Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 67

• 29 758
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Българинът ДЦК няма да купува. Получаваш доходност, която не покрива даже инфлацията. При имотите имаш наем + покачване в цената.
Може да са празни имотите, но докато не се пуснат за продажба масово, няма да са по 20к, съжалявам. А за да се стигне до масова продажба, сценариите в момента са много нереални.
Сравнения с Детройт са абсолютно нерелевантни. А ти, Крис, защо не купиш в Детройт? Щом са по 20к, значи са под себестойност. Или още ще падат?

# 526
При положение, че идват нови и нови генерации, не мисля, че няма да има купувачи. Около нашия набор нямаше проблеми с жилища, защото бабите и дядовците ни живеят/ са живели в собственост. Това ще се промени със сигурност. А и допълнително вярвам, че българите ще станат по-мобилни например. Дори и да имат един имот в, да кажем, Стара Загора, може да са на договор в София и да търсят наем там.

Това, което в един момент със сигурност ще се затегне, е - както "на Запад" - да имаш повече права като наемател и тогава вече хората ще станат още по-смели с наемането. Друг е въпросът дали собствениците ще искат да дадат толкова свобода на чужд човек Blush

# 527
Ако след 15-20 години кол-центровете от София се изнесат към Виетнам и Малайзия, или пък компютри/роботи почнат да вършат тази работа, която сега вършат хора, нищо чудно някои квартали да ги чака това. Дали ще са квартали със стари панелки, или някои нови със звучни имена на малини, ливади, и други такива - ще видим.

Аз общо взето мисля кат теб, а и на наемите не съм фенка, обаче има един такъв момент, че аз по инвестиционен хоризонт, по-далечен от 10 години, не се наемам да планирам. Какво остава за 15, 20 или повече. И затова не инвестирам трайно в имоти, ама ако случайно ми падне нещо изгодно мога да купя за кратко и да препродам после. Тоест докато дойде описвания от теб апокалипсис апартаментът, купен сега, ще бъде препродаден няколко пъти. Малко е тъпо тези, които вярват в този бизнес, да се отказват от сделки сега, понеже след 20 години конюнктурата щяла да се смени...

# 528
  • София, Bulgaria
Почти от началото съм в темата 2012-2013 г. В първите теми реквиема беше " луди ли сте да купувате, това не е дъното, населението в София намалява, заплатите, доходите, още ще падат цените, 400-500 евро на кв.м. е реалната цена, няма начин... статистиките, логиката, планетите показват..., ама нека глупаците да купуват, сами се прецакват и т.н. и т.н."
И днес нищо не се е променило, "глупаците" си мълчат, "умните" им носят от 10 кладенеца вода и голям зор да ги убеждават, колко са зле и видиш ли, не мога да проумея, що не си купят ДЦК, а се прецакват с тези тухли. Ама може ли да са толкова глупави тези хора цъ..цъ..цъ..
Един приятел през 2014-2015 хвърли едни 4 х45К в едни прости тухли, а парите бяха скъпи тогава, не като днес. Преди 1 седмица една от тези тухли я продаде за 140К , ей така вика да си имам повече кеш, щото кеша успокоява нервите ми и мисля да я карам по-спокойно вече. Има още 3 ап. от онези години. Не го бърка, не цепи стотинката на 2, не брои дивиденти и % преди да заспи. Има наематели, ама като се освободи ап., хич не си дава зор на минутата да търси нова заетост.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 17:10 от tomeva

# 529
Не че пророкувам апокалипсис, ама някои квартали в София може да ги чака съдбата на Детройт
Напротив, в София тенденциите са за облагородяване. Ако не знаеш, в Детройт настъпи "апокалипсис" защото им свърши автомобилния бум и огромно количество хора останаха без достатъчно доходи, отделно общините сгафиха много с обслужването на населението по всички параграфи, което просто влоши нещата още повече. И вече един квартал като тръгне да мухлясва там много бързо стига до разруха защото хората не толерират такива неща, докато в София навсякъде има разруха и графити, но това не пречи на никой защото просто няма къде другаде да идеш.

