Частни детски градини - София (тема 13)

• 87 383
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Здравейте, някъде бях чела че при прием в детска градина/ясла и незаписване от моя страна ми се добавя черна точка при следващо кандидагстване. Има ли такова нещо и последствия, освен че губя компенсацията?
Питането ви по-скоро е за темата за общинските градини в София: Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 1 . Вижте отговора на въпрос 13.3. от секцията Въпроси и отговори в сайта на ИСОДЗ: https://kg.sofia.bg/#/faq/108

# 601
Здравейте, така от много гледане и доглеждане, влизане и излизане от профила на мен и мъжът ми, сме изтрили кандидатурата на сина ни за ясла ( набор 2023г). Желанието ни беше едно единствено и искам да попитам, дали ако кандидатстване на второ класиране и не ни приемат, може ли тогава от есента да кандидатстваме за обезщетение при положение, че не сме на първо класиране участвали?
П.п. ще посещава частна ясла за 6 месеца за 1 точка.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 21:47 от fire lady

# 602
Да може да кандидатствате за компенсация, наредете и текущо да седи поне една кандидатура в региона,по настоящ адрес.
Аз също миналата година, бях изпуснала майското класиране но участваха на всички преди и след това...
Нямаше проблем с компенсациите.

# 603
Здравейте, някъде бях чела че при прием в детска градина/ясла и незаписване от моя страна ми се добавя черна точка при следващо кандидагстване. Има ли такова нещо и последствия, освен че губя компенсацията?
Не. Ако продадете молба за отказ от място при директорката на градината преди второ класиране не ви санкционират с намаляване на точките

# 604
Имам въпрос относно тази 1 точка от ЧДЯ. Детето е набор 2023г и ако не го приемат на следващи класирания и го запишем на ЧДЯ от ноември (2025г) до април вкл. (2026г)ще получим ли тази 1 точка при положение, че най- вероятно ще отсъства 80-90% поради заболявания?

# 605
  • София
Имам въпрос относно тази 1 точка от ЧДЯ. Детето е набор 2023г и ако не го приемат на следващи класирания и го запишем на ЧДЯ от ноември (2025г) до април вкл. (2026г)ще получим ли тази 1 точка при положение, че най- вероятно ще отсъства 80-90% поради заболявания?
Не се гледат дните отсъствие - гледа се датата на постъпване и от нея се изчисляват 6-те месеца. Примерно ако детето постъпи (отиде за първи път на ясла) на 5 ноември, 6-те му месеца ще са завършени и ще има основание за начисляване на точката на 5 май.

# 606
А в тази връзка можем ли да предположим, че догодина класирането ще е на 08.05.2026 г. (петък)? Като гледам  предни години май все в петък излиза класирането, около 8-9-10. Предният петък няма как да е според мен, защото е 1ви май. Искам да пусна дъщеря си възможно най-късно, ако въобще се решим на частна ясла или пък я приемат в държавна на някое от следващите класирания. Ще бъде ли много рисковано за прословутата 1 точка да я пусна примерно от 05-06.11.2025 г.? Тя прави 2 годинки на 15.11.2025 г.

# 607
  • София
Пуснете я за 1 ден и ако искате я спрете после за 2-3 седмици, но такова тръгване в последния момент е рисково, особено, ако детенцето се разболее. В нашата ЧДЯ имаше такова дете, за 2 дена не успя да вземе точка и изтърва и 1 градинска, сега за 2ра градинска ще подават молба в общината за място.

# 608
Само че не всяка частна ясла и градина дават точка. Аз не съм се интересувала, защото на първото класиране на детето ми я нямаше, записахме го и между временно пак я въведоха. Аз се изнервих, че ни правят на глупаци всички от този набор и повече не съм се въпнувала от точкаъа

# 609
Здравейте,

От няколко дни съм в тотален шок и потрес от нещата, които се случват и са се случвали в градината на моето детенце. Става въпрос за частна детска градина "Слънчеви Приказки".

