ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 2

• 42 431
  • 761
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Dive, синковецът ходи на обща информатика при майка на една наборка:  Зорница- сигурно я знаеш - майка е на Марина от техния випуск, с която синковеца беше съученик до 4-ти клас. Тя на добра воля, (понеже от миналата година са я били молили да обучава няколко набора) им организира тази школа, нае зала и срещу скромните 60 лева за  два учебни часа в съботите им помага да разберат някои неща. Синковецът каза, че му е скучно, но се надявам да продължава да ходи. От тази събота Зори би трябвало да им обяснява за масиви.

# 496
  • София
Съвсем се отплесвам и забравям за темата, че няма нищо ново при нас. Честити ви набори, да са живи и здрави и много успешни.
За дипломите, оказа се сложна работа да предвиди кой университет коя оценка ще иска и да си направиш сметката кое ти е важно. Най-най важна се оказа матурата по Бел, даже и архитектурата, и медицината я взимаха за балообразуваща. Преди да се пишат профили в края на 10 клас е хубаво да се поразгледат КСК от предишни години, да се ориентирате какви матури ще ви свършат работа. И пак сметките могат да излязат криви, както при дъщерята се оказа, че дори и да иска, няма право да се яви на матура по АЕ В1 или В2, защото в училището ѝ се учи до А2, а то не върши никаква работа в университета.
Оценките до 10 клас играят роля дотолкова, че при липса на ДЗИ по география (както при моята), взеха оценката от удостоверението за образуване на състезателен бал.

# 497
Йованче, с езиците е лесно. Едно сертификатче платено му стига на унито.
проблем е когато е предмет специален. ..и не ти стига хорариума я по математика я по нещо друго, и няма как да го наваксаш защото трябва да е взет в рамките на училище. Ние, не знам дали си спомняте говорихме тук в темата 7 клас преди кандидатстване. Някой беше споменал и аз си направих труда да поровя и и да се запозная, защото си мислех че всичко е цветя и рози като при нас, по време на фараоните, и  можеше да поемеш накъдето си пожелаеш, а то излиза че въобще не е така.

Не съм на същото мнение. Тенденцията от години е технологиите да се развиват все повече и повече. Глад за програмисти е имало и ще продължава да има, тъй като това е професия, от която зависи буквално всяка сфера от живота ни.
За съжаление трябва да кажа че програмисти винаги се търсят но тенденциите са за изместване на пазара им към азия,  където нивата на заплати са много по-ниски. Преди изместването тръгна от щатите към европа, след това от западна към източна европа. Сега местено продължава към азия - индийци пакистанци други бедни народи получават много по-ниски заплати а вършат същата работа. За съжаление програмисти бол на бг пазара но нискоквалифицирани, всеки понаучил нещо за две години и се смята за голяма работа и иска голяма заплата. Освен това всеки някак удобно пропуска че програмиста трябва да е ъвйлъбъл 24/7 . Имам си си един такъв у нас работил навсякъде по света с 30 г стаж ще стане скоро и мога да ви кажа че сме тичали от плажа към вкъщи щото нещо си там в сингапур се сринало, по врме на отпуск сме все с лаптоп, все има нещо което трябвало да се направи. Това е работа на която не си от до, но всеки гледа заплатите не гледа другото ... Така че балон има и той ще се спука. Не че програмистите ще намалеят а цедката ще стане по-тясна.

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 15:20 от _re_ge

# 498
  • София
re_ge, до болка ми е познато всичко, което описваш и си е точко така. В България специално има огромен глад за програмисти и то точно такива, които имат стабилни знания и умения, а не ... (извинявам се ако ще обидя някого)... едно-две курсчета в Софт-Уни и вече се мисли за върха.

# 499
  • София
Честити да са всички представители на тази опърничева зодия Simple Smile Много здраве и късмет на тийновете, а на майките им- здрави нерви Simple Smile
Относно оценките - имаше тема, касаеща точно оценяване, хорариум и още "маловажни" нещица, които чиновниците от МОН не доизмисляха, но направиха поредната "реформа", която по мое мнение само внесе подобни парадокси, като МУ да взима оценка от ДЗИ БЕЛ като балообразуваща, и да се чудят какво да правят с кандидати, неучили химия и биология в 11. и 12. клас (май и на финала някои приравниха оценките от 10. клас на ДЗИ по същите предмети, което е несравнимо), но спрях да я следя, защото само се нервирах, а и ми се струваше тоооолкова далечно... Единственото, което си взех като бележка е, че по възможност не трябва да избира училище с тесни профили (или такива определени още при кандидатстването след 7.клас), предвид тоталната му липса на визия за бъдещето.
Темите са още активни ( https://www.bg-mamma.com/?topic=1358720 ) , но предупреждавам че е гълтачка на нерви поради липсата на акъл у някои властимащи (не си спомням в коя част точно се коментираха точно тези въпроси).

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 18:10 от molive

# 500
  • София
В нашите университети няма значение какви са профилиращите предмети. Може да се кандидатства и с оценки от профил, и от не-профил, от изпит, от матура… Даже понякога съответния профил пречи, поне пречеше миналата година. Примерно изпитите по химия за медицинските университети нямаха много общо с нещата, които се учат в профила. Така знам от близко дете, Велина и Маги са по-наясно, да ме поправят ако греша.
В чуждите университети ако нямаш определени профили, не може да кандидатстваш някои специалности. Пример: Без профили математика и физика, не може да кандидатстваш инженерни специалности в академичните университети в Нидерландия. В някои приложни унита има такива или подобни специалности и там може, но не и в “топ” университетите. Та да се стягат наборите и да почват да разглеждат университети и специалности, защото ако се целят в чужбина, може да се наложи изборът да се направи в 10 клас, а не март месец на 12. 🤪

# 501
  • София
Не помня вече в коя тема точно някой хвалеше добър офталмолог. Ако можете да препоръчате за наборката, че изведнъж нещо започна да не вижда добре надалече.