# 530
  • София
Гледам, в новите мнения е добавена нотка драматизъм, то апокалипсиси, то Детройт, то Китай.
Уж тия, дето са спокойни и нищо не са си купили започват да се изнервят.

Значи да спонсорирам държавата с ДЦК е много продуктивно, които си наливат парите в безумни програми, а да спонсорирам с парите си 10000 човека трудещи се по строежите, архитекти, инженери, производители на тухли на бетони, изолации, озеленители, теракотаджии, шпакловчици, бояджии, ел техници, мебели, уреди, това не било ефективно спонсориране на икономиката и било "замразяване".
Крис, що не си скъсаш дипломата (ако я имаш ) по икономика???
JoyJoySmile

От пам ти века, която държава го е закъсала в криза, започва инфраструктурни проекти и строителство, за да завърти труд на строители, предприемачи, материали. В САЩ исторически е много показателно това правило.

# 531
Много добре знам какво стана в Детройт, даже съм ходил там.
Техния бум беше с автомобилите, и свърши. А едно време (1960те) е бил най-богатият град в Америка, всеки е искал да ходи там - работа бол, добри заплати, изгодни жилища, добри училища, и т.н.
Кое е бума в София и има ли опасност да свърши?
Разбира се, аз не мога да пророкувам. Каквото стане - стане. Това го написах като отговор към който писа "абе ти купи сега, пък след 20 години винаги можеш да ги продадеш". Ще има ли на кого?
Също като и на този коментар:
Българинът ДЦК няма да купува. Получаваш доходност, която не покрива даже инфлацията. При имотите имаш наем + покачване в цената.
Имаш покачване, имаш, докато в един момент почнеш да имаш и спадане. Кое е това нещо на света, което винаги се качва и никога не пада (освен имотите в Кръстова Вада?)

Значи да спонсорирам държавата с ДЦК е много продуктивно, които си наливат парите в безумни програми, а да спонсорирам с парите си 10000 човека трудещи се по строежите, архитекти, инженери, производители на тухли на бетони, изолации, озеленители, теракотаджии, шпакловчици, бояджии, ел техници, мебели, уреди, това не било ефективно спонсориране на икономиката и било "замразяване".
Аз не съм казал да влагаш в ДЦК, това е просто пример. Ако искаш отвори фурнаджийница или мандра - нали всички викат как хлябът щял да стане 5 лева, а сиренето вече е 20 (от 10).
Разбира се, че е непродуктивно да се строят нови жилища, ако няма кой да живее в тях.
Тия хора, дето ги строят, могат да строят магистрала Хемус например - която от 20-30 години е мръднала с 30 километра. Или могат да строят нови улици, или барем едно училище в Манастирски Ливади, вместо поредния блок?

# 532
Знаете ли, че приоритетите на човека се променят с възрастта?
Като си млад и имаш свободни възможности, до около 28-30 години вече знаеш къде ще живееш и работиш. (За масовия случай говоря, нека който се чувства изключение да не ми опонира много). Та, в тази възраст избират да си купят жилище, за да не плащат наем. Малко по-късно, като си надвият над харча, вече почват да се колебаят дали второ жилище, или финансов инструмент.
Та, дискусиите тук са нерелевантни в общия аспект, защото всеки гледа от собствената си моментна позиция. И няма как да убедиш някой, който няма жилище, че е по-добре да си затвори парите за ДЦК, вместо да си купи ап. Ако вече е на път да има дете, и ако вече се е установил къде ще живее и работи. И в останалите случаи е подобно.

Крис78, ти на луната ли живееш, че предлагаш да строят училища? Това е ангажимент на общината, не на собствениците на парцели

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 11:02 от rumka833

# 533
  • София
Аз не съм казал да влагаш в ДЦК, това е просто пример. Ако искаш отвори фурнаджийница или мандра - нали всички викат как хлябът щял да стане 5 лева, а сиренето вече е 20 (от 10).
Разбира се, че е непродуктивно да се строят нови жилища, ако няма кой да живее в тях.
Тия хора, дето ги строят, могат да строят магистрала Хемус например - която от 20-30 години е мръднала с 30 километра. Или могат да строят нови улици, или барем едно училище в Манастирски Ливади, вместо поредния блок?
Ами такива примери даваш. И то непрестанно. Не е един път това с ДЦК, а е винаги.

