Частни детски градини - София (тема 13)

• 72 878
  • 626
  •   2
Отговори
# 615
  • София
Здравейте, някъде бях чела че при прием в детска градина/ясла и незаписване от моя страна ми се добавя черна точка при следващо кандидагстване. Има ли такова нещо и последствия, освен че губя компенсацията?
Питането ви по-скоро е за темата за общинските градини в София: Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1 . Вижте отговора на въпрос 13.3. от секцията Въпроси и отговори в сайта на ИСОДЗ: https://kg.sofia.bg/#/faq/108

# 616
Здравейте, така от много гледане и доглеждане, влизане и излизане от профила на мен и мъжът ми, сме изтрили кандидатурата на сина ни за ясла ( набор 2023г). Желанието ни беше едно единствено и искам да попитам, дали ако кандидатстване на второ класиране и не ни приемат, може ли тогава от есента да кандидатстваме за обезщетение при положение, че не сме на първо класиране участвали?
П.п. ще посещава частна ясла за 6 месеца за 1 точка.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 21:47 от fire lady

# 617
Да може да кандидатствате за компенсация, наредете и текущо да седи поне една кандидатура в региона,по настоящ адрес.
Аз също миналата година, бях изпуснала майското класиране но участваха на всички преди и след това...
Нямаше проблем с компенсациите.

# 618
Здравейте, някъде бях чела че при прием в детска градина/ясла и незаписване от моя страна ми се добавя черна точка при следващо кандидагстване. Има ли такова нещо и последствия, освен че губя компенсацията?
Не. Ако продадете молба за отказ от място при директорката на градината преди второ класиране не ви санкционират с намаляване на точките

# 619
Имам въпрос относно тази 1 точка от ЧДЯ. Детето е набор 2023г и ако не го приемат на следващи класирания и го запишем на ЧДЯ от ноември (2025г) до април вкл. (2026г)ще получим ли тази 1 точка при положение, че най- вероятно ще отсъства 80-90% поради заболявания?

# 620
  • София
Имам въпрос относно тази 1 точка от ЧДЯ. Детето е набор 2023г и ако не го приемат на следващи класирания и го запишем на ЧДЯ от ноември (2025г) до април вкл. (2026г)ще получим ли тази 1 точка при положение, че най- вероятно ще отсъства 80-90% поради заболявания?
Не се гледат дните отсъствие - гледа се датата на постъпване и от нея се изчисляват 6-те месеца. Примерно ако детето постъпи (отиде за първи път на ясла) на 5 ноември, 6-те му месеца ще са завършени и ще има основание за начисляване на точката на 5 май.

# 621
А в тази връзка можем ли да предположим, че догодина класирането ще е на 08.05.2026 г. (петък)? Като гледам  предни години май все в петък излиза класирането, около 8-9-10. Предният петък няма как да е според мен, защото е 1ви май. Искам да пусна дъщеря си възможно най-късно, ако въобще се решим на частна ясла или пък я приемат в държавна на някое от следващите класирания. Ще бъде ли много рисковано за прословутата 1 точка да я пусна примерно от 05-06.11.2025 г.? Тя прави 2 годинки на 15.11.2025 г.

# 622
  • София
Пуснете я за 1 ден и ако искате я спрете после за 2-3 седмици, но такова тръгване в последния момент е рисково, особено, ако детенцето се разболее. В нашата ЧДЯ имаше такова дете, за 2 дена не успя да вземе точка и изтърва и 1 градинска, сега за 2ра градинска ще подават молба в общината за място.

# 623
Само че не всяка частна ясла и градина дават точка. Аз не съм се интересувала, защото на първото класиране на детето ми я нямаше, записахме го и между временно пак я въведоха. Аз се изнервих, че ни правят на глупаци всички от този набор и повече не съм се въпнувала от точкаъа

# 624
Здравейте,

От няколко дни съм в тотален шок и потрес от нещата, които се случват и са се случвали в градината на моето детенце. Става въпрос за частна детска градина "Слънчеви Приказки".

Моето детенце беше в тази градина година и половина. Никога не се адаптира напълно, като последната половин година сутрин плачеше много на оставяне и постоянно питаше „Диди ли е на смяна?“ със страх в очите -  „Не искам Диди, мамо, моля те, не искам на градина, искам друга градина, Диди наказва“…

Благодарение на пост във фейсбук и будната съвест на родителите и на няколко педагози работили в градината, ми се потвърдиха личните притеснения за нередности.

-   За година и половина се смениха над 6 педагози, само Диди, която дори няма образование на педагог, стои там неизменно. Двете с директорката Надислава, изповядват остарели подходи на възпитание включващи крещене по децата, блъскане, влачене за ръката  и бутане, затваряне сами в стаите, изправяне с лице към стената да стоят наказани, насилствено слагане на гърне с часове наред на малките, които все още са с памперс, заплахи и грубо отношение.

-   Лично съм чувала Надислава да крещи на едно момиченце, че е мърла и смотла, по ужасно грозен и злобен начин, но тогава си мислех, че е еднократен инцидент поради претоварване, защото тя и Диди гледаха децата седмици наред само двете и изнемогваха. Оказва се, че Надислава издевателства над малките деца по този начин редовно.

-   Има непрекъснато текучество на персонал, никога не е имало повече от 2 възпитателки на смяна, а трябва да има по закон 1 педагог с 2ма помощник-възпитатели.