# 502
  • София
кати, първо - шегувах се, че искам да уча арабска филология. по това време приемаха пет момчета на година. животът така се завърта, че... Simple Smile Simple Smile
второ - когато свирна, че съм в София, обади се в темата Simple Smile ще ти покажа ка се преде с вретено Simple Smile
и последно - че съм малка, малка съм, основно в главата. а ти не се бутай в щайгите за износ Wink

А с чекрък може ли?
И с вретено искам, ама ми се струва по-малко вероятно да го усвоя.

Иииии... Аз за износ отдавна не ставам, дори и за местния пазар няма да мога да се вредя...

Dive, за спада на нивото на обучението в университетите... не ме почвай, че направо минавам на сръбски. И в немалка степен е виновна идиотската булонска система на образование... Уж свалят материал в гимназиалния етап - уж за сметка на допълнителната 12-та година - но на практика твърде малко от учениците го усвояват, още по-малко - разбират, така че в университета пак трябва да се започне от граници и производни, матрици и неопределени интеграли, но вместо 4 години и половина материалът трябва да се смести в 3. Ами няма как да се случи. И резултатът е... пълна дупка.

Добри, какво по ****** е "мехатроника"?! Чувствам се не не стара, ами направо древна...

JiD, _re_ge, честити рожденици... И мен 16 ме плаши - сякаш вчера беше на 6... месеца...

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 21:04 от katiABV

# 503
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мехатроника имаше още когато големия кандидатстваше Simple Smile Simple Smile
механика+електроника+електротехика
звучи като тюрлюгювеч, но е основата на роботиката Simple Smile като се добавят компютрите разбира се.

# 504
  • София

Аха. Някаква инженерна специалност, нещо из областта на МЕИ-тата и др.-те подобни И-та... Те имат и неща като сапромат и др., ама на мен ми се кръстосва погледа от повечето им специалности - е, има и "простички" като електроинженер, машинен инженер - ясно за какво става дума, ама всички други... са ми като изскочили от роман на Азимов.

storm76, ако имаш нужда от помощ - за белезници, въжета, дълбоки пещери за периода на военните кандидатствания, алиби, каквото и да е - свиркай. До изграждане на стратегии малко военни дорастват... но през фронта всички стратези минават. Не всички се връщат цели, психически цели - по-скоро никой от тях. Впрочем, ако стратегиите са му интересни, може да играе шах, го, бридж, канаста...

Rodiva, малко неща се произвеждат с ръце в съвременния свят... дори и в заводите най-вече се управляват машини.

marini, археология, антропология?..

Последна редакция: чт, 19 яну 2023, 21:38 от katiABV

# 505
МЦ Фокус, ако имате възможност при д-р Лукан Мишев, преглежда всеки понеделник с часове, иначе д-р Янита Цанкова пак там - при нея може и с направление, последно записах при нея през Супердок.
Не помня вече в коя тема точно някой хвалеше добър офталмолог. Ако можете да препоръчате за наборката, че изведнъж нещо започна да не вижда добре надалече.

# 506
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сЪпромат имахме и ние Wink = съпротивление на материалите, Simple Smile но не е специалност Simple Smile Simple Smile

# 507

..........

marini, археология, антропология?..

Да, не е невъзможно, но и моят е по-стратегическо-исторически настроен...Само ще кажа, че книгата, която чете в момента (след Чърчиловата ВСВ) е "Военното дело 1660-1975"...Rolling Eyes Ще видим какво ще излезе от това залитане по историята във всичките ѝ насоки...(само да вметна, че аз съм завършила история и никак не ми се иска да тръгва по този път, но си мълча...засега). Идеален е за юрист, обаче, и по-точно за адвокат - никой не може да го надприказва и да го убеди в нещо, в което не вярва.

Много ми е полезна тази дискусия за университетите - никак не съм запозната, а явно ще трябва дружно да се ограмотяваме и да четем какво, що, как... Благодаря за всички разяснения!

# 508
  • София
За мен най-добрата клиника е ТАЗИ, препоръчвам д-р Пенчева или д-р Донев. Работят и с направления, но с тях часове се записват много напред във времето.

# 509
мехатроника имаше още когато големия кандидатстваше Simple Smile Simple Smile
механика+електроника+електротехика
звучи като тюрлюгювеч, но е основата на роботиката Simple Smile като се добавят компютрите разбира се.
Мехатроника завърши племеника, пък даже с отличен, пък даже го наградиха от Камарата на инжинерите, пък даже му предлагаха и асистентско място в ТУ - София и диването отказа.
На практика се изучава всичко по отношение на строежа и елементите на различни апарати и изделия - от колянов вал до например фритюрник.

Цитат
Впрочем, ако стратегиите са му интересни, може да играе шах, го, бридж, канаста...
Това ама въобще не му е интересно. Трябва да е военно - войска А срещу воска Б. Книгата, която препоръчахте тук за Втората световна война започна да я чете и сега засипва нас и учителката си по история непрекъснато с информация какви и колко оръдия в тази и онази операция са били използвани. Пише и роман в някакаква онлайн платформа, която е базирана на анимето Azur lane с концентрация на романа към корабите и различни атаки. Позволих му, защото я пише на английскии и така си упражнява езика.  Доста се чудеше дали да я публикува, аз му казах, че нищо не губи. Та той я публикува и за мое учудване има харесвания , даже и абонаметни за историята и коментари, че я харесват.

marini, може ли линк към книгата за военното дело?

Общи условия

Активация на акаунт