Да плащам да се строи магистрала Хемус или улици и училища, вместо да си купя мой апартамент е 100% СОЦ.
Ами, нЕма нужда. Не обичам соца.

Баничарница няма как да построя, защото трябва в 4 сутринта да ставам и да правя банички. Аз съм програмист, защо му е на програмист да прави банички!?

Ти колко баничарници си купи!? Очаквам конкретен отговор, ако ще е изобщо малко от малко сериозна дискусията.

# 534
Мандрата изисква голям капитал. Други бизнеси са завзети от световни вериги - храни, дрехи. Аз ще направя мандра, ама себестойността ми на сиренето като е 15 лв, а в Кауфланд е 13 лв килото, съм на загуба. И не мога да изчакам да минат промоциите и да заключа сиренето, защото ще се развали. И баничките така.
И не мога да си работя нормалната работа и да оставя мандрата да работи сама или заключена. Е това е разликата с имотите.
Тези всичките сравнения ми приличат на търговците на ултра скъпи домакински уреди - рейнбоу, парочистачки, сещате се. Идват у вас и ти правят невероятна демонстрация. Като не се заинтересуваш, се опитват да ти пробутат някой препарат за 100 лв, поне да си покрият разходите за прекараните часове в убеждения.
И аз смятам, че цените на имотите са нереални, и аз смятам, че демографията е катастрофална, но не е луд този, който яде баницата.

# 535
Дайте първо да изясним коя от двете тези обсъждаме:
- в София има недостиг на имоти, той ще се задълбочава, следователно "празните апартаменти" в центъра и Лозенец трябва да бъдат обложени с наказателна цел,
- София се обезлюдява, има излишък на имоти, никой не купува, защото всички бягат в Западна Европа.

Според мен истината е някъде посредата - има наистина празни апартаменти, но първо не са толкова много и второ наистина празните и занемарени имоти в центъра и Лозенец не са атрактивни за хората, които търсят първо жилище за собствено ползване, а точно за инвеститори, които биха се нагърбили с тотален ремонт и препродажба на по-висока цена, т.е. средностатистическият купувач на двустайно жилище с неговите средностатистически доходи пак е подминат от ефекта на тази социална мярка.

# 536
Празните са не толкова в Лозенец, а в новопостроените квартали. Който е минавал оттам вечер, вижда колко прозореца светят.

Ами такива примери даваш. И то непрестанно. Не е един път това с ДЦК, а е винаги.
Да плащам да се строи магистрала Хемус или улици и училища, вместо да си купя мой апартамент е 100% СОЦ.
Баничарница няма как да построя, защото трябва в 4 сутринта да ставам и да правя банички. Аз съм програмист, защо му е на програмист да прави банички!?
Ти колко баничарници си купи!? Очаквам конкретен отговор, ако ще е изобщо малко от малко сериозна дискусията.
Ми ДЦК го давам за пример, понеже все някой пита "в какво да инвестирам ако не разбирам от нищо друго" - те са си баш за хора, които не искат да инвестират активно и да научат нещо ново. Там е даваш 100, вземаш тая година 5 лихва и догодина обратно своите 100. Какво по-просто от това?
Аз също не инвестирам в баничарници, а в какво инвестирам съм писал няколко пъти, но нали не било по темата. Петрол, газ, танкери, добив на полезни изкопаеми (метали), агробизнес. Само че аз не съм като теб да смятам всичките професионални мениджъри за мошеници, които ще ме измамят, а си влагам парите в публични одитирани компании, които се управляват от менидъжри дето вземат заплата за това, а за мене - колкото доход остане след техните разходи.
Не съм против и имотите, когато ми изглеждат перспективни бих инвестирал пак в тях. В момента не.

