва.

Ами ок Simple Smile София се обезлюдява.

# 462
Някой да обясни и на Столична община, че София се обезлюдява.
„Днес на училище в София тръгват 136 хиляди ученици. Над 12 000 деца прекрачват училищния праг за първи път. Всяка година техният брой се увеличава ...."
Фандъкова при откриването на учебната година на 15.09.2022 г.
Откъде се появяват тези деца, щом градините не достигат, а в училищата се увеличават децата.

# 463
Дайте и статистиката, колко влизат в университет за година в България и колко отиват в чужбина и не се връщат.
Извадете и смъртността от сметката и т.н.
На моят адрес се водят поне 8 души живущи по статистика, живеем доста по-малко.
Да продължвам ли?

# 464
  • София
Какви имигранти ви гонят? Дори украинците, от които част са с български корени, не искат да стоят тук!
От всичките сирийци и т.н. колко остават? Почти никой! Стоят малко и се евакуират панически.
Ще ви го напиша възможно най-просто! Дори бягащите от война не искат да стоят в подобна територия,
в която цари корупция, няма закони, няма здравеопазване, инфраструктура и т.н. А вие си пишете каквото искате!
Това не променя тъжната действителност!

Цитат
От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари в България са влезли над 700 000 души, но в момента са останали малко над 50 000. 80% от тях са жени и деца.

Това е установил Върховният комисариат за бежанците към ООН.

https://www.mediapool.bg/prez-bulgaria-sa-preminali-700-000-ukra … i-news340673.html

Общи условия

Активация на акаунт