Моето детенце беше в тази градина година и половина. Никога не се адаптира напълно, като последната половин година сутрин плачеше много на оставяне и постоянно питаше „Диди ли е на смяна?“ със страх в очите -  „Не искам Диди, мамо, моля те, не искам на градина, искам друга градина, Диди наказва“…

Благодарение на пост във фейсбук и будната съвест на родителите и на няколко педагози работили в градината, ми се потвърдиха личните притеснения за нередности.

-   За година и половина се смениха над 6 педагози, само Диди, която дори няма образование на педагог, стои там неизменно. Двете с директорката Надислава, изповядват остарели подходи на възпитание включващи крещене по децата, блъскане, влачене за ръката  и бутане, затваряне сами в стаите, изправяне с лице към стената да стоят наказани, насилствено слагане на гърне с часове наред на малките, които все още са с памперс, заплахи и грубо отношение.

-   Лично съм чувала Надислава да крещи на едно момиченце, че е мърла и смотла, по ужасно грозен и злобен начин, но тогава си мислех, че е еднократен инцидент поради претоварване, защото тя и Диди гледаха децата седмици наред само двете и изнемогваха. Оказва се, че Надислава издевателства над малките деца по този начин редовно.

-   Има непрекъснато текучество на персонал, никога не е имало повече от 2 възпитателки на смяна, а трябва да има по закон 1 педагог с 2ма помощник-възпитатели.

-   Липса на прозрачност по отношение на болести, на това кой е с децата ни и ги грижи – винаги научавах за новия възпитател на място при взимане на детето. Аз имам скрийншотове, че съм информирала Надислава, че моето дете е болно, питала съм я има ли други болни, отговорът винаги е – не. Знаете ли, че за да мине леко коклюша е важно да се хване първата седмица, за да може антибиотиците да подействат? Моето дете го изкара, че и аз покрай него, след други деца, за което разбирам пост фактум от самите майки, не от Надислава. Ако бях информирана, можеше да излекувам детето си по-бързо и успешно, вместо 10 дни да си мисля, че караме лека кашлица, която накрая се оказа кошмар, траещ един месец.

-   Няма медицинско лице в градината, никога не е имало. Взимала съм си детето със сцепена глава, качвала се на пързалката по стълбичките, но зад пързалката имаше камъни и дувар. Така и не обезопасиха мястото на пързалката.

-   Безброй пъти съм била свидетел на разплакано дете, видимо тревожно, на което се дава тотален игнор от съответана Диди, защото иначе „щели да й се качат на главата“. Виждала съм Диди как хваща за мишницата едно 2 годишно дете и почти я отлепя от земята и с нейно темпо си ходи, а детенцето плаче и се влачи след нея.

-   Разбрах, че реална обратна връзка няма, когато всеки нов човек, почнал работа там ми казваше едно и също нещо, заучени фрази, при условие, че лично с тях никога не съм говорила преди това.

-   За година и половина не сме имали нито една родителска среща

-   Сияна винаги е гладна като я взимам от градината. Оказва се, че за филиала на Оборище са били поръчвани винаги 2 менюта дневно за над 10 деца, а за нашия на Витоша – 5 менюта дневно за над 10 деца, потвърдено от фактури и самата кетъринг компания. Лично аз съм броила децата на двора да стигат 16 броя…. Знам, че има не повече от 12-13 легла, беше ми и казано, че групата ще е до 12 деца, което не е вярно. Кухнята е супер малка и може да си представите как са наблъскани едно до друго и как ядат

-   Последните месеци тотално изчезнаха каквито и да е занимания, нямат танци,английски, нито музика.

-   Децата от предучилищната група слизат в някаква малка стаичка да учат, където нито има място за това, нито въздух, нито учебници.

-   Засичан е полужив плъх на двора и хигиената е под всякаква критика.