-   Липса на прозрачност по отношение на болести, на това кой е с децата ни и ги грижи – винаги научавах за новия възпитател на място при взимане на детето. Аз имам скрийншотове, че съм информирала Надислава, че моето дете е болно, питала съм я има ли други болни, отговорът винаги е – не. Знаете ли, че за да мине леко коклюша е важно да се хване първата седмица, за да може антибиотиците да подействат? Моето дете го изкара, че и аз покрай него, след други деца, за което разбирам пост фактум от самите майки, не от Надислава. Ако бях информирана, можеше да излекувам детето си по-бързо и успешно, вместо 10 дни да си мисля, че караме лека кашлица, която накрая се оказа кошмар, траещ един месец.

-   Няма медицинско лице в градината, никога не е имало. Взимала съм си детето със сцепена глава, качвала се на пързалката по стълбичките, но зад пързалката имаше камъни и дувар. Така и не обезопасиха мястото на пързалката.

-   Безброй пъти съм била свидетел на разплакано дете, видимо тревожно, на което се дава тотален игнор от съответана Диди, защото иначе „щели да й се качат на главата“. Виждала съм Диди как хваща за мишницата едно 2 годишно дете и почти я отлепя от земята и с нейно темпо си ходи, а детенцето плаче и се влачи след нея.

-   Разбрах, че реална обратна връзка няма, когато всеки нов човек, почнал работа там ми казваше едно и също нещо, заучени фрази, при условие, че лично с тях никога не съм говорила преди това.

-   За година и половина не сме имали нито една родителска среща

-   Сияна винаги е гладна като я взимам от градината. Оказва се, че за филиала на Оборище са били поръчвани винаги 2 менюта дневно за над 10 деца, а за нашия на Витоша – 5 менюта дневно за над 10 деца, потвърдено от фактури и самата кетъринг компания. Лично аз съм броила децата на двора да стигат 16 броя…. Знам, че има не повече от 12-13 легла, беше ми и казано, че групата ще е до 12 деца, което не е вярно. Кухнята е супер малка и може да си представите как са наблъскани едно до друго и как ядат

-   Последните месеци тотално изчезнаха каквито и да е занимания, нямат танци,английски, нито музика.

-   Децата от предучилищната група слизат в някаква малка стаичка да учат, където нито има място за това, нито въздух, нито учебници.

-   Засичан е полужив плъх на двора и хигиената е под всякаква критика.

Моето дете е достатъчно травмирано вече, както и много от децата в тази градина, ако мога да спася дори едно дете на буден родител с този отзив, пак е нещо.

Добре, де, детето Ви плаче всеки ден преди градина и е видимо травмирано, прибирате го със сцепена глава и на фона на всичко, което описвате, сте го оставили година и половина на това място..!?
Това се чудя и аз?! Година и половина,  няма проблем,  изведнъж се свързвате с отстранена от работата бивша служителка, тя ви наговаря някакви неща,  без никакви факти и доказателства,  освен че ясно Ви заявява, че иска да цитирам: Съсипе бизнеса на градината,  защото нейния труд не е достатъчно оценен в нейните очи, дори не търсите който и да е от ръководството на градината за изясняване на случая, а с лека ръка решавате да сложите и снимате мишката до външната врата на двора, за да имате материал, с които да изкривите реалността, лицемерно зад гърба на градината из Интернет пространство,  защото нямате доблестта да погледнете директорката в очите! Да не говорим,  как за година и половина Ви е угаждано на ритъма на детето Ви, които сама си изградихте и претендирахте да се спазва, по Хюман Дизайн, тогава директорката и Диди ( от която бяхте уж доволна) много Ви допадаха!Възможно ли е да сте родители, да трябва да носите отговорност за друго човешко същество,  а да нямате грам критично мислене и да не можете да отговаряте дори за собствените си постъпки!!! Една злобна, неудовлетворена бивша служителка Ви използва за инструменти,  да прави Мръсно!
Много жалко...
Аз съм заместник управител на градината и заставам зад думите си с факти и куп документи,  които опровергават, но в никакъв случай не оправдават Вашето поведение и деяние! Отворени сме всички колеги в Слънчеви Приказки за разговор и среща, за всеки който има желание! Всичко останало са клевети, както и анонимни постове във въпросната група Детски ясли и градини София,  в която не случайно Ви приканва Невена, там Градината няма достъп и всеки опит за ответен отговор и опровергаване бива изтрит от админите, така че да се вижда само изкуствено създадените лоши отзиви, което не прави чест на администраторите, никак не е обективно, монетата винаги има две страни!

# 625
Здравейте,

Може ли да споделите мнение за ЧДЯ "Весели калинки"?

https://www.slanchevausmivka.com/%d1%87%d0%b4%d1%8f-%d0%b2%d0%b5 … 0%bd%d0%ba%d0%b8/

Налага се да пуснем синът ни на ясла, като ще бъде на 1 година и 2 месеца. Притеснено ми е дали ще се грижат за него, понеже ще е малък.

Благодаря предварително за съдействието.

# 626
Само че не всяка частна ясла и градина дават точка. Аз не съм се интересувала, защото на първото класиране на детето ми я нямаше, записахме го и между временно пак я въведоха. Аз се изнервих, че ни правят на глупаци всички от този набор и повече не съм се въпнувала от точкаъа

В момента всяка ЧДЯ дава точка. Гранините и занималните - не.

Общи условия

Активация на акаунт