Крис78, ти на луната ли живееш, че предлагаш да строят училища? Това е ангажимент на общината, не на собствениците на парцели
Естествено, че няма да ги строи Танграта. Но той казва, че давал заетост на много строители, като плаща да строят апартаменти. Е, тия строители няма да стоят без хляб, ако строят нещо друго - не само блокове. Пак да питам, ти не помня от София ли беше - колко училища има в Манастриски Ливади, и колко нови апартамента? Къде ходят тия деца на училище? По каква улица минават, за да стигнат дотам? Е, все някой трябва да построи тези неща - и те трябва да се заплатят от тези, които имат апартаменти там. По света това се прави като общината им събира данъци - тук кажи ми ти как да се направи.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 11:41 от chris78

# 537
Цитат
Почти от началото съм в темата 2012-2013 г. В първите теми реквиема беше \" луди ли сте да купувате, това не е дъното, населението в София намалява, заплатите, доходите, още ще падат цените, 400-500 евро на кв.м. е реалната цена, няма начин... статистиките, логиката, планетите показват..., ама нека глупаците да купуват,
Не си спомням какво точно се пишеше,не съм гледала редовно темите.Личните ми спомени са,че вече имаше спад след балона до октомври 2008г.Между другото до есента на 2008г. по същият начин имаше истерии,че не е балон и жилищата ще продължават да послъпват. Едни приятели бях на зор,имаха парите готови в банка и търсеха усилено.Купиха малко преди това в големият пик.Само след 3м. жилища като тяхното НС бяха с 10% по-евтини.Мисля,че 2011г. беше много заспало и някои имоти паднаха с 30%.За годините споменати по-горе 2012-2013г.бяха плато.И то се задържа поне до 2015-2016г.По-късно се размърдаха нещата.Постепенно,леко и съм се убедила,когато започнат да набират скорост,започва да расте балончето,докато придобие голям размер.Точно по това време в такива теми,масово се подиграваха на брокери и агенции,че са умрели от глад и затова се появяват в новини или статии с коментари:Пазарът се раздвижва.Да не си кривим душата,има балон,после и застой.

# 538
Празните са не толкова в Лозенец, а в новопостроените квартали. Който е минавал оттам вечер, вижда колко прозореца светят.

Естествено, че няма да ги строи Танграта. Но той казва, че давал заетост на много строители, като плаща да строят апартаменти. Е, тия строители няма да стоят без хляб, ако строят нещо друго - не само блокове. Пак да питам, ти не помня от София ли беше - колко училища има в Манастриски Ливади, и колко нови апартамента? Къде ходят тия деца на училище? По каква улица минават, за да стигнат дотам? Е, все някой трябва да построи тези неща - и те трябва да се заплатят от тези, които имат апартаменти там. По света това се прави като общината им събира данъци - тук кажи ми ти как да се направи.
В МанЛи градина вече има. Децата на брат ми ходят на ДГ, държавна, в съседния квартал, 10 минути пеша. Живеят на последната спирка на автобуса. Айде да не сме толкова крайни и трагични. Толкова мега зле ако беше, дали кметът на София щеше да живее в същия този квартал??
МанЛи запад е друга бира. Но то друга бира е и Илиянци, и Филипиновци, и квото се казваше. Всеки квартал има някаква особеност. Но хората не спирта да.бивеят там заради тази особеност

# 539
Новите квартали са трагично откъм инфраструктура, факт. Една ДГ на фона на 80% хора с малки деца в квартала е нищо. В Кръстова вада и Витоша е подобно. Но все някога планираните улици, тротоари, паркове ще се построят. Ето сега строят ДГ в Малинова долина.  Ако някой иска инфраструктура в сегашно време, купува където вече е облагородено за сметка на по-висока цена. Другите са рискували, виждайки калта покрай себе си. Риск печели, риск губи.
Щом си си купил в калта, значи те устройва - слизаш с топлата връзка в подземния гараж, качваш се на лизинговата кола и отиваш някъде, където няма кал. Simple as that.

Общи условия

Активация на акаунт