Моето дете е достатъчно травмирано вече, както и много от децата в тази градина, ако мога да спася дори едно дете на буден родител с този отзив, пак е нещо.

Добре, де, детето Ви плаче всеки ден преди градина и е видимо травмирано, прибирате го със сцепена глава и на фона на всичко, което описвате, сте го оставили година и половина на това място..!?
Това се чудя и аз?! Година и половина,  няма проблем,  изведнъж се свързвате с отстранена от работата бивша служителка, тя ви наговаря някакви неща,  без никакви факти и доказателства,  освен че ясно Ви заявява, че иска да цитирам: Съсипе бизнеса на градината,  защото нейния труд не е достатъчно оценен в нейните очи, дори не търсите който и да е от ръководството на градината за изясняване на случая, а с лека ръка решавате да сложите и снимате мишката до външната врата на двора, за да имате материал, с които да изкривите реалността, лицемерно зад гърба на градината из Интернет пространство,  защото нямате доблестта да погледнете директорката в очите! Да не говорим,  как за година и половина Ви е угаждано на ритъма на детето Ви, които сама си изградихте и претендирахте да се спазва, по Хюман Дизайн, тогава директорката и Диди ( от която бяхте уж доволна) много Ви допадаха!Възможно ли е да сте родители, да трябва да носите отговорност за друго човешко същество,  а да нямате грам критично мислене и да не можете да отговаряте дори за собствените си постъпки!!! Една злобна, неудовлетворена бивша служителка Ви използва за инструменти,  да прави Мръсно!
Много жалко...
Аз съм заместник управител на градината и заставам зад думите си с факти и куп документи,  които опровергават, но в никакъв случай не оправдават Вашето поведение и деяние! Отворени сме всички колеги в Слънчеви Приказки за разговор и среща, за всеки който има желание! Всичко останало са клевети, както и анонимни постове във въпросната група Детски ясли и градини София,  в която не случайно Ви приканва Невена, там Градината няма достъп и всеки опит за ответен отговор и опровергаване бива изтрит от админите, така че да се вижда само изкуствено създадените лоши отзиви, което не прави чест на администраторите, никак не е обективно, монетата винаги има две страни!

# 610
Здравейте,

Може ли да споделите мнение за ЧДЯ "Весели калинки"?

https://www.slanchevausmivka.com/%d1%87%d0%b4%d1%8f-%d0%b2%d0%b5 … 0%bd%d0%ba%d0%b8/

Налага се да пуснем синът ни на ясла, като ще бъде на 1 година и 2 месеца. Притеснено ми е дали ще се грижат за него, понеже ще е малък.

Благодаря предварително за съдействието.

# 611
Само че не всяка частна ясла и градина дават точка. Аз не съм се интересувала, защото на първото класиране на детето ми я нямаше, записахме го и между временно пак я въведоха. Аз се изнервих, че ни правят на глупаци всички от този набор и повече не съм се въпнувала от точкаъа

В момента всяка ЧДЯ дава точка. Гранините и занималните - не.

# 612
Здравейте! Дали някой има впечатления от ISK Smile? Базата и атмосферата много ни харесаха, но ни притеснява, че комуникацията им се води на английски. Не искаме това да стресира детето (3г). Ще се радвам, ако някой сподели обратна връзка за мястото и за адаптацията на децата с тази комуникация 🙏

# 613
Здравейте! Дали някой има впечатления от ISK Smile? Базата и атмосферата много ни харесаха, но ни притеснява, че комуникацията им се води на английски. Не искаме това да стресира детето (3г). Ще се радвам, ако някой сподели обратна връзка за мястото и за адаптацията на децата с тази комуникация 🙏

Това новата градина на спортната база ли е..? А каква е таксата там..?

# 614

Това новата градина на спортната база ли е..? А каква е таксата там..?

Да, същата. 1400 лв е. Обявят ги в евро - 700

Общи условия

Активация на